Σύνδρομο Dressler (μετά περικαρδιοτομή)

Σύνδρομο Dressler (μετά περικαρδιοτομή)

Σύνδρομο Dressler

Το σύνδρομο Dressler είναι ένας τύπος φλεγμονής του σάκου που περιβάλλει την καρδιά (περικαρδίτιδα). Το σύνδρομο Dressler πιστεύεται ότι είναι μια απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά από βλάβη στον καρδιακό ιστό ή στον σάκο που περιβάλλει την καρδιά (περικάρδιο). Τέτοιες βλάβες μπορεί να προκύψουν από γεγονότα όπως καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ο οποίος μπορεί να είναι παρόμοιος με τον πόνο στο στήθος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής.

βλάβη στον καρδιακό ιστό ή στον σάκο που περιβάλλει την καρδιά

Το σύνδρομο Dressler μπορεί επίσης να ονομαστεί σύνδρομο μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μετατραυματική περικαρδίτιδα, σύνδρομο μετά από καρδιακή βλάβη και σύνδρομο μετά την περικαρδιοτομή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πιθανό να εμφανιστούν εβδομάδες έως μήνες μετά από καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό στο στήθος. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος στο στήθος

Πυρετός

Πότε να δείτε γιατρό

Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη για ξαφνικό ή επίμονο πόνο στο στήθος, ο οποίος μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή ή άλλη σοβαρή διαταραχή.

Αιτίες

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο Dressler προκαλείται από την απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στην καρδιακή βλάβη. Το σώμα σας αντιδρά στον τραυματισμένο ιστό στέλνοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού και πρωτεΐνες (αντισώματα) για να καθαρίσουν και να επιδιορθώσουν την πληγείσα περιοχή. Μερικές φορές αυτή η απόκριση προκαλεί υπερβολική φλεγμονή στο περικάρδιο.

Το σύνδρομο Dressler μπορεί να εμφανιστεί μετά από ορισμένες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Επιπλοκές

Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί το σύνδρομο Dressler μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού στους ιστούς που περιβάλλουν τους πνεύμονές σας (υπεζωκοτική συλλογή).

ακτινογραφία θώρακα

Σπάνια, το σύνδρομο Dressler μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Καρδιακός επιπωματισμός. Η φλεγμονή του περικαρδίου μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρών στον σάκο (περικαρδιακή συλλογή). Το υγρό μπορεί να ασκήσει πίεση στην καρδιά, αναγκάζοντάς την να εργαστεί σκληρότερα και μειώνοντας την ικανότητά της να αντλεί αίμα αποτελεσματικά.

Συμπιεστική περικαρδίτιδα. Η επαναλαμβανόμενη ή χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πάχυνση ή ουλή στο περικάρδιο. Η ουλή μπορεί να μειώσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα αποτελεσματικά.

Πρόληψη

Ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η λήψη του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου κολχικίνη πριν από την εγχείρηση καρδιάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του συνδρόμου Dressler.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της ακρόασης της καρδιάς σας με ένα στηθοσκόπιο. Ένας συγκεκριμένος ήχος, που ονομάζεται περικαρδιακή τριβή, μπορεί να εμφανιστεί όταν το περικάρδιο σας έχει φλεγμονή ή όταν έχει συγκεντρωθεί υγρό γύρω από την καρδιά σας.

Ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να συστήσει εξετάσεις, όπως:

Πλήρης εξέταση αίματος. Τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο Dressler έχουν αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων (WBC).

Εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση της φλεγμονής. Ένα υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και αυξημένος ρυθμός καθίζησης ερυθροκυττάρων (TKE) μπορεί να υποδηλώνει φλεγμονή που είναι σύμφωνη με το σύνδρομο Dressler.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό η ανώδυνη, γρήγορη εξέταση καταγράφει ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας μέσω καλωδίων που συνδέονται με το δέρμα σας. Ορισμένες αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα μπορεί να υποδηλώνουν πίεση στην καρδιά σας. Αλλά οι μετρήσεις του ΗΚΓ μπορεί να είναι μη φυσιολογικές μετά από εγχείρηση καρδιάς, επομένως ο γιατρός σας θα εξετάσει τα αποτελέσματα πρόσθετων εξετάσεων κατά τη διάγνωση του συνδρόμου Dressler.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση υγρού γύρω από την καρδιά ή τους πνεύμονες. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων αιτιών των συμπτωμάτων σας, όπως η πνευμονία.

Ηχοκαρδιογράφημα. Τα ηχητικά κύματα παράγουν μια εικόνα της καρδιάς σας, βοηθώντας τον γιατρό σας να δει αν συγκεντρώνεται υγρό γύρω της.

Καρδιακή μαγνητική τομογραφία (MRI). Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει σταθερές ή κινούμενες εικόνες του τρόπου με τον οποίο το αίμα ρέει μέσα από την καρδιά. Αυτή η εξέταση μπορεί να δείξει πάχυνση του περικαρδίου.

Θεραπεία

Οι στόχοι της θεραπείας για το σύνδρομο Dressler είναι η διαχείριση του πόνου και η μείωση της φλεγμονής. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα και, εάν εμφανιστούν επιπλοκές, χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα

Η κύρια θεραπεία για το σύνδρομο Dressler είναι η φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της φλεγμονής. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως:

Ασπιρίνη

Ιβουπροφαίνη (Brufen)

Κολχικίνη

Εάν το σύνδρομο Dressler εμφανιστεί μετά από καρδιακή προσβολή, συνήθως προτιμάται η ασπιρίνη έναντι άλλων ΜΣΑΦ.

Μπορεί επίσης να χορηγηθεί ινδομεθακίνη (Reumacid).

Εάν αυτά τα φάρμακα δεν βοηθήσουν, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή. Αυτά τα ισχυρά κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με το σύνδρομο Dressler. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να επηρεάσουν την επούλωση του κατεστραμμένου καρδιακού ιστού μετά από καρδιακή προσβολή ή χειρουργική επέμβαση. Για αυτούς τους λόγους, τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται γενικά μόνο όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Αντιμετώπιση επιπλοκών

Οι επιπλοκές του συνδρόμου Dressler μπορεί να απαιτούν πιο επεμβατικές θεραπείες, όπως:

Αποστράγγιση της περίσσειας υγρών. Εάν αναπτύξετε καρδιακό επιπωματισμό, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μια διαδικασία (περικαρδιοπαρακέντηση) στην οποία χρησιμοποιείται μια βελόνα ή ένας μικρός σωλήνας (καθετήρας) για την απομάκρυνση της περίσσειας υγρού. Η διαδικασία συνήθως γίνεται με τοπικό αναισθητικό.

Αφαίρεση του περικαρδίου. Εάν αναπτύξετε συμπιεστική περικαρδίτιδα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του περικαρδίου (περικαρδιεκτομή).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν σας βλέπουν ως έκτακτο περιστατικό στα επείγοντα για πόνο στο στήθος, μπορεί να ερωτηθείτε:

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;

Μπορείτε να αξιολογήσετε τη σοβαρότητα του πόνου στο στήθος σας, όπως σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10;

Επιδεινώνει κάτι τα συμπτώματα; Για παράδειγμα, πονάτε περισσότερο όταν εισπνέετε βαθιά;

Πού εντοπίζεται ο πόνος; Εκτείνεται πουθενά πέρα ​​από το στήθος σας;

Είχατε ένα πρόσφατο συμβάν που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη ιστού στην καρδιά, όπως καρδιακή προσβολή, εγχείρηση καρδιάς ή αμβλύ τραύμα στο στήθος σας;

Έχετε ιστορικό καρδιακής νόσου;

Ποια συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα παίρνετε;

 

Opening Hours