μυοκαρδίτιδα - φλεγμονή του καρδιακού μυός

Μυοκαρδίτιδα

Η μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκάρδιο). Η φλεγμονή μπορεί να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί και να προκαλέσει γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες).

μυοκαρδίτιδα - φλεγμονή του καρδιακού μυός

Η μόλυνση από ιό συνήθως προκαλεί μυοκαρδίτιδα. Μερικές φορές η μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκύψει από αντίδραση σε ένα φάρμακο ή να αποτελεί μέρος μιας γενικότερης φλεγμονώδους κατάστασης. Τα σημεία και τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, κόπωση, δύσπνοια και γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Η σοβαρή μυοκαρδίτιδα εξασθενεί την καρδιά, έτσι ώστε το υπόλοιπο σώμα να μην παίρνει αρκετό αίμα. Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι στην καρδιά, οδηγώντας σε εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο.

Η θεραπεία της μυοκαρδίτιδας εξαρτάται από την αιτία.

Συμπτώματα

Εάν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια της μυοκαρδίτιδας, μπορεί να έχετε ήπια συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς ή δύσπνοια. Μερικοί άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα πρώιμου σταδίου δεν έχουν συμπτώματα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της νόσου. Τα κοινά σημεία και συμπτώματα μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

Πόνος στο στήθος

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμίες)

Δύσπνοια, σε ηρεμία ή κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας

Συσσώρευση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πέλματα των ποδιών

Κούραση

Άλλα σημεία και συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης όπως πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός, πονόλαιμος ή διάρροια

Μερικές φορές, τα συμπτώματα μυοκαρδίτιδας μπορεί να είναι παρόμοια με καρδιακή προσβολή. Εάν έχετε ανεξήγητο πόνο στο στήθος και δύσπνοια, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Μυοκαρδίτιδα στα παιδιά

Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα, μπορεί να έχουν σημεία και συμπτώματα όπως:

Πυρετός

Λιποθυμία

Δυσκολίες στην αναπνοή

Ταχεία αναπνοή

Πόνος στο στήθος

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμίες)

Πότε να δείτε γιατρό

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας μπορεί να μοιάζουν με καρδιακή προσβολή. Λάβετε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε ανεξήγητο πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Εάν είχατε λοίμωξη, προσέξτε για τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και ενημερώστε το γιατρό σας εάν εμφανιστούν. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, πηγαίνετε στο ιατρείο για επείγοντα περιστατικά που εφημερεύει ή καλέστε για επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Αιτίες

Συχνά, η αιτία της μυοκαρδίτιδας δεν προσδιορίζεται. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες, αλλά ο κίνδυνος ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας είναι σπάνιος.

Οι πιθανές αιτίες της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

Ιούς. Πολλοί ιοί συνδέονται συνήθως με τη μυοκαρδίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (αδενοϊός), COVID-19, ηπατίτιδα Β και C, παρβοϊός, που προκαλεί ήπιο εξάνθημα, συνήθως στα παιδιά (πέμπτη νόσος) και τον ιό του απλού έρπητα.

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις, η μονοπυρήνωση (ιός Epstein-Barr) και η γερμανική ιλαρά (ερυθρά) μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Είναι επίσης κοινή σε άτομα με HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Βακτήρια. Τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα περιλαμβάνουν τον σταφυλόκοκκο, τον στρεπτόκοκκο, το βακτήριο που προκαλεί τη διφθερίτιδα και το βακτήριο που μεταδίδεται από το τσιμπούρι που είναι υπεύθυνο για τη νόσο του Lyme.

Παράσιτα. Μεταξύ αυτών είναι παράσιτα όπως το Trypanosoma cruzi και το τοξόπλασμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που μεταδίδονται από έντομα και μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος Chagas. Η νόσος Chagas είναι πολύ πιο συχνή στην Κεντρική και Νότια Αμερική από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε ταξιδιώτες και μετανάστες από αυτό το μέρος του κόσμου.

Μύκητες. Ζυμομύκητες, όπως η candida, μύκητες μούχλας όπως ο ασπέργιλλος και άλλοι μύκητες, όπως το ιστόπλασμα, που βρίσκονται συχνά στα περιττώματα των πτηνών, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται επίσης μερικές φορές εάν εκτεθείτε σε:

Φάρμακα ή παράνομα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου, αντιβιοτικά, όπως φάρμακα πενικιλίνης και σουλφοναμιδίου. ορισμένα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων και ορισμένες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη.

Χημικά ή ακτινοβολία. Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, και η ακτινοβολία μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.

Άλλες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν διαταραχές όπως ο λύκος, η κοκκιωμάτωση Wegener, η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και η αρτηρίτιδα του Takayasu.

Επιπλοκές

Συνήθως, η μυοκαρδίτιδα υποχωρεί χωρίς μόνιμες επιπλοκές. Ωστόσο, η σοβαρή μυοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει μόνιμα τον καρδιακό σας μυ, προκαλώντας πιθανώς:

Καρδιακή ανεπάρκεια. Χωρίς θεραπεία, η μυοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψει τον μυ της καρδιάς σας, έτσι ώστε να μην μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά αίμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια που σχετίζεται με μυοκαρδίτιδα μπορεί να απαιτεί συσκευή κοιλιακής υποβοήθησης ή μεταμόσχευση καρδιάς.

Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Εάν ο μυς της καρδιάς σας τραυματιστεί και δεν μπορεί να αντλήσει αίμα, το αίμα που συγκεντρώνεται στην καρδιά σας μπορεί να σχηματίσει θρόμβους. Εάν ένας θρόμβος φράξει μία από τις αρτηρίες της καρδιάς σας, μπορεί να πάθετε καρδιακή προσβολή. Εάν ένας θρόμβος αίματος στην καρδιά σας ταξιδέψει σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλό σας, μπορεί να πάθετε εγκεφαλικό.

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμίες). Η βλάβη στον καρδιακό σας μυ μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία.

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Ορισμένες σοβαρές αρρυθμίες μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά σας να σταματήσει να χτυπά (αιφνίδια καρδιακή ανακοπή). Είναι θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει ειδική πρόληψη για τη μυοκαρδίτιδα. Ωστόσο, η λήψη αυτών των μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων μπορεί να βοηθήσει:

Αποφύγετε άτομα που πάσχουν από ιογενή ασθένεια ή γρίπη μέχρι να αναρρώσουν. Εάν είστε άρρωστος με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση άλλων.

Ακολουθήστε την καλή υγιεινή. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας.

Αποφύγετε επικίνδυνες συμπεριφορές. Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να προσβληθείτε από λοίμωξη του μυοκαρδίου που σχετίζεται με τον HIV, κάντε ασφαλές σεξ και μην χρησιμοποιείτε παράνομα ναρκωτικά.

Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στα τσιμπούρια. Εάν περνάτε χρόνο σε περιοχές με τσιμπούρια, φορέστε μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια για να καλύψετε όσο το δυνατόν περισσότερο το δέρμα σας. Εφαρμόστε εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET.

Εμβολιαστείτε. Μείνετε ενημερωμένοι για τα συνιστώμενα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προστατεύουν από τον COVID-19, την ερυθρά και τη γρίπη — ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Σπάνια, το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του καρδιακού μυός (μυοκαρδίτιδα) και φλεγμονή της εξωτερικής επένδυσης της καρδιάς (περικαρδίτιδα), ειδικά σε άνδρες ηλικίας 12 έως 17 ετών. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων.

Διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι σημαντική για την πρόληψη της μακροχρόνιας καρδιακής βλάβης. Μετά από μια φυσική εξέταση, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι έχετε μυοκαρδίτιδα και να καθορίσει τη σοβαρότητά της. Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της μυοκαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση δείχνει τα ηλεκτρικά μοτίβα της καρδιάς σας και μπορεί να ανιχνεύσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια εικόνα ακτίνων Χ δείχνει το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς σας, καθώς και αν έχετε υγρό μέσα ή γύρω από την καρδιά που μπορεί να σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια.

MRI καρδιάς (Μαγνητική τομογραφία καρδιάς). Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία δείχνει το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή της καρδιάς σας. Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει σημάδια φλεγμονής του καρδιακού μυός.

Ηχοκαρδιογράφημα. Τα ηχητικά κύματα δημιουργούν κινούμενες εικόνες της καρδιάς που χτυπά. Ένα ηχοκαρδιογράφημα μπορεί να δείξει το μέγεθος της καρδιάς σας και πόσο καλά αντλεί η καρδιά σας. Η εξέταση μπορεί επίσης να αποκαλύψει προβλήματα βαλβίδας, θρόμβο μέσα στην καρδιά ή υγρό γύρω από την καρδιά σας.

Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση ή την επιβεβαίωση της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν μια πλήρη εξέταση αίματος και μια εξέταση για τον έλεγχο των επιπέδων ορισμένων πρωτεϊνών (ενζύμων) που σηματοδοτούν βλάβη του καρδιακού μυός. Μπορούν να γίνουν και άλλες εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί εάν έχετε αντισώματα έναντι ιών και άλλων οργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη που σχετίζεται με μυοκαρδίτιδα.

Καρδιακός καθετηριασμός και βιοψία καρδιακού μυός. Ένας μικρός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε μια φλέβα στο πόδι ή το λαιμό σας και φτάνει στην καρδιά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί χρησιμοποιούν ένα ειδικό όργανο για να αφαιρέσουν ένα μικροσκοπικό δείγμα καρδιακού μυϊκού ιστού (βιοψία) για ανάλυση στο εργαστήριο για να ελέγξουν για φλεγμονή ή μόλυνση.

Θεραπεία

Σε πολλούς ανθρώπους, η μυοκαρδίτιδα βελτιώνεται μόνη της ή με θεραπεία, οδηγώντας σε πλήρη ανάρρωση. Η θεραπεία της μυοκαρδίτιδας επικεντρώνεται στην αιτία και τα συμπτώματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Φάρμακα

Τα άτομα με ήπια μυοκαρδίτιδα μπορεί να χρειάζονται μόνο ξεκούραση και φαρμακευτική αγωγή.

Κορτικοστεροειδή. Ορισμένοι σπάνιοι τύποι ιογενούς μυοκαρδίτιδας, όπως η γιγαντοκυτταρική και η ηωσινοφιλική μυοκαρδίτιδα, μπορεί να βελτιωθούν με κορτικοστεροειδή ή άλλα φάρμακα για την καταστολή του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Φάρμακα για την καρδιά. Εάν η μυοκαρδίτιδα προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα ή άλλες θεραπείες, ανάλογα με τα σημεία και τα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε ορισμένους ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς ή σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για τη μείωση του κινδύνου σχηματισμού θρόμβων αίματος στην καρδιά σας.

Εάν η καρδιά σας είναι αδύναμη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την αρτηριακή πίεση για να μειώσει την πίεση στην καρδιά σας ή να βοηθήσει το σώμα σας να αφαιρέσει το υπερβολικό υγρό. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν διουρητικά, β-αναστολείς, αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) ή αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARBs).

Φάρμακα για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Εάν η μυοκαρδίτιδα προκαλείται από χρόνιες ασθένειες, όπως ο λύκος, η θεραπεία απευθύνεται στην υποκείμενη νόσο.

Χειρουργικές επεμβάσεις και διαδικασίες

Εάν έχετε σοβαρή μυοκαρδίτιδα, θα χρειαστείτε επιθετική θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει:

Ενδοφλέβια φάρμακα. Τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω μιας φλέβας χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν γρήγορα την ικανότητα της καρδιάς σας να αντλεί.

Κοιλιακές συσκευές υποβοήθησης (VAD). Η VAD είναι μια συσκευή που βοηθά στην άντληση αίματος από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς σας (τις κοιλίες) στο υπόλοιπο σώμα σας. Οι VAD χρησιμοποιούνται σε άτομα που έχουν εξασθενημένη καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στην καρδιά σας να ανακάμψει ή ενώ περιμένετε άλλες θεραπείες, όπως μεταμόσχευση καρδιάς.

Ενδοαορτική αντλία μπαλονιού. Ο γιατρός εισάγει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο στο πόδι σας και τον οδηγεί στην καρδιά σας χρησιμοποιώντας εικόνες ακτίνων Χ (ακτινοσκόπηση). Ένα μπαλόνι που είναι προσαρτημένο στο άκρο του καθετήρα φουσκώνει και ξεφουσκώνει στην κύρια αρτηρία που οδηγεί έξω στο σώμα από την καρδιά (αορτή). Μια ενδοαορτική αντλία βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και στη μείωση της πίεσης στην καρδιά σας.

Εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO). Ένα μηχάνημα ECMO μιμείται τη λειτουργία των πνευμόνων. Αφαιρεί το διοξείδιο του άνθρακα και προσθέτει οξυγόνο στο αίμα. Εάν έχετε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, αυτή η συσκευή μπορεί να παρέχει οξυγόνο στο σώμα σας. Κατά τη διάρκεια του ECMO, το αίμα αφαιρείται από το σώμα, περνά μέσα από το μηχάνημα ECMO και στη συνέχεια επιστρέφει στο σώμα.

Το μηχάνημα ECMO αναλαμβάνει το έργο της καρδιάς σας. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στην καρδιά να ανακάμψει ή εν αναμονή για άλλες θεραπείες, όπως μεταμόσχευση καρδιάς.

Μεταμόσχευση καρδιάς. Εάν έχετε πολλή σοβαρή μυοκαρδίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει επείγουσα μεταμόσχευση καρδιάς.

Μερικοί άνθρωποι με μυοκαρδίτιδα μπορεί να έχουν χρόνια και μη αναστρέψιμη βλάβη στον καρδιακό μυ που απαιτεί ισόβια φάρμακα, ενώ άλλα άτομα χρειάζονται φάρμακα για λίγους μόνο μήνες και στη συνέχεια αναρρώνουν πλήρως. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει τακτικά ραντεβού παρακολούθησης, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για την αξιολόγηση της κατάστασής σας.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Η ξεκούραση και η μείωση του φόρτου εργασίας στην καρδιά σας είναι ένα σημαντικό μέρος της αποκατάστασης. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας πει τι είδους σωματική δραστηριότητα μπορείτε να κάνετε κατά τους μήνες που η καρδιά σας θεραπεύεται και πότε μπορείτε να συνεχίσετε τις τακτικές δραστηριότητες.

Εάν έχετε μυοκαρδίτιδα, θα πρέπει να αποφεύγετε τα ανταγωνιστικά αθλήματα για τουλάχιστον 3 έως 6 μήνες.

Εάν έχετε παρατεταμένη καρδιακή βλάβη, είναι σημαντικό να:

Περιορίσετε το αλάτι

Περιορίσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε (ο γιατρός σας θα σας πει ποια πρέπει να είναι η πρόσληψη υγρών)

Αποφύγετε ή πίνετε μόνο μια ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ

Αποφύγετε το κάπνισμα.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε επισκεπτόμενοι τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να επισκεφτείτε έναν γιατρό έκτακτης ανάγκης. Πιθανότατα θα παραπεμφθείτε σε γιατρό εκπαιδευμένο σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο) και πιθανώς σε γιατρό εκπαιδευμένο σε λοιμώδεις νόσους.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας. Σημειώστε τις παρακάτω λεπτομέρειες:

Τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσατε το ραντεβού και πότε ξεκίνησαν

Βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων ασθενειών και των συμπτωμάτων τους, πρόσφατες τοποθεσίες ταξιδιού και το ιατρικό ιστορικό σας και της οικογένειάς σας

Όλα τα φάρμακα, ή βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων που τα παίρνετε

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας

Για τη μυοκαρδίτιδα, οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες;

Τι εξετάσεις χρειάζομαι;

Πώς αντιμετωπίζεται η μυοκαρδίτιδα;

Ποιες παρενέργειες μπορώ να περιμένω από τη θεραπεία;

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Χρειάζεται να περιορίσω τις δραστηριότητές μου;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να έχω; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις. Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο στο ραντεβού σας, εάν είναι δυνατόν, για να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που θα λάβετε.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:

Έχετε πρόσφατα αρρωστήσει ή έχετε αναρρώσει από άλλη ασθένεια;

Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα εκτός χώρας;

Φαίνεται κάτι να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

 

Opening Hours