Διαχωρισμός ανευρύσματος αορτής

Διαχωρισμός ανευρύσματος αορτής

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση που εμφανίζεται στο τοίχωμα του κύριου αιμοφόρου αγγείου (αορτή) που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο σώμα. Τα αορτικά ανευρύσματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στην αορτή και μπορεί να έχουν σχήμα σωλήνα (ατρακτοειδή) ή στρογγυλά (σακοειδή).

αορτικό ανεύρυσμα

Τα ανευρύσματα αορτής περιλαμβάνουν:

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εμφανίζεται κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από την κοιλιά.

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής. Ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής εμφανίζεται κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από τη θωρακική κοιλότητα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν και τους δύο τύπους αορτικών ανευρυσμάτων.

Η ύπαρξη αορτικού ανευρύσματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρήξης στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος της αορτής (αορτικός διαχωρισμός- aortic dissection).

Αορτικός Διαχωρισμός

Ο αορτικός διαχωρισμός είναι μια σοβαρή κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται ρήξη στο εσωτερικό στρώμα της κύριας αρτηρίας του σώματος (αορτή). Το αίμα τρέχει μέσα από το σχίσιμο, προκαλώντας τη διάσπαση του εσωτερικού και του μεσαίου στρώματος της αορτής (διαχωρισμός). Εάν το αίμα περάσει από το εξωτερικό αορτικό τοίχωμα, ο αορτικός διαχωρισμός είναι συχνά θανατηφόρος.

Ο αορτικός διαχωρισμός είναι σχετικά σπάνιος. Εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες ηλικίας 60 και 70 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται εκείνα άλλων ασθενειών, οδηγώντας συχνά σε καθυστερήσεις στη διάγνωση. Ωστόσο, όταν ένας αορτικός διαχωρισμός ανιχνεύεται έγκαιρα και αντιμετωπίζεται έγκαιρα, η πιθανότητα επιβίωσης βελτιώνεται σημαντικά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του αορτικού διαχωρισμού μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καρδιακών προβλημάτων, όπως καρδιακή προσβολή. Τα τυπικά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Ξαφνικός έντονος πόνος στο στήθος ή στο πάνω μέρος της πλάτης, που συχνά περιγράφεται ως αίσθηση σκισίματος, που εξαπλώνεται στον αυχένα ή στην πλάτη

Ξαφνικός έντονος πόνος στο στομάχι

Απώλεια συνείδησης

Δυσκολία στην αναπνοή

Συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός εγκεφαλικού, όπως ξαφνικά προβλήματα όρασης, δυσκολία στην ομιλία και αδυναμία ή απώλεια κίνησης (παράλυση) στη μία πλευρά του σώματός σας

Αδύναμος παλμός στο ένα χέρι ή στο μηρό σε σύγκριση με το άλλο

Πόνος στο πόδι

Δυσκολία στο περπάτημα

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε έντονο πόνο στο στήθος, λιποθυμία, ξαφνική δύσπνοια ή συμπτώματα εγκεφαλικού, καλέστε το EKAB ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας. Αυτά τα σημεία και συμπτώματα δεν οφείλονται πάντα σε σοβαρό πρόβλημα, αλλά είναι καλύτερο να σας δει ένας γιατρός γρήγορα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή σας.

Αιτίες

Ο αορτικός διαχωρισμός προκαλείται από μια εξασθενημένη περιοχή του τοιχώματος της αορτής.

Οι αορτικοί διαχωρισμοί χωρίζονται σε δύο ομάδες, ανάλογα με το ποιο τμήμα της αορτής έχει προσβληθεί:

Τύπος Α. Αυτός ο πιο συνηθισμένος και επικίνδυνος τύπος περιλαμβάνει ρήξη στο τμήμα της αορτής όπου εξέρχεται από την καρδιά. Η ρήξη μπορεί επίσης να εμφανιστεί στην άνω αορτή (ανιούσα αορτή), η οποία μπορεί να επεκταθεί στην κοιλιά.

Τύπος Β. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει μια ρήξη μόνο στην κάτω αορτή (κατιούσα αορτή), η οποία μπορεί επίσης να επεκταθεί στην κοιλιά.

Παράγοντες κινδύνου

Μερικά από τα πράγματα που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αορτικού διαχωρισμού περιλαμβάνουν:

Μη ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)

Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση)

Εξασθενημένη και διογκωμένη αρτηρία (αορτικό ανεύρυσμα)

Ελάττωμα αορτικής βαλβίδας (διγλώχινα αορτική βαλβίδα)

Στένωση της αορτής κατά τη γέννηση (στένωση ισθμού της αορτής)

Ορισμένες γενετικές ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο αορτικού διαχωρισμού, όπως:

Σύνδρομο Turner. Υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και άλλες παθήσεις υγείας μπορεί να προκύψουν από αυτή τη διαταραχή.

Σύνδρομο Marfan. Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο συνδετικός ιστός, ο οποίος υποστηρίζει διάφορες δομές στο σώμα, είναι αδύναμος. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν συχνά οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων της αορτής και άλλων αιμοφόρων αγγείων ή οικογενειακό ιστορικό αορτικών διαχωρισμών.

Άλλες διαταραχές του συνδετικού ιστού. Αυτό περιλαμβάνει το σύνδρομο Ehlers-Danlos, μια ομάδα διαταραχών του συνδετικού ιστού που περιλαμβάνουν χαλαρές αρθρώσεις και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία και το σύνδρομο Loeys-Dietz, το οποίο προκαλεί συνεστραμμένες αρτηρίες, ειδικά στον λαιμό.

Η φλεγμονή των αρτηριών (γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα) μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αορτικού διαχωρισμού.

Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για αορτικό διαχωρισμό περιλαμβάνουν:

Φύλο. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν αορτικό διαχωρισμό από τις γυναίκες.

Ηλικία. Ο αορτικός διαχωρισμός είναι πιο πιθανός σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Χρήση κοκαΐνης. Αυτό το φάρμακο αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση.

Εγκυμοσύνη. Σπάνια, οι διαχωρισμοί της αορτής συμβαίνουν σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Άρση βαρών υψηλής έντασης. Αυτή και άλλη έντονη προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αορτικού διαχωρισμού αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές του αορτικού διαχωρισμού περιλαμβάνουν:

Θάνατος λόγω σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας

Βλάβη οργάνων, όπως νεφρική ανεπάρκεια ή απειλητική για τη ζωή εντερική βλάβη

Εγκεφαλικό

Βλάβη της αορτικής βαλβίδας (αορτική ανεπάρκεια) ή ρήξη στην επένδυση γύρω από την καρδιά (καρδιακός επιπωματισμός)

Πρόληψη

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αορτικού διαχωρισμού προλαμβάνοντας τραυματισμό στο στήθος και λαμβάνοντας μέτρα για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

Ελέγξτε την αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, προμηθευτείτε μια συσκευή μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι για να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση.

Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, λάβετε μέτρα για να σταματήσετε.

Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος. Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και ασκείστε τακτικά.

Φορέστε ζώνη ασφαλείας. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού στο στήθος κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος.

Συνεργαστείτε με το γιατρό σας. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αορτικού διαχωρισμού, διαταραχή του συνδετικού ιστού ή διγλώχινα αορτική βαλβίδα, ενημερώστε το γιατρό σας. Εάν έχετε ανεύρυσμα αορτής, μάθετε πόσο συχνά χρειάζεστε παρακολούθηση και εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του ανευρύσματός σας.

Εάν έχετε μια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο αορτικού διαχωρισμού, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα, ακόμα κι αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική.

Διάγνωση

Η ανίχνευση ενός αορτικού διαχωρισμού μπορεί να είναι μια πρόκληση επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα πολλών άλλων προβλημάτων υγείας. Ο γιατρός σας μπορεί να πιστεύει ότι έχετε διαχωρισμό αορτής εάν έχετε:

Ξαφνικό διασχιστικό πόνο στο στήθος

Διαφορά αρτηριακής πίεσης μεταξύ δεξιού και αριστερού βραχίονα

Διεύρυνση της αορτής στην ακτινογραφία θώρακος

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση του αορτικού διαχωρισμού περιλαμβάνουν:

Διοισοφαγικό υπερηχοκαρδιογράφημα (ΤΕΕ). Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες της καρδιάς σε κίνηση. Το ΤΕΕ είναι ένας ειδικός τύπος ηχοκαρδιογραφήματος στο οποίο ένας καθετήρας υπερήχων (μορφοτροπέας) καθοδηγείται μέσω του οισοφάγου σας και τοποθετείται κοντά στην καρδιά σας. Αυτή η εξέταση δίνει στον γιατρό σας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της καρδιάς και της αορτής σας από ό,τι ένα κανονικό ηχοκαρδιογράφημα.

Υπολογιστική τομογραφία (CT) σάρωσης θώρακος. Οι ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων διατομής του σώματος. Η αξονική τομογραφία θώρακος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση αορτικού διαχωρισμού.

Αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού (MRA). Μια MRA χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και ενέργεια ραδιοκυμάτων για να δημιουργήσει εικόνες των αιμοφόρων αγγείων σας.

Θεραπεία

Ο αορτικός διαχωρισμός είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση ή φάρμακα, ανάλογα με την περιοχή της αορτής που εμπλέκεται.

Αορτικός διαχωρισμός τύπου Α

Η θεραπεία για αορτικό διαχωρισμό τύπου Α μπορεί να περιλαμβάνει:

Χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργοί αφαιρούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τον διαχωρισμό της αορτής και εμποδίζουν τη διαρροή αίματος στο αορτικό τοίχωμα. Ένας συνθετικός σωλήνας (μόσχευμα) χρησιμοποιείται για την ανακατασκευή της αορτής. Εάν η αορτική βαλβίδα έχει διαρροή ως αποτέλεσμα της κατεστραμμένης αορτής, μπορεί να αντικατασταθεί ταυτόχρονα. Η νέα βαλβίδα τοποθετείται μέσα στο μόσχευμα.

Φάρμακα. Χορηγούνται φάρμακα για τη μείωση του καρδιακού ρυθμού και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του αορτικού διαχωρισμού. Μπορούν να χορηγηθούν σε άτομα με διαχωρισμό αορτής τύπου Α για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Αορτικός διαχωρισμός τύπου Β

Η θεραπεία του αορτικού διαχωρισμού τύπου Β μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα. Τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αορτικού διαχωρισμού τύπου Α μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία αορτικών διαχωρισμών τύπου Β.

Χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση του διαχωρισμού αορτής τύπου Α. Μερικές φορές στεντ – μικροί σωλήνες από συρμάτινο πλέγμα που λειτουργούν ως ένα είδος σκαλωσιάς – μπορούν να τοποθετηθούν στην αορτή για να επισκευάσουν περίπλοκους αορτικούς διαχωρισμούς τύπου Β.

Μετά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης για το υπόλοιπο της ζωής σας. Μπορεί να χρειαστείτε τακτικές αξονικές τομογραφίες ή μαγνητικές τομογραφίες για την παρακολούθηση της κατάστασής σας.

 

Opening Hours