Στένωση πνευμονικής Βαλβίδας

Στένωση πνευμονικής Βαλβίδας

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας είναι μια στένωση της βαλβίδας που βρίσκεται μεταξύ του κάτω δεξιού θαλάμου της καρδιάς (δεξιά κοιλία) και των αρτηριών του πνεύμονα (πνευμονικές αρτηρίες). Σε μια στενωμένη καρδιακή βαλβίδα, τα πτερύγια της βαλβίδας (άκρες) μπορεί να γίνουν παχιά ή άκαμπτα. Αυτό μειώνει τη ροή του αίματος μέσω της βαλβίδας.

Συνήθως, η πνευμονική βαλβιδική νόσος προκύπτει από ένα καρδιακό πρόβλημα που αναπτύσσεται πριν από τη γέννηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα). Ωστόσο, οι ενήλικες μπορεί να αναπτύξουν στένωση πνευμονικής βαλβίδας ως επιπλοκή άλλης ασθένειας.

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μερικοί άνθρωποι με ήπια στένωση πνευμονικής βαλβίδας δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα και μπορεί να απαιτούν μόνο περιστασιακές εξετάσεις από γιατρό. Η μέτρια και σοβαρή στένωση της πνευμονικής βαλβίδας μπορεί να απαιτεί διαδικασία επισκευής ή αντικατάστασης της βαλβίδας.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας ποικίλλουν, ανάλογα με το πόσο εμποδίζεται η ροή του αίματος. Μερικοί άνθρωποι με ήπια πνευμονική στένωση δεν έχουν συμπτώματα. Όσοι έχουν πιο σοβαρή πνευμονική στένωση μπορεί να παρατηρήσουν πρώτα συμπτώματα κατά την άσκηση.

Τα σημεία και συμπτώματα της στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ένας θόρυβος (φύσημα) που μπορεί να ακουστεί με ένα στηθοσκόπιο

Κούραση

Δύσπνοια, ειδικά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας

Πόνος στο στήθος

Απώλεια συνείδησης (λιποθυμία)

Τα μωρά με στένωση πνευμονικής βαλβίδας και άλλα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να φαίνονται μπλε (κυανωτικά).

Πότε να δείτε γιατρό

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε:

Δυσκολία στην αναπνοή

Πόνος στο στήθος

Λιποθυμία

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε πνευμονική στένωση ή άλλο καρδιακό πρόβλημα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών.

Αιτίες

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας είναι τις περισσότερες φορές ένα συγγενές καρδιακό ελάττωμα. Η ακριβής αιτία είναι ασαφής. Η πνευμονική βαλβίδα δεν αναπτύσσεται σωστά καθώς το μωρό μεγαλώνει στη μήτρα.

Η πνευμονική βαλβίδα αποτελείται από τρία λεπτά φύλλα ιστού που ονομάζονται γλωχίνες. Οι γλωχίνες ανοίγουν και κλείνουν με κάθε καρδιακό παλμό και εξασφαλίζουν ότι το αίμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη στένωση της πνευμονικής βαλβίδας, μία ή περισσότερες από τις γλωχίνες μπορεί να είναι άκαμπτες ή παχιές ή τα άκρα τους μπορεί να είναι ενωμένα (συγκολλημένα) μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, η βαλβίδα δεν ανοίγει πλήρως. Το μικρότερο άνοιγμα της βαλβίδας καθιστά δυσκολότερη τη ροή του αίματος από τον κάτω δεξιό θάλαμο της καρδιάς (δεξιά κοιλία). Η πίεση αυξάνεται στο εσωτερικό της δεξιάς κοιλίας καθώς προσπαθεί να ωθήσει το αίμα μέσα από το μικρότερο άνοιγμα. Η αυξημένη πίεση δημιουργεί μια πίεση στην καρδιά που τελικά προκαλεί πάχυνση του μυϊκού τοιχώματος της δεξιάς κοιλίας.

Παράγοντες κινδύνου

Οι καταστάσεις ή οι διαταραχές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας περιλαμβάνουν:

Γερμανική ιλαρά (ερυθρά). Η εμφάνιση γερμανικής ιλαράς (ερυθράς) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας στο μωρό.

Σύνδρομο Noonan. Αυτή η γενετική διαταραχή προκαλεί διάφορα προβλήματα με τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς.

Ρευματικός πυρετός. Αυτή η επιπλοκή λοίμωξης του λαιμού από στρεπτόκοκκο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών βαλβίδων. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στένωσης πνευμονικής βαλβίδας αργότερα στη ζωή.

Καρκινοειδές σύνδρομο. Ένας σπάνιος καρκινικός όγκος απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας δύσπνοια, έξαψη και άλλα σημεία και συμπτώματα. Μερικοί άνθρωποι με αυτό το σύνδρομο αναπτύσσουν καρκινοειδή καρδιακή νόσο, η οποία καταστρέφει τις καρδιακές βαλβίδες.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της πνευμονικής στένωσης περιλαμβάνουν:

Λοίμωξη του βλεννογόνου της καρδιάς (λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα). Τα άτομα με προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων, όπως η πνευμονική στένωση, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν βακτηριακές λοιμώξεις που επηρεάζουν την εσωτερική επένδυση της καρδιάς.

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία). Τα άτομα με πνευμονική στένωση είναι πιο πιθανό να έχουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Εκτός εάν η στένωση είναι σοβαρή, οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί λόγω πνευμονικής στένωσης συνήθως δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Πάχυνση (υπερτροφία) του καρδιακού μυός. Σε σοβαρή πνευμονική στένωση, η δεξιά κοιλία της καρδιάς πρέπει να αντλεί σκληρότερα για να εξαναγκάσει το αίμα να περάσει στην πνευμονική αρτηρία. Η καταπόνηση της καρδιάς προκαλεί πάχυνση του μυϊκού τοιχώματος της κοιλίας (υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας).

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Εάν η δεξιά κοιλία δεν μπορεί να αντλήσει σωστά, τελικά αναπτύσσεται καρδιακή ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια και πρήξιμο των ποδιών και της κοιλιάς.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης. Οι κίνδυνοι επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είναι υψηλότεροι για τις γυναίκες με σοβαρή στένωση της πνευμονικής βαλβίδας από εκείνες που δεν έχουν την πάθηση.

Διάγνωση

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας διαγιγνώσκεται συχνά στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, μπορεί να μην ανιχνευθεί παρά αργότερα στη ζωή.

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα στηθοσκόπιο για να ακούσει την καρδιά σας ή του παιδιού σας. Μπορεί να ακουστεί ένας θόρυβος (φύσημα) που προκαλείται από διαταραγμένη (στροβιλώδη) ροή αίματος κατά μήκος της στενεμένης βαλβίδας.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά. Αυτοκόλλητα επιθέματα (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει πώς χτυπάει η καρδιά και μπορεί να αποκαλύψει σημάδια πάχυνσης του καρδιακού μυός.

Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς. Αυτή η κοινή εξέταση επιτρέπει στον γιατρό να δει πώς η καρδιά χτυπά και αντλεί αίμα. Ένα ηχοκαρδιογράφημα μπορεί να δείξει τη δομή της πνευμονικής βαλβίδας και τη θέση και τη σοβαρότητα οποιασδήποτε στένωσης της βαλβίδας.

Καρδιακός καθετηριασμός. Ένας λεπτός σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται στη βουβωνική χώρα και περνά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά. Η χρωστική ουσία μπορεί να εγχυθεί μέσω του καθετήρα στα αιμοφόρα αγγεία για να γίνουν πιο ορατά στις ακτίνες Χ (στεφανιαία αγγειογραφία).

Οι γιατροί χρησιμοποιούν επίσης καρδιακό καθετηριασμό για να μετρήσουν την πίεση εντός των θαλάμων της καρδιάς για να δουν πόσο δυναμικά το αίμα αντλείται μέσα από την καρδιά. Εάν έχετε διαγνωστεί με στένωση πνευμονικής βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να προσδιορίσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση συγκρίνοντας τη διαφορά στην αρτηριακή πίεση μεταξύ του δεξιού κάτω καρδιακού θαλάμου και της πνευμονικής αρτηρίας.

Άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Η μαγνητική τομογραφία (MRI) και η αξονική τομογραφία (CT) χρησιμοποιούνται μερικές φορές για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας.

Θεραπεία

Εάν έχετε ήπια στένωση πνευμονικής βαλβίδας χωρίς συμπτώματα, μπορεί να χρειαστείτε μόνο περιστασιακά εξέταση από γιατρό.

Εάν έχετε μέτρια ή σοβαρή στένωση της πνευμονικής βαλβίδας, μπορεί να χρειαστείτε επεμβατική ή χειρουργική θεραπεία. Ο τύπος της επεμβατικής ή της χειρουργικής θεραπείας εξαρτάται από τη συνολική υγεία σας και την εμφάνιση της πνευμονικής βαλβίδας σας.

Οι επεμβατικές και οι χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας περιλαμβάνουν:

Βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι. Ο γιατρός εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) με ένα μπαλόνι στην άκρη σε μια αρτηρία, συνήθως στη βουβωνική χώρα. Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση του καθετήρα στη στενωμένη βαλβίδα στην καρδιά. Ο γιατρός φουσκώνει το μπαλόνι, το οποίο διευρύνει το άνοιγμα της βαλβίδας, και διαχωρίζει τα πτερύγια της βαλβίδας, εάν χρειάζεται. Στη συνέχεια το μπαλόνι ξεφουσκώνει. Ο καθετήρας και το μπαλόνι αφαιρούνται.

Η βαλβιδοπλαστική μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς και να μειώσει τα συμπτώματα της στένωσης της πνευμονικής βαλβίδας. Ωστόσο, η βαλβίδα μπορεί να στενέψει ξανά. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται επισκευή ή αντικατάσταση βαλβίδας στο μέλλον.

Αντικατάσταση πνευμονικής βαλβίδας. Εάν η βαλβιδοπλαστική με μπαλόνι δεν αποτελεί επιλογή, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή χρήση καθετήρα για την αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας. Εάν υπάρχουν άλλα συγγενή ελαττώματα της καρδιάς, ο γιατρός μπορεί συχνά να τα επιδιορθώσει κατά την ίδια επέμβαση.

Τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε αντικατάσταση πνευμονικής βαλβίδας πρέπει να λαμβάνουν αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές επεμβάσεις ή χειρουργικές επεμβάσεις για την πρόληψη της ενδοκαρδίτιδας.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Εάν έχετε βαλβιδική νόσο, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων τύπων καρδιακών παθήσεων ή καρδιακής προσβολής.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για τις οποίες πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Διακοπή του καπνίσματος

Τρώγοντας μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχο κρέας

Διατήρηση υγιούς βάρους

Τακτική άσκηση

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε βαλβιδική νόσο, θα παραπεμφθείτε σε γιατρό εκπαιδευμένο στην αξιολόγηση και τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων (καρδιολόγο).

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Καταγράψτε τα συμπτώματα που έχετε εσείς ή το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο προγραμματίσατε το ραντεβού.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων αγχωδών καταστάσεων ή πρόσφατων ασθενειών.

Καταγράψτε όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε εσείς ή το παιδί σας.

Καταγράψτε ερωτήσεις που θα κάνετε στον γιατρό.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας με το γιατρό σας. Για τη στένωση της πνευμονικής βαλβίδας, ορισμένες βασικές ερωτήσεις περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου ή του παιδιού μου;

Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;

Τι εξετάσεις χρειάζονται; Αυτές οι εξετάσεις απαιτούν κάποια ειδική προετοιμασία;

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας είναι προσωρινή ή μακροχρόνια;

Ποιες θεραπείες υπάρχουν και ποιες προτείνετε;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας βαλβιδοπλαστικής με μπαλόνι ή μιας επέμβασης ανοιχτής καρδιάς;

Χρειάζεται να περιορίσω τη δραστηριότητά μου ή του παιδιού μου;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται ή είναι συνεχή;

Τα συμπτώματα χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ή κατά την κατάκλιση;

Φαίνεται κάτι να βελτιώνει τα συμπτώματα;

 

Opening Hours