Εγκυμοσύνη και κολπική μαρμαρυγή

Εγκυμοσύνη και κολπική μαρμαρυγή

Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμία), ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο διαχείρισης της πάθησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένα φάρμακα ενώ είστε έγκυος.

Εγκυμοσύνη και κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος στην καρδιά σας. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στα πόδια σας. Η λήψη φαρμάκων για την αραίωση του αίματος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, αλλά ορισμένα αραιωτικά του αίματος μπορεί να μην είναι ασφαλή για λήψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν είναι δυνατόν, συζητήστε την κατάσταση και τα φάρμακά σας με το γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος. Η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει την κολπική μαρμαρυγή. Είναι επίσης πιθανό να αναπτύξετε κολπική μαρμαρυγή ενώ είστε έγκυος. Το να μιλάτε ανοιχτά με το γιατρό σας του επιτρέπει να αναπτύξει το ασφαλέστερο σχέδιο θεραπείας για εσάς και το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Φάρμακα για την αραίωση του αίματος που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν παίρνετε το αραιωτικό του αίματος φάρμακο βαρφαρίνη (Panwarfin) για να μειώσετε τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος κατά την κολπική μαρμαρυγή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη μετάβαση σε διαφορετικό αραιωτικό αίματος κατά τη διάρκεια ολόκληρης ή μέρους της εγκυμοσύνης σας. Η βαρφαρίνη μπορεί να σχετίζεται με κινδύνους εγκυμοσύνης.

Άλλα αραιωτικά αίματος που λαμβάνονται από το στόμα για την πρόληψη θρόμβων αίματος στην κολπική μαρμαρυγή, συμπεριλαμβανομένων των dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) και apixaban (Eliquis), δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις και η ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αραιωτικά αίματος που χρησιμοποιούνται κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό

Μελέτες δείχνουν ότι η ηπαρίνη, ένα άλλο φάρμακο για την αραίωση του αίματος, είναι ασφαλές για λήψη ενώ είστε έγκυος. Σε ορισμένες έγκυες γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή συνταγογραφούνται ενέσεις ηπαρίνης για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Ακόμη και όταν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος, εξακολουθείτε να διατρέχετε κίνδυνο να αναπτύξετε θρόμβους αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσέξτε για σημεία ή συμπτώματα θρόμβων αίματος, όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, πρήξιμο στα πόδια ή προειδοποιήσεις για εγκεφαλικό, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στην όραση, δυσκολίας στην ομιλία και μούδιασμα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα σημεία ή συμπτώματα.

Η ηπαρίνη και άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αιμορραγία, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Τα φάρμακα για την αραίωση του αίματος συνήθως διακόπτονται κατά τη διάρκεια των ωδινών και της γέννας, εκτός εάν διατρέχετε πολύ υψηλό κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Μετά την γέννα

Συνήθως μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε ξανά το φάρμακό σας για την αραίωση του αίματος μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Ορισμένα αραιωτικά αίματος μπορεί να μην συνιστώνται εάν θηλάζετε. Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να προσδιορίσετε ποιο φάρμακο για την αραίωση του αίματος είναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας.

 

Opening Hours