Σύνδρομο πόνου μετά θωρακοτομή

Εικόνα που περιέχει θάμπωμα Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Σύνδρομο πόνου μετά θωρακοτομή

Σύνδρομο πόνου μετά θωρακοτομή(Post Thoracotomy Pain Syndrome-PTPS) – Μεσοπλεύρια νευραλγία

Η μεσοπλεύρια νευραλγία προκαλείται από φλεγμονή, βλάβη ή συμπίεση των μεσοπλεύριων νεύρων. Αυτά τα νεύρα βρίσκονται ανάμεσα σε κάθε ένα από τα δώδεκα πλευρά. Ο πόνος μετά τη θωρακοτομή γίνεται αισθητός στην πλάτη και την περιοχή του θώρακα μετά από χειρουργική επέμβαση στο στήθος. Έως και το 50 τοις εκατό των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν επίμονο πόνο μετά από θωρακοτομή και έως και το 30 τοις εκατό των ασθενών μπορεί να συνεχίσουν να βιώνουν τον πόνο για τέσσερα έως πέντε χρόνια μετά την επέμβαση ή ακόμα και μόνιμα.

ακτινογραφία θώρακα

Το σύνδρομο πόνου μετά τη θωρακοτομή (PTPS) πιθανότατα οφείλεται σε ένα συνδυασμό βλάβης στα μεσοπλεύρια νεύρα που δυστυχώς δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς και βλάβη στους μύες μεταξύ των πλευρών.

Συμπτώματα

Η μεσοπλεύρια νευραλγία περιγράφεται ως πόνος που τυλίγεται γύρω από το στήθος σας, μερικές φορές περιγράφεται ως μια ταινία που ακτινοβολεί από το πίσω μέρος του σώματος προς το μπροστινό στήθος ή την άνω κοιλιακή χώρα. Ο πόνος μπορεί να περιγραφεί ως κάψιμο, σαν σπασμός, πόνος, ροκάνισμα και μαχαίρι. Ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί με ξαφνικές κινήσεις του θώρακα, όπως γέλιο, βήχα ή βαθιές αναπνοές κατά την άσκηση.

Σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση θωρακοτομής, μπορεί να εμφανίσουν πόνο που ακτινοβολεί κατά μήκος του κλωβού των πλευρών ή απλώς να εμφανίσουν επίμονο πόνο κατά μήκος του σημείου της τομής. Η περιγραφή του πόνου είναι παρόμοια και μπορεί να είναι σοβαρός και εξουθενωτικός.

Αιτίες

Η αιτία της μεσοπλεύριας νευραλγίας σχετίζεται με τον ερεθισμό των μεσοπλεύριων νεύρων. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με συμπίεση των νεύρων, των μυών και των συνδέσμων μέσω τραύματος ή ουλώδους ιστού ή με άμεσο τραυματισμό στην περιοχή από χειρουργική επέμβαση. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν φλεγμονή των μεσοπλεύριων νεύρων που σχετίζεται με ξέσπασμα έρπητα ζωστήρα, όγκου ή ακτινοβολίας για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων.

Ποιοι ασθενείς αναπτύσσουν επίμονο πόνο μετά από θωρακοτομή είναι ασαφές. Γίνεται έρευνα για να εξεταστούν διαφορετικές χειρουργικές προσεγγίσεις και διαφορετικά σχέδια θεραπείας πόνου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια θωρακοτομή για να διαπιστωθεί εάν θα βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης PTPS.

Θεραπείες

Μερικές φορές ο πόνος που σχετίζεται με τη μεσοπλεύρια νευραλγία ή το σύνδρομο πόνου μετά τη θωρακοτομή θα ωθήσει τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό πόνου. Κατά την αρχική σας επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Πόνου, εσείς και ο γιατρός σας θα δημιουργήσετε προσεκτικά ένα σχέδιο θεραπείας. Αυτό το σχέδιο θα εξαρτηθεί από τα συγκεκριμένα συμπτώματα και την πλήρη εξέταση. Κατά την αρχική εξέταση, ένα ενδελεχές ιστορικό και η φυσική εξέταση θα επιτρέψουν να προσαρμοστεί ένα σχέδιο φροντίδας μοναδικό για τα συμπτώματά σας. Το προσαρμοσμένο σχέδιο θεραπείας σας μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμάκων και θεραπείας με ένεση.

Μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένας συνδυασμός φαρμάκων που να περιλαμβάνουν φάρμακα που σταθεροποιούν τα νεύρα (αντισπασμωδικά), αντικαταθλιπτικά που επίσης σταθεροποιούν το νεύρο, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τοπικά επιθέματα και κρέμες. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει τη χορήγηση ενός νευρικού αποκλεισμού για να βοηθήσει στην ανακούφιση ενός μέρους του πόνου. Εάν ο πόνος επιμένει, παρά τις αρχικές επιλογές θεραπείας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια δοκιμή διεγέρτη νωτιαίου μυελού ή μια δοκιμή διεγέρτη περιφερικών νεύρων.

Διέγερση νωτιαίου μυελού

Η διέγερση του νωτιαίου μυελού χρησιμοποιείται για νευρικό πόνο που σχετίζεται με σύνδρομο μετά την αφαίρεση της πέτρας, ριζοπάθεια, σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS), πόνο στα άκρα φάντασμα ή νευροπάθεια που είναι ανθεκτική σε φάρμακα και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες που βασίζονται σε ένεση.

Ο διεγέρτης νωτιαίου μυελού είναι μια μικρή συσκευή με ηλεκτρόδια που τοποθετούνται στον επισκληρίδιο χώρο σας υπό ζωντανή καθοδήγηση ακτίνων Χ. Ο επισκληρίδιος χώρος είναι ένας χώρος που υπάρχει στη σπονδυλική σας στήλη εντός του σπονδυλικού σωλήνα. Αυτός ο χώρος βρίσκεται ανάμεσα σε δύο επίπεδα ιστού: τον σάκο ιστού που στεγάζει τον νωτιαίο μυελό σας (σκληρός σάκος) και τα σπονδυλικά οστά. Ο επισκληρίδιος χώρος περιέχει λιπώδη ιστό μαζί με αιμοφόρα αγγεία και νευρικές ρίζες.

Το ηλεκτρόδιο στέλνει ρεύματα στον νωτιαίο μυελό σας που ανταγωνίζονται την είσοδο σημάτων πόνου. Αντί για πόνο, μπορεί να αισθανθείτε ένα ήπιο, ευχάριστο μυρμήγκιασμα στην περιοχή όπου συνήθως αισθάνεστε πόνο.

Πως δουλεύει

Υπάρχουν δύο φάσεις εμφύτευσης διεγέρτη νωτιαίου μυελού. Αρχικά, πραγματοποιείται μια δοκιμή για τη δοκιμή της συσκευής πριν από τη μόνιμη εμφύτευση.

Η άκρη του ηλεκτροδίου τοποθετείται στον επισκληρίδιο χώρο σας.

Η ουρά είναι στερεωμένη με ταινία και επιδέσμους στην πλάτη σας και συνδέεται με έναν εξωτερικό ελεγκτή που μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη διέγερση.

Θα μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό το σύστημα για 5-8 ημέρες. Εάν ο διεγέρτης νωτιαίου μυελού παρέχει τουλάχιστον 50% μείωση του πόνου σας και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής σας, μπορεί να είστε υποψήφιος για μόνιμη εμφύτευση. Εάν η δοκιμή δεν παρέχει επαρκή ανακούφιση από τον πόνο, το ηλεκτρόδιο μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα χωρίς βλάβη στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα. Οι δοκιμές διεγέρτη νωτιαίου μυελού πραγματοποιούνται υπό ζωντανή ακτινοσκοπική καθοδήγηση για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η ασφάλεια αυτής της διαδικασίας.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο στομάχι σας.

Η πλάτη σας θα καθαριστεί με αντισηπτικό και θα τοποθετηθεί ένα αποστειρωμένο χειρουργικό σεντόνι.

Ο γιατρός του Κέντρου Διαχείρισης Πόνου σας θα εγχύσει ένα φάρμακο που μουδιάζει (τοπικό αναισθητικό) για να μουδιάσει το δέρμα.

Στη συνέχεια, μια επισκληρίδιος βελόνα θα οδηγηθεί στον επισκληρίδιο χώρο.

Το καλώδιο θα τοποθετηθεί στον επισκληρίδιο χώρο υπό ακτινογραφία.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας διεγερτών νωτιαίου μυελού θα είναι παρών στο δωμάτιο για να ξεκινήσει η διέγερση και να επιβεβαιώσει την επαρκή κάλυψη των επώδυνων περιοχών σας. Παρόλο που θα έχετε λάβει συνειδητή καταστολή για αυτή τη διαδικασία, θα εξακολουθείτε να μπορείτε να δίνετε σχόλια και επίσης να επιβεβαιώσετε τη σωστή κάλυψη των επώδυνων περιοχών σας.

Πριν από την εμφύτευση διέγερσης του νωτιαίου μυελού, παραγγέλνεται μαγνητική τομογραφία για να προσδιοριστεί εάν έχετε αρκετό χώρο στη σπονδυλική στήλη για να τοποθετήσετε το καλώδιο. Επίσης, ο ασφαλιστικός φορέας μπορεί να απαιτεί ψυχολογική αξιολόγηση για να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας από τη θεραπεία.

Κίνδυνοι

Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλοί και περιλαμβάνουν μόλυνση, αιμορραγία, αλλεργική αντίδραση και παρατεταμένη αύξηση του πόνου. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει καθοδήγηση με ακτίνες Χ και αποστειρωμένες τεχνικές για να μειώσει αυτούς τους κινδύνους, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων και πονοκεφάλους της σπονδυλικής στήλης.

Αποκλεισμός Μεσοπλεύριου Περιφερικού Νεύρου

Οι αποκλεισμοί των μεσοπλεύριων νεύρων είναι μια ελάχιστα επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία. Αυτοί οι νευρικοί αποκλεισμοί μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του επίμονου πόνου στο στήθος, στην κοιλιά και στα πλευρά που δεν ανταποκρίνεται σε από του στόματος φάρμακα. Επιπλέον, αυτή η τεχνική διαχείρισης του πόνου μπορεί επίσης να προσφέρει θεραπευτική ανακούφιση μειώνοντας τα σήματα πόνου που προέρχονται από αυτά τα νεύρα.

Τα κοινά σενάρια όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η θεραπεία περιλαμβάνουν πόνο είτε πριν είτε μετά από χειρουργική επέμβαση θωρακικού τοιχώματος, τραύμα θωρακικού τοιχώματος, χρόνιο πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση θώρακα, μετερπητική νευραλγία, χρόνιο κοιλιακό άλγος επίμονο μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά, χρόνιο πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση μαστού (μαστεκτομή). και πόνος από μεταστατική νόσο στα πλευρά.

Πως δουλεύει

Για να αυξηθεί η ακρίβεια και η ασφάλεια, πραγματοποιείται αποκλεισμός μεσοπλεύριου νεύρου με καθοδήγηση με ακτίνες Χ ή υπερηχογράφημα.

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο στομάχι σας.

Το μέσο και το κάτω μέρος της πλάτης σας θα καθαριστούν με αντισηπτικό και θα τοποθετηθεί ένα αποστειρωμένο χειρουργικό σεντόνι.

Ο γιατρός σας θα αναισθητοποιήσει το δέρμα σας με φάρμακο που μουδιάζει.

Στη συνέχεια, οστέινα ορόσημα εύκολα ορατά υπό ζωντανή καθοδήγηση ακτίνων Χ θα στοχευτούν για να διευκολυνθεί η ασφαλής τοποθέτηση της βελόνας. Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι αμέσως κάτω από τη πλευρά όπου βρίσκεται το μεσοπλεύριο νεύρο.

Ένα τοπικό αναισθητικό και ένα στεροειδές (κορτιζόνη) θα χορηγηθούν σε κοντινή απόσταση από το νεύρο για να εμποδίσουν τα σήματα να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η κορτιζόνη χρησιμεύει ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες υπό την προϋπόθεση ότι το μεσοπλεύριο νεύρο είναι φλεγμονώδες ή ερεθισμένο.

Στη συνέχεια, η βελόνα ξεπλένεται και αποσύρεται και τοποθετείται ένας επίδεσμος πάνω από το σημείο εισόδου της βελόνας.

Κίνδυνοι

Ενώ αυτή η διαδικασία θεωρείται ασφαλής, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι, παρενέργειες και πιθανότητα επιπλοκών. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ο προσωρινός πόνος στο σημείο της ένεσης. Άλλοι λιγότερο κοινοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν αιμορραγία, μόλυνση ή ένεση σε αιμοφόρα αγγεία. Η πιο ανησυχητική αν και ασυνήθιστη παρενέργεια είναι η ακούσια παρακέντηση του πνεύμονα, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με τα πλευρά. Η καθοδήγηση με ακτίνες Χ ή ο υπέρηχος για την παροχή οπτικοποίησης των στοχευόμενων δομών ελαχιστοποιεί σημαντικά τον κίνδυνο και βελτιώνει την ακρίβεια.

Opening Hours