Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια ασθένεια του καρδιακού μυός που συνήθως ξεκινά από τον κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς σας (αριστερή κοιλία). Η κοιλία τεντώνεται και λεπταίνει (διαστέλλεται) και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα τόσο καλά όσο μια υγιής καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, και οι δύο κοιλίες μπορεί να επηρεαστούν. Ο όρος «καρδιομυοπάθεια» αναφέρεται σε ασθένειες που επηρεάζουν τον ίδιο τον καρδιακό μυ.

Διατατική μυοκαρδιοπάθεια

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα, αλλά για μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Είναι μια κοινή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας. Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς (αρρυθμίες), θρόμβους αίματος ή αιφνίδιο θάνατο.

Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κούραση

Δύσπνοια όταν είστε δραστήριοι ή ξαπλωμένοι

Μειωμένη ικανότητα άσκησης

Πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια, τους αστραγάλους, τις γάμπες και την κοιλιά

Πόνος στο στήθος ή αισθήματα ταχυπαλμίας, φτερουγίσματος ή σφυροκοπήματος (αίσθημα παλμών)

Επιπλέον ή ασυνήθιστοι ήχοι που ακούγονται όταν η καρδιά σας χτυπά (φυσήματα καρδιάς), τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να βρει κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης

Μερικοί άνθρωποι με διατατική μυοκαρδιοπάθεια δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε δύσπνοια ή έχετε άλλα συμπτώματα διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Καλέστε το ΕΚΑΒ ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας εάν έχετε πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή έχετε σοβαρή δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μιλήστε με το γιατρό σας. Η έγκαιρη ανίχνευση με τη χρήση γενετικών εξετάσεων μπορεί να ωφελήσει άτομα με κληρονομικές μορφές διατατικής μυοκαρδιοπάθειας που δεν έχουν εμφανή σημεία ή συμπτώματα.

Αιτίες

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η αιτία της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες (είναι κληρονομική). Ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν διαστολή και αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας, όπως:

Διαβήτης

Παχυσαρκία

Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες)

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Επιπλοκές προχωρημένου σταδίου εγκυμοσύνης

Υπερβολικό σίδηρο στην καρδιά και σε άλλα όργανα (αιμοχρωμάτωση)

Ορισμένες λοιμώξεις

Άλλες πιθανές αιτίες διατατικής μυοκαρδιοπάθειας περιλαμβάνουν:

Κατάχρηση αλκοόλ

Χρήση ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων

Χρήση παράνομων ναρκωτικών, όπως κοκαΐνη ή αμφεταμίνες

Έκθεση σε τοξίνες, όπως μόλυβδος, υδράργυρος και κοβάλτιο

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για διατατική μυοκαρδιοπάθεια περιλαμβάνουν:

Μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση

Οικογενειακό ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, καρδιακής ανεπάρκειας ή αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Φλεγμονή του καρδιακού μυός από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως ο λύκος

Βλάβη στον καρδιακό μυ από ορισμένες ασθένειες, όπως η αιμοχρωμάτωση

Νευρομυϊκές διαταραχές, όπως μυϊκή δυστροφία

Μακροχρόνια υπερβολική χρήση αλκοόλ ή παράνομων ναρκωτικών

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές από διατατική μυοκαρδιοπάθεια περιλαμβάνουν:

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Εάν έχετε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η καρδιά σας μπορεί να μην είναι σε θέση να τροφοδοτήσει το σώμα σας με το αίμα που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια. Υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες, την κοιλιά, τους αστραγάλους και τα πόδια.

Παλινδρόμηση καρδιακής βαλβίδας. Η διεύρυνση της αριστερής κοιλίας μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το κλείσιμο των βαλβίδων της καρδιάς σας, προκαλώντας οπισθοδρομική ροή αίματος και καθιστώντας την καρδιά σας να αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά.

Προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό. Οι αλλαγές στη δομή της καρδιάς σας και οι αλλαγές στην πίεση στους θαλάμους της καρδιάς σας μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών (αρρυθμίες).

Ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια μπορεί να κάνει την καρδιά σας να σταματήσει ξαφνικά να χτυπά.

Θρόμβοι αίματος (εμβολές). Η συγκέντρωση αίματος στην αριστερή κοιλία μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να διακόψουν την παροχή αίματος στα ζωτικά όργανα. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή βλάβη σε άλλα όργανα. Οι αρρυθμίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν θρόμβους αίματος.

Πρόληψη

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες και δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε ή να μειώσετε τις επιπλοκές της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο για διατατική μυοκαρδιοπάθεια:

Μην καπνίζετε.

Μην πίνετε αλκοόλ ή πίνετε με μέτρο.

Μην χρησιμοποιείτε κοκαΐνη ή άλλα παράνομα ναρκωτικά.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι (νάτριο).

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης που προτείνει ο γιατρός σας.

Κοιμηθείτε και ξεκουραστείτε αρκετά.

Διαχειριστείτε το άγχος.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό και το οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό. Θα χρησιμοποιήσει μια συσκευή που ονομάζεται στηθοσκόπιο για να ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε ειδικό καρδιολόγο για εξέταση.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:

Εξετάσεις αίματος. Αυτές οι εξετάσεις δίνουν στον γιατρό σας πληροφορίες για την καρδιά σας. Μπορεί επίσης να αποκαλύψουν εάν έχετε λοίμωξη, μεταβολική διαταραχή ή τοξίνες στο αίμα σας που μπορεί να προκαλέσουν διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Ακτινογραφία θώρακος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια ακτινογραφία θώρακος για να ελέγξει την καρδιά και τους πνεύμονές σας για αλλαγές ή προβλήματα στη δομή και το μέγεθος της καρδιάς και για υγρό μέσα ή γύρω από τους πνεύμονές σας.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα καθώς ταξιδεύουν στην καρδιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει μοτίβα που μπορεί να είναι σημάδι αρρυθμίας ή προβλήματος με την αριστερή κοιλία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να φορέσετε μια φορητή συσκευή ΗΚΓ (Holter ρυθμού) για να καταγράψετε τον καρδιακό σας ρυθμό για μια ή δύο ημέρες.

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή είναι η κύρια εξέταση για τη διάγνωση της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Τα ηχητικά κύματα παράγουν εικόνες της καρδιάς, επιτρέποντας στον γιατρό σας να δει εάν η αριστερή σας κοιλία είναι διευρυμένη. Ένα ηχοκαρδιογράφημα μπορεί επίσης να αποκαλύψει πόσο αίμα αντλείται από την καρδιά με κάθε χτύπημα και εάν το αίμα ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δοκιμασία κόπωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, περπατάτε σε διάδρομο ή οδηγείτε ένα στατικό ποδήλατο ενώ είστε συνδεδεμένοι σε ένα ΗΚΓ. Η δοκιμασία κόπωσης μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αιτίας και της σοβαρότητας της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για να μιμηθείτε την επίδραση της άσκησης στην καρδιά σας.

Αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Αυτές οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να δείξουν το μέγεθος και τη λειτουργία των θαλάμων άντλησης της καρδιάς σας.

Καρδιακός καθετηριασμός. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας μακρύς λεπτός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα σας, και οδηγείται στην καρδιά σας. Η χρωστική ουσία μπορεί να ρέει μέσω του καθετήρα για να βοηθήσει τις στεφανιαίες αρτηρίες σας να εμφανίζονται πιο καθαρά στην ακτινογραφία. Κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού, ο γιατρός σας μπορεί να μετρήσει την πίεση στην καρδιά σας και να συλλέξει ένα δείγμα ιστού για να ελέγξει για μυϊκή βλάβη (βιοψία).

Γενετικός έλεγχος και συμβουλές. Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να προσδιορίσει την αιτία της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, μπορεί να προτείνει έλεγχο και σε άλλα μέλη της οικογένειας για να διαπιστώσει εάν η ασθένεια είναι κληρονομική στην οικογένειά σας.

Θεραπεία

Εάν έχετε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία για την υποκείμενη αιτία, εάν είναι γνωστή. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης στην καρδιά σας.

Φάρμακα

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια με συνδυασμό φαρμάκων. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί να χρειαστείτε δύο ή περισσότερα φάρμακα.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας περιλαμβάνουν:

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ). Αυτός ο τύπος φαρμάκου διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία (αγγειοδιασταλτικό) για να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να μειώσει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς. Οι αναστολείς ΜΕΑ μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ξηρό βήχα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αναστολείς ΜΕΑ μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο ορισμένων περιοχών των ιστών (αγγειοοίδημα). Εάν εμφανιστεί οίδημα στο λαιμό, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (ARBs). Αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν τους αναστολείς ΜΕΑ. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν διάρροια, μυϊκές κράμπες και ζάλη.

Sacubitril/valsartan (Entresto). Αυτό το φάρμακο συνδυάζει ένα ARB με έναν άλλο τύπο φαρμάκου για να βοηθήσει την καρδιά σας να αντλεί καλύτερα αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Είναι εγκεκριμένο για άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια που έχουν καρδιακή αδυναμία και διάταση.

Βήτα αποκλειστές. Αυτό το φάρμακο επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να αποτρέψει ορισμένες από τις βλαβερές συνέπειες των ορμονών του στρες, οι οποίες είναι ουσίες που παράγονται από το σώμα σας και μπορούν να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια και να προκαλέσουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Οι παρενέργειες των β-αναστολέων περιλαμβάνουν ζάλη και χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Διουρητικά. Συχνά αποκαλούμενα χάπια νερού, τα διουρητικά απομακρύνουν το υπερβολικό υγρό και το αλάτι από το σώμα σας. Τα φάρμακα μειώνουν επίσης τα υγρά στους πνεύμονές σας, ώστε να μπορείτε να αναπνέετε πιο εύκολα.

Διγοξίνη. Αυτό το φάρμακο μπορεί να ενισχύσει τις συσπάσεις των καρδιακών μυών σας. Τείνει επίσης να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό. Η διγοξίνη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και να βελτιώσει την ικανότητά σας να είστε δραστήριοι.

Ivabradine (Procoralan). Αυτό το φάρμακο βοηθά στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού της καρδιάς επιβραδύνοντας και ρυθμίζοντας τον καρδιακό ρυθμό.

Φάρμακα για την αραίωση του αίματος (αντιπηκτικά). Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αυτά τα φάρμακα για να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος. Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν υπερβολικούς μώλωπες ή αιμορραγία.

Θεραπείες

Συσκευές

Οι εμφυτεύσιμες συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας περιλαμβάνουν:

Αμφικοιλιακός βηματοδότης. Αυτή η συσκευή στέλνει ηλεκτρικά σήματα για τον έλεγχο των συσπάσεων μεταξύ της αριστερής και δεξιάς κοιλίας της καρδιάς.

Εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς-απινιδωτές (ICD). Ένας ICD παρακολουθεί τον καρδιακό σας ρυθμό και παρέχει ηλεκτρικά σοκ όταν χρειάζεται για να ελέγξει τους μη φυσιολογικούς, γρήγορους καρδιακούς παλμούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κάνουν την καρδιά να σταματήσει. Ένας ICD μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως βηματοδότης.

Συσκευές υποβοήθησης αριστερής κοιλίας (LVAD). Αυτή η μηχανική συσκευή εμφυτεύεται στην κοιλιά ή το στήθος και συνδέεται σε μια εξασθενημένη καρδιά για να τη βοηθήσει να αντλεί το αίμα. Μια LVAD μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μακροπρόθεσμη ή βραχυπρόθεσμη θεραπεία για άτομα που περιμένουν για μεταμόσχευση καρδιάς. Συνήθως χρησιμοποιούνται όταν οι λιγότερο επεμβατικές προσεγγίσεις είναι ανεπιτυχείς.

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Μεταμόσχευση καρδιάς

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μεταμόσχευση καρδιάς εάν τα φάρμακα και άλλες θεραπείες για διατατική μυοκαρδιοπάθεια δεν λειτουργούν πλέον για εσάς.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Εάν έχετε διατατική μυοκαρδιοπάθεια, αυτές οι στρατηγικές αυτοφροντίδας μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας:

Άσκηση. Μιλήστε με το γιατρό σας για το ποιες δραστηριότητες θα ήταν ασφαλείς και ωφέλιμες για εσάς. Γενικά, τα ανταγωνιστικά αθλήματα δεν συνιστώνται γιατί μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να σταματήσει η καρδιά και να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο.

Κόψτε το κάπνισμα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τις μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα.

Μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά και μην πίνετε υπερβολικά αλκοόλ. Η χρήση κοκαΐνης ή άλλων παράνομων ναρκωτικών μπορεί να καταπονήσει την καρδιά σας. Πριν πιείτε αλκοόλ, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το επιπλέον βάρος κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά. Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως και μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών και τον περιορισμό του αλατιού, της πρόσθετης ζάχαρης και της χοληστερόλης, των κορεσμένων λιπαρών και των τρανς λιπαρών. Ζητήστε από το γιατρό σας μια παραπομπή σε διαιτολόγο εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον προγραμματισμό της διατροφής σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε διατατική μυοκαρδιοπάθεια ή ανησυχείτε για τον κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού, κλείστε ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε καρδιολόγο, εάν είναι απαραίτητο.

Ακολουθούν πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Όταν κλείσετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη διατροφή σας.

Καταγράψτε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών στρες ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή και οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη.

Καταγράψτε όλα τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των συμπληρωμάτων που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες σας για τη διατροφή και την άσκηση. Εάν δεν ακολουθείτε ήδη μια δίαιτα ή πρόγραμμα άσκησης, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να ξεκινήσετε.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας με το γιατρό σας. Για τη διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ορισμένες βασικές ερωτήσεις περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες;

Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Πώς πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου;

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω προληπτικό έλεγχο;

Πρέπει να πω στην οικογένειά μου να υποβληθεί σε έλεγχο για διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;

Πρέπει να δω έναν ειδικό;

Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Έχει κάποιος από τους εξ αίματος συγγενείς σας διατατική μυοκαρδιοπάθεια ή άλλους τύπους καρδιακών παθήσεων;

 

Opening Hours