Διαβήτης κύησης
Ο διαβήτης κύησης είναι ο διαβήτης που διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (κύηση). Όπως και άλλοι τύποι διαβήτη, ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα σας χρησιμοποιούν τη ζάχαρη (γλυκόζη). Ο διαβήτης κύησης προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας και την υγεία του μωρού σας.
Ενώ οποιαδήποτε επιπλοκή εγκυμοσύνης είναι ανησυχητική, υπάρχουν καλά νέα. Οι μέλλουσες μητέρες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του διαβήτη κύησης τρώγοντας υγιεινές τροφές, κάνοντας άσκηση και, εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνοντας φάρμακα. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να κρατήσει εσάς και το μωρό σας υγιείς και να αποτρέψει έναν δύσκολο τοκετό.
Σε γυναίκες με διαβήτη κύησης, το σάκχαρο στο αίμα συνήθως επιστρέφει στο φυσιολογικό αμέσως μετά τον τοκετό. Αλλά εάν είχατε διαβήτη κύησης, έχετε υψηλότερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2. Θα χρειαστεί να ελέγχεστε για αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος πιο συχνά.
Συμπτώματα
Για τις περισσότερες γυναίκες, ο διαβήτης κύησης δεν προκαλεί αξιοσημείωτα σημεία ή συμπτώματα. Η αυξημένη δίψα και η συχνότερη ούρηση είναι πιθανά συμπτώματα.
Πότε να δείτε γιατρό
Εάν είναι δυνατόν, αναζητήστε υγειονομική περίθαλψη νωρίς – όταν σκεφτείτε για πρώτη φορά να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος – ώστε ο γιατρός σας να ελέγξει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης μαζί με τη συνολική ευεξία σας. Μόλις μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας θα σας ελέγξει για διαβήτη κύησης ως μέρος της προγεννητικής σας φροντίδας.
Εάν αναπτύξετε διαβήτη κύησης, μπορεί να χρειάζεστε πιο συχνά εξετάσεις. Αυτά είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, όταν ο γιατρός σας θα παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και την υγεία του μωρού σας.
Αιτίες
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν διαβήτη κύησης και άλλες όχι. Το υπερβολικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη παίζει συχνά ρόλο.
Κανονικά, διάφορες ορμόνες λειτουργούν για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο. Αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να επεξεργάζεται αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό κάνει το σάκχαρο στο αίμα σας να αυξάνεται.
Παράγοντες κινδύνου
Μερικές γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη κύησης. Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:
Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία.
Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Προηγούμενος διαβήτης κύησης ή προδιαβήτης.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Διαβήτης σε μέλος της άμεσης οικογένειας.
Προηγουμένη γέννα μωρού που ζύγιζε περισσότερο από 4 κιλά.
Φυλή — Οι γυναίκες που είναι μαύρες, ισπανόφωνες, ινδιάνες και ασιάτισσες έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.
Επιπλοκές
Ο διαβήτης κύησης που δεν αντιμετωπίζεται προσεκτικά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε εσάς και το μωρό σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πιθανότητας να χρειαστείτε καισαρική τομή για τον τοκετό.
Επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν το μωρό σας
Εάν έχετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για:
Υπερβολικό βάρος γέννησης. Το υψηλότερο από το κανονικό σάκχαρο στο αίμα στις μητέρες μπορεί να κάνει τα μωρά τους να μεγαλώσουν πολύ. Τα πολύ μεγάλα μωρά – αυτά που ζυγίζουν 4 κιλά ή περισσότερο – είναι πιο πιθανό να σφηνωθούν στον τράχηλο της μήτρας, να έχουν τραυματισμούς κατά τη γέννηση ή να χρειαστούν τοκετό με καισαρική τομή.
Πρώιμος (πρόωρος) τοκετός. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και τοκετού πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία. Ή μπορεί να συνιστάται πρόωρος τοκετός επειδή το μωρό είναι μεγάλο.
Σοβαρές αναπνευστικές δυσκολίες. Τα μωρά που γεννιούνται νωρίς από μητέρες με διαβήτη κύησης μπορεί να εμφανίσουν σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας – μια κατάσταση που δυσκολεύει την αναπνοή.
Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία). Μερικές φορές τα μωρά των μητέρων με διαβήτη κύησης έχουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) λίγο μετά τη γέννηση. Σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στο μωρό. Η έγκαιρη σίτιση και μερικές φορές ένα ενδοφλέβιο διάλυμα γλυκόζης μπορεί να επαναφέρει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του μωρού στο φυσιολογικό.
Παχυσαρκία και διαβήτης τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Τα μωρά των μητέρων που έχουν διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.
Γέννηση νεκρού μωρού. Ο διαβήτης κύησης που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού είτε πριν είτε λίγο μετά τη γέννηση.
Επιπλοκές που μπορεί να σας επηρεάσουν
Ο διαβήτης κύησης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για:
Υψηλή αρτηριακή πίεση και προεκλαμψία. Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και προεκλαμψία – μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα συμπτώματα που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.
Χειρουργικός τοκετός (καισαρική). Είναι πιο πιθανό να κάνετε καισαρική τομή εάν έχετε διαβήτη κύησης.
Μελλοντικός διαβήτης. Εάν έχετε διαβήτη κύησης, είναι πιο πιθανό να τον εμφανίσετε ξανά κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Έχετε επίσης υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 καθώς μεγαλώνετε.
Πρόληψη
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη κύησης — αλλά όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες μπορείτε να υιοθετήσετε πριν από την εγκυμοσύνη, τόσο το καλύτερο. Εάν είχατε διαβήτη κύησης, αυτές οι υγιεινές επιλογές μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να τον έχετε ξανά σε μελλοντικές εγκυμοσύνες ή να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον.
Τρώτε υγιεινές τροφές. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε λιπαρά και θερμίδες. Εστιάστε στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε για ποικιλία που θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή τη διατροφή. Προσέχετε το μέγεθος των μερίδων.
Μείνετε ενεργές. Η άσκηση πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας προστατεύσει από την ανάπτυξη διαβήτη κύησης. Επιδιώξτε 30 λεπτά μέτριας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Κάντε έναν γρήγορο καθημερινό περίπατο. Κάνετε ποδήλατό ή κολύμβηση. Σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας — όπως το παρκάρισμα πιο μακριά από το κατάστημα που θέλετε να πάτε, όταν κάνετε δουλειές ή κάνετε ένα σύντομο περίπατο με τα πόδια — αθροίζονται επίσης.
Ξεκινήστε την εγκυμοσύνη με υγιές βάρος. Εάν σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, η απώλεια επιπλέον βάρους εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη. Εστιάστε στο να κάνετε μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες που μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών και φρούτων.
Μην παίρνετε περισσότερο βάρος από αυτό που συνιστάται. Η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και υγιής. Αλλά η πολύ γρήγορη απόκτηση βάρους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια είναι η λογική ποσότητα αύξησης βάρους για εσάς.
Διάγνωση
Εάν διατρέχετε μέσο κίνδυνο διαβήτη κύησης, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε προληπτική εξέταση κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας – μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων εγκυμοσύνης.
Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο διαβήτη – για παράδειγμα, εάν είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες πριν από την εγκυμοσύνη ή εάν έχετε μητέρα, πατέρα, αδερφό ή παιδί με διαβήτη – ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για διαβήτη νωρίς στην εγκυμοσύνη, πιθανότατα στην πρώτη προγεννητική επίσκεψη.
Προληπτικός έλεγχος για διαβήτη κύησης
Οι προληπτικές εξετάσεις μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με τον γιατρό, αλλά γενικά περιλαμβάνουν:
Αρχική δοκιμασία πρόκλησης γλυκόζης. Θα πιείτε ένα διάλυμα γλυκόζης. Μια ώρα αργότερα, θα κάνετε μια εξέταση αίματος για να μετρήσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Επίπεδο σακχάρου στο αίμα 190 mg/dL (10,6mmol/L) υποδηλώνει διαβήτη κύησης.
Ένα σάκχαρο στο αίμα κάτω από 140 mg/dL (7,8 mmol/L) θεωρείται συνήθως φυσιολογικό σε μια δοκιμασία πρόκλησης γλυκόζης, αν και αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κλινική ή το εργαστήριο. Εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερο από το κανονικό, θα χρειαστείτε άλλη μια δοκιμή ανοχής γλυκόζης για να προσδιορίσετε εάν έχετε την πάθηση.
Επαναληπτική δοκιμής ανοχής γλυκόζης. Αυτή η εξέταση είναι παρόμοια με την αρχική εκτός από το ότι το γλυκό διάλυμα θα έχει ακόμη περισσότερη ζάχαρη και το σάκχαρό σας θα ελέγχεται κάθε ώρα για τρεις ώρες. Εάν τουλάχιστον δύο από τις μετρήσεις σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερες από τις αναμενόμενες, θα διαγνωστείτε με διαβήτη κύησης.
Θεραπεία
Η θεραπεία για τον διαβήτη κύησης περιλαμβάνει:
Αλλαγές τρόπου ζωής
Παρακολούθηση σακχάρου στο αίμα
Φάρμακα, εάν είναι απαραίτητο
Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας βοηθά να διατηρήσετε εσάς και το μωρό σας υγιή. Η στενή διαχείριση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Αλλαγές τρόπου ζωής
Ο τρόπος ζωής σας — το πώς τρώτε και κινείστε — είναι σημαντικό μέρος της διατήρησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας σε ένα υγιές εύρος. Οι γιατροί δεν συμβουλεύουν να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει το μωρό σας που μεγαλώνει. Αλλά ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε στόχους αύξησης βάρους με βάση το βάρος σας πριν από την εγκυμοσύνη.
Υγιεινή διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη – τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες – και περιορίζει τους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών. Ένας κλινικός διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων με βάση το τρέχον βάρος σας, τους στόχους αύξησης βάρους της εγκυμοσύνης, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, τις συνήθειες άσκησης, τις διατροφικές προτιμήσεις και τον προϋπολογισμό σας.
Μείνετε ενεργές
Η τακτική σωματική δραστηριότητα παίζει βασικό ρόλο στο πρόγραμμα ευεξίας κάθε γυναίκας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Η άσκηση μειώνει το σάκχαρο στο αίμα σας και ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων κοινών ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης, όπως πόνος στην πλάτη, μυϊκές κράμπες, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα και προβλήματα ύπνου.
Με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, στοχεύστε σε 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν είστε ενεργές για λίγο, ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά. Το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι καλές επιλογές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθημερινές δραστηριότητες όπως οι δουλειές του σπιτιού και η κηπουρική μετράνε επίσης.
Παρακολουθήστε το σάκχαρό σας
Ενώ είστε έγκυος, η ομάδα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας ζητήσει να ελέγχετε το σάκχαρό σας τέσσερις ή περισσότερες φορές την ημέρα – το πρώτο πράγμα το πρωί και μετά τα γεύματα – για να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδό σας παραμένει σε ένα υγιές εύρος.
Φαρμακευτική αγωγή
Εάν η δίαιτα και η άσκηση δεν επαρκούν, μπορεί να χρειαστείτε ενέσεις ινσουλίνης για να μειώσετε το σάκχαρό σας. Μεταξύ 10% και 20% των γυναικών με διαβήτη κύησης χρειάζονται ινσουλίνη για να επιτύχουν τους στόχους σακχάρου στο αίμα τους. Μερικοί γιατροί συνταγογραφούν από του στόματος φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι τα από του στόματος φάρμακα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με την ενέσιμη ινσουλίνη για τον έλεγχο του διαβήτη κύησης.
Στενή παρακολούθηση του μωρού σας
Ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου θεραπείας σας είναι η στενή παρακολούθηση του μωρού σας. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη του μωρού σας με επαναλαμβανόμενους υπερήχους ή άλλες εξετάσεις. Εάν δεν ξεκινήσετε τον τοκετό μέχρι την απώτερη ημερομηνία τοκετού – ή μερικές φορές νωρίτερα – ο γιατρός σας μπορεί να προκαλέσει τοκετό. Η γέννα μετά την απώτερη ημερομηνία τοκετού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας.
Παρακολούθηση μετά τον τοκετό
Ο γιατρός σας θα ελέγξει το σάκχαρό σας μετά τον τοκετό και ξανά σε έξι έως 12 εβδομάδες για να βεβαιωθεί ότι το επίπεδό σας έχει επανέλθει στο φυσιολογικό. Εάν οι εξετάσεις σας είναι φυσιολογικές – και οι περισσότερες είναι – θα πρέπει να αξιολογείτε τον κίνδυνο διαβήτη σας τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια.
Εάν μελλοντικές εξετάσεις υποδεικνύουν διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την αύξηση των προσπαθειών πρόληψης ή την έναρξη ενός σχεδίου διαχείρισης του διαβήτη.