Σύνδρομο αιφνίδιου ανεξήγητου Θανάτου στον ύπνο

Εικόνα που περιέχει κείμενο, εσωτερικό Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Σύνδρομο αιφνίδιου ανεξήγητου Θανάτου στον ύπνο

Σύνδρομο αιφνίδιου ανεξήγητου Θανάτου στον ύπνο (σύνδρομο Brugada)

Το σύνδρομο Brugada είναι μια σπάνια, αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που μερικές φορές κληρονομείται.

Τα άτομα με σύνδρομο Brugada έχουν αυξημένο κίνδυνο να έχουν ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς που ξεκινούν από τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες).

σύνδρομο Brugada

Οι θεραπείες για το σύνδρομο Brugada περιλαμβάνουν προληπτικά μέτρα όπως η αποφυγή επιβαρυντικών φαρμάκων και η μείωση του πυρετού. Όταν είναι απαραίτητο, η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια ιατρική συσκευή που ονομάζεται εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας-απινιδωτής (Implantable Cardioverter Defibrillator –ICD).

Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο Brugada δεν γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση. Το σύνδρομο Brugada συχνά δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Τα σημεία και τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο Brugada περιλαμβάνουν:

Ζάλη

λιποθυμία

Λαχάνιασμα, κοπιαστική αναπνοή, ιδιαίτερα τη νύχτα

Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί ή αίσθημα παλμών

Εξαιρετικά γρήγορος και χαοτικός καρδιακός παλμός

Επιληπτικές κρίσεις

Ένα σημαντικό σημάδι του συνδρόμου Brugada είναι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα στο ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Πότε να δείτε γιατρό

Τα σημεία και τα συμπτώματα του συνδρόμου Brugada είναι παρόμοια με κάποια άλλα προβλήματα καρδιακού ρυθμού. Είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας για να μάθετε εάν το σύνδρομο Brugada ή άλλο πρόβλημα καρδιακού ρυθμού προκαλεί τα συμπτώματά σας.

Εάν λιποθυμήσετε και πιστεύετε ότι μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή πάθηση, αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Εάν ο γονέας, ο αδερφός ή το παιδί σας έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Brugada, μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν πρέπει να κάνετε εξετάσεις για να διαπιστώσετε εάν διατρέχετε τον κίνδυνο του συνδρόμου Brugada.

Αιτίες

Το σύνδρομο Brugada είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Κάθε χτύπος της καρδιάς σας ενεργοποιείται από μια ηλεκτρική ώθηση που παράγεται από ειδικά κύτταρα στον άνω δεξιό θάλαμο της καρδιάς σας. Οι μικροσκοπικοί πόροι, που ονομάζονται κανάλια, σε κάθε ένα από αυτά τα κύτταρα κατευθύνουν αυτήν την ηλεκτρική δραστηριότητα, η οποία κάνει την καρδιά σας να χτυπά.

Στο σύνδρομο Brugada, ένα ελάττωμα σε αυτά τα κανάλια κάνει την καρδιά σας να χτυπά ασυνήθιστα γρήγορα, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό (κοιλιακή μαρμαρυγή).

αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας δεν αντλεί αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας. Μπορείτε να λιποθυμήσετε εάν ο μη φυσιολογικός ρυθμός διαρκέσει για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί να συμβεί αιφνίδιος καρδιακός θάνατος εάν ο μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός δεν σταματήσει.

Το σύνδρομο Brugada μπορεί να προκληθεί από:

Δομική ανωμαλία στην καρδιά σας, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί

Μια ανισορροπία σε χημικές ουσίες που βοηθούν στην αποστολή ηλεκτρικών σημάτων μέσω του σώματός σας (ηλεκτρολύτες)

Χρήση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή κοκαΐνης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο Brugada περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Brugada. Αυτή η κατάσταση συχνά μεταβιβάζεται μέσω των οικογενειών (κληρονομική). Εάν άλλα μέλη της οικογένειας είχαν το σύνδρομο Brugada, διατρέχετε επίσης αυξημένο κίνδυνο να το έχετε.

Ανδρικό φύλο. Οι άνδρες διαγιγνώσκονται συχνότερα με σύνδρομο Brugada από τις γυναίκες.

Φυλή. Το σύνδρομο Brugada εμφανίζεται πιο συχνά στους Ασιάτες παρά σε άλλες φυλές.

Πυρετός. Ο πυρετός δεν προκαλεί σύνδρομο Brugada, αλλά μπορεί να ερεθίσει την καρδιά και να προκαλέσει λιποθυμία ή ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε κάποιον με σύνδρομο Brugada, ειδικά στα παιδιά.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές του συνδρόμου Brugada απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Περιλαμβάνουν:

Ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, αυτή η ξαφνική απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, της αναπνοής και της συνείδησης, που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι θανατηφόρα. Με γρήγορη, κατάλληλη ιατρική φροντίδα, η επιβίωση είναι δυνατή.

Λιποθυμία. Εάν έχετε σύνδρομο Brugada και λιποθυμήσετε, ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Πρόληψη

Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει σύνδρομο Brugada, μπορεί να γίνει γενετικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο από την πάθηση.

Διάγνωση

Το σύνδρομο Brugada συνήθως διαγιγνώσκεται σε ενήλικες και, μερικές φορές, σε εφήβους. Σπάνια διαγιγνώσκεται σε μικρά παιδιά επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά απαρατήρητα.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου Brugada, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα ακούσει την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο. Γίνονται εξετάσεις για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού σας και τη διάγνωση ή την επιβεβαίωση του συνδρόμου Brugada.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Το ΗΚΓ είναι μια γρήγορη, ανώδυνη εξέταση που καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας. Κατά τη διάρκεια ενός ΗΚΓ, αισθητήρες (ηλεκτρόδια) συνδέονται στο στήθος σας και μερικές φορές στα άκρα σας. Η εξέταση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει προβλήματα με τον ρυθμό και τη δομή της καρδιάς σας.

Εάν ο καρδιακός σας παλμός είναι φυσιολογικός κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ένα φορητό ΗΚΓ που θα φοράτε κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες για μια ολόκληρη μέρα και νύχτα. Αυτός ο τύπος δοκιμής ονομάζεται 24ωρη παρακολούθηση Holter.

Εάν έχετε συμπτώματα του συνδρόμου Brugada, αλλά το αρχικό σας ΗΚΓ και η 24ωρη εξέταση Holter ήταν φυσιολογικά, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα μέσω ενδοφλέβιας φλέβας που μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικό καρδιακό παλμό.

Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες της καρδιάς σας. Αυτή η εξέταση δεν μπορεί να διαγνώσει το σύνδρομο Brugada από μόνη της, αλλά μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να αποκλείσει τυχόν δομικά προβλήματα με την καρδιά σας.

Ηλεκτροφυσιολογική εξέταση. Εάν το ΗΚΓ σας δείχνει σημάδια του συνδρόμου Brugada ή εάν είχατε συμπτώματα όπως ξαφνική καρδιακή ανακοπή, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ηλεκτροφυσιολογική εξέταση για να δει πόσο εύκολο είναι να πιέσετε την καρδιά στον μη φυσιολογικό ρυθμό Brugada.

Σε μια εξέταση ηλεκτροφυσιολογίας, ένας καθετήρας περνά μέσα από μια φλέβα στη βουβωνική χώρα στην καρδιά σας. Τα ηλεκτρόδια περνούν μέσω του καθετήρα σε διαφορετικά σημεία στην καρδιά σας για να χαρτογραφηθούν τυχόν ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί. Τα ηλεκτρόδια δεν σοκάρουν την καρδιά σας — απλώς ανιχνεύουν τα ηλεκτρικά σήματα που διατρέχουν την καρδιά σας.

Θεραπεία

Η θεραπεία του συνδρόμου Brugada εξαρτάται από τον κίνδυνο σοβαρού ανώμαλου καρδιακού παλμού.

Θεωρείστε σε υψηλό κίνδυνο εάν έχετε:

Προσωπικό ιστορικό σοβαρών προβλημάτων καρδιακού ρυθμού

Επεισόδια ζάλης

Επιζήσατε από ξαφνική καρδιακή ανακοπή

Εάν δεν έχετε κανένα σύμπτωμα, μπορεί να μην χρειάζεστε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, επειδή ο κίνδυνος σας είναι πιθανότατα χαμηλός. Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας συστήσει τα ακόλουθα βήματα για να μειώσετε τις πιθανότητές σας για μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Αντιμετωπίστε τον πυρετό επιθετικά. Ο πυρετός είναι γνωστός πυροδότης για μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς σε άτομα με σύνδρομο Brugada, επομένως χρησιμοποιήστε φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό με το πρώτο σημάδι του πυρετού.

Αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Πολλά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού παλμού, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων καρδιακών φαρμάκων και αντικαταθλιπτικών. Το πολύ αλκοόλ μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο. Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων και των συμπληρωμάτων που αγοράζετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Αποφυγή ανταγωνιστικών αθλημάτων. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο σοβαρού ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να μην παίζετε ανταγωνιστικά αθλήματα.

Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις

Εάν είχατε καρδιακή ανακοπή ή ένα ανησυχητικό λιποθυμικό επεισόδιο, η κύρια θεραπεία είναι ένας εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας-απινιδωτής (ICD).

Εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας -απινιδωτής (ICD). Αυτή η μικρή συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία τοποθετείται στο στήθος σας για να παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό σας ρυθμό και παρέχει ηλεκτρικό σοκ όταν χρειάζεται για τον έλεγχο των μη φυσιολογικών καρδιακών παλμών. Η τοποθέτηση ICD συνήθως απαιτεί διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Οι ICD μπορεί να προκαλέσουν περιττά σοκ όταν δεν χρειάζονται, επομένως είναι σημαντικό να συζητήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους με το γιατρό σας.

Φαρμακοθεραπεία. Μερικές φορές, φάρμακα όπως η κινιδίνη χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ενός δυνητικά επικίνδυνου καρδιακού ρυθμού. Αυτό το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί μαζί με ICD.

Κατάλυση με καθετήρα. Εάν ένας ICD δεν ελέγχει αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα συμπτώματα του συνδρόμου Brugada, μια διαδικασία που ονομάζεται κατάλυση καθετήρα με ραδιοσυχνότητες μπορεί να είναι μια επιλογή. Ένας μακρύς, εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου και περνάει στην καρδιά σας. Ο καθετήρας παρέχει υψηλή ενέργεια που προκαλεί ουλές ή καταστρέφει τον καρδιακό ιστό που είναι υπεύθυνος για τον ανώμαλο καρδιακό ρυθμό.

Εάν έχετε σύνδρομο Brugada, είναι σημαντικό να προγραμματίζετε τακτικές επισκέψεις με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι διαχειρίζεστε σωστά την καρδιακή σας κατάσταση. Οι τακτικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να αποφασίσει εάν πρέπει να αλλάξετε τη θεραπεία σας και μπορεί να σας βοηθήσει να συλλάβετε τυχόν νέα προβλήματα έγκαιρα.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Το να μάθετε ότι έχετε σύνδρομο Brugada μπορεί να είναι δύσκολο. Μπορεί να ανησυχείτε για το εάν η θεραπεία σας θα λειτουργήσει ή εάν άλλα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο.

Το να απευθυνθείτε σε φίλους και συγγενείς για υποστήριξη είναι απαραίτητο, αλλά αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια, μιλήστε με το γιατρό σας για τη συμμετοχή σας σε μια ομάδα υποστήριξης. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να μιλήσετε για τις ανησυχίες σας με άλλους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες μπορεί να σας βοηθήσει.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε σύνδρομο Brugada, πιθανότατα θα χρειαστείτε αρκετά ραντεβού για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση και να καταλάβετε πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας δίνει οδηγίες πριν από κάθε επίσκεψη για το πώς πρέπει να προετοιμαστείτε για τα άλλα ραντεβού.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να μάθετε τι να περιμένετε από τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων. Για παράδειγμα, εάν κάνετε μια εξέταση για να εξετάσετε την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας (τεστ ηλεκτροφυσιολογίας), ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό χρειάζεται να νηστεύετε πριν από την εξέταση.

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με το σύνδρομο Brugada.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, ειδικά οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου, καρδιακής ανακοπής ή καρδιακών παθήσεων και οποιοδήποτε προσωπικό ιστορικό λιποθυμίας ή καρδιακών αρρυθμιών.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Καταγράψτε ερωτήσεις για το γιατρό σας.

Η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας με το γιατρό σας. Για το σύνδρομο Brugada, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι;

Ποιοι τύποι θεραπειών είναι διαθέσιμες για το σύνδρομο Brugada; Ποιο μου προτείνετε;

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Πόσο συχνά χρειάζομαι επισκέψεις παρακολούθησης για την παρακολούθηση της κατάστασής μου;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Υπάρχουν μπροσούρες ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Πρέπει να ελεγχθεί η οικογένειά μου;

Μη διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση έχετε.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, όπως:

Έχετε οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου Brugada ή άλλα προβλήματα καρδιακού ρυθμού;

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο συχνά έχετε συμπτώματα, όπως λιποθυμία;

 

Opening Hours