Στεφανιαία Νόσος

Στεφανιαία Νόσος

Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται όταν τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας καταστραφούν ή νοσήσουν. Οι εναποθέσεις (πλάκες) που περιέχουν χοληστερόλη στις στεφανιαίες αρτηρίες σας και οι φλεγμονές συνήθως ευθύνονται για τη στεφανιαία νόσο.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες παρέχουν αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην καρδιά σας. Μια συσσώρευση πλάκας μπορεί να περιορίσει αυτές τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σας. Τελικά, η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια ή άλλα σημεία και συμπτώματα στεφανιαίας νόσου. Μια πλήρης απόφραξη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Επειδή η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται συχνά για δεκαετίες, μπορεί να μην παρατηρήσετε πρόβλημα έως ότου έχετε μια σημαντική απόφραξη ή καρδιακή προσβολή. Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη και τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Στεφανιαία Νόσος

Συμπτώματα

Εάν οι στεφανιαίες αρτηρίες σας στενεύουν, δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιά σας — ειδικά όταν χτυπά δυνατά, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αρχικά, η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Καθώς η πλάκα συνεχίζει να συσσωρεύεται στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, ωστόσο, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα στεφανιαίας νόσου:

Πόνος στο στήθος (στηθάγχη). Μπορεί να νιώσετε πίεση ή σφίξιμο στο στήθος σας, σαν να στεκόταν κάποιος στο στήθος σας. Αυτός ο πόνος, που ονομάζεται στηθάγχη, εμφανίζεται συνήθως στη μέση ή την αριστερή πλευρά του θώρακα. Η στηθάγχη γενικά προκαλείται από σωματικό ή συναισθηματικό στρες. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά μετά τη διακοπή της αγχωτικής δραστηριότητας. Σε ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα στις γυναίκες, ο πόνος μπορεί να είναι σύντομος ή οξύς και αισθητός στον λαιμό, το χέρι ή την πλάτη.

Δυσκολία στην αναπνοή. Εάν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας, μπορεί να εμφανίσετε δύσπνοια ή υπερβολική κόπωση με τη δραστηριότητα.

Έμφραγμα. Μια εντελώς φραγμένη στεφανιαία αρτηρία θα προκαλέσει έμφραγμα. Τα κλασικά σημεία και συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν συντριπτική πίεση στο στήθος και πόνο στον ώμο ή το χέρι, μερικές φορές με δύσπνοια και εφίδρωση.

Οι γυναίκες είναι κάπως πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν λιγότερο τυπικά σημεία και συμπτώματα καρδιακής προσβολής, όπως πόνο στον αυχένα ή το σαγόνι. Και μπορεί να έχουν άλλα συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση και ναυτία.

Μερικές φορές μια καρδιακή προσβολή εμφανίζεται χωρίς εμφανή σημεία ή συμπτώματα.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν νομίζετε ότι έχετε καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ζητήστε από κάποιον να σας οδηγήσει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Οδηγήστε μόνοι σας μόνο ως τελευταία επιλογή.

Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο – όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, χρήση καπνού, διαβήτη, παχυσαρκία, ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου – μιλήστε με το γιατρό σας. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να σας εξετάσει για στεφανιαία νόσο, ειδικά εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα στένωσης των αρτηριών.

Αίτια

Η στεφανιαία νόσος θεωρείται ότι ξεκινά με βλάβη ή τραυματισμό στο εσωτερικό στρώμα μιας στεφανιαίας αρτηρίας, μερικές φορές ήδη από την παιδική ηλικία. Η ζημιά μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

Κάπνισμα

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

Διαβήτης ή αντίσταση στην ινσουλίνη

Μη ενεργός (καθιστική ζωή)

Μόλις καταστραφεί το εσωτερικό τοίχωμα μιας αρτηρίας, οι λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκα) από χοληστερόλη και άλλα κυτταρικά απόβλητα τείνουν να συγκεντρώνονται στο σημείο του τραυματισμού. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Εάν η επιφάνεια της πλάκας σπάσει ή ραγίσει, τα αιμοσφαίρια που ονομάζονται αιμοπετάλια συγκεντρώνονται στο σημείο για να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν την αρτηρία. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να φράξει την αρτηρία, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Η ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για κατεστραμμένες και στεγνωμένες αρτηρίες.

Φύλο. Οι άνδρες διατρέχουν γενικά μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, ο κίνδυνος για τις γυναίκες αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Οικογενειακό ιστορικό. Το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ειδικά εάν ένας στενός συγγενής εμφάνισε καρδιακή νόσο σε νεαρή ηλικία. Ο κίνδυνος σας είναι υψηλότερος εάν ο πατέρας ή ο αδερφός σας διαγνώστηκε με καρδιακή νόσο πριν από την ηλικία των 55 ετών ή εάν η μητέρα ή η αδερφή σας το εμφάνισαν πριν από την ηλικία των 65 ετών.

Κάπνισμα. Τα άτομα που καπνίζουν έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός ατόμου για στεφανιαία νόσο.

Υψηλή πίεση του αίματος. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών σας, στενεύοντας το κανάλι μέσω του οποίου μπορεί να ρέει το αίμα.

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας και αθηροσκλήρωσης. Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκληθεί από υψηλό επίπεδο λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) χοληστερόλης, γνωστής ως «κακή» χοληστερόλη. Ένα χαμηλό επίπεδο λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλης, γνωστό ως «καλή» χοληστερόλη, μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης.

Διαβήτης. Ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Ο διαβήτης τύπου 2 και η στεφανιαία νόσος μοιράζονται παρόμοιους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος συνήθως επιδεινώνει άλλους παράγοντες κινδύνου.

Φυσική αδράνεια. Η έλλειψη άσκησης σχετίζεται επίσης με τη στεφανιαία νόσο και ορισμένους από τους παράγοντες κινδύνου της.

Πολύ άγχος. Το ανεξέλεγκτο στρες στη ζωή σας μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθώς και να επιδεινώσει άλλους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Ανθυγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού που έχει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Οι παράγοντες κινδύνου συμβαίνουν συχνά μαζί και ο ένας μπορεί να προκαλέσει έναν άλλο. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Όταν ομαδοποιούνται, ορισμένοι παράγοντες κινδύνου σας καθιστούν ακόμη πιο πιθανό να αναπτύξετε στεφανιαία νόσο. Για παράδειγμα, μεταβολικό σύνδρομο — ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL ή «καλή» χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση — αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Μερικές φορές η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται χωρίς κλασικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ερευνητές μελετούν άλλους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

Άπνοια ύπνου. Αυτή η διαταραχή σας κάνει να σταματάτε επανειλημμένα και να αρχίζετε να αναπνέετε ενώ κοιμάστε. Οι ξαφνικές πτώσεις των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και καταπονούν το καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγώντας πιθανώς σε στεφανιαία νόσο.

Υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (hs-CRP). Αυτή η πρωτεΐνη εμφανίζεται σε υψηλότερες από τις κανονικές ποσότητες όταν υπάρχει φλεγμονή κάπου στο σώμα σας. Τα υψηλά επίπεδα hs-CRP μπορεί να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο. Πιστεύεται ότι καθώς οι στεφανιαίες αρτηρίες στενεύουν, θα έχετε περισσότερη hs-CRP στο αίμα σας.

Υψηλά τριγλυκερίδια. Αυτός είναι ένας τύπος λίπους (λιπιδίου) στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ειδικά για τις γυναίκες.

Ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να παράγει πρωτεΐνη και να χτίσει και να διατηρήσει τον ιστό. Αλλά τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Προεκλαμψία. Αυτή η κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλότερη ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα. Μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή.

Χρήση αλκοόλ. Η έντονη χρήση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του καρδιακού μυός. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλους παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου.

Αυτοάνοσο νόσημα. Τα άτομα που έχουν παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος (και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις) έχουν αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Επιπλοκές

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσει σε:

Πόνος στο στήθος (στηθάγχη). Όταν οι στεφανιαίες αρτηρίες σας στενεύουν, η καρδιά σας μπορεί να μην λάβει αρκετό αίμα όταν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη — ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ή δύσπνοια.

Έμφραγμα. Εάν μια πλάκα χοληστερόλης σπάσει και σχηματιστεί θρόμβος αίματος, η πλήρης απόφραξη της καρδιακής σας αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Η έλλειψη ροής αίματος στην καρδιά σας μπορεί να βλάψει τον καρδιακό σας μυ. Το μέγεθος της ζημιάς εξαρτάται εν μέρει από το πόσο γρήγορα λαμβάνετε θεραπεία.

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Εάν ορισμένες περιοχές της καρδιάς σας στερούνται χρόνια οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά λόγω μειωμένης ροής αίματος ή εάν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή, η καρδιά σας μπορεί να γίνει πολύ αδύναμη για να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως καρδιακή ανεπάρκεια.

Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία). Η ανεπαρκής παροχή αίματος στην καρδιά ή η βλάβη στον καρδιακό ιστό μπορεί να επηρεάσει τις ηλεκτρικές ώσεις της καρδιάς σας, προκαλώντας μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Πρόληψη

Οι ίδιες συνήθειες του τρόπου ζωής που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στεφανιαίας νόσου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τις αρτηρίες σας δυνατές και καθαρές από πλάκα. Για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

Κόψτε το κάπνισμα.

Ελέγξτε καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη.

Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.

Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Μειώστε και διαχειριστείτε το άγχος.

 

Opening Hours