Ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας

Ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας

Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας είναι ένας τύπος καρδιακής πάθησης κατά την οποία η βαλβίδα μεταξύ των δύο δεξιών καρδιακών θαλάμων (δεξιά κοιλία και δεξιός κόλπος) δεν κλείνει σωστά. Ως αποτέλεσμα, το αίμα διαρρέει προς τα πίσω στον άνω δεξιό θάλαμο (δεξιός κόλπος).

βαλβίδα μεταξύ των δύο δεξιών καρδιακών θαλάμων

Ένα άτομο μπορεί να γεννηθεί με παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας (συγγενής καρδιοπάθεια). Μερικές φορές, η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας προκύπτει από προβλήματα βαλβίδας που προκαλούνται από άλλες παθήσεις.

Η ήπια παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα ή να μην απαιτεί θεραπεία. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή και προκαλεί σημεία και συμπτώματα, μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας συχνά δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα έως ότου η κατάσταση είναι σοβαρή. Η κατάσταση μπορεί να ανακαλυφθεί όταν γίνονται εξετάσεις για άλλους λόγους.

Τα σημεία και συμπτώματα της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κούραση

Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες)

Παλμός ορατός στο λαιμό

Δύσπνοια με την προσπάθεια

Πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, στα πόδια ή στις φλέβες του λαιμού

Πότε να δείτε γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με ένα γιατρό εάν αισθάνεστε εύκολη κόπωση ή δύσπνοια με την προσπάθεια. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε γιατρό εκπαιδευμένο σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο).

Αιτίες

Για να κατανοήσουμε τις αιτίες της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν συνήθως η καρδιά και οι βαλβίδες της καρδιάς.

Μια τυπική καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους. Οι δύο άνω θάλαμοι (κόλποι) λαμβάνουν αίμα. Οι δύο κάτω θάλαμοι (κοιλίες) αντλούν αίμα. Τέσσερις βαλβίδες ανοίγουν και κλείνουν για να διατηρηθεί η ροή του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτές οι καρδιακές βαλβίδες είναι:

Αορτική βαλβίδα

Μιτροειδής βαλβίδα

Τριγλώχινα βαλβίδα

Πνευμονική βαλβίδα

Ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας

Η τριγλώχινα βαλβίδα βρίσκεται ανάμεσα στους δύο δεξιούς θαλάμους της καρδιάς. Η τριγλώχινα βαλβίδα αποτελείται από τρία λεπτά πτερύγια ιστού (που ονομάζονται γλωχίνες ή φυλλάδια). Αυτά τα πτερύγια βαλβίδας ανοίγουν για να αφήσουν το αίμα να ρέει από τον άνω δεξιό θάλαμο (δεξιός κόλπος) στον κάτω δεξιό θάλαμο (δεξιά κοιλία). Στη συνέχεια, τα πτερύγια της βαλβίδας κλείνουν ερμητικά για να αποτρέψουν την κίνηση του αίματος προς τα πίσω.

Στην παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, η τριγλώχινα βαλβίδα δεν κλείνει ερμητικά. Ως αποτέλεσμα, το αίμα διαρρέει προς τα πίσω στον δεξιό κόλπο.

Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να προκληθεί από:

Καρδιακά ελαττώματα που υπάρχουν κατά τη γέννηση (συγγενή καρδιακά ελαττώματα). Ορισμένες συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες μπορεί να επηρεάσουν το σχήμα και τη λειτουργία της τριγλώχινας βαλβίδας. Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας στα παιδιά προκαλείται συνήθως από μια σπάνια συγγενή καρδιακή ανωμαλία που ονομάζεται ανωμαλία Ebstein. Σε αυτή την κατάσταση, η τριγλώχινα βαλβίδα είναι λάθος σχηματισμένη και κάθεται χαμηλότερα από το συνηθισμένο στη δεξιά κοιλία.

Ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας

Γενετικές διαταραχές. Το σύνδρομο Marfan είναι μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που περιστασιακά σχετίζεται με παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας.

Ρευματικός πυρετός. Αυτή η επιπλοκή λοίμωξης του λαιμού από στρεπτόκοκκο που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να βλάψει την τριγλώχινα βαλβίδα και άλλες καρδιακές βαλβίδες, προκαλώντας παλινδρόμηση της βαλβίδας αργότερα στη ζωή.

Λοίμωξη του βλεννογόνου της καρδιάς (λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα). Μια μόλυνση της επένδυσης της καρδιάς μπορεί να βλάψει την τριγλώχινα βαλβίδα.

Καρκινοειδές σύνδρομο. Σε αυτή τη σπάνια πάθηση, όγκοι που αναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα και εξαπλώνονται στο ήπαρ ή στους λεμφαδένες παράγουν μια ορμονοειδή ουσία που μπορεί να βλάψει τις καρδιακές βαλβίδες, συνηθέστερα την τριγλώχινα βαλβίδα και την πνευμονική βαλβίδα.

Τραύμα στο στήθος. Η ύπαρξη τραύματος στο στήθος, όπως σε τροχαίο ατύχημα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη που οδηγεί σε παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας.

Καλώδια βηματοδότη ή καρδιακής συσκευής. Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας εμφανίζεται μερικές φορές κατά την τοποθέτηση ή αφαίρεση των καλωδίων του βηματοδότη και του απινιδωτή, τα οποία διασχίζουν την τριγλώχινα βαλβίδα.

Βιοψία καρδιακού μυός (ενδομυοκαρδιακή). Σε αυτή τη διαδικασία, μια μικρή ποσότητα καρδιακού μυϊκού ιστού αφαιρείται και ελέγχεται για σημεία φλεγμονής ή μόλυνσης. Μπορεί μερικές φορές να συμβεί βλάβη της βαλβίδας κατά τη διάρκεια αυτής της βιοψίας.

Ακτινοθεραπεία. Η λήψη ακτινοβολίας στο στήθος, για παράδειγμα κατά τη θεραπεία του καρκίνου, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην τριγλώχινα βαλβίδα και να προκαλέσει παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας.

Παράγοντες κινδύνου

Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας, όπως:

Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, όπως η ανωμαλία του Ebstein

Έμφραγμα

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση)

Λοιμώξεις που επηρεάζουν την καρδιά, όπως ο ρευματικός πυρετός και η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα

Ακτινοβολία στην περιοχή του θώρακα

Χρήση ορισμένων διεγερτικών και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον και της ημικρανίας

Εξασθενημένος καρδιακός μυς (καρδιομυοπάθεια)

Επιπλοκές

Οι δυνητικές επιπλοκές της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κολπική μαρμαρυγή (A-fib). Μερικοί άνθρωποι με σοβαρή παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί επίσης να έχουν κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Η σοβαρή παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στον δεξιό κάτω θάλαμο (κοιλία). Η δεξιά κοιλία μπορεί να επεκταθεί και να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Διάγνωση

Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να συμβεί σιωπηλά. Στα παιδιά, η πάθηση μπορεί να μην διαγνωστεί μέχρι την ενηλικίωση. Η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να ανακαλυφθεί όταν γίνονται απεικονιστικές εξετάσεις της καρδιάς για άλλους λόγους.

Εξετάσεις

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μπορεί να έχετε παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, μπορεί να ζητήσει αρκετές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να προσδιοριστεί η αιτία και η σοβαρότητα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό να αναπτύξει ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή είναι η κύρια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς που χτυπά. Η εξέταση μπορεί να δείξει τη δομή της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων, συμπεριλαμβανομένης της τριγλώχινας βαλβίδας, και τη ροή του αίματος μέσω των περιοχών της καρδιάς.

Ένα τυπικό ηχοκαρδιογράφημα, που ονομάζεται διαθωρακικό ηχοκαρδιογράφημα, δημιουργεί εικόνες της καρδιάς χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται μετατροπέας που κινείται απαλά κατά μήκος του δέρματος στο στήθος. Εάν χρειάζονται πιο λεπτομερείς εικόνες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει διοισοφαγικό υπερηχοκαρδιογράφημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας εύκαμπτος σωλήνας που περιέχει τον μορφοτροπέα οδηγείται στον λαιμό σας και στον σωλήνα που συνδέει το στόμα σας με το στομάχι σας (οισοφάγο). Επειδή ο οισοφάγος βρίσκεται κοντά στην καρδιά σας, αυτός ο τύπος ηχοκαρδιογραφήματος παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την καρδιά και τις καρδιακές βαλβίδες.

MRI καρδιάς. Τα μαγνητικά πεδία και τα ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων της καρδιάς σας. Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας και την αξιολόγηση του μεγέθους και της λειτουργίας του κάτω δεξιού θαλάμου της καρδιάς σας (δεξιά κοιλία).

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτοκόλλητα επιθέματα (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος δείχνει την κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων.

Δοκιμασία κόπωσης. Μπορούν να γίνουν διάφορα τεστ κόπωσης για να δείξουν πώς λειτουργεί η καρδιά σας κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Περπατάτε σε διάδρομο ή κάνετε στατικό ποδήλατο ενώ παρακολουθείτε τον καρδιακό σας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την αναπνοή σας. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που μιμούνται την επίδραση της άσκησης στην καρδιά σας.

Καρδιακός καθετηριασμός. Σπάνια, ο καρδιακός καθετηριασμός μπορεί να γίνει για τον προσδιορισμό ορισμένων αιτιών της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας και για τη λήψη απόφασης για τη θεραπεία.

Σε αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός εισάγει έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα (καθετήρα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και το οδηγεί στην καρδιά χρησιμοποιώντας ακτινογραφία. Μια ειδική βαφή που εγχέεται μέσω του καθετήρα δείχνει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και των βαλβίδων.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να:

Μειώσει τα σημεία και τα συμπτώματα

Αποτρέψει τις επιπλοκές

Βελτιώσει την ποιότητα ζωής

Εάν έχετε ήπια παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, μπορεί να μην χρειάζεστε τακτική παρακολούθηση. Για πιο σοβαρή παλινδρόμηση μπορεί να χρειαστείτε τακτικά ραντεβού για την παρακολούθηση της κατάστασής σας.

Εάν η νόσος της τριγλώχινας βαλβίδας οφείλεται σε μια υποκείμενη πάθηση ή σε συγγενές καρδιακό ελάττωμα, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα, μια επέμβαση με καθετήρα ή χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας.

Φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων ή για τη θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης που προκαλεί ανεπάρκεια τριγλώχινας. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Φάρμακα για την αποβολή επιπλέον υγρών από το σώμα (διουρητικά)

Φάρμακα για τον έλεγχο των ακανόνιστων καρδιακών παλμών (αντιαρρυθμικά)

Άλλα φάρμακα για τη θεραπεία ή τον έλεγχο της καρδιακής ανεπάρκειας

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Μερικά άτομα με παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας. Η επισκευή ή η αντικατάσταση της βαλβίδας μπορεί να γίνει ως χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή ως ελάχιστα επεμβατική επέμβαση καρδιάς. Μερικές φορές ένα πρόβλημα της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διαδικασία που βασίζεται σε καθετήρα.

Ένας γιατρος μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης ή αντικατάστασης τριγλώχινας βαλβίδας εάν:

Έχετε σοβαρή παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας με σημεία ή συμπτώματα

Έχετε διόγκωση (μεγέθυνση) της καρδιάς με ή χωρίς σημεία και συμπτώματα

Έχετε ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας και χρειάζεστε εγχείρηση καρδιάς για άλλη πάθηση, όπως η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας

Η χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες για τη θεραπεία της παλινδρόμησης της τριγλώχινας βαλβίδας περιλαμβάνουν:

Επισκευή τριγλώχινας βαλβίδας. Η αποκατάσταση της τριγλώχινας βαλβίδας γίνεται συνήθως με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Η επισκευή μπορεί να περιλαμβάνει κλείσιμο οπών ή σκισιμάτων στη βαλβίδα, αλλαγή σχήματος ή αφαίρεση ιστού για να βοηθήσει τη βαλβίδα να κλείσει πιο σφιχτά, διαχωρισμό πτερυγίων βαλβίδας (φυλλάδια) ή προσθήκη στήριξης στη βάση ή τις ρίζες της βαλβίδας.

Η επέμβαση κώνου είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης βαλβίδας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας σε άτομα με ανωμαλία Ebstein, ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα. Ο καρδιοχειρουργός διαχωρίζει τα φυλλάδια που κλείνουν την τριγλώχινα βαλβίδα από τον υποκείμενο καρδιακό μυ. Στη συνέχεια, τα φυλλάδια περιστρέφονται και επανατοποθετούνται.

Η επισκευή της τριγλώχινας βαλβίδας βοηθά στη διατήρηση της καρδιακής λειτουργίας. Μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανή ανάγκη για μακροχρόνια χρήση αραιωτικών αίματος.

Αντικατάσταση τριγλώχινας βαλβίδας. Εάν η τριγλώχινα βαλβίδα δεν μπορεί να επισκευαστεί, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει την κατεστραμμένη ή άρρωστη βαλβίδα και να την αντικαταστήσει με μια μηχανική βαλβίδα ή μια βαλβίδα από αγελάδα, χοίρο ή ανθρώπινο καρδιακό ιστό (βαλβίδα βιολογικού ιστού).

Εάν έχετε μηχανική βαλβίδα, θα χρειαστεί να παίρνετε φάρμακα που αραιώνουν το αίμα εφ’ όρου ζωής για να αποτρέψετε τους θρόμβους αίματος. Ωστόσο, οι βαλβίδες βιολογικού ιστού μπορεί να σπάσουν με την πάροδο του χρόνου και συχνά τελικά πρέπει να αντικατασταθούν. Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη κάθε τύπου καρδιακής βαλβίδας για να προσδιορίσετε την καλύτερη για εσάς.

Διαδικασία καθετήρα. Εάν έχετε μια τριγλώχινα βαλβίδα βιολογικού ιστού που δεν λειτουργεί πλέον, μπορεί να γίνει μια διαδικασία καθετήρα αντί για χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς για την αντικατάσταση της βαλβίδας. Ο γιατρός εισάγει έναν λεπτό, κοίλο σωλήνα (καθετήρα) σε μια φλέβα και τον οδηγεί στην τριγλώχινα βαλβίδα χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ ως οδηγό. Η βαλβίδα αντικατάστασης διέρχεται μέσω του καθετήρα στην υπάρχουσα βιολογική βαλβίδα.

Άλλες διαδικασίες. Εάν η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες), η κατάλυση με καθετήρα ή ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς που ονομάζεται διαδικασία λαβύρινθου μπορεί να γίνει για να εμποδίσει τα ελαττωματικά σήματα της καρδιάς που προκαλούν ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και να διαχειριστείτε την παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, όπως:

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Τρώτε μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες. Αποφύγετε τα κορεσμένα λίπη και τα τρανς λιπαρά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Άσκηση. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης, ειδικά εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Η ποσότητα και ο τύπος άσκησης που προτείνει ο γιατρός για εσάς μπορεί να εξαρτάται από την κατάστασή σας, εάν έχετε άλλες παθήσεις της καρδιακής βαλβίδας και εάν η κατάστασή σας προκαλείται από άλλες καταστάσεις.

Αποτρέψτε τις καρδιακές λοιμώξεις. Εάν αντικαταστήσατε μια καρδιακή βαλβίδα, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να παίρνετε αντιβιοτικά πριν από τις οδοντιατρικές επεμβάσεις για την πρόληψη μόλυνσης της εσωτερικής επένδυσης της καρδιάς (λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα). Ρωτήστε τον γιατρό εάν χρειάζεστε αντιβιοτικά πριν από τις οδοντιατρικές διαδικασίες.

Προετοιμαστείτε για εγκυμοσύνη. Εάν έχετε παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας. Εάν έχετε σοβαρή παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, θα πρέπει να παρακολουθείστε από γιατρό εκπαιδευμένο σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο) και ιατρική ομάδα με εμπειρία στη θεραπεία γυναικών με παθήσεις καρδιακής βαλβίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν η παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας οφείλεται σε συγγενή καρδιακή πάθηση, όπως η ανωμαλία του Ebstein, πρέπει να αξιολογηθείτε από γιατρό εκπαιδευμένο στη συγγενή καρδιοπάθεια.

Να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό. Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις με τον καρδιολόγο ή τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα σημεία ή τα συμπτώματά σας.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εάν έχετε παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση και να μειώσετε το στρες ή το άγχος:

Λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Ενημερώστε τον γιατρό για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράστηκαν χωρίς ιατρική συνταγή.

Λάβετε υποστήριξη. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης που μπορεί να είναι χρήσιμες.

Μείνετε ενεργοί. Είναι καλή ιδέα να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει συστάσεις σχετικά με το πόση και τι είδους άσκηση είναι κατάλληλη για εσάς.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να έχετε παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, πιθανότατα θα παραπεμφθείτε σε γιατρό που ειδικεύεται στη θεραπεία καρδιακών παθήσεων (καρδιολόγο).

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε και τι να περιμένετε από τον γιατρό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη διατροφή σας.

Καταγράψτε τυχόν σημεία και συμπτώματα που έχετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσατε το ραντεβού.

Κάντε μια λίστα με οποιαδήποτε φάρμακα, βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε.

Σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που είναι μαζί σας μπορεί να θυμηθεί κάτι που παραλείψατε ή ξεχάσατε.

Καταγράψτε ερωτήσεις που θα κάνετε στον γιατρό.

Ο χρόνος σας με τον γιατρό ίσως είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί. Για την παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Τι εξετάσεις χρειάζομαι; Αυτές οι εξετάσεις απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;

Νιώθω εντάξει. Χρειάζομαι καν θεραπεία;

Ποιες θεραπείες υπάρχουν και ποιες προτείνετε;

Υπάρχει κάποια γενική εναλλακτική λύση για το φάρμακο που μου συνταγογραφείτε;

Ποιες είναι οι παρενέργειες της θεραπείας;

Πόση εμπειρία έχει ο χειρουργός στην επισκευή τριγλώχνων βαλβίδων;

Θα χρειαστώ ξανά επισκευή ή αντικατάσταση τριγλώχινας βαλβίδας στο μέλλον;

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την πρωτογενή θεραπεία που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Χρειάζεται να περιορίσω τη δραστηριότητά μου με οποιονδήποτε τρόπο;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι;

Μπορείτε να προτείνετε οποιονδήποτε ιστότοπο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή μου;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμαστεί να κάνετε, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο για να εξετάσετε τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες για τις οποίες θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός μπορεί να σας ρωτήσει:

Πότε παρατηρήσατε για πρώτη φορά συμπτώματα;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Φαίνεται κάτι να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με παλινδρόμηση της τριγλώχινας βαλβίδας, πότε και πού έγινε η διάγνωση;

Έχετε κάνει κάποια επέμβαση ή έχετε νοσηλευτεί ποτέ;

Τι φάρμακα παίρνετε;

 

Opening Hours