Καρδιακή Ανεπάρκεια

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια – μερικές φορές γνωστή ως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια – εμφανίζεται όταν ο καρδιακός μυς δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε. Όταν συμβαίνει αυτό, το αίμα συχνά δεν προωθείται σωστά και υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες, προκαλώντας δύσπνοια.

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις, όπως η στένωση των αρτηριών στην καρδιά (στεφανιαία νόσος) ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, αφήνουν σταδιακά την καρδιά πολύ αδύναμη ή δύσκαμπτη για να γεμίσει και να αντλήσει αίμα σωστά.

Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τα σημεία και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής – όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση, η μείωση του αλατιού (νάτριο) στη διατροφή σας και η διαχείριση του στρες – μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας. Ωστόσο, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα και ορισμένα μπορεί να χρειαστούν μεταμόσχευση καρδιάς ή συσκευή κοιλιακής υποβοήθησης (VAD).

Ένας τρόπος πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας είναι η πρόληψη και ο έλεγχος καταστάσεων που μπορεί να την προκαλέσουν, όπως η στεφανιαία νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Συμπτώματα

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι συνεχής (χρόνια) ή μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά (οξεία).

καρδιακή ανεπάρκεια

Τα σημεία και συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δύσπνοια με δραστηριότητα ή κατά την κατάκλιση

Κούραση και αδυναμία

Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα των ποδιών

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Μειωμένη ικανότητα άσκησης

Επίμονος βήχας ή συριγμός με λευκή ή ροζ αιματοβαμμένη βλέννα

Πρήξιμο της περιοχής της κοιλιάς

Πολύ γρήγορη αύξηση βάρους από τη συσσώρευση υγρών

Ναυτία και έλλειψη όρεξης

Δυσκολία συγκέντρωσης ή μειωμένη εγρήγορση

Πόνος στο στήθος εάν η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από καρδιακή προσβολή

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε σημεία ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Καλέστε το ΕΚΑΒ ή επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα:

Πόνος στο στήθος

Λιποθυμία ή σοβαρή αδυναμία

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός που σχετίζεται με δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή λιποθυμία

Ξαφνική, σοβαρή δύσπνοια και βήχας με λευκή ή ροζ, αφρώδη βλέννα

Αν και αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων άλλων απειλητικών για τη ζωή παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων. Μην προσπαθείτε να κάνετε τη διάγνωση.

Οι γιατροί στα επείγοντα θα προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή σας και να προσδιορίσουν εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε καρδιακή ανεπάρκεια ή σε κάτι άλλο.

Εάν έχετε διάγνωση καρδιακής ανεπάρκειας και εάν κάποιο από τα συμπτώματα επιδεινωθεί ξαφνικά ή εμφανίσετε ένα νέο σημείο ή σύμπτωμα, μπορεί να σημαίνει ότι η υπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται ή δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Αυτό μπορεί επίσης να συμβαίνει εάν πάρετε 2 κιλά ή περισσότερο μέσα σε λίγες μέρες. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Αιτίες

Η καρδιακή ανεπάρκεια αναπτύσσεται συχνά αφού άλλες παθήσεις έχουν καταστρέψει ή αποδυναμώσει την καρδιά. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί καρδιακή ανεπάρκεια εάν η καρδιά γίνει πολύ δύσκαμπτη.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, οι κύριοι θάλαμοι άντλησης της καρδιάς (οι κοιλίες) μπορεί να γίνουν δύσκαμπτοι και να μην γεμίζουν σωστά μεταξύ των παλμών. Σε μερικούς ανθρώπους, ο καρδιακός μυς μπορεί να υποστεί βλάβη και να εξασθενήσει. Οι κοιλίες μπορεί να διαταθούν σε σημείο που η καρδιά να μην μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα μέσω του σώματος. Στην εικόνα που ακολουθεί αριστερά απεικονίζεται η φυσιολογική καρδιά και δεξιά η καρδιά ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια που είναι αυξημένη σε μέγεθος

καρδιά ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια που είναι αυξημένη σε μέγεθος

Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιά δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τις τυπικές απαιτήσεις που της τίθενται για να αντλεί αίμα στο υπόλοιπο σώμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να προσδιορίσει πόσο καλά αντλεί η καρδιά σας μετρώντας πόσο αίμα αντλείται με κάθε παλμό (κλάσμα εξώθησης). Το κλάσμα εξώθησης χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ταξινόμηση της καρδιακής ανεπάρκειας και στην καθοδήγηση της θεραπείας. Σε μια υγιή καρδιά, το κλάσμα εξώθησης είναι 50% ή υψηλότερο – που σημαίνει ότι περισσότερο από το μισό του αίματος που γεμίζει την κοιλία αντλείται με κάθε χτύπο.

Αλλά η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί ακόμη και με ένα φυσιολογικό κλάσμα εξώθησης. Αυτό συμβαίνει εάν ο καρδιακός μυς γίνει άκαμπτος από καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να περιλαμβάνει την αριστερή πλευρά (αριστερή κοιλία), τη δεξιά πλευρά (δεξιά κοιλία) ή και τις δύο πλευρές της καρδιάς σας. Γενικά, η καρδιακή ανεπάρκεια ξεκινά με την αριστερή πλευρά, συγκεκριμένα την αριστερή κοιλία – τον κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς σας.

Τύποι καρδιακής ανεπάρκειας

Αριστερή καρδιακή Ανεπάρκεια.

Το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες, προκαλώντας δύσπνοια.

Δεξιά καρδιακή Ανεπάρκεια

Το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στην κοιλιά και τα πόδια, προκαλώντας πρήξιμο.

Συστολική καρδιακή ανεπάρκεια (ονομάζεται επίσης καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης)

Η αριστερή κοιλία δεν μπορεί να συστέλλεται έντονα, υποδηλώνοντας πρόβλημα άντλησης.

Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης

Η αριστερή κοιλία δεν μπορεί να χαλαρώσει ή να γεμίσει πλήρως, υποδηλώνοντας πρόβλημα πλήρωσης.

Οποιαδήποτε από τις παρακάτω καταστάσεις μπορεί να βλάψει ή να αποδυναμώσει την καρδιά σας και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια. Μερικές από αυτές μπορεί να υπάρχουν χωρίς να το γνωρίζετε.

Στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή. Η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή μορφή καρδιακής νόσου και η πιο κοινή αιτία καρδιακής ανεπάρκειας. Η ασθένεια προκύπτει από τη συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες, η οποία μειώνει τη ροή του αίματος και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Ένα έμφραγμα συμβαίνει ξαφνικά όταν μια στεφανιαία αρτηρία αποφραχθεί πλήρως. Η βλάβη στον καρδιακό σας μυ από καρδιακή προσβολή μπορεί να σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί πλέον να αντλεί όσο καλά θα έπρεπε.

Υψηλή πίεση του αίματος. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από όσο θα έπρεπε για να κυκλοφορήσει το αίμα σε όλο το σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η επιπλέον προσπάθεια μπορεί να κάνει τον καρδιακό σας μυ πολύ δύσκαμπτο ή πολύ αδύναμο για να αντλήσει σωστά το αίμα.

Ελαττωματικές καρδιακές βαλβίδες. Οι βαλβίδες της καρδιάς κρατούν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση. Μια κατεστραμμένη βαλβίδα – λόγω καρδιακού ελαττώματος, στεφανιαίας νόσου ή καρδιακής λοίμωξης – αναγκάζει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα, γεγονός που μπορεί να την αποδυναμώσει με την πάροδο του χρόνου.

Βλάβη στον καρδιακό μυ. Η βλάβη του καρδιακού μυός μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως ορισμένες ασθένειες, λοίμωξη, βαριά χρήση αλκοόλ και την τοξική επίδραση φαρμάκων, όπως η κοκαΐνη ή ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για χημειοθεραπεία. Οι γενετικοί παράγοντες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο.

Φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα). Η μυοκαρδίτιδα προκαλείται συχνότερα από έναν ιό, συμπεριλαμβανομένου του ιού COVID-19, και μπορεί να οδηγήσει σε αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένα καρδιακό πρόβλημα με το οποίο έχετε γεννηθεί (συγγενές καρδιακό ελάττωμα). Εάν η καρδιά σας και οι θάλαμοι ή οι βαλβίδες της δεν έχουν διαμορφωθεί σωστά, τα υγιή μέρη της καρδιάς σας πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να αντλήσουν αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί (αρρυθμίες). Οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί μπορεί να κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, δημιουργώντας επιπλέον δουλειά για την καρδιά σας. Ένας αργός καρδιακός παλμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Άλλες ασθένειες. Μακροχρόνιες ασθένειες – όπως ο διαβήτης, ο HIV, ο υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής ή η συσσώρευση σιδήρου ή πρωτεΐνης – μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι αιτίες της αιφνίδιας (οξείας) καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν επίσης:

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οποιαδήποτε ασθένεια που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα

Θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες

Σοβαρές λοιμώξεις

Χρήση ορισμένων φαρμάκων

Ιοί που προσβάλλουν τον καρδιακό μυ

Παράγοντες κινδύνου

Ένας μόνο παράγοντας κινδύνου μπορεί να είναι αρκετός για να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

Στεφανιαία νόσος. Οι στενώσεις των αρτηριών μπορεί να περιορίσουν την παροχή της καρδιάς σας σε αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα να εξασθενεί ο καρδιακός μυς.

Έμφραγμα. Το έμφραγμα είναι μια μορφή στεφανιαίας νόσου που εμφανίζεται ξαφνικά. Η βλάβη στον καρδιακό σας μυ από καρδιακή προσβολή μπορεί να σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί πλέον να αντλεί όσο καλά θα έπρεπε.

Νόσος της καρδιακής βαλβίδας. Η ύπαρξη καρδιακής βαλβίδας που δεν λειτουργεί σωστά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Υψηλή πίεση του αίματος. Η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά από ό,τι πρέπει εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή.

Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί. Αυτοί οι μη φυσιολογικοί ρυθμοί, ειδικά αν είναι πολύ συχνοί και γρήγοροι, μπορεί να αποδυναμώσουν τον καρδιακό μυ και να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγγενής καρδιοπάθεια. Μερικοί άνθρωποι που εμφανίζουν καρδιακή ανεπάρκεια γεννήθηκαν με προβλήματα που επηρεάζουν τη δομή ή τη λειτουργία της καρδιάς τους.

Διαβήτης. Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο. Μην σταματήσετε να παίρνετε κανένα φάρμακο μόνοι σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε αλλαγές.

Μερικά φάρμακα για τον διαβήτη. Τα φάρμακα για τον διαβήτη rosiglitazone (Avandia) και πιογλιταζόνη (Actos) έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ορισμένα άτομα. Ωστόσο, μην σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα μόνοι σας. Εάν τα παίρνετε, ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Ορισμένα άλλα φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακά προβλήματα. Περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), ορισμένα φάρμακα αναισθησίας, και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του καρκίνου, των αιματολογικών παθήσεων, των ακανόνιστων ή μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών, παθήσεων του νευρικού συστήματος, παθήσεων ψυχικής υγείας, προβλημάτων στους πνεύμονες και του ουροποιητικού συστήματος, φλεγμονώδεις ασθένειες και λοιμώξεις.

Χρήση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποδυναμώσει τον καρδιακό μυ και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Άπνοια ύπνου. Η αδυναμία να αναπνεύσετε σωστά ενώ κοιμάστε έχει ως αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο ακανόνιστων καρδιακών παλμών. Και τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να αποδυναμώσουν την καρδιά.

Κάπνισμα ή χρήση καπνού. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Η χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρδιακής ανεπάρκειας.

Παχυσαρκία. Τα άτομα που έχουν παχυσαρκία έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Ιοί. Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον καρδιακό μυ.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της καρδιακής ανεπάρκειας εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της καρδιακής νόσου, τη γενική υγεία σας και άλλους παράγοντες όπως η ηλικία σας. Οι πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Νεφρική βλάβη ή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα νεφρά σας, η οποία μπορεί τελικά να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η νεφρική βλάβη από καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να απαιτεί αιμοκάθαρση για θεραπεία.

Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας. Οι βαλβίδες της καρδιάς, που κρατούν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να μην λειτουργούν σωστά εάν η καρδιά σας είναι διατεταμένη ή εάν η πίεση στην καρδιά σας είναι πολύ υψηλή λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό. Τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού μπορεί να οδηγήσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Ηπατική βλάβη. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού που ασκεί υπερβολική πίεση στο ήπαρ. Αυτό το επιπλέον υγρό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη σωστή λειτουργία του ήπατός σας.

Πρόληψη

Το κλειδί για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου. Μπορείτε να ελέγξετε ή να εξαλείψετε πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις κάνοντας αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής και λαμβάνοντας τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνουν:

Όχι κάπνισμα

Έλεγχος ορισμένων καταστάσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης

Παραμένοντας σωματικά δραστήριοι

Τρώγοντας υγιεινές τροφές

Διατήρηση υγιούς βάρους

Μείωση και διαχείριση του άγχους

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο γιατρός σας θα πάρει ένα προσεκτικό ιατρικό ιστορικό, θα εξετάσει τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας θα ελέγξει επίσης εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, στεφανιαία νόσο ή διαβήτη.

Ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει τους πνεύμονές σας για σημάδια συσσώρευσης υγρών (πνευμονική συμφόρηση) και την καρδιά σας για ήχους βουητού (φυσήματα) που μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια. Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει τις φλέβες στο λαιμό σας και να ελέγξει για συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και τα πόδια σας.

Μετά τη φυσική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει μερικές από αυτές τις εξετάσεις:

Εξετάσεις Αίματος. Γίνονται εξετάσεις αίματος για να αναζητηθούν σημάδια ασθενειών που μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά.

Ακτινογραφία θώρακος. Οι εικόνες ακτίνων Χ μπορούν να δείξουν την κατάσταση των πνευμόνων και της καρδιάς.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά. Μπορεί να δείξει το χρόνο και τη διάρκεια των καρδιακών παλμών.

Ηχοκαρδιογράφημα. Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς σε κίνηση. Αυτή η εξέταση δείχνει το μέγεθος και τη δομή της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων και τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς. Ένα ηχοκαρδιογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του κλάσματος εξώθησης, το οποίο δείχνει πόσο καλά αντλεί η καρδιά και βοηθά στην ταξινόμηση της καρδιακής ανεπάρκειας και καθοδηγεί τη θεραπεία.

Δοκιμασία κόπωσης. Το τεστ κόπωσης μετρά την υγεία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Μπορεί να σας ζητηθεί να περπατήσετε σε διάδρομο ενώ είστε συνδεδεμένοι σε μηχάνημα ΗΚΓ ή μπορεί να λάβετε ένα ενδοφλέβιο φάρμακο που διεγείρει την επίδραση της άσκησης στην καρδιά.

Μερικές φορές γίνεται ένα τεστ κόπωσης ενώ φοράτε μια μάσκα που μετρά πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες λαμβάνουν οξυγόνο και εκπνέουν διοξείδιο του άνθρακα.

Αξονική τομογραφία καρδιάς (CT). Σε μια αξονική τομογραφία καρδιάς, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε μια μηχανή σε σχήμα ντόνατ. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ μέσα στο μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και συλλέγει εικόνες της καρδιάς και του θώρακα. Μερικές φορές, δίνεται παράγοντας αντίθεσης. Επειδή το σκιαγραφικό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα με τα νεφρά.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Σε μια μαγνητική τομογραφία καρδιάς, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα μακρύ, σωληνοειδές μηχάνημα. Τα ραδιοκύματα δημιουργούν εικόνες της καρδιάς.

Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει με χρωστική ουσία (παράγοντας αντίθεσης). Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα με τα νεφρά σας προτού λάβετε μαγνητική τομογραφία καρδιάς ή άλλη μαγνητική τομογραφία, επειδή το σκιαγραφικό μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια και σοβαρή επιπλοκή σε άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο.

Στεφανιογραφία. Σε αυτή την εξέταση, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο, στη βουβωνική χώρα ή στον καρπό του χεριού, και οδηγείται στις καρδιακές αρτηρίες. Μια χρωστική ουσία (σκιαγραφικό) εγχέεται μέσω του καθετήρα για να κάνει τις αρτηρίες να φαίνονται πιο καθαρά σε μια ακτινογραφία, βοηθώντας τον γιατρό να εντοπίσει στενώσεις ή αποφράξεις.

Βιοψία μυοκαρδίου. Σε αυτή την εξέταση, ένας γιατρός εισάγει ένα μικρό, εύκαμπτο καλώδιο σε μια φλέβα στο λαιμό ή τη βουβωνική χώρα και αφαιρεί πολύ μικρά κομμάτια του καρδιακού μυός για εξέταση. Αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει για τη διάγνωση ορισμένων τύπων παθήσεων του καρδιακού μυός που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τη διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας βοηθούν τους γιατρούς να προσδιορίσουν την αιτία τυχόν σημείων και συμπτωμάτων και να αποφασίσουν για ένα σχέδιο θεραπείας. Για να καθορίσουν την καλύτερη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, οι γιατροί μπορούν να ταξινομήσουν την καρδιακή ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας δύο συστήματα:

Ταξινόμηση του New York Heart Association

Αυτή η κλίμακα χωρίζει την καρδιακή ανεπάρκεια σε τέσσερις κατηγορίες.

Καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας Ι. Δεν υπάρχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας II. Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να γίνουν χωρίς δυσκολία, αλλά η προσπάθεια προκαλεί δύσπνοια ή κόπωση.

Καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας III. Είναι δύσκολο να ολοκληρώσεις τις καθημερινές δραστηριότητες.

Καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορίας IV. Δύσπνοια εμφανίζεται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τη σοβαρότερη καρδιακή ανεπάρκεια.

Ταξινόμηση Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας/American Heart Association

Αυτό το σύστημα ταξινόμησης βάσει σταδίου χρησιμοποιεί γράμματα Α έως Δ και περιλαμβάνει μια κατηγορία για άτομα που κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα ταξινόμησης για να εντοπίσουν τους παράγοντες κινδύνου και να ξεκινήσουν έγκαιρα, πιο επιθετική θεραπεία για να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Στάδιο Α. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια αλλά δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα.

Στάδιο Β. Υπάρχει καρδιακή νόσος αλλά δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Στάδιο Γ. Υπάρχει καρδιακή νόσος και σημεία ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Στάδιο Δ. Η προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια απαιτεί εξειδικευμένες θεραπείες.

Ο γιατρός σας συχνά χρησιμοποιεί και τα δύο συστήματα ταξινόμησης μαζί για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τις καταλληλότερες επιλογές θεραπείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ερμηνεύσετε τη βαθμολογία σας και να σχεδιάσετε τη θεραπεία σας με βάση την κατάστασή σας.

Θεραπεία

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια νόσος που χρειάζεται δια βίου αντιμετώπιση. Ωστόσο, με τη θεραπεία, τα σημεία και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να βελτιωθούν και η καρδιά μερικές φορές γίνεται πιο δυνατή.

Οι γιατροί μερικές φορές μπορούν να διορθώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια θεραπεύοντας την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, η επισκευή μιας καρδιακής βαλβίδας ή ο έλεγχος ενός γρήγορου καρδιακού ρυθμού μπορεί να αναστρέψει την καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους, η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνει μια ισορροπία των σωστών φαρμάκων και, μερικές φορές, τη χρήση συσκευών που βοηθούν τον καρδιακό παλμό και τη σωστή συστολή.

Φάρμακα

Οι γιατροί συνήθως αντιμετωπίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια με συνδυασμό φαρμάκων. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, μπορεί να πάρετε ένα ή περισσότερα φάρμακα, όπως:

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ). Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να μειώσουν την πίεση στην καρδιά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν εναλαπρίλη (Renitec), λισινοπρίλη (Zestril, Prinivil) και καπτοπρίλη (Capoten, Normolose).

Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Αυτά τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν λοσαρτάνη (Cozaar), βαλσαρτάνη (Diovan) και καντεσαρτάνη (Atacand), έχουν πολλά από τα ίδια οφέλη με τους αναστολείς ΜΕΑ. Μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν τους αναστολείς ΜΕΑ.

Βήτα αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα επιβραδύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Οι β-αναστολείς μπορεί να μειώσουν τα σημάδια και τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, να βελτιώσουν τη λειτουργία της καρδιάς και να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Παραδείγματα περιλαμβάνουν καρβεδιλόλη (Dilatrend), μετοπρολόλη (Lopressor) και βισοπρολόλη (Concor).

Διουρητικά. Συχνά αποκαλούμενα χάπια νερού, τα διουρητικά σας κάνουν να ουρείτε πιο συχνά και εμποδίζουν τη συλλογή υγρών στο σώμα σας. Τα διουρητικά, όπως η φουροσεμίδη (Lasix), μειώνουν επίσης τα υγρά στους πνεύμονές σας, ώστε να μπορείτε να αναπνέετε πιο εύκολα.

Επειδή τα διουρητικά κάνουν το σώμα σας να χάνει κάλιο και μαγνήσιο, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει συμπληρώματα αυτών των μετάλλων. Εάν παίρνετε διουρητικό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα παρακολουθεί τα επίπεδα καλίου και μαγνησίου στο αίμα σας μέσω τακτικών εξετάσεων αίματος.

Ανταγωνιστές αλδοστερόνης. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τη σπιρονολακτόνη (Aldactone) και την επλερενόνη (Inspra). Αυτά είναι καλιοσυντηρητικά διουρητικά που έχουν πρόσθετες ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν τα άτομα με σοβαρή συστολική καρδιακή ανεπάρκεια να ζήσουν περισσότερο.

Σε αντίθεση με κάποια άλλα διουρητικά, η σπιρονολακτόνη και η επλερενόνη μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο του καλίου στο αίμα σας σε επικίνδυνα επίπεδα, επομένως μιλήστε με το γιατρό σας εάν το αυξημένο κάλιο είναι ανησυχητικό και μάθετε εάν χρειάζεται να τροποποιήσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Θετικά ινότροπα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να χορηγούνται με ενδοφλέβια χορήγηση σε άτομα με ορισμένους τύπους σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Τα θετικά ινότροπα μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά και να διατηρεί την αρτηριακή πίεση. Η μακροχρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε μερικούς ανθρώπους. Μιλήστε με τον ιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους αυτών των φαρμάκων.

Διγοξίνη. Αυτό το φάρμακο, που ονομάζεται επίσης δακτυλίτιδα, αυξάνει τη δύναμη των συσπάσεων του καρδιακού μυός σας. Τείνει επίσης να επιβραδύνει τον καρδιακό παλμό. Η διγοξίνη μειώνει τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας στη συστολική καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να είναι πιο πιθανό να χορηγηθεί σε κάποιον με πρόβλημα καρδιακού ρυθμού, όπως κολπική μαρμαρυγή.

Υδραλαζίνη (Nepresol) και δινιτρικός ισοσορβίτης (Pensordil). Αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να προστεθεί στο πρόγραμμα θεραπείας σας εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας και οι αναστολείς ΜΕΑ ή οι β-αναστολείς δεν έχουν βοηθήσει.

Vericiguat (Verquvo). Αυτό το νεότερο φάρμακο για τη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια λαμβάνεται μία φορά την ημέρα από το στόμα. Είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται διεγέρτης διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC). Σε μελέτες, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια υψηλού κινδύνου που έλαβαν vericiguat είχαν λιγότερες παραμονές στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια και θανάτους που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν ένα ανενεργό χάπι (placebo).

Άλλα φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα φάρμακα για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να λαμβάνουν νιτρικά άλατα για πόνο στο στήθος, στατίνες για τη μείωση της χοληστερόλης ή φάρμακα για την αραίωση του αίματος για να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων αίματος.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόζει τις δόσεις σας συχνά, ειδικά όταν μόλις ξεκινήσατε ένα νέο φάρμακο ή όταν η κατάστασή σας επιδεινώνεται.

Μπορεί να εισαχθείτε στο νοσοκομείο εάν έχετε έξαρση συμπτωμάτων καρδιακής ανεπάρκειας. Ενώ βρίσκεστε στο νοσοκομείο, μπορεί να λάβετε πρόσθετα φάρμακα για να βοηθήσετε την καρδιά σας να αντλεί καλύτερα και να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Μπορεί επίσης να λάβετε συμπληρωματικό οξυγόνο μέσω μιας μάσκας ή μικρών σωλήνων που τοποθετούνται στη μύτη σας. Εάν έχετε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε συμπληρωματικό οξυγόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Η χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες για την εμφύτευση καρδιακών συσκευών μπορεί να συνιστώνται για τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος που οδήγησε σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες για καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να περιλαμβάνουν:

Χειρουργική στεφανιαίας παράκαμψης. Εάν οι σοβαρά φραγμένες αρτηρίες προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ενός υγιούς αιμοφόρου αγγείου από το πόδι, το χέρι ή το στήθος και τη σύνδεσή του κάτω και πάνω από τις φραγμένες αρτηρίες στην καρδιά σας. Η νέα οδός βελτιώνει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ.

Επισκευή ή αντικατάσταση καρδιακής βαλβίδας. Εάν μια ελαττωματική καρδιακή βαλβίδα προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας. Οι χειρουργοί μπορούν να επιδιορθώσουν τη βαλβίδα επανασυνδέοντας τα πτερύγια της βαλβίδας ή αφαιρώντας την περίσσεια ιστού της βαλβίδας έτσι ώστε τα φυλλάδια να μπορούν να κλείσουν ερμητικά. Μερικές φορές η επισκευή της βαλβίδας περιλαμβάνει το σφίξιμο ή την αντικατάσταση του δακτυλίου γύρω από τη βαλβίδα.

Η επισκευή ή η αντικατάσταση της καρδιακής βαλβίδας μπορεί να γίνει ως μια χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση ή μια επέμβαση καρδιάς χρησιμοποιώντας εύκαμπτους σωλήνες που ονομάζονται καθετήρες (καρδιακός καθετηριασμός).

Εμφυτεύσιμοι καρδιομετατροπείς-απινιδωτές (ICDs). Ο εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας – απινιδωτής (ICD) χρησιμοποιείται για την πρόληψη των επιπλοκών της καρδιακής ανεπάρκειας. Δεν είναι θεραπεία για την ίδια την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ICD είναι μια συσκευή παρόμοια με έναν βηματοδότη. Εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στο στήθος σας με καλώδια που οδηγούν μέσα από τις φλέβες σας στην καρδιά σας.

Ο ICD παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό. Εάν η καρδιά αρχίσει να χτυπά με επικίνδυνο ρυθμό ή εάν η καρδιά σας σταματήσει, ο ICD προσπαθεί να ρυθμίσει την καρδιά σας ή να την επαναφέρει σε κανονικό ρυθμό. Ένας ICD μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως βηματοδότης και να επιταχύνει την καρδιά σας εάν πηγαίνει πολύ αργά.

Θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT). Ονομάζεται επίσης αμφικοιλιακή βηματοδότηση, η CRT είναι μια θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια σε άτομα των οποίων οι χαμηλότεροι καρδιακοί θάλαμοι (κοιλίες) δεν αντλούν συγχρονισμένα μεταξύ τους. Μια συσκευή που ονομάζεται αμφικοιλιακός βηματοδότης στέλνει ηλεκτρικά σήματα στις κοιλίες. Τα σήματα ενεργοποιούν τις κοιλίες σας να συστέλλονται με πιο συντονισμένο τρόπο, γεγονός που βελτιώνει την άντληση αίματος από την καρδιά σας. Η CRT μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ICD.

Κοιλιακές συσκευές υποβοήθησης (VADs). Η VAD — επίσης γνωστή ως συσκευή μηχανικής υποστήριξης του κυκλοφορικού — είναι μια συσκευή που βοηθά στην άντληση αίματος από τους χαμηλότερους θαλάμους της καρδιάς σας (κοιλίες) στο υπόλοιπο σώμα σας. Αν και μια VAD μπορεί να τοποθετηθεί σε μία ή και στις δύο κοιλίες της καρδιάς σας, εμφυτεύεται πιο συχνά στην αριστερή κοιλία. Στην ακόλουθη εικόνα απεικονίζονται οι κοιλότητες και οι βαλβίδες της καρδιάς.

σχεδιάγραμμα καρδιάς

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια VAD εάν περιμένετε για μεταμόσχευση καρδιάς. Μερικές φορές, μια VAD χρησιμοποιείται ως μόνιμη θεραπεία για άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια αλλά δεν είναι καλοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση καρδιάς.

Μεταμόσχευση καρδιάς. Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια που η χειρουργική επέμβαση ή τα φάρμακα δεν βοηθούν. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσουν την καρδιά τους με μια υγιή καρδιά δότη.

Η μεταμόσχευση καρδιάς δεν είναι η σωστή θεραπεία για όλους. Μια ομάδα γιατρών σε ένα κέντρο μεταμοσχεύσεων θα σας αξιολογήσει για να καθορίσει εάν η διαδικασία μπορεί να είναι ασφαλής και ωφέλιμη για εσάς.

Παρηγορητική φροντίδα και φροντίδα στο τέλος της ζωής

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να συμπεριλάβετε την παρηγορητική φροντίδα στο σχέδιο θεραπείας σας. Η παρηγορητική φροντίδα είναι εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Οποιοσδήποτε έχει μια σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια μπορεί να επωφεληθεί από την παρηγορητική φροντίδα, είτε για τη θεραπεία συμπτωμάτων της νόσου, όπως πόνο ή δύσπνοια, είτε για την ανακούφιση των παρενεργειών της θεραπείας, όπως κόπωση ή ναυτία.

Είναι πιθανό η καρδιακή σας ανεπάρκεια να επιδεινωθεί σε σημείο που τα φάρμακα να μην λειτουργούν πλέον και η μεταμόσχευση καρδιάς ή η συσκευή να μην αποτελεί επιλογή. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε φροντίδα σε ξενώνα. Η φροντίδα του ξενώνα παρέχει μια ειδική πορεία θεραπείας σε άτομα που πάσχουν από τελικό στάδιο.

Η φροντίδα του ξενώνα επιτρέπει στην οικογένεια και τους φίλους — με τη βοήθεια νοσοκόμων, κοινωνικών λειτουργών και εκπαιδευμένων εθελοντών — να φροντίζουν και να παρηγορούν ένα αγαπημένο πρόσωπο στο σπίτι ή σε κατοικίες φιλοξενίας. Η φροντίδα του ξενώνα παρέχει συναισθηματική, ψυχολογική, κοινωνική και πνευματική υποστήριξη σε άτομα που είναι άρρωστα και σε όσους βρίσκονται πιο κοντά τους.

Η φροντίδα του ξενώνα είναι διαθέσιμη στο σπίτι σας ή σε οίκους ευγηρίας και κέντρα υποβοηθούμενης διαβίωσης. Για τα άτομα που μένουν σε νοσοκομείο, οι ειδικοί στη φροντίδα στο τέλος της ζωής τους μπορούν να παρέχουν άνεση, συμπονετική φροντίδα και αξιοπρέπεια.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να συζητήσετε θέματα τέλους ζωής με την οικογένεια και την ιατρική σας ομάδα. Μέρος αυτής της συζήτησης πιθανότατα θα περιλαμβάνει οδηγίες εκ των προτέρων περίθαλψης — ένας γενικός όρος για προφορικές και γραπτές οδηγίες που δίνετε σχετικά με την ιατρική σας περίθαλψη σε περίπτωση που δεν μπορείτε να μιλήσετε μόνοι σας.

Εάν έχετε ICD, ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσετε με την οικογένειά σας και τους γιατρούς σας είναι εάν θα πρέπει να απενεργοποιηθεί έτσι ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς για να κάνει την καρδιά σας να συνεχίσει να χτυπά.

Τρόπος ζωής και θεραπείες στο σπίτι

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί συχνά να βοηθήσει στην ανακούφιση των σημείων και συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας και στην πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι από τις πιο σημαντικές και ωφέλιμες που μπορείτε να κάνετε:

Διακοπή καπνίσματος. Το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία σας, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα σας και κάνει την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα.

Εάν καπνίζετε, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει ένα πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να το κόψετε. Δεν μπορείτε να είστε υποψήφιος για μεταμόσχευση καρδιάς εάν συνεχίσετε να καπνίζετε. Αποφύγετε επίσης το παθητικό κάπνισμα.

Ελέγχετε καθημερινά τα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα των ποδιών σας για πρήξιμο. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν το πρήξιμο επιδεινωθεί.

Συζητήστε την παρακολούθηση βάρους με το γιατρό σας. Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να σημαίνει ότι κατακρατείτε υγρά και χρειάζεστε μια αλλαγή στο πρόγραμμα θεραπείας σας. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε και πότε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας λόγω αύξησης βάρους.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να εργαστείτε προς το ιδανικό σας βάρος. Ακόμη και η απώλεια ενός μικρού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Στόχος να τρώτε μια δίαιτα που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά και άπαχες πρωτεΐνες.

Περιορίστε το αλάτι. Το πολύ αλάτι (νάτριο) μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού, κάτι που κάνει την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά και προκαλεί δύσπνοια και πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια.

Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς αλάτι ή χαμηλή σε αλάτι. Λάβετε υπόψη σας ότι αλάτι έχει ήδη προστεθεί στα παρασκευασμένα τρόφιμα και να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε υποκατάστατα αλατιού.

Περιορίστε τα κορεσμένα ή τρανς λιπαρά στη διατροφή σας. Εκτός από την αποφυγή αλμυρών τροφών, περιορίστε την ποσότητα κορεσμένων και τρανς λιπαρών στη διατροφή σας. Αυτά τα δυνητικά επιβλαβή διατροφικά λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Κάντε εμβόλια. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, της πνευμονίας και του COVID-19.

Περιορίστε το αλκοόλ και τα υγρά. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μην πίνετε αλκοόλ εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς μπορεί να αλληλοεπιδράσει με το φάρμακό σας, να αποδυναμώσει τον καρδιακό σας μυ και να αυξήσει τον κίνδυνο για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Εάν έχετε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει να περιορίσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε.

Να είστε δραστήριος. Η μέτρια αερόβια δραστηριότητα βοηθά να διατηρείτε το υπόλοιπο σώμα σας υγιές και ρυθμισμένο, μειώνοντας τις απαιτήσεις στον καρδιακό σας μυ. Φροντίστε όμως να μιλήσετε με το γιατρό σας για ένα πρόγραμμα άσκησης που είναι κατάλληλο για εσάς. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα πρόγραμμα βάδισης ή ένα πρόγραμμα καρδιακής αποκατάστασης στο τοπικό σας νοσοκομείο.

Μειώστε το άγχος. Όταν είστε ανήσυχοι ή αναστατωμένοι, η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, αναπνέετε πιο βαριά και η αρτηριακή σας πίεση συχνά ανεβαίνει. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η καρδιά σας ήδη δυσκολεύεται να καλύψει τις απαιτήσεις του σώματος.

Βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας. Για να ξεκουράσετε την καρδιά σας, δοκιμάστε να κοιμηθείτε ή να σηκώσετε τα πόδια σας όταν είναι δυνατόν. Αφιερώστε χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας για να είστε κοινωνικοί και βοηθήστε να κρατήσετε μακριά το άγχος.

Κοιμηθείτε ήσυχος. Εάν έχετε δύσπνοια, ειδικά τη νύχτα, κοιμηθείτε με το κεφάλι σας σηκωμένο χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι ή μια σφήνα. Εάν ροχαλίζετε ή είχατε άλλα προβλήματα ύπνου, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει εξετάσεις για υπνική άπνοια.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η σωστή θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί μερικές φορές να βελτιώσει τα συμπτώματα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συνεργαστείτε για να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα. Δώστε προσοχή στο σώμα σας και στο πώς αισθάνεστε και ενημερώστε το γιατρό σας όταν αισθάνεστε καλύτερα ή χειρότερα. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός σας θα γνωρίζει ποια θεραπεία λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Αυτά τα βήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την καρδιακή ανεπάρκεια:

Παρακολουθήστε τα φάρμακα που παίρνετε. Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε, να την έχετε μαζί σας και να την μοιραστείτε με τους γιατρούς σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα χωρίς πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας. Εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες από οποιαδήποτε φάρμακα που παίρνετε είναι άβολες ή ανησυχητικές, ενημερώστε το γιατρό σας.

Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Ορισμένα φάρμακα που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen), η νατριούχος ναπροξένη (Aleve) και τα χάπια αδυνατίσματος, μπορεί να επιδεινώσουν την καρδιακή ανεπάρκεια και να οδηγήσουν σε συσσώρευση υγρών. Μιλήστε με το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε.

Να είστε προσεκτικοί με τα συμπληρώματα. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια ή να επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν συμπληρώματα που παίρνετε.

Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε το βάρος σας. Φέρτε τις σημειώσεις σε επισκέψεις με το γιατρό σας. Η αύξηση του βάρους μπορεί να είναι σημάδι συσσώρευσης υγρών.

Παρακολουθήστε την αρτηριακή σας πίεση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε οικιακό πιεσόμετρο. Σημειώστε τους αριθμούς της αρτηριακής σας πίεσης μεταξύ των ραντεβού με γιατρό και φέρτε το αρχείο μαζί σας στις επισκέψεις.

Γράψτε τις ερωτήσεις σας για το γιατρό σας. Πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό, ετοιμάστε μια λίστα με τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες. Για παράδειγμα, είναι ασφαλές για εσάς και τον σύντροφό σας να κάνετε σεξ; Τα περισσότερα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να συνεχίσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα όταν τα συμπτώματα τεθούν υπό έλεγχο. Ζητήστε διευκρινίσεις, αν χρειαστεί. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε όλα όσα θέλει να κάνετε ο γιατρός σας.

Γνωρίστε τα στοιχεία επικοινωνίας του γιατρού σας. Κρατήστε τον αριθμό τηλεφώνου του γιατρού σας, τον αριθμό τηλεφώνου του νοσοκομείου και τις οδηγίες για το νοσοκομείο ή την κλινική σε ετοιμότητα. Θα θελήσετε να τα έχετε διαθέσιμα σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις για τον γιατρό σας ή εάν χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο.

Η διαχείριση της καρδιακής ανεπάρκειας απαιτεί μια ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ εσάς και του γιατρού σας. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το αν ακολουθείτε συστάσεις σχετικά με τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη λήψη φαρμάκων. Ο γιατρός σας μπορεί συχνά να προτείνει στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να παραμείνετε σε καλό δρόμο.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε καρδιακή ανεπάρκεια ή ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας λόγω άλλων υποκείμενων παθήσεων, κλείστε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν η καρδιακή ανεπάρκεια εντοπιστεί έγκαιρα, η θεραπεία σας μπορεί να είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και συχνά υπάρχουν πολλά για συζήτηση, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να ξέρετε τι να περιμένετε από τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη διατροφή σας. Για ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να νηστεύετε για ένα χρονικό διάστημα εκ των προτέρων.

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με την καρδιακή ανεπάρκεια.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη και τυχόν σημαντικών αγχωδών καταστάσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή σας. Μάθετε εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε καρδιακή ανεπάρκεια. Ορισμένες καρδιακές παθήσεις που προκαλούν καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζονται σε οικογένειες. Το να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα για το οικογενειακό σας ιστορικό μπορεί να είναι σημαντικό.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες σας για τη διατροφή και την άσκηση. Εάν δεν ακολουθείτε ήδη μια ρουτίνα δίαιτας ή άσκησης, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την έναρξη.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας ίσως είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί του. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που εξαντληθεί ο χρόνος. Για την καρδιακή ανεπάρκεια, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματά μου;

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ; Αυτές οι εξετάσεις απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες; Ποια μου προτείνετε;

Ποιες τροφές πρέπει να τρώω ή να αποφεύγω;

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχομαι για αλλαγές στην κατάστασή μου;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Υπάρχει κάποια γενική εναλλακτική λύση για το φάρμακο που μου συνταγογραφείτε;

Τα μέλη της οικογένειάς μου πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε να επισκεφτώ;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να κάνετε στον γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας οποιαδήποτε στιγμή δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να σας κρατήσει χρόνο για να εξετάσετε τυχόν σημεία στα οποία θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

Πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά τα συμπτώματά σας;

Τα συμπτώματά σας εμφανίζονται συνεχώς ή έρχονται και φεύγουν;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Επιδεινώνει κάτι τα συμπτώματά σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως διακοπή του καπνίσματος, μείωση της κατανάλωσης αλατιού και κατανάλωση υγιεινών τροφών. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της έναρξης ή επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Opening Hours