Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια διευρυμένη περιοχή στο κάτω μέρος του κύριου αγγείου που παρέχει αίμα στο σώμα (αορτή). Η αορτή ξεκινά από την καρδιά και περνά μέσω του κέντρου του θώρακα και της κοιλιάς.

ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Η αορτή είναι το μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο στο σώμα, επομένως μια ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

Ανάλογα με το μέγεθος του ανευρύσματος και το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται, η θεραπεία ποικίλλει από προσεκτική αναμονή έως επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής συχνά αναπτύσσονται αργά χωρίς εμφανή συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Μερικά ανευρύσματα δεν σπάνε ποτέ. Πολλά ξεκινούν από μικρά και μένουν μικρά. Άλλα μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, μερικές φορές γρήγορα.

Εάν έχετε ένα διευρυνόμενο ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, μπορεί να παρατηρήσετε:

Βαθύς, συνεχής πόνος στην περιοχή της κοιλιάς ή στο πλάι της κοιλιάς

Πόνος στην πλάτη

Σφυγμός κοντά στον αφαλό

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε πόνο, ειδικά εάν ο πόνος είναι ξαφνικός και έντονος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια.

Αιτίες

Τα ανευρύσματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, αλλά τα περισσότερα αορτικά ανευρύσματα εμφανίζονται στο τμήμα της αορτής που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς. Πολλά πράγματα μπορούν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όπως:

Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν λίπος και άλλες ουσίες συσσωρεύονται στην εσωτερική επένδυση ενός αιμοφόρου αγγείου.

Υψηλή πίεση του αίματος. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει και να αποδυναμώσει τα τοιχώματα της αορτής.

Ασθένειες των αιμοφόρων αγγείων. Πρόκειται για ασθένειες που προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Λοίμωξη στην αορτή. Σπάνια, μια βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

Τραύμα. Για παράδειγμα, ο τραυματισμός σε αυτοκινητιστικό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει ανευρύσματα κοιλιακής αορτής.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής περιλαμβάνουν:

Χρήση καπνού. Το κάπνισμα είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τα αορτικά ανευρύσματα. Το κάπνισμα μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα της αορτής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αορτικού ανευρύσματος και ρήξης ανευρύσματος. Όσο περισσότερο καπνίζετε ή μασάτε καπνό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης αορτικού ανευρύσματος. Οι γιατροί συστήνουν ένα άπαξ υπερηχογράφημα κοιλίας για έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σε άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών που είναι νυν ή πρώην καπνιστές τσιγάρων.

Ηλικία. Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ανδρικό φύλο. Οι άνδρες αναπτύσσουν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής πολύ πιο συχνά από τις γυναίκες.

Φυλή. Τα άτομα που είναι λευκά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Οικογενειακό ιστορικό. Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Άλλα ανευρύσματα. Η ύπαρξη ανευρύσματος σε άλλο μεγάλο αιμοφόρο αγγείο, όπως η αρτηρία πίσω από το γόνατο ή η αορτή στο στήθος (ανεύρυσμα θωρακικής αορτής), μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για ανεύρυσμα αορτής, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλα μέτρα, όπως φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και την ανακούφιση από το στρες στις εξασθενημένες αρτηρίες.

Επιπλοκές

Τα σχισίματα σε ένα ή περισσότερα από τα στρώματα του τοιχώματος της αορτής (αορτικός διαχωρισμός) ή μια ρήξη ανευρύσματος είναι οι κύριες επιπλοκές. Μια ρήξη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα και όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.

Τα σημεία και τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ένα αορτικό ανεύρυσμα έχει υποστεί ρήξη μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ξαφνικός, έντονος και επίμονος πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη, που μπορεί να περιγραφεί ως διασχιστικό αίσθημα

Χαμηλή πίεση αίματος

Γρήγορος παλμός

Τα αορτικά ανευρύσματα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στην περιοχή. Εάν ένας θρόμβος αίματος σπάσει από το εσωτερικό τοίχωμα ενός ανευρύσματος και μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο αλλού στο σώμα σας, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος στα πόδια, τα δάχτυλα των ποδιών, τα νεφρά ή τα κοιλιακά όργανα.

Πρόληψη

Για να αποτρέψετε ένα αορτικό ανεύρυσμα ή να μην επιδεινωθεί το ανεύρυσμα αορτής, κάντε τα εξής:

Μην καπνίζετε και μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού. Κόψτε το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού και αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με φάρμακα και θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Εστιάστε στην κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, πουλερικών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και περιορίστε το αλάτι.

Διατηρήστε την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. Εάν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα, πάρτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Ασκηθείτε τακτικά. Προσπαθήστε να έχετε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας. Εάν δεν ήσασταν ενεργοί, ξεκινήστε σιγά σιγά και αυξήστε. Μιλήστε με το γιατρό σας για το ποια είδη δραστηριοτήτων είναι κατάλληλα για εσάς.

Διάγνωση

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής εντοπίζονται συχνά όταν γίνεται φυσική εξέταση για άλλο λόγο ή κατά τη διάρκεια συνήθων ιατρικών εξετάσεων, όπως υπερηχογράφημα καρδιάς ή κοιλίας.

Για τη διάγνωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, ένας γιατρός θα σας εξετάσει και θα εξετάσει το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε ανεύρυσμα αορτής, γίνονται απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής περιλαμβάνουν:

Υπερηχογράφημα κοιλίας. Αυτή είναι η πιο κοινή εξέταση για τη διάγνωση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής. Το υπερηχογράφημα κοιλίας είναι μια ανώδυνη εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δείξει πώς το αίμα ρέει μέσα από τις δομές στην περιοχή της κοιλιάς, συμπεριλαμβανομένης της αορτής.

Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος κοιλίας, ένας τεχνικός πιέζει απαλά μια ράβδο υπερήχων (μορφοτροπέα) στην περιοχή της κοιλιάς, μετακινώντας την μπρος-πίσω. Η συσκευή στέλνει σήματα σε έναν υπολογιστή, ο οποίος δημιουργεί εικόνες.

Αξονική τομογραφία κοιλίας. Αυτή η ανώδυνη εξέταση χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να δημιουργήσει εικόνες διατομής των δομών μέσα στην περιοχή της κοιλιάς. Χρησιμοποιείται για τη δημιουργία καθαρών εικόνων της αορτής. Μια αξονική τομογραφία κοιλίας μπορεί επίσης να ανιχνεύσει το μέγεθος και το σχήμα ενός ανευρύσματος.

Κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι που γλιστράει σε μια μηχανή σε κυκλικό σχήμα. Μερικές φορές, βαφή (υλικό αντίθεσης) χορηγείται μέσω μιας φλέβας για να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας να εμφανίζονται πιο καθαρά στις εικόνες.

Μαγνητική τομογραφία κοιλίας. Αυτή η εξέταση απεικόνισης χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα που δημιουργούνται από υπολογιστή για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των δομών στην περιοχή της κοιλιάς σας. Μερικές φορές, βαφή (υλικό αντίθεσης) χορηγείται μέσω μιας φλέβας για να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σας πιο ορατά.

Έλεγχος για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Το να είσαι άνδρας και το κάπνισμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Οι συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου ποικίλλουν, αλλά σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:

Άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών που κάπνισαν ή καπνίζουν τσιγάρα θα πρέπει να κάνουν εφάπαξ έλεγχο με υπερηχογράφημα κοιλίας.

Για τους άνδρες ηλικίας 65 έως 75 ετών που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ο γιατρός θα αποφασίσει για την ανάγκη για υπερηχογράφημα κοιλίας με βάση άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος.

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να καθοριστεί εάν οι γυναίκες ηλικίας 65 έως 75 ετών που κάπνισαν ή καπνίζουν τσιγάρα ή έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος κοιλιακής αορτής θα ωφεληθούν από τον προσυμπτωματικό έλεγχο ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε υπερηχογράφημα με βάση τους παράγοντες κινδύνου σας. Οι γυναίκες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ γενικά δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε έλεγχο για την πάθηση.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι η πρόληψη της ρήξης ενός ανευρύσματος. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει προσεκτική παρακολούθηση ή χειρουργική επέμβαση. Το ποια θεραπεία θα κάνετε εξαρτάται από το μέγεθος του αορτικού ανευρύσματος και από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται.

Ιατρική παρακολούθηση

Ένας γιατρός μπορεί να συστήσει αυτήν την επιλογή, που ονομάζεται επίσης προσεκτική αναμονή, εάν το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι μικρό και δεν προκαλεί συμπτώματα. Η παρακολούθηση απαιτεί τακτικές εξετάσεις γιατρού και απεικονιστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το ανεύρυσμα αυξάνεται και να διαχειριστούν άλλες καταστάσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το ανεύρυσμα. Συνήθως, ένα άτομο που έχει ένα μικρό, χωρίς συμπτώματα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής χρειάζεται υπερηχογράφημα κοιλίας τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη διάγνωση και σε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης.

Χειρουργική και άλλες επεμβάσεις

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής συνιστάται γενικά εάν το ανεύρυσμα είναι από 4,8 έως 5,6 εκατοστά ή μεγαλύτερο ή εάν αυξάνεται γρήγορα.

Επίσης, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής εάν έχετε συμπτώματα όπως πόνο στο στομάχι.

Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που εκτελείται εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του ανευρύσματος, την ηλικία σας και τη γενική σας υγεία. Οι επιλογές χειρουργικής επέμβασης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ενδοαγγειακή αποκατάσταση. Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται συχνότερα για την αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Ένας χειρουργός εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) μέσω μιας αρτηρίας στο πόδι και τον οδηγεί απαλά στην αορτή. Ένας μεταλλικός δικτυωτός σωλήνας (μόσχευμα) στο άκρο του καθετήρα τοποθετείται στη θέση του ανευρύσματος, διαστέλλεται και στερεώνεται στη θέση του. Το μόσχευμα ενισχύει το εξασθενημένο τμήμα της αορτής για να αποτρέψει τη ρήξη του ανευρύσματος.

Η ενδοαγγειακή χειρουργική δεν είναι μια επιλογή για όλους με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε την καλύτερη επιλογή επισκευής για εσάς. Μετά την ενδοαγγειακή χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστείτε τακτικές απεικονιστικές εξετάσεις για να διασφαλίσετε ότι η περιοχή που έχει τοποθετηθεί το μόσχευμα δεν παρουσιάζει διαρροή.

Ανοιχτή επέμβαση στην κοιλιά. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος της αορτής και την αντικατάστασή του με ένα μόσχευμα, το οποίο είναι ραμμένο στη θέση του. Η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα ή περισσότερο.

Τα ποσοστά μακροχρόνιας επιβίωσης είναι παρόμοια τόσο για την ενδοαγγειακή χειρουργική όσο και για την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Για ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ένας γιατρός πιθανότατα θα προτείνει την αποφυγή μεγάλων βαρών και έντονης σωματικής δραστηριότητας για την πρόληψη ακραίων αυξήσεων της αρτηριακής πίεσης, που μπορεί να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση σε ένα ανεύρυσμα.

Το συναισθηματικό στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε συγκρούσεις και αγχωτικές καταστάσεις. Εάν αισθάνεστε άγχος, ενημερώστε το γιατρό σας ώστε μαζί να καταλήξετε στο καλύτερο σχέδιο θεραπείας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν διατρέχετε κίνδυνο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ή εάν έχετε σημεία και συμπτώματα της πάθησης, κλείστε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν έχετε έντονο πόνο, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Όταν κλείσετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη διατροφή σας. Πριν από ορισμένες εξετάσεις, ίσως χρειαστεί να αποφύγετε να πίνετε ή να φάτε για μικρό χρονικό διάστημα.

Κάντε μια λίστα με:

Τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και πότε ξεκίνησαν

Βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου οικογενειακού ιστορικού καρδιακής νόσου ή ανευρυσμάτων

Όλα τα φάρμακα, βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένου του πόσο και πότε τα παίρνετε

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας

Για ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες και ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η καλύτερη θεραπεία για μένα;

Χρειάζομαι τακτικές εξετάσεις και αν ναι, πόσο συχνά;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να έχω; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει ερωτήσεις, όπως:

Τα συμπτώματά σας έρχονται και παρέρχονται ή τα νιώθετε πάντα;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Φαίνεται κάτι να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Έχετε καπνίσει ποτέ;

 

Opening Hours