Παθήσεις Αορτικής Βαλβίδας

Παθήσεις Αορτικής Βαλβίδας

Η νόσος της αορτικής βαλβίδας είναι ένας τύπος νόσου της καρδιακής βαλβίδας. Στη νόσο της αορτικής βαλβίδας, η βαλβίδα μεταξύ του κάτω αριστερού καρδιακού θαλάμου (αριστερή κοιλία) και της κύριας αρτηρίας προς το σώμα (αορτή) δεν λειτουργεί σωστά.

Η αορτική βαλβίδα βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση μέσω της καρδιάς. Μια κατεστραμμένη ή άρρωστη αορτική βαλβίδα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στην υπόλοιπη καρδιά και το σώμα.

Η νόσος της αορτικής βαλβίδας περιλαμβάνει:

Στένωση αορτικής βαλβίδας. Τα πτερύγια της αορτικής βαλβίδας γίνονται παχιά και άκαμπτα ή συντήκονται μεταξύ τους. Αυτά τα προβλήματα κάνουν το άνοιγμα της βαλβίδας να στενεύει. Η στενωμένη βαλβίδα μειώνει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα.

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας(Ανεπάρκεια). Η αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σωστά, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει προς τα πίσω στον αριστερό κάτω θάλαμο της καρδιάς (κοιλία).

Παλινδρόμηση αορτικής βαλβίδας(Ανεπάρκεια)

Η νόσος της αορτικής βαλβίδας μπορεί να είναι παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενής καρδιοπάθεια) ή μπορεί να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή λόγω άλλων καταστάσεων υγείας.

Η θεραπεία για τη νόσο της αορτικής βαλβίδας εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της νόσου. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι με νόσο της αορτικής βαλβίδας μπορεί να μην παρατηρήσουν συμπτώματα για πολλά χρόνια. Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου της αορτικής βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καρδιακό φύσημα

Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος

Ζάλη

Λιποθυμία

Κόπωση μετά από δραστηριότητα ή λιγότερη ικανότητα να είσαι ενεργός

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας ή όταν είστε ξαπλωμένοι

Δεν τρώνε αρκετά (κυρίως σε παιδιά με στένωση αορτικής βαλβίδας)

Δεν παίρνουν αρκετό βάρος (κυρίως σε παιδιά με στένωση αορτικής βαλβίδας)

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε ξαφνικό πόνο στο στήθος, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Κλείστε ένα ραντεβού με γιατρό εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα βαλβιδικής νόσου, όπως δύσπνοια, κόπωση μετά από δραστηριότητα ή αίσθημα σφυροκοπήματος ή ακανόνιστου καρδιακού παλμού. Μερικές φορές τα πρώτα σημάδια της νόσου της αορτικής βαλβίδας σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια. Επισκεφτείτε γιατρό εάν έχετε κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση, δύσπνοια και πρησμένους αστραγάλους στα πόδια, που είναι κοινά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Αιτίες

Η νόσος της αορτικής βαλβίδας μπορεί να προκληθεί από καρδιακό ελάττωμα που υπάρχει κατά τη γέννηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα). Άλλες αιτίες της νόσου της αορτικής βαλβίδας αργότερα στη ζωή περιλαμβάνουν:

Αλλαγές στην καρδιά που σχετίζονται με την ηλικία

Λοιμώξεις

Υψηλή πίεση του αίματος

Τραυματισμός στην καρδιά

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες της νόσου της αορτικής βαλβίδας, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν συνήθως οι καρδιακές βαλβίδες.

Η καρδιά έχει τέσσερις βαλβίδες που κρατούν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτές οι βαλβίδες είναι:

Αορτική βαλβίδα

Μιτροειδής βαλβίδα

Τριγλώχινα βαλβίδα

Πνευμονική βαλβίδα

τέσσερις βαλβίδες που κρατούν το αίμα

Κάθε βαλβίδα έχει πτερύγια (καπάκια ή φυλλάδια) που ανοίγουν και κλείνουν μία φορά κατά τη διάρκεια κάθε καρδιακού παλμού. Μερικές φορές, μια βαλβίδα δεν ανοίγει ή κλείνει σωστά. Αυτό μπορεί να μειώσει ή να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς προς το υπόλοιπο σώμα.

Στη νόσο της αορτικής βαλβίδας, η βαλβίδα μεταξύ του κάτω αριστερού καρδιακού θαλάμου (αριστερή κοιλία) και της κύριας αρτηρίας του σώματος (αορτή) δεν λειτουργεί σωστά. Η βαλβίδα μπορεί να είναι παχυμένη και άκαμπτη (στένωση) ή μπορεί να μην κλείνει σωστά, προκαλώντας τη ροή του αίματος προς τα πίσω.

νόσος της αορτικής βαλβίδας

Παράγοντες κινδύνου

Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου της αορτικής βαλβίδας, όπως:

Μεγαλύτερη ηλικία. Οι εναποθέσεις ασβεστίου μπορούν να συσσωρευτούν στην αορτική βαλβίδα καθώς οι άνθρωποι γερνούν, με αποτέλεσμα η αορτική βαλβίδα να σκληραίνει και να στενεύει.

Προβλήματα της καρδιακής βαλβίδας που υπάρχουν κατά τη γέννηση (συγγενή καρδιακά ελαττώματα). Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με λιγότερο, επιπλέον ή συντηγμένο πτερύγιο βαλβίδας (cusp), αυξάνοντας τον κίνδυνο ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας.

Ρευματικός πυρετός. Αυτή η επιπλοκή της λοίμωξης του λαιμού από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει στένωση της αορτής, έναν τύπο βαλβιδικής νόσου. Εάν έχετε πάθηση καρδιακής βαλβίδας λόγω ρευματικού πυρετού, ονομάζεται ρευματική καρδιοπάθεια. Αν όχι, λέγεται μη ρευματική καρδιοπάθεια.

Φλεγμονή της επένδυσης των θαλάμων και των βαλβίδων της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα). Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση προκαλείται συνήθως από μόλυνση. Μπορεί να βλάψει την αορτική βαλβίδα.

Ιστορικό ακτινοθεραπείας στο στήθος. Ορισμένοι τύποι καρκίνου αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπεία. Τα συμπτώματα της νόσου της καρδιακής βαλβίδας μπορεί να μην παρατηρηθούν παρά πολλά χρόνια μετά τη λήψη της ακτινοθεραπείας.

Άλλες καταστάσεις υγείας. Η χρόνια νεφρική νόσος, το σύνδρομο λύκου και Marfan, μια ασθένεια του συνδετικού ιστού, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στένωσης ή παλινδρόμησης της αορτικής βαλβίδας.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της νόσου της αορτικής βαλβίδας είναι:

Θρόμβοι αίματος

Εγκεφαλικό

Καρδιακή ανεπάρκεια

Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (καρδιακές αρρυθμίες)

Θάνατος λόγω αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής

Η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της νόσου της αορτικής βαλβίδας, ένας γιατρός θα κάνει συνήθως μια φυσική εξέταση και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Ένας γιατρός μπορεί να ακούσει έναν ήχο βουητού (καρδιακό φύσημα) όταν ακούει την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο. Εάν έχετε καρδιακό φύσημα, μπορεί να παραπεμφθείτε σε γιατρό εκπαιδευμένο σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο).

Διάφορες εξετάσεις μπορούν να γίνουν για τη διάγνωση της νόσου της αορτικής βαλβίδας, όπως:

Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα είναι ένα υπερηχογράφημα της καρδιάς. Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς σε κίνηση. Το ηχοκαρδιογράφημα παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση της αορτικής βαλβίδας και της αορτής. Μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας και της σοβαρότητας της νόσου της αορτικής βαλβίδας.

Σε ένα τυπικό ηχοκαρδιογράφημα, μια συσκευή που μοιάζει με ραβδί (μορφοτροπέας) που εκπέμπει ηχητικά κύματα πιέζεται απαλά στο δέρμα του θώρακα πάνω από την καρδιά. Μερικές φορές, ένα διοισοφαγικό υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να γίνει για μια πιο προσεκτική ματιά στην αορτική βαλβίδα. Σε αυτό το είδος ηχοκαρδιογραφήματος, ένας μικρός μορφοτροπέας που συνδέεται στο άκρο ενός σωλήνα εισάγεται στο σωλήνα που οδηγεί από το στόμα στο στομάχι (οισοφάγο).

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό η μη επεμβατική εξέταση καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτοκόλλητα επιθέματα με αισθητήρες (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα επιθέματα σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει την κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων. Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα της εξέτασης για να διαπιστώσει εάν η καρδιά έχει μεγεθυνθεί, γεγονός που μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων τύπων νόσου της αορτικής βαλβίδας ή καρδιακής ανεπάρκειας. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί επίσης να δείξει συσσώρευση ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα ή υγρό στους πνεύμονες.

MRI καρδιάς. Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της νόσου της αορτικής βαλβίδας και τη μέτρηση του μεγέθους της αορτής.

Αξονική τομογραφία καρδιάς (CT). Μια καρδιακή αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί μια σειρά από ακτίνες Χ για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τεχνική απεικόνισης για να μετρήσουν το μέγεθος της αορτής και να εξετάσουν την αορτική βαλβίδα πιο προσεκτικά. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του μεγέθους της αορτής, τη μέτρηση της ποσότητας ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα ή τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της στένωσης της αορτικής βαλβίδας.

Τεστ κόπωσης ή stress test. Αυτές οι εξετάσεις συχνά περιλαμβάνουν περπάτημα σε διάδρομο ή οδήγηση σταθερού ποδηλάτου ενώ γίνεται ΗΚΓ ή ηχοκαρδιογράφημα. Οι δοκιμές άσκησης βοηθούν να αποκαλυφθεί πώς ανταποκρίνεται η καρδιά στη σωματική δραστηριότητα και εάν τα συμπτώματα της νόσου της βαλβίδας εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με την άσκηση στην καρδιά σας.

Καρδιακός καθετηριασμός. Αυτή η εξέταση δεν χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση της νόσου της αορτικής βαλβίδας. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της νόσου της αορτικής βαλβίδας ή για τη διάγνωση της πάθησης, εάν άλλες εξετάσεις δεν μπορούν. Σε αυτή τη δοκιμή, ένας λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα ή στο χέρι, και οδηγείται στην καρδιά. Ο καρδιακός καθετηριασμός μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη ροή του αίματος και το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά. Ορισμένες θεραπείες καρδιάς μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια του καρδιακού καθετηριασμού.

Αφού η εξέταση επιβεβαιώσει τη διάγνωση της αορτικής ή άλλης νόσου της καρδιακής βαλβίδας, ο γιατρός μπορεί να σας πει το στάδιο της νόσου. Η σταδιοποίηση βοηθά στον καθορισμό της καταλληλότερης θεραπείας.

Το στάδιο της νόσου της καρδιακής βαλβίδας εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της σοβαρότητας της νόσου, της δομής της βαλβίδας ή των βαλβίδων και της ροής του αίματος μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων.

Η νόσος καρδιακής βαλβίδας χωρίζεται σε τέσσερις βασικές ομάδες:

Στάδιο Α: Σε κίνδυνο. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή βαλβιδική νόσο.

Στάδιο Β: Προοδευτικό. Η νόσος των βαλβίδων είναι ήπια ή μέτρια. Δεν υπάρχουν συμπτώματα καρδιακής βαλβίδας.

Στάδιο Γ: Ασυμπτωματικό σοβαρό. Δεν υπάρχουν συμπτώματα καρδιακής βαλβίδας αλλά η νόσος της βαλβίδας είναι σοβαρή.

Στάδιο Δ: Συμπτωματικό σοβαρό. Η καρδιακή βαλβίδα είναι σοβαρή και προκαλεί συμπτώματα.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη νόσο της αορτικής βαλβίδας εξαρτάται από:

Τη σοβαρότητα (στάδιο) της νόσου της αορτικής βαλβίδας

Εάν η ασθένεια προκαλεί συμπτώματα

Το αν η κατάσταση επιδεινώνεται

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση, αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες. Εάν έχετε νόσο της αορτικής βαλβίδας, εξετάστε το ενδεχόμενο να αξιολογηθείτε και να υποβληθείτε σε θεραπεία σε ένα ιατρικό κέντρο με μια διεπιστημονική ομάδα ειδικών καρδιακών παθήσεων (καρδιολόγων) και άλλων εκπαιδευμένων και έμπειρων στην αξιολόγηση και τη θεραπεία της νόσου της καρδιακής βαλβίδας.

Φάρμακα

Εάν η ασθένεια της αορτικής βαλβίδας είναι ήπια ή μέτρια ή εάν δεν έχετε συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείτε μόνο τακτικές ιατρικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της κατάστασης.

Ενδέχεται να συνιστώνται αλλαγές σε ένα υγιεινό για την καρδιά τρόπο ζωής και φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της νόσου της αορτικής βαλβίδας ή τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Για παράδειγμα, τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να:

Χαμηλώσουν την πίεση του αίματος

Αποτρέψουν τους ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς

Αφαιρέσουν το υπερβολικό υγρό από το σώμα για να μειωθεί η πίεση στην καρδιά

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Τελικά, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή καθετηριασμός για την επισκευή ή την αντικατάσταση της πάσχουσας αορτικής βαλβίδας. Μερικοί άνθρωποι με νόσο της αορτικής βαλβίδας χρειάζονται χειρουργική επέμβαση ακόμα κι αν δεν είναι σοβαρή ή όταν δεν προκαλεί συμπτώματα.

Η χειρουργική επέμβαση για την επιδιόρθωση ή την αντικατάσταση μιας αορτικής βαλβίδας γίνεται συχνά με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Μερικές φορές, η βαλβίδα μπορεί να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια ελάχιστα επεμβατικής επέμβασης καρδιάς, η οποία χρησιμοποιεί μικρότερες τομές από αυτές που απαιτούνται για χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή με μια επέμβαση που βασίζεται σε καθετήρα.

Επισκευή αορτικής βαλβίδας

Κατά την αποκατάσταση της αορτικής βαλβίδας, ο χειρουργός μπορεί να κάνει ένα ή όλα τα ακόλουθα:

Ξεχωρίσει τα πτερύγια βαλβίδας (άκρες) που έχουν λιώσει

Προσθέσει στήριξη στη βάση της βαλβίδας

Αναμορφώσει ή αφαιρέσει τον πλεονάζοντα ιστό της βαλβίδας έτσι ώστε τα άκρα να μπορούν να κλείσουν ερμητικά

Μπαλώσει τρύπες ή σκισίματα σε μια βαλβίδα

Η αποκατάσταση της αορτικής βαλβίδας συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Ωστόσο, μπορεί να είναι διαθέσιμες λιγότερο επεμβατικές επιλογές. Για παράδειγμα, μια διαδικασία καθετήρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εισαγωγή ενός βύσματος ή συσκευής για την επιδιόρθωση μιας διαρρέουσας αορτικής βαλβίδας που επρόκειτο να αντικατασταθεί.

Σε βρέφη και παιδιά με στένωση αορτικής βαλβίδας, μπορεί να γίνει μια λιγότερο επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι για να ανοίξει προσωρινά μια στενωμένη βαλβίδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός εισάγει έναν λεπτό, κοίλο σωλήνα (καθετήρα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη βουβωνική χώρα, και το περνάει στην καρδιά. Ένα μπαλόνι φουσκώνεται για να διευρύνει το άνοιγμα της βαλβίδας, και στη συνέχεια ξεφουσκώνει και αφαιρείται. Αυτή η διαδικασία επισκευής βαλβίδας μπορεί επίσης να γίνει σε ενήλικες που είναι πολύ άρρωστοι για χειρουργική επέμβαση ή που περιμένουν αντικατάσταση βαλβίδας.

Στην αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, ένας χειρουργός αφαιρεί την κατεστραμμένη βαλβίδα και την αντικαθιστά με μια μηχανική βαλβίδα ή μια βαλβίδα από ιστό αγελάδας, χοίρου ή ανθρώπινου καρδιακού ιστού (βιολογική βαλβίδα ιστού).

αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας

Μερικές φορές, η αορτική βαλβίδα αντικαθίσταται με τη δική σας πνευμονική βαλβίδα. Στη συνέχεια, η πνευμονική σας βαλβίδα αντικαθίσταται με μια βαλβίδα βιολογικού πνευμονικού ιστού. Αυτή η πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση ονομάζεται διαδικασία Ross.

διαδικασία Ross

Εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους κάθε τύπου βαλβίδας για να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας τυπικά απαιτεί χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, η οποία περιλαμβάνει τομή στο στήθος. Μερικές φορές, οι χειρουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με καθετήρα (TAVR) για να αντικαταστήσουν μια στενωμένη αορτική βαλβίδα με μια βαλβίδα βιολογικού ιστού. Το TAVR χρησιμοποιεί μικρότερες τομές από αυτές που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς. Το TAVR μπορεί να είναι μια επιλογή για άτομα με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών χειρουργικής επέμβασης καρδιακής βαλβίδας.

χειρουργική επέμβαση καρδιακής βαλβίδας

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Μετά τη διάγνωση ή τη θεραπεία της νόσου της αορτικής βαλβίδας, θα χρειαστείτε τακτικούς ελέγχους υγείας για την παρακολούθηση της κατάστασής σας. Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι υγιείς για την καρδιά, όπως:

Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και το υπερβολικό αλάτι και ζάχαρη.

Διατήρηση υγιούς βάρους. Ρωτήστε τον γιατρό τι είναι για εσάς ένα υγιές βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μπορεί να σας συστήσει να χάσετε βάρος.

Τακτική άσκηση. Ως γενικός στόχος, στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας κάθε μέρα. Ρωτήστε τον γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Διαχείριση του άγχους. Βρείτε τρόπους για να μειώσετε το συναισθηματικό στρες. Η περισσότερη άσκηση, η εξάσκηση της επίγνωσης και η σύνδεση με άλλους σε ομάδες υποστήριξης είναι μερικοί τρόποι για να τιθασεύσετε το άγχος.

Διακοπή του καπνίσματος. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος ή τη χρήση καπνού, ρωτήστε τον γιατρό σχετικά με τα προγράμματα που θα σας βοηθήσουν. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμη.

Για τις γυναίκες με νόσο της αορτικής βαλβίδας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν μείνετε έγκυες. Ο γιατρός μπορεί να συζητήσει μαζί σας ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε με ασφάλεια και εάν μπορεί να χρειαστείτε μια διαδικασία για τη θεραπεία της πάθησης της βαλβίδας σας πριν από την εγκυμοσύνη.

Οι γυναίκες με νόσο της αορτικής βαλβίδας πιθανότατα χρειάζονται στενή παρακολούθηση από έναν καρδιολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις γυναίκες με σοβαρή πάθηση καρδιακής βαλβίδας μπορεί να συστηθεί να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη για να αποφύγουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Εάν έχετε νόσο της αορτικής βαλβίδας, ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την πάθηση:

Λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Λάβετε υποστήριξη. Η σύνδεση με άλλους που έχουν την ίδια ή παρόμοια πάθηση μπορεί να είναι χρήσιμη. Ρωτήστε τον γιατρό σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας.

Μείνετε ενεργοί. Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Ρωτήστε τον γιατρό σχετικά με το πόση και ποια είδη σωματικής δραστηριότητας είναι ασφαλή για εσάς.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν νομίζετε ότι έχετε ασθένεια της αορτικής βαλβίδας, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Λάβετε υπόψη τους περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Όταν κλείσετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.

Γράψτε τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων όσων φαίνονται άσχετα με τη νόσο της καρδιακής βαλβίδας.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού καρδιακών παθήσεων και τυχόν σημαντικών αγχωδών καταστάσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που λαμβάνετε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες σας για τη διατροφή και την άσκηση. Εάν δεν τρώτε ήδη καλά και δεν ασκείστε, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε με τον γιατρό σχετικά με τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε στο ξεκίνημα.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε γιατρό σας.

Για τη νόσο της αορτικής βαλβίδας, ορισμένες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;

Πρέπει να δω έναν ειδικό;

Εάν χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση, ποιον χειρουργό προτείνετε για επέμβαση καρδιακής βαλβίδας;

Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλαδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις που έχετε.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

 

Opening Hours