Παθήσεις καρδιακών βαλβίδων

Εικόνα που περιέχει συσκευή Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Παθήσεις καρδιακών βαλβίδων

Στη νόσο της καρδιακής βαλβίδας, μία ή περισσότερες από τις βαλβίδες στην καρδιά σας δεν λειτουργούν σωστά.

Η καρδιά σας έχει τέσσερις βαλβίδες που κρατούν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση (Aortic valve, Pulmonary valve, Mitral valve, Tricuspid valve). Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία ή περισσότερες από τις βαλβίδες δεν ανοίγουν ή κλείνουν σωστά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διακοπή της ροής του αίματος μέσω της καρδιάς σας προς το σώμα σας.

τέσσερις βαλβίδες που κρατούν το αίμα

Η θεραπεία της νόσου καρδιακής βαλβίδας εξαρτάται από την προσβεβλημένη καρδιακή βαλβίδα και τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου. Μερικές φορές η καρδιακή βαλβίδα απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι με νόσο καρδιακής βαλβίδας μπορεί να μην έχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια. Όταν εμφανίζονται σημεία και συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ήχος βουητού (καρδιακό φύσημα) όταν ένας γιατρός ακούει την καρδιά με ένα στηθοσκόπιο

Πόνος στο στήθος

Κοιλιακό πρήξιμο (πιο συχνό με προχωρημένη ανεπάρκεια τριγλώχινας)

Κούραση

Δύσπνοια, ιδιαίτερα όταν είστε δραστήριοι ή ξαπλωμένοι

Πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών σας

Ζάλη

Λιποθυμία

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν νόσο της καρδιακής βαλβίδας, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε καρδιακό φύσημα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να επισκεφτείτε έναν καρδιολόγο.

Αιτίες

Οι τέσσερις καρδιακές βαλβίδες, που διατηρούν το αίμα στη σωστή κατεύθυνση, είναι η μιτροειδής, η τριγλώχινα, η πνευμονική και η αορτική βαλβίδα. Κάθε βαλβίδα έχει πτερύγια (φυλλάδια) που ανοίγουν και κλείνουν μία φορά ανά καρδιακό παλμό. Εάν μία ή περισσότερες από τις βαλβίδες δεν ανοίξουν ή κλείσουν σωστά, η ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας προς το σώμα σας διακόπτεται.

Η νόσος καρδιακής βαλβίδας μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενής). Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ενήλικες λόγω πολλών αιτιών και καταστάσεων, όπως λοιμώξεων και άλλων καρδιακών παθήσεων.

Τα προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας περιλαμβάνουν:

προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας

Παλινδρόμηση. Τα πτερύγια της βαλβίδας δεν κλείνουν σωστά, προκαλώντας διαρροή αίματος προς τα πίσω στην καρδιά σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω των πτερυγίων της βαλβίδας που διογκώνονται προς τα πίσω, μια κατάσταση που ονομάζεται πρόπτωση.

Στένωση. Τα πτερύγια της βαλβίδας γίνονται παχιά ή άκαμπτα και πιθανώς να συγχωνεύονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα στενό άνοιγμα της βαλβίδας και μειωμένη ροή αίματος μέσω της βαλβίδας.

Ατρησία. Η βαλβίδα δεν σχηματίζεται και ένα συμπαγές φύλλο ιστού εμποδίζει τη ροή του αίματος μεταξύ των θαλάμων της καρδιάς.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσου της καρδιακής βαλβίδας, όπως:

Μεγαλύτερη ηλικία

Ιστορικό ορισμένων λοιμώξεων που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά

Ιστορικό ορισμένων μορφών καρδιακής νόσου ή καρδιακής προσβολής

Υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις

Καρδιακές παθήσεις που υπάρχουν κατά τη γέννηση (συγγενείς καρδιοπάθειες)

Επιπλοκές

Η νόσος καρδιακής βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές, όπως:

Καρδιακή ανεπάρκεια

Εγκεφαλικό

Θρόμβοι αίματος

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού

Θάνατο

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα ακούσει για ένα καρδιακό φύσημα, ένα πιθανό σημάδι μιας πάθησης της καρδιακής βαλβίδας. Μπορεί να κάνετε πολλές εξετάσεις για τη διάγνωση της κατάστασής σας.

Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηχοκαρδιογραφία. Τα ηχητικά κύματα που κατευθύνονται στην καρδιά σας από μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί (μορφοτροπέα) παράγουν εικόνες βίντεο της καρδιάς σας σε κίνηση. Αυτή η εξέταση αξιολογεί τη δομή της καρδιάς σας, τις καρδιακές βαλβίδες και τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας. Το ηχοκαρδιογράφημα βοηθά τον γιατρό σας να δει προσεκτικά τις βαλβίδες της καρδιάς και το πόσο καλά λειτουργούν. Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα τρισδιάστατο ηχοκαρδιογράφημα.

Σε έναν άλλο τύπο ηχοκαρδιογραφήματος που ονομάζεται διοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα, ένας μικρός μετατροπέας που συνδέεται στο άκρο ενός σωλήνα εισάγεται στο σωλήνα που οδηγεί από το στόμα σας στο στομάχι σας (οισοφάγο). Αυτή η εξέταση βοηθά τον γιατρό σας να εξετάσει καλύτερα τις καρδιακές βαλβίδες από ό,τι είναι δυνατό με ένα κανονικό ηχοκαρδιογράφημα.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Τα καλώδια (ηλεκτρόδια) που είναι προσαρτημένα σε επιθέματα στο δέρμα σας μετρούν τους ηλεκτρικούς παλμούς από την καρδιά σας. Ένα ΗΚΓ μπορεί να ανιχνεύσει διευρυμένους θαλάμους της καρδιάς σας, καρδιακές παθήσεις και μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να προσδιορίσει εάν η καρδιά είναι διατεταμένη, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει ορισμένους τύπους καρδιακής βαλβιδικής νόσου. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν την κατάσταση των πνευμόνων σας.

MRI καρδιάς. Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας. Μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και να αξιολογήσει το μέγεθος και τη λειτουργία των κατώτερων θαλάμων της καρδιάς σας.

Δοκιμασία κόπωσης ή Stress test. Διαφορετικά τεστ κόπωσης βοηθούν στη μέτρηση της ανοχής στη δραστηριότητά σας και στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης της καρδιάς σας στη σωματική άσκηση. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα που μιμούνται την επίδραση της άσκησης στην καρδιά σας.

Καρδιακός καθετηριασμός. Αυτή η εξέταση δεν χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση της νόσου της καρδιακής βαλβίδας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν άλλες εξετάσεις δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν την πάθηση ή να καθορίσουν τη σοβαρότητά της.

Ένας γιατρός περνάει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στο χέρι ή τη βουβωνική χώρα σας, τον οδηγεί σε μια αρτηρία στην καρδιά σας και εγχέει βαφή μέσω του καθετήρα για να κάνει την αρτηρία ορατή σε μια ακτινογραφία. Αυτό παρέχει στον γιατρό σας μια λεπτομερή εικόνα των καρδιακών αρτηριών σας και του τρόπου λειτουργίας της καρδιάς σας. Μπορεί επίσης να μετρήσει την πίεση μέσα στους θαλάμους της καρδιάς.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου καρδιακής βαλβίδας εξαρτάται από τα συμπτώματά σας, τη σοβαρότητα της πάθησης και το εάν η κατάστασή σας επιδεινώνεται.

Ένας γιατρός εκπαιδευμένος σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγος) θα σας παρέχει τη φροντίδα. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση της κατάστασής σας με τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης. Μπορεί να σας ζητηθεί να:

Κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής

Πάρετε φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Πάρετε αραιωτικά αίματος για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος εάν έχετε έναν συγκεκριμένο ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Μπορεί τελικά να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας για να επιδιορθώσετε ή να αντικαταστήσετε την πάσχουσα καρδιακή βαλβίδα ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα. Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για άλλη καρδιακή πάθηση, ο γιατρός σας μπορεί να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει την πάσχουσα βαλβίδα ταυτόχρονα.

Η επέμβαση της καρδιακής βαλβίδας πραγματοποιείται συνήθως μέσω μιας τομής στο στήθος. Οι γιατροί μερικές φορές κάνουν ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο καρδιάς, το οποίο περιλαμβάνει μικρότερες τομές από αυτές που γίνονται για χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Σε ορισμένα ιατρικά κέντρα, οι γιατροί πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση καρδιάς με ρομπότ, έναν τύπο ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής στην οποία οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ρομποτικά όργανα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν επισκευή ή αντικατάσταση βαλβίδας.

Επισκευή καρδιακής βαλβίδας

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επισκευή της καρδιακής βαλβίδας για να διατηρήσει την καρδιακή σας βαλβίδα. Για να επισκευάσουν μια καρδιακή βαλβίδα, οι χειρουργοί μπορούν να:

Κλείσουν τρύπες σε μια βαλβίδα

Ξεχωρίσουν τα φυλλάδια βαλβίδας που έχουν συντηχθεί

Αντικαταστήσουν τα κορδόνια που στηρίζουν τη βαλβίδα

Αφαιρέσουν την περίσσεια ιστού βαλβίδας έτσι ώστε η βαλβίδα να μπορεί να κλείσει ερμητικά

Οι χειρουργοί συχνά σφίγγουν ή ενισχύουν το δακτυλίδι γύρω από μια βαλβίδα (δακτύλιο) εμφυτεύοντας έναν τεχνητό δακτύλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες για την επισκευή ορισμένων βαλβίδων χρησιμοποιώντας μακρούς, λεπτούς σωλήνες (καθετήρες). Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση κλιπ, βυσμάτων ή άλλων συσκευών.

Αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας

Εάν η βαλβίδα δεν μπορεί να επισκευαστεί, οι χειρουργοί μπορεί να αφαιρέσουν την κατεστραμμένη βαλβίδα και να την αντικαταστήσουν με μια μηχανική βαλβίδα Αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας

 

ή μια βαλβίδα από αγελάδα, χοίρο ή ανθρώπινο καρδιακό ιστό (βιολογική ή βαλβίδα ιστού).

 

αντικατάσταση βαλβίδας με μηχανική βαλβίδα

 

Εάν είχατε αντικατάσταση βαλβίδας με μηχανική βαλβίδα, θα χρειαστεί να παίρνετε αραιωτικά αίματος για το υπόλοιπο της ζωής σας για να αποτρέψετε τους θρόμβους αίματος. Οι βαλβίδες βιολογικών ιστών διασπώνται με την πάροδο του χρόνου και συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση.

Μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα (TAVR) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης αορτικής βαλβίδας. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός εισάγει έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) σε μια αρτηρία στο πόδι ή στο στήθος σας και την οδηγεί στη βαλβίδα της καρδιάς. Μια βαλβίδα αντικατάστασης μετακινείται μέσω αυτού του καθετήρα στη σωστή θέση.

αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας μέσω καθετήρα (TAVR)

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Θα έχετε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό σας για να παρακολουθείτε την κατάστασή σας.

Είναι καλή ιδέα να κάνετε πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι υγιεινές για την καρδιά, όπως:

Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και το υπερβολικό αλάτι και ζάχαρη.

Διατήρηση υγιούς βάρους. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χάσετε βάρος.

Τακτική σωματική δραστηριότητα. Επιδιώξτε να συμπεριλάβετε περίπου 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως γρήγορους περιπάτους, στην καθημερινή σας ρουτίνα γυμναστικής.

Διαχείριση του άγχους. Δοκιμάστε δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως διαλογισμό και βαθιά αναπνοή. παραμείνετε σωματικά δραστήριοι και περνάτε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους.

Αποφυγή καπνού. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμη.

Για γυναίκες με καρδιακή βαλβίδα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος. Ο γιατρός σας μπορεί να συζητήσει μαζί σας ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε με ασφάλεια και εάν χρειάζεστε μια διαδικασία για τη θεραπεία της πάθησης της βαλβίδας σας πριν από την εγκυμοσύνη.

Πιθανότατα θα χρειαστείτε στενή παρακολούθηση από το γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν έχετε μια σοβαρή κατάσταση της βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την αποφυγή εγκυμοσύνης για να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εάν έχετε νόσο καρδιακής βαλβίδας, ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε:

Λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Λάβετε υποστήριξη. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης που μπορεί να είναι χρήσιμες.

Μείνετε ενεργοί. Είναι καλή ιδέα να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συστάσεις σχετικά με το πόσο και ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο για εσάς.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν νομίζετε ότι έχετε νόσο καρδιακής βαλβίδας, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τους περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Όταν κλείσετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.

Γράψτε τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων όσων φαίνονται άσχετα με τη νόσο της καρδιακής βαλβίδας.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού καρδιακών παθήσεων και τυχόν σημαντικών πιέσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που λαμβάνετε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες σας για τη διατροφή και την άσκηση. Εάν δεν τρώτε ήδη καλά και δεν ασκείστε, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν ξεκινήσετε.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για τη νόσο της καρδιακής βαλβίδας, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;

Πρέπει να δω έναν ειδικό;

Εάν χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση, ποιον χειρουργό προτείνετε για επέμβαση καρδιακής βαλβίδας;

Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Opening Hours