Συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά
Συγγενείς καρδιοπάθειες στα παιδιά.
Εάν το παιδί σας έχει συγγενές καρδιακό ελάττωμα, σημαίνει ότι το παιδί σας γεννήθηκε με πρόβλημα στη δομή της καρδιάς του.
Ορισμένες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες στα παιδιά είναι απλές και δεν χρειάζονται θεραπεία. Άλλα συγγενή καρδιακά ελαττώματα στα παιδιά είναι πιο περίπλοκα και μπορεί να απαιτούν πολλές χειρουργικές επεμβάσεις σε διάστημα αρκετών ετών.
Το να μάθετε για το συγγενές καρδιακό ελάττωμα του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την πάθηση και να ξέρετε τι μπορείτε να περιμένετε τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Τύποι
Κολπικό διαφραγματικό ελάττωμα (ASD)
Ελάττωμα του κολποκοιλιακού σωλήνα
Διγλώχινα αορτική βαλβίδα
Ισθμική στένωση της αορτής
Συγγενείς ανωμαλίες της μιτροειδούς βαλβίδας
Δεξιά κοιλία διπλής εξόδου
Ανωμαλία Ebstein
σύνδρομο Eisenmenger
Σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς
Νόσος Kawasaki
Σύνδρομο μακρού QT
Μερικά ανώμαλη πνευμονική φλεβική επιστροφή
Βατός αρτηριακός πόρος (PDA)
Βατό ωοειδές τρήμα
Πνευμονική ατρησία
Πνευμονική ατρησία με άθικτο κοιλιακό διάφραγμα
Πνευμονική ατρησία με έλλειμα του κοιλιακού διαφράγματος
Στένωση πνευμονικής βαλβίδας
Τετραλογία του Fallot
Ολική ανώμαλη πνευμονική φλεβική επιστροφή (TAPVR)
Μετάθεση των μεγάλων αρτηριών
Ατρησία τριγλώχινας
Αρτηριακός κορμός
Αγγειακά δαχτυλίδια
Έλλειμα μεσοκοιλιακού διαφράγματος (VSD)
Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW).
Συμπτώματα
Σοβαρές συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες συνήθως παρατηρούνται αμέσως μετά τη γέννηση ή κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Απαλό γκρι ή μπλε χρώμα δέρματος (κυάνωση)
Ταχεία αναπνοή
Πρήξιμο στα πόδια, την κοιλιά ή τις περιοχές γύρω από τα μάτια
Δύσπνοια κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, που οδηγεί σε κακή αύξηση βάρους
Λιγότερο σοβαρές συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες μπορεί να διαγνωστούν αργότερα στην παιδική ηλικία. Τα σημεία και τα συμπτώματα των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Δύσπνοια κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της δραστηριότητας
Εύκολη κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της δραστηριότητας
Λιποθυμία κατά τη διάρκεια άσκησης ή δραστηριότητας
Πρήξιμο στα χέρια, τους αστραγάλους ή τα πόδια
Πότε να δείτε γιατρό
Σοβαρές συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες συχνά διαγιγνώσκονται πριν ή αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας έχει κάποιο από τα παραπάνω σημεία ή συμπτώματα, καλέστε το γιατρό του παιδιού σας.
Εάν το παιδί σας έχει κάποιο από τα σημεία ή συμπτώματα λιγότερο σοβαρών καρδιακών ελαττωμάτων καθώς μεγαλώνει, καλέστε το γιατρό του παιδιού σας. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να σας ενημερώσει εάν τα συμπτώματα του παιδιού σας οφείλονται σε καρδιακό ελάττωμα ή σε άλλη ιατρική πάθηση.
Για να κατανοήσετε τις αιτίες των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς λειτουργεί η καρδιά.
Η καρδιά χωρίζεται σε τέσσερις κοίλους θαλάμους, δύο στα δεξιά και δύο στα αριστερά. Για να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα, η καρδιά χρησιμοποιεί την αριστερή και τη δεξιά πλευρά της για διαφορετικές εργασίες.
Η δεξιά πλευρά της καρδιάς μετακινεί το αίμα στους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών αρτηριών. Στους πνεύμονες, το αίμα λαμβάνει οξυγόνο και στη συνέχεια επιστρέφει στην αριστερή πλευρά της καρδιάς μέσω των πνευμονικών φλεβών. Στη συνέχεια, η αριστερή πλευρά της καρδιάς αντλεί το αίμα μέσω της κύριας αρτηρίας του σώματος (αορτή) και προς το υπόλοιπο σώμα.
Πώς αναπτύσσονται τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα
Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, η καρδιά αρχίζει να σχηματίζεται και αρχίζει να χτυπά. Τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τρέχουν προς και από την καρδιά αρχίζουν επίσης να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου.
Σε αυτό το σημείο της ανάπτυξης του μωρού σας μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσονται καρδιακές ανωμαλίες. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί τα περισσότερα από αυτά τα ελαττώματα, αλλά πιστεύουν ότι η γενετική, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, ορισμένα φάρμακα και περιβαλλοντικοί παράγοντες ή παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, μπορεί να παίζουν ρόλο.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συγγενών καρδιακών ανωμαλιών. Εμπίπτουν στις γενικές κατηγορίες που περιγράφονται παρακάτω.
Μη φυσιολογικές συνδέσεις στην καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία
Οι μη φυσιολογικές συνδέσεις επιτρέπουν στο αίμα να ρέει εκεί που κανονικά δεν θα έπρεπε. Οι τρύπες στα τοιχώματα μεταξύ των καρδιακών θαλάμων είναι ένα παράδειγμα συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων που περιλαμβάνουν μια ανώμαλη σύνδεση.
Μια μη φυσιολογική σύνδεση μπορεί να προκαλέσει την ανάμιξη του φτωχού σε οξυγόνο αίματος με το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Αυτό μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που στέλνεται μέσω του σώματος του παιδιού σας. Το δέρμα ή τα νύχια του παιδιού σας μπορεί να φαίνονται μπλε ή ανοιχτό γκρι. Η καρδιά και οι πνεύμονες πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αντιμετωπίσουν τη μη φυσιολογική ροή αίματος.
Οι τύποι μη φυσιολογικών συνδέσεων στην καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία περιλαμβάνουν:
Το ελάττωμα του κολπικού διαφράγματος είναι μια οπή μεταξύ των άνω καρδιακών θαλάμων (κόλποι).
Το ελάττωμα του κοιλιακού διαφράγματος είναι μια τρύπα στο τοίχωμα μεταξύ του δεξιού και του αριστερού θαλάμου στο κάτω μισό της καρδιάς (κοιλίες).
Ο βατός αρτηριακός πόρος είναι μια σύνδεση μεταξύ της πνευμονικής αρτηρίας και της κύριας αρτηρίας του σώματος (αορτή). Είναι ανοιχτός ενώ ένα μωρό μεγαλώνει στη μήτρα της μητέρας και κανονικά κλείνει λίγες ώρες μετά τη γέννηση. Αλλά σε μερικά μωρά, παραμένει ανοιχτός, προκαλώντας ανώμαλη ροή αίματος μεταξύ των δύο αρτηριών.
Ολική ή μερική ανώμαλη πνευμονική φλεβική σύνδεση συμβαίνει όταν όλα ή μερικά από τα αιμοφόρα αγγεία από τους πνεύμονες (πνευμονικές φλέβες) προσκολλώνται σε λάθος περιοχή ή περιοχές της καρδιάς.
Συγγενή προβλήματα καρδιακής βαλβίδας
Οι καρδιακές βαλβίδες είναι σαν πόρτες μεταξύ των θαλάμων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Οι καρδιακές βαλβίδες ανοίγουν και κλείνουν για να διατηρήσουν το αίμα να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εάν οι καρδιακές βαλβίδες δεν μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν σωστά, το αίμα δεν μπορεί να ρέει ομαλά.
Τα προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας περιλαμβάνουν βαλβίδες που στενεύουν και δεν ανοίγουν εντελώς (στένωση) ή βαλβίδες που δεν κλείνουν τελείως (παλίνδρομηση).
Παραδείγματα συγγενών προβλημάτων καρδιακής βαλβίδας περιλαμβάνουν:
Αορτική στένωση. Ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί με μια αορτική βαλβίδα που έχει ένα ή δύο πτερύγια βαλβίδας (γλωχίνες) αντί για τρία. Αυτό δημιουργεί ένα μικρότερο, στενό άνοιγμα για να περάσει το αίμα. Η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα μέσω της βαλβίδας. Τελικά, αυτό οδηγεί σε διεύρυνση της καρδιάς και πάχυνση του καρδιακού μυός.
Πνευμονική στένωση. Ένα ελάττωμα πάνω ή κοντά στην πνευμονική βαλβίδα στενεύει το άνοιγμα της πνευμονικής βαλβίδας και επιβραδύνει τη ροή του αίματος.
Ανωμαλία Ebstein. Η τριγλώχινα βαλβίδα — η οποία βρίσκεται μεταξύ του δεξιού άνω καρδιακού θαλάμου (κόλπος) και του δεξιού κάτω θαλάμου (κοιλία) — είναι λάθος σχηματισμένη και συχνά παρουσιάζει διαρροές.
Συνδυασμός συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων
Μερικά βρέφη γεννιούνται με πολλά καρδιακά ελαττώματα που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς. Πολύ περίπλοκα καρδιακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στη ροή του αίματος ή μη ανεπτυγμένους θαλάμους της καρδιάς.
Για παράδειγμα, η τετραλογία του Fallot είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων ελαττωμάτων:
Μια τρύπα στο τοίχωμα μεταξύ των κοιλιών της καρδιάς
Μια στενή δίοδος μεταξύ της δεξιάς κοιλίας και της πνευμονικής αρτηρίας
Μετατόπιση στη σύνδεση της αορτής με την καρδιά
Παχυμένος μυς στη δεξιά κοιλία
Άλλα παραδείγματα σύνθετων συγγενών καρδιακών ανωμαλιών είναι:
Πνευμονική ατρησία. Η πνευμονική βαλβίδα λείπει, προκαλώντας ανώμαλη ροή αίματος στους πνεύμονες.
Ατρησία τριγλώχινας. Η τριγλώχινα βαλβίδα δεν έχει σχηματιστεί. Αντίθετα, υπάρχει συμπαγής ιστός μεταξύ του δεξιού άνω καρδιακού θαλάμου (κόλπος) και του δεξιού κάτω θαλάμου (κοιλία). Αυτό το συγγενές καρδιακό ελάττωμα περιορίζει τη ροή του αίματος και προκαλεί υπανάπτυξη της δεξιάς κοιλίας.
Μετάθεση των μεγάλων αρτηριών(TGA). Σε αυτό το σοβαρό, σπάνιο καρδιακό ελάττωμα, οι δύο κύριες αρτηρίες που εξέρχονται από την καρδιά αντιστρέφονται (μετατοπίζονται). Υπάρχουν δύο τύποι. Η πλήρης μετάθεση των μεγάλων αρτηριών παρατηρείται συνήθως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τη γέννηση. Η Levo-μετάθεση των μεγάλων αρτηριών (L-TGA) είναι λιγότερο συχνή και τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά αμέσως. H Levo-μετάθεση των μεγάλων αρτηριών είναι ένα ακυανωτικό συγγενές καρδιακό ελάττωμα στο οποίο οι πρωτογενείς αρτηρίες (η αορτή και η πνευμονική αρτηρία) μετατοπίζονται, με την αορτή μπροστά και στα αριστερά της πνευμονικής αρτηρίας, μετατίθεται επίσης η μορφολογική αριστερή και δεξιά κοιλία με τις αντίστοιχες κολποκοιλιακές βαλβίδες.
Σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς. Ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς δεν αναπτύσσεται σωστά. Για παράδειγμα, στο σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς, η αριστερή πλευρά της καρδιάς δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά ώστε να αντλεί αποτελεσματικά αρκετό αίμα στο σώμα.
Παράγοντες κινδύνου
Τα περισσότερα συγγενή καρδιακά ελαττώματα οφείλονται σε προβλήματα που εμφανίζονται νωρίς καθώς η καρδιά του μωρού αναπτύσσεται πριν από τη γέννηση. Η ακριβής αιτία των περισσότερων συγγενών καρδιακών ανωμαλιών είναι άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες κινδύνου μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Περιλαμβάνουν:
Ερυθρά (γερμανική ιλαρά). Η ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη της καρδιάς του μωρού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας εξετάσει για ανοσία σε αυτή την ιογενή ασθένεια πριν από την εγκυμοσύνη και να σας εμβολιάσει εναντίον της εάν δεν έχετε ανοσία.
Διαβήτης. Μια γυναίκα που είχε διαβήτη πριν μείνει έγκυος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ανωμαλιών ελέγχοντας προσεκτικά το σάκχαρο στο αίμα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (διαβήτης κύησης) γενικά δεν αυξάνει τον κίνδυνο του μωρού να αναπτύξει καρδιακό ελάττωμα.
Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών. Δώστε στον γιατρό σας μια πλήρη λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.
Φάρμακα που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων περιλαμβάνουν θαλιδομίδη, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), στατίνες, το φάρμακο ακμής ισοτρετινοΐνη, ορισμένα φάρμακα για την επιληψία και ορισμένα φάρμακα για το άγχος.
Κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων.
Κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο συγγενούς καρδιακού ελαττώματος στο μωρό.
Οικογενειακό ιστορικό και γενετικοί παράγοντες. Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μερικές φορές εμφανίζονται σε οικογένειες (κληρονομούνται) και μπορεί να σχετίζονται με γενετικό σύνδρομο. Πολλά παιδιά με επιπλέον 21ο χρωμόσωμα (σύνδρομο Down) έχουν καρδιακά ελαττώματα. Ένα κομμάτι που λείπει (διαγραφή) γενετικού υλικού στο χρωμόσωμα 22 προκαλεί επίσης καρδιακά ελαττώματα.
Επιπλοκές
Μερικές πιθανές επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν με ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα περιλαμβάνουν:
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η σοβαρή επιπλοκή μπορεί να αναπτυχθεί σε μωρά που έχουν σημαντικό καρδιακό ελάττωμα. Σημάδια συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκεια περιλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή, συχνά με λαχανιασμένες αναπνοές και πτωχή αύξηση βάρους.
Καρδιακές λοιμώξεις. Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης του καρδιακού ιστού (ενδοκαρδίτιδα), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας.
Προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό. Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες) μπορεί να προκληθούν από ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα ή από ουλές που σχηματίζονται μετά από χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση ενός συγγενούς καρδιακού ελαττώματος.
Πιο αργή ανάπτυξη (αναπτυξιακές καθυστερήσεις). Τα παιδιά με πιο σοβαρά συγγενή καρδιακά ελαττώματα συχνά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν πιο αργά από τα παιδιά που δεν έχουν καρδιακά ελαττώματα. Μπορεί να είναι μικρότερα από άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας και, εάν έχει επηρεαστεί το νευρικό σύστημα, μπορεί να μάθουν να περπατούν και να μιλάνε αργότερα από άλλα παιδιά.
Εγκεφαλικό. Αν και ασυνήθιστο, ορισμένα παιδιά με συγγενή καρδιακά ελαττώματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω θρόμβων αίματος που ταξιδεύουν μέσα από μια τρύπα στην καρδιά και καταλήγουν στον εγκέφαλο.
Διαταραχές ψυχικής υγείας. Μερικά παιδιά με συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια ή να αναπτύξουν άγχος ή στρες λόγω του μεγέθους τους, των περιορισμών δραστηριότητας ή των μαθησιακών δυσκολιών τους. Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν ανησυχείτε για την ψυχική υγεία του παιδιού σας.
Πρόληψη
Επειδή η ακριβής αιτία των περισσότερων συγγενών καρδιακών ανωμαλιών είναι άγνωστη, μπορεί να μην είναι δυνατή η πρόληψη αυτών των καταστάσεων. Εάν έχετε υψηλό κίνδυνο να γεννήσετε ένα παιδί με συγγενές καρδιακό ελάττωμα, μπορεί να γίνει γενετικός έλεγχος και έλεγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο του παιδιού σας για γενετικές ανωμαλίες όπως:
Λάβετε την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα. Οι τακτικοί έλεγχοι με το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της μαμάς και του μωρού.
Πάρτε μια πολυβιταμίνη με φυλλικό οξύ. Η λήψη 400 μικρογραμμαρίων φυλλικού οξέος ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις γενετικές ανωμαλίες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών ελαττωμάτων επίσης.
Μην πίνετε ή καπνίζετε. Αυτές οι συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του μωρού. Αποφύγετε επίσης το παθητικό κάπνισμα.
Κάντε ένα εμβόλιο κατά της ερυθράς (γερμανικής ιλαράς). Μια μόλυνση από ερυθρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της καρδιάς του μωρού σας. Φροντίστε να εμβολιαστείτε πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.
Ελέγξτε το σάκχαρό σας. Εάν έχετε διαβήτη, ο καλός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών ελαττωμάτων.
Διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις υγείας. Εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας, όπως φαινυλκετονουρία, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο θεραπείας και διαχείρισής τους.
Αποφύγετε τις επιβλαβείς ουσίες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ζητήστε από κάποιον άλλο να κάνει βάψιμο και καθάρισμα με προϊόντα με έντονη οσμή.
Ελέγξτε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράστηκαν χωρίς ιατρική συνταγή.
Διάγνωση
Ορισμένες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες διαγιγνώσκονται πριν από τη γέννηση, ενώ το μωρό είναι ακόμα στη μήτρα. Σημάδια ορισμένων καρδιακών ελαττωμάτων μπορούν να φανούν σε ένα υπερηχογράφημα εμβρύου, ένα προγεννητικό τεστ ρουτίνας που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της ανάπτυξης και της εξέλιξης του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μετά τη γέννηση, η διάγνωση συγγενούς καρδιακού ελαττώματος μπορεί να συμβεί εάν το παιδί σας φαίνεται μπλε, έχει ανώμαλη ανάπτυξη ή ο γιατρός του παιδιού σας ακούσει έναν μη φυσιολογικό καρδιακό ήχο (φύσημα) ενώ ακούει την καρδιά του παιδιού σας με ένα στηθοσκόπιο.
Τα περισσότερα καρδιακά φυσήματα είναι αθώα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καρδιακό ελάττωμα και το φύσημα δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού σας. Ωστόσο, ορισμένα φυσήματα μπορεί να προκληθούν από μη φυσιολογική ροή αίματος προς και από την καρδιά.
Εξετάσεις
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση ενός συγγενούς καρδιακού ελαττώματος περιλαμβάνουν:
Παλμική οξυμετρία. Αυτή η μη επεμβατική, ανώδυνη εξέταση μετρά πόσο οξυγόνο υπάρχει στο αίμα του παιδιού σας. Ένας αισθητήρας που τοποθετείται στην άκρη του δακτύλου του παιδιού καταγράφει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα του παιδιού σας. Πολύ λίγο οξυγόνο μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα με την καρδιά ή τους πνεύμονες.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η μη επεμβατική εξέταση καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς του παιδιού σας. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση καρδιακών ελαττωμάτων ή διαταραχών του καρδιακού ρυθμού. Αυτοκόλλητα επιθέματα με αισθητήρες (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος του μωρού σας. Τα καλώδια συνδέουν τα επιθέματα σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα.
Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα (υπερηχογράφημα) για να δημιουργήσει εικόνες από εσάς ή την καρδιά του παιδιού σας σε κίνηση. Το ηχοκαρδιογράφημα επιτρέπει στον γιατρό να δει τις καρδιακές βαλβίδες και τον καρδιακό μυ. Εάν ένα ηχοκαρδιογράφημα γίνει σε ένα μωρό πριν από τη γέννηση, ονομάζεται ηχοκαρδιογράφημα εμβρύου.
Ακτινογραφία θώρακος. Το παιδί σας μπορεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία θώρακος για να δείτε εάν η καρδιά είναι διατεταμένη ή εάν οι πνεύμονες περιέχουν επιπλέον αίμα ή άλλο υγρό. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας.
Καρδιακός καθετηριασμός. Σε αυτή την εξέταση, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και οδηγείται στην καρδιά. Ο καθετηριασμός μπορεί να δώσει στον γιατρό του παιδιού σας πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της καρδιάς και τη ροή του αίματος. Ορισμένες θεραπείες καρδιάς μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού.
Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού καρδιάς (MRI). Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι ένας ολοένα και πιο κοινός τρόπος για τη διάγνωση και την αξιολόγηση συγγενών καρδιακών ανωμαλιών σε εφήβους και ενήλικες. Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες της καρδιάς, οι οποίες επιτρέπουν την ακριβή μέτρηση των καρδιακών θαλάμων.
Θεραπεία
Η θεραπεία των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών στα παιδιά εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο καρδιακού προβλήματος και από το πόσο σοβαρό είναι. Μερικές φορές, ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία του παιδιού σας και μπορεί να αφεθεί χωρίς θεραπεία με ασφάλεια για το παιδί. Ορισμένα ελαττώματα, όπως μικρές τρύπες, μπορεί να κλείσουν καθώς το παιδί σας μεγαλώνει.
Τα σοβαρά καρδιακά ελαττώματα απαιτούν θεραπεία αμέσως μετά τη διάγνωσή τους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, επεμβάσεις καρδιάς ή μεταμόσχευση καρδιάς.
Φάρμακα
Μπορούν να χορηγηθούν φάρμακα για τη θεραπεία συμπτωμάτων ή επιπλοκών συγγενούς καρδιακού ελαττώματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή με μια καρδιακή επέμβαση. Τα φάρμακα για συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες περιλαμβάνουν:
Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), αναστολείς υποδοχέα αγγειοτενσίνης II (ARBs) και β-αναστολείς.
Διουρητικά. Αυτό το είδος φαρμάκου μειώνει την ποσότητα του υγρού στο σώμα, γεγονός που μειώνει την πίεση στην καρδιά.
Φάρμακα για τον καρδιακό ρυθμό. Αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται αντιαρρυθμικά, βοηθούν στον έλεγχο ενός μη φυσιολογικού καρδιακού παλμού (αρρυθμία).
Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις
Εάν το παιδί σας έχει σοβαρό συγγενές καρδιακό ελάττωμα, μπορεί να προταθεί καρδιακή επέμβαση ή χειρουργική επέμβαση. Οι καρδιακές επεμβάσεις και οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται για τη θεραπεία συγγενών καρδιακών ανωμαλιών περιλαμβάνουν:
Εμβρυϊκή καρδιακή παρέμβαση. Σπάνια, εάν ένα σοβαρό ελάττωμα διαγνωστεί πριν από τη γέννηση, μπορεί να γίνει μια διαδικασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να διορθωθεί το πρόβλημα ή να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών του ελαττώματος καθώς το παιδί μεγαλώνει. Η εμβρυϊκή καρδιακή παρέμβαση γίνεται σπάνια και είναι δυνατή μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Καρδιακός καθετηριασμός. Μερικά παιδιά και ενήλικες επιδιορθώνουν τα συγγενή τους ελαττώματα της καρδιάς χρησιμοποιώντας λεπτούς, εύκαμπτους σωλήνες (καθετήρες). Ο καρδιακός καθετηριασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση οπών στην καρδιά ή περιοχές στένωσης χωρίς χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.
Κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού, ο γιατρός εισάγει έναν ή περισσότερους καθετήρες σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και στην καρδιά. Μικροσκοπικά εργαλεία περνούν μέσα από τον καθετήρα στην καρδιά για να επιδιορθώσουν το ελάττωμα. Ορισμένες επεμβάσεις καθετήρα πρέπει να γίνονται σε βήματα για μια περίοδο ετών.
Εγχείρηση καρδιάς. Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή ελάχιστα επεμβατική εγχείρηση καρδιάς για να επιδιορθώσει ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα.
Μεταμόσχευση καρδιάς. Εάν ένα σοβαρό καρδιακό ελάττωμα δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση καρδιάς.
Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι
Εάν το παιδί σας έχει συγγενές καρδιακό ελάττωμα, μπορεί να συστηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής για να διατηρηθεί η καρδιά υγιής και να αποφευχθούν επιπλοκές.
Περιορισμοί αθλητισμού και δραστηριότητας
Μερικά παιδιά με συγγενές καρδιακό ελάττωμα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την άσκηση ή τις αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, πολλοί άλλοι με συγγενές καρδιακό ελάττωμα μπορούν να συμμετέχουν σε φυσιολογικές ή σχεδόν φυσιολογικές δραστηριότητες. Ο γιατρός του παιδιού σας μπορεί να σας πει ποια αθλήματα και είδη άσκησης είναι ασφαλή για το παιδί σας.
Προληπτικά αντιβιοτικά
Μερικές φορές, ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στην επένδυση της καρδιάς ή στις καρδιακές βαλβίδες (λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα). Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να πάρει αντιβιοτικά για να αποτρέψει τη μόλυνση πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις, ειδικά εάν έχει μηχανική καρδιακή βαλβίδα. Ρωτήστε τον καρδιολόγο του παιδιού σας εάν τα προληπτικά αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για το παιδί σας.
Αντιμετώπιση και υποστήριξη
Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συζήτηση με άλλους γονείς που έχουν βιώσει την ίδια κατάσταση σας φέρνει παρηγοριά και ενθάρρυνση. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν υπάρχουν ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας.
Η ζωή με ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα μπορεί να κάνει ορισμένα παιδιά να αισθάνονται άγχος. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή ή σύμβουλο μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης του άγχους. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπευτές που μπορεί να είναι χρήσιμοι για εσάς ή το παιδί σας.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Εάν το παιδί σας έχει ένα απειλητικό για τη ζωή του καρδιακό ελάττωμα, πιθανότατα θα διαγνωστεί αμέσως μετά τη γέννηση ή πιθανώς πριν από τη γέννηση κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος εγκυμοσύνης.
Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας έχει καρδιακό ελάττωμα που δεν αναγνωρίστηκε κατά τη γέννηση, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας. Να είστε έτοιμοι να περιγράψετε τα συμπτώματα του παιδιού σας και να δώσετε ένα οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, καθώς ορισμένα καρδιακά ελαττώματα τείνουν να μεταδίδονται μέσω των οικογενειών (κληρονομούνται).
Σημειώστε τα παρακάτω και φέρτε μαζί σας τις σημειώσεις στο ραντεβού σας:
Οποιαδήποτε σημεία και συμπτώματα έχει το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με καρδιακά προβλήματα.
Όταν ξεκίνησε κάθε σύμπτωμα.
Όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που πήρε η μητέρα του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμπεριλάβετε βότανα και συμπληρώματα και οποιαδήποτε φάρμακα που αγοράστηκαν χωρίς ιατρική συνταγή.
Οποιεσδήποτε ιατρικές παθήσεις έχει ή είχε η μητέρα του παιδιού.
Είτε η μαμά έπινε είτε όχι αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί. Μπορεί να θέλετε να κάνετε ερωτήσεις όπως:
Τι εξετάσεις χρειάζεται το παιδί μου; Αυτές οι εξετάσεις απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;
Χρειάζεται το παιδί μου θεραπεία; Αν ναι, πότε;
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
Πιστεύετε ότι το παιδί μου θα έχει μακροχρόνιες επιπλοκές;
Πώς μπορούμε να παρακολουθούμε για πιθανές επιπλοκές;
Εάν έχω περισσότερα παιδιά, πόσο πιθανό είναι να έχουν συγγενές καρδιακό ελάττωμα;
Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε να επισκεφτώ;
Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει πολλές ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να του απαντήσετε μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο για να εξετάσετε οτιδήποτε θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:
Πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά τα συμπτώματα του παιδιού σας;
Μπορείτε να περιγράψετε τα συμπτώματα του παιδιού σας;
Πότε εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται ή τα έχει πάντα το παιδί σας;
Τα συμπτώματα φαίνεται να επιδεινώνονται;
Έχετε οικογενειακό ιστορικό συγγενών καρδιακών ανωμαλιών;
Καλυτερεύει κάτι τα συμπτώματα του παιδιού σας;
Το παιδί σας μεγαλώνει και έχει επιτύχει τα αναπτυξιακά ορόσημα όπως αναμενόταν; (Ρωτήστε τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν δεν είστε σίγουροι.)