Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας

Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας

Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας συμβαίνει όταν τα πτερύγια (φυλλάδια) της μιτροειδούς βαλβίδας διογκώνονται (πρόπτωση) σαν αλεξίπτωτο στον αριστερό άνω θάλαμο της καρδιάς (αριστερός κόλπος) καθώς η καρδιά συσπάται.

πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας μερικές φορές οδηγεί σε διαρροή αίματος προς τα πίσω στον αριστερό κόλπο, μια κατάσταση που ονομάζεται ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Στους περισσότερους ανθρώπους, η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας δεν είναι απειλητική για τη ζωή και δεν απαιτεί θεραπεία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ορισμένα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, ωστόσο, χρειάζονται θεραπεία.

Συμπτώματα

Αν και η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι συνήθως μια δια βίου διαταραχή, πολλοί άνθρωποι με αυτή την πάθηση δεν έχουν ποτέ συμπτώματα. Όταν διαγνωστεί, οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι έχουν μια καρδιακή πάθηση.

Όταν εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα, μπορεί να οφείλεται στο ότι το αίμα διαρρέει προς τα πίσω μέσω της βαλβίδας. Τα συμπτώματα της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να διαφέρουν ευρέως από το ένα άτομο στο άλλο. Τείνουν να είναι ήπια και αναπτύσσονται σταδιακά. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ισχυρός ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)

Ζάλη

Δυσκολία στην αναπνοή, συχνά κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή όταν ξαπλώνετε σε επίπεδη θέση

Κούραση

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Πολλές άλλες καταστάσεις προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, επομένως μόνο μια επίσκεψη στον γιατρό σας μπορεί να καθορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας.

Εάν έχετε πόνο στο στήθος και δεν είστε σίγουροι εάν μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή, αναζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.

Αιτίες

Η μιτροειδής βαλβίδα ελέγχει τη ροή του αίματος μεταξύ του άνω και του κάτω θαλάμου της αριστερής πλευράς της καρδιάς. Όταν η καρδιά σας λειτουργεί σωστά, η μιτροειδής βαλβίδα κλείνει εντελώς όταν η καρδιά αντλεί και εμποδίζει το αίμα να ρέει πίσω στον άνω αριστερό θάλαμο (αριστερός κόλπος).

Αλλά σε μερικούς ανθρώπους με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, το ένα ή και τα δύο φυλλάδια της μιτροειδούς βαλβίδας έχουν επιπλέον ιστό ή τεντώνονται περισσότερο από το κανονικό, γεγονός που τα κάνει να διογκώνονται σαν αλεξίπτωτο στον αριστερό κόλπο κάθε φορά που συστέλλεται η καρδιά.

Η διόγκωση μπορεί να εμποδίσει τη βαλβίδα να κλείσει καλά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το αίμα μπορεί να διαρρεύσει προς τα πίσω μέσω της βαλβίδας (ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας).

Αυτό μπορεί να μην προκαλέσει προβλήματα εάν μόνο μια μικρή ποσότητα αίματος διαρρεύσει πίσω στον αριστερό κόλπο. Η πιο σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δύσπνοια, κόπωση ή ζάλη.

Ένα άλλο όνομα για την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι το σύνδρομο κλικ-φυσήματος. Όταν ένας γιατρός ακούει την καρδιά σας χρησιμοποιώντας ένα στηθοσκόπιο, μπορεί να ακούσει έναν ήχο κλικ καθώς τα φυλλάδια της βαλβίδας ανεβαίνουν προς τα πίσω, ακολουθούμενο από έναν ήχο βουητού (φύσημα) που προκύπτει από το αίμα που ρέει πίσω στον κόλπο.

Άλλα ονόματα για την περιγραφή της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας περιλαμβάνουν:

Σύνδρομο Barlow

Σύνδρομο κρεμαστής βαλβίδας

Σύνδρομο κυματιστής μιτροειδούς βαλβίδας

Μυξωματώδης νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας

Παράγοντες κινδύνου

Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα σοβαρά συμπτώματα της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα σε άνδρες άνω των 50 ετών.

Η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες και μπορεί να συνδέεται με πολλές άλλες καταστάσεις, όπως:

σύνδρομο Marfan

Σύνδρομο Ehlers-Danlos

Ανωμαλία Ebstein

Μυϊκή δυστροφία

Νόσος του Graves

Σκολίωση

Επιπλοκές

Αν και τα περισσότερα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας δεν έχουν ποτέ προβλήματα, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Παλινδρόμηση μιτροειδούς βαλβίδας. Η πιο συχνή επιπλοκή, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η βαλβίδα διαρρέει αίμα πίσω στον αριστερό κόλπο.

Το να είστε άνδρας ή να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας.

Εάν η παλινδρόμηση είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση της βαλβίδας προκειμένου να αποφευχθεί η καρδιακή ανεπάρκεια.

Προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί εμφανίζονται συχνότερα στους άνω θαλάμους της καρδιάς. Μπορεί να είναι ενοχλητικοί, αλλά συνήθως δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Τα άτομα με σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας ή σοβαρή παραμόρφωση της μιτροειδούς βαλβίδας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα ρυθμού, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς.

Λοίμωξη της καρδιακής βαλβίδας (ενδοκαρδίτιδα). Το εσωτερικό της καρδιάς σας καλύπτεται από μια λεπτή μεμβράνη που ονομάζεται ενδοκάρδιο. Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια μόλυνση αυτής της εσωτερικής επένδυσης.

Μια μη φυσιολογική μιτροειδής βαλβίδα αυξάνει την πιθανότητα να πάθετε ενδοκαρδίτιδα από βακτήρια, τα οποία μπορεί να βλάψουν περαιτέρω τη μιτροειδή βαλβίδα.

Διάγνωση

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας σε οποιαδήποτε ηλικία. Ο γιατρός σας είναι πολύ πιθανό να διαγνώσει την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας ενώ ακούει την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης.

Εάν έχετε πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να ακούσει έναν ήχο κλικ, ο οποίος είναι κοινός με αυτήν την πάθηση. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ανιχνεύσει ένα καρδιακό φύσημα, το οποίο θα μπορούσε να οφείλεται στη διαρροή αίματος πίσω στον αριστερό κόλπο.

Εξετάσεις

Άλλες εξετάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της καρδιάς σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα είναι μια μη επεμβατική υπερηχογραφική αξιολόγηση της καρδιάς σας. Συνήθως γίνεται για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει εικόνες της καρδιάς σας. Βοηθά τους γιατρούς να δουν τη ροή του αίματος μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας σας και να μετρήσουν την ποσότητα της διαρροής αίματος (παλινδρόμηση).

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα. Σε αυτή την εξέταση, ο γιατρός σας εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα με μια μικρή συσκευή (μορφοτροπέα) συνδεδεμένο στον λαιμό σας και κάτω στον οισοφάγο σας – τον σωλήνα που συνδέει το πίσω μέρος του στόματός σας με το στομάχι σας. Από εκεί, ο μορφοτροπέας μπορεί να τοποθετηθεί για να ληφθούν πιο λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και της μιτροειδούς βαλβίδας σας.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος δείχνει μια εικόνα της καρδιάς, των πνευμόνων και των αιμοφόρων αγγείων σας και μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να κάνει μια διάγνωση. Μπορεί να σας βοηθήσει να δείξετε εάν η καρδιά σας είναι αυξημένη σε μέγεθος.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Σε αυτή τη μη επεμβατική εξέταση, ο γιατρός θα τοποθετήσει ανιχνευτές στο στήθος σας που καταγράφουν τις ηλεκτρικές ώσεις που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά.

Ένα ΗΚΓ καταγράφει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα και μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει ανωμαλίες στον καρδιακό σας ρυθμό.

Τεστ κόπωσης. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα τεστ κόπωσης για να δει εάν η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας περιορίζει την ικανότητά σας να ασκηθείτε. Σε ένα τεστ κόπωσης, ασκείστε ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να κάνετε την καρδιά σας να δουλέψει σκληρότερα.

Μπορεί επίσης να κάνετε ένα τεστ κόπωσης εάν ο γιατρός σας προσπαθεί να προσδιορίσει εάν έχετε άλλη πάθηση όπως η στεφανιαία νόσος.

Στεφανιογραφία. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί απεικόνιση ακτίνων Χ για να δει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας. Δεν χρησιμοποιείται γενικά για τη διάγνωση της πρόπτωσης της μιτροειδούς βαλβίδας, αλλά μπορεί να αποκαλύψει την πάθηση όταν υποβάλλεστε σε εξέταση για άλλη ύποπτη διάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει στεφανιογραφία για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Θεραπεία

Τα περισσότερα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, ιδιαίτερα άτομα χωρίς συμπτώματα, δεν χρειάζονται θεραπεία.

Εάν έχετε ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας αλλά δεν έχετε συμπτώματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να επιστρέφετε τακτικά για εξετάσεις παρακολούθησης για την παρακολούθηση της κατάστασής σας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας.

Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα και εάν διαρρέει σημαντική ποσότητα αίματος μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού που σχετίζονται με την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας ή άλλες επιπλοκές. Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να σας συνταγογραφηθούν περιλαμβάνουν:

Βήτα αποκλειστές. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στην πρόληψη των ακανόνιστων καρδιακών παλμών κάνοντας την καρδιά σας να χτυπά πιο αργά και με λιγότερη δύναμη, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Οι βήτα αποκλειστές βοηθούν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να ανοίξουν για να βελτιώσουν τη ροή του αίματος.

Χάπια νερού (διουρητικά). Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει διουρητικά για την αποστράγγιση υγρών από τους πνεύμονές σας.

Φάρμακα για τον καρδιακό ρυθμό. Εάν έχετε αρρυθμία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τη θεραπεία της, όπως προπαφαινόνη (Rythmonorm SR), σοταλόλη (Sotalol), φλεκαϊνίδη (Flecardia) και αμιωδαρόνη (Angoron). Τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού σας ρυθμού ομαλοποιώντας τα ηλεκτρικά σήματα στον καρδιακό ιστό.

Ασπιρίνη. Εάν έχετε πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας και ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ασπιρίνη για να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Αραιωτικά αίματος. Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας ή ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα αραιωτικό αίματος για να αποτρέψει την πήξη του αίματός σας. Περιλαμβάνουν βαρφαρίνη (Panwarfin), ηπαρίνη, dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto), apixaban (Eliquis) και edoxaban (Lixiana).

Ωστόσο, τα αραιωτικά αίματος μπορεί να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες και πρέπει να λαμβάνονται ακριβώς όπως συνταγογραφούνται.

Χειρουργική επέμβαση

Αν και τα περισσότερα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει χειρουργική θεραπεία εάν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, είτε έχετε συμπτώματα είτε όχι.

Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί τελικά να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια, εμποδίζοντας την καρδιά σας να αντλεί αποτελεσματικά αίμα. Εάν η παλινδρόμηση διαρκεί πολύ, η καρδιά σας μπορεί να είναι πολύ αδύναμη για χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει επισκευή ή αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας. Η επισκευή και η αντικατάσταση της βαλβίδας μπορεί να πραγματοποιηθεί με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς ή ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβασή περιλαμβάνει μικρότερες τομές και μπορεί να έχει λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η προτιμώμενη χειρουργική θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός σας θα τροποποιήσει τη δική σας βαλβίδα για να σταματήσει τη ροή του αίματος προς τα πίσω, συνδέοντας εκ νέου τον ιστό της βαλβίδας με πτερύγια ή αφαιρώντας την περίσσεια ιστού. Ο χειρουργός σας μπορεί επίσης να ενισχύσει τον δακτύλιο γύρω από την καρδιακή βαλβίδα για να αποτρέψει τη διαρροή αίματος προς τα πίσω.

Εάν η αποκατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας δεν είναι δυνατή, ο χειρουργός σας μπορεί να την αντικαταστήσει με μια τεχνητή βαλβίδα που είναι κατασκευασμένη από τον άνθρωπο (μηχανική) ή είναι κατασκευασμένη από ανθρώπινο ιστό ή λαμβάνεται από αγελάδες ή χοίρους.

Οι μηχανικές βαλβίδες μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή, αλλά θα χρειαστεί να πάρετε ένα αραιωτικό αίματος για να αποτρέψετε τη δημιουργία θρόμβων αίματος στη βαλβίδα. Εάν ένας θρόμβος αίματος απελευθερωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικό. Γενικά δεν χρειάζεται να πάρετε αραιωτικό αίματος με βαλβίδα κατασκευασμένη από ανθρώπινο ή ζωικό ιστό, αλλά αυτές οι βαλβίδες διαρκούν μόνο περίπου 10 χρόνια.

Διακαθετηριακή θεραπεία βαλβίδας

Εάν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς και δεν μπορείτε να χειρουργηθείτε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση που ονομάζεται διακαθετηριακή θεραπεία βαλβίδας. Η νέα τεχνική επιτρέπει στον γιατρό σας να επισκευάσει μια βαλβίδα εμφυτεύοντας μια συσκευή χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα (καθετήρα) που εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα σας και οδηγείται στην καρδιά σας.

Τα αντιβιοτικά σπάνια συνιστώνται

Οι γιατροί συνιστούσαν σε ορισμένα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας να λαμβάνουν αντιβιοτικά πριν από ορισμένες οδοντιατρικές ή ιατρικές διαδικασίες. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είπε ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον απαραίτητα στις περισσότερες περιπτώσεις για κάποιον με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας ή πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας.

Εάν σας έχουν πει να παίρνετε αντιβιοτικά πριν από οποιαδήποτε διαδικασία στο παρελθόν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εξακολουθεί να είναι απαραίτητο.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Τα περισσότερα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας ζουν μια φυσιολογική, παραγωγική ζωή και χωρίς συμπτώματα.

Οι γιατροί γενικά δεν θα συστήσουν περιορισμούς στον τρόπο ζωής σας ή περιορισμούς στην προσωπική σας άσκηση ή στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Ωστόσο, ρωτήστε το γιατρό σας εάν συνιστά αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Εάν έχετε σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ορισμένους περιορισμούς στην άσκηση.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης για να αξιολογήσει την κατάστασή σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και επειδή συχνά υπάρχουν πολλά να συζητηθούν, είναι καλή ιδέα να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να ξέρετε τι να περιμένετε από τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου οικογενειακού ιστορικού καρδιακών παθήσεων, καρδιακών ελαττωμάτων, γενετικών διαταραχών, εγκεφαλικών επεισοδίων, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη και τυχόν σημαντικών πιέσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες σας για τη διατροφή και την άσκηση. Εάν δεν ακολουθείτε ήδη μια ρουτίνα δίαιτας ή άσκησης, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την έναρξη.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που εξαντληθεί ο χρόνος. Για την πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, ορισμένες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;

Χρειάζομαι θεραπεία; Τι είδους?

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;

Πρέπει να δω έναν ειδικό;

Εάν χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση, ποιον χειρουργό προτείνετε για την αποκατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας;

Υπάρχει κάποια γενική εναλλακτική λύση για το φάρμακο που μου συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε να επισκεφτώ;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να κάνετε στον γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας οποιαδήποτε στιγμή δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να σας κρατήσει χρόνο για να εξετάσετε τυχόν σημεία στα οποία θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

Πότε αρχίσατε να εμφανίζετε για πρώτη φορά συμπτώματα;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

 

Opening Hours