Εικόνα που περιέχει άτομο Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Συγκοπή

Η νευροκαρδιογενής συγκοπή εμφανίζεται όταν λιποθυμάτε επειδή το σώμα σας αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα ερεθίσματα, όπως η θέα του αίματος ή η ακραία συναισθηματική δυσφορία.

νευροκαρδιογενής συγκοπή

Το ερέθισμα της νευροκαρδιογενούς συγκοπής προκαλεί απότομη πτώση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής σας πίεσης. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλό σας, με αποτέλεσμα να χάσετε για λίγο τις αισθήσεις σας.

Η νευροκαρδιογενής συγκοπή είναι συνήθως αβλαβής και δεν απαιτεί θεραπεία. Αλλά είναι πιθανό να τραυματιστείτε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου νευροκαρδιογενούς συγκοπής. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις για τον αποκλεισμό πιο σοβαρών αιτιών λιποθυμίας, όπως καρδιακές διαταραχές.

Συμπτώματα

Πριν λιποθυμήσετε λόγω νευροκαρδιογενούς συγκοπής, μπορεί να εμφανίσετε μερικά από τα ακόλουθα:

Χλωμό δέρμα

Τάση λιποθυμίας

Όραση τούνελ — το οπτικό σας πεδίο στενεύει, ώστε να βλέπετε μόνο ό,τι είναι μπροστά σας

Ναυτία

Αίσθημα ζεστασιάς

Κρύος ιδρώτας

Θολή όραση

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου νευροκαρδιογενούς συγκοπής, οι περαστικοί μπορεί να παρατηρήσουν:

Σπασμωδικές, μη φυσιολογικές κινήσεις

Έναν αργό, αδύναμο σφυγμό

Διεσταλμένες κόρες οφθαλμών

Η ανάρρωση μετά από ένα επεισόδιο νευροκαρδιογενούς συγκοπής γενικά αρχίζει σε λιγότερο από ένα λεπτό. Ωστόσο, εάν σηκωθείτε πολύ σύντομα μετά από λιποθυμία – μέσα σε περίπου 15 έως 30 λεπτά – κινδυνεύετε να λιποθυμήσετε ξανά.

Πότε να δείτε γιατρό

Η λιποθυμία μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως μια καρδιακή ή εγκεφαλική διαταραχή. Μπορεί να θέλετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας μετά από ένα επεισόδιο λιποθυμίας, ειδικά εάν δεν είχατε ποτέ ξανά.

Αιτίες

Η νευροκαρδιογενής συγκοπή εμφανίζεται όταν το τμήμα του νευρικού σας συστήματος που ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση δυσλειτουργεί ως απόκριση σε ένα έναυσμα, όπως η θέα του αίματος.

Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται και τα αιμοφόρα αγγεία στα πόδια σας διευρύνονται (διαστέλλονται). Αυτό επιτρέπει στο αίμα να λιμνάζει στα πόδια σας, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Σε συνδυασμό, η πτώση της αρτηριακής πίεσης και η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού μειώνουν γρήγορα τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας και λιποθυμάτε.

Μερικές φορές δεν υπάρχει κλασική νευροκαρδιογενής συγκοπή, αλλά τα συνήθη ερεθίσματα περιλαμβάνουν:

Όρθια στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους

Έκθεση θερμότητας

Βλέποντας αίμα

Έχοντας αιμοληψία

Φόβος σωματικής βλάβης

Καταπόνηση, όπως για να κάνετε κένωση

Λιποθυμία κατά την ούρηση (συγκοπή ούρησης)

Πρόληψη

Μπορεί να μην μπορείτε πάντα να αποφύγετε ένα επεισόδιο νευροκαρδιογενούς συγκοπής. Εάν αισθάνεστε ότι μπορεί να λιποθυμήσετε, ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας. Αυτό επιτρέπει στη βαρύτητα να διατηρεί το αίμα να ρέει στον εγκέφαλό σας. Εάν δεν μπορείτε να ξαπλώσετε, καθίστε και βάλτε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νευροκαρδιογενούς συγκοπής ξεκινά συχνά με μια φυσική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας θα ακούσει την καρδιά σας και θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση. Μπορεί επίσης να κάνει μασάζ στις κύριες αρτηρίες (καρωτίδες) στο λαιμό σας για να δει αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε λιποθυμία.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει πολλές εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες της λιποθυμίας σας — ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αυτή η εξέταση καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που παράγει η καρδιά σας. Μπορεί να ανιχνεύσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και άλλα καρδιακά προβλήματα. Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε μια φορητή συσκευή για τουλάχιστον μία ημέρα (Holter ρυθμού) ή για ένα μήνα (καταγραφέα συμβάντων).

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί απεικόνιση υπερήχων για να δει την καρδιά και να αναζητήσει καταστάσεις, όπως προβλήματα βαλβίδας, που μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία.

Δοκιμασία κόπωσης. Αυτό η εξέταση μελετά τους καρδιακούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης. Συνήθως διεξάγεται ενώ περπατάτε ή κάνετε τζόκινγκ σε διάδρομο.

Εξετάσεις αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει καταστάσεις, όπως η αναιμία, που μπορεί να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε λιποθυμικά επεισόδια.

Δοκιμή ανακλινόμενου τραπεζιού. Εάν κανένα καρδιακό πρόβλημα δεν φαίνεται να προκαλεί τη λιποθυμία σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να υποβληθείτε σε μια δοκιμή κλίσης τραπεζιού. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ξαπλώνετε ανάσκελα σε ένα τραπέζι που αλλάζει θέσεις, γέρνοντάς σας προς τα πάνω σε διάφορες γωνίες. Ένας νοσηλευτής ή γιατρός παρακολουθεί τους καρδιακούς σας ρυθμούς και την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης για να δει εάν η αλλαγή της στάσης σας τους επηρεάζει.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις νευροκαρδιογενούς συγκοπής, η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα αίτια της λιποθυμίας σας και να συζητήσετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να την αποφύγετε.

Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε νευροκαρδιογενή συγκοπή αρκετά συχνά ώστε να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να δοκιμάσετε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες θεραπείες:

Φάρμακα. Ένα φάρμακο που ονομάζεται οξική φλουδροκορτιζόνη το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι χρήσιμο για την πρόληψη της νευροκαρδιογενούς συγκοπής. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Θεραπείες. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τρόπους για να μειώσετε τη συγκέντρωση αίματος στα πόδια σας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις ποδιών, φορώντας κάλτσες συμπίεσης ή τέντωμα των μυών των ποδιών σας όταν στέκεστε. Μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε το αλάτι στη διατροφή σας εάν συνήθως δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία – ειδικά σε ζεστά, πολυσύχναστα μέρη – και πίνετε πολλά υγρά.

Χειρουργική επέμβαση. Πολύ σπάνια, η εισαγωγή ηλεκτρικού βηματοδότη για τη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα με νευροκαρδιογενή συγκοπή που δεν έχουν βοηθηθεί από άλλες θεραπείες.

 

Opening Hours