Στηθάγχη
Στηθάγχη
Η στηθάγχη είναι ένας τύπος πόνου στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά. Η στηθάγχη είναι ένα σύμπτωμα της στεφανιαίας νόσου.
Η στηθάγχη περιγράφεται συχνά ως συμπίεση, πίεση, βάρος, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος σας. Μερικοί άνθρωποι με συμπτώματα στηθάγχης λένε ότι η στηθάγχη μοιάζει με μια μέγγενη που σφίγγει το στήθος τους ή ένα μεγάλο βάρος που βρίσκεται στο στήθος τους. Η στηθάγχη μπορεί να είναι ένας νέος πόνος που πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό ή ένας επαναλαμβανόμενος πόνος που υποχωρεί με τη θεραπεία.
Αν και η στηθάγχη είναι σχετικά συχνή, μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από άλλους τύπους πόνου στο στήθος, όπως η δυσφορία της δυσπεψίας. Εάν έχετε ανεξήγητο πόνο στο στήθος, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα στηθάγχης περιλαμβάνουν πόνο και δυσφορία στο στήθος, που πιθανώς περιγράφονται ως πίεση, συμπίεση, κάψιμο ή πληρότητα.
Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στα χέρια, τον αυχένα, το σαγόνι, τον ώμο ή την πλάτη σας.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε με στηθάγχη περιλαμβάνουν:
Ζάλη
Κούραση
Ναυτία
Δυσκολία στην αναπνοή
Εφίδρωση
Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως από γιατρό, ο οποίος μπορεί να καθορίσει εάν έχετε σταθερή στηθάγχη ή ασταθή στηθάγχη, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος για καρδιακή προσβολή.
Η σταθερή στηθάγχη είναι η πιο κοινή μορφή στηθάγχης. Συνήθως συμβαίνει όταν κουράζετε τον εαυτό σας και φεύγει με την ανάπαυση. Για παράδειγμα, ο πόνος που εμφανίζεται όταν περπατάτε σε ανηφόρα ή στον κρύο καιρό μπορεί να είναι στηθάγχη.
Χαρακτηριστικά της σταθερής στηθάγχης
Αναπτύσσεται όταν η καρδιά σας δουλεύει πιο σκληρά, όπως όταν ασκείστε ή ανεβαίνετε σκάλες
Συνήθως μπορεί να προβλεφθεί και ο πόνος είναι συνήθως παρόμοιος με προηγούμενους τύπους πόνου στο στήθος που είχατε
Διαρκεί λίγο, ίσως πέντε λεπτά ή λιγότερο
Εξαφανίζεται νωρίτερα εάν ξεκουραστείτε ή χρησιμοποιήσετε το φάρμακο στηθάγχης
Η σοβαρότητα, η διάρκεια και ο τύπος της στηθάγχης μπορεί να ποικίλουν. Νέα ή διαφορετικά συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν μια πιο επικίνδυνη μορφή στηθάγχης (ασταθής στηθάγχη) ή καρδιακή προσβολή.
Χαρακτηριστικά της ασταθούς στηθάγχης (επείγουσα ιατρική κατάσταση)
Εμφανίζεται ακόμη και σε ηρεμία
Είναι μια αλλαγή στο συνηθισμένο σας πρότυπο στηθάγχης
Είναι απροσδόκητο
Είναι συνήθως πιο σοβαρή και διαρκεί περισσότερο από τη σταθερή στηθάγχη, ίσως 30 λεπτά ή περισσότερο
Δεν μπορεί να εξαφανιστεί με την ανάπαυση ή τη χρήση φαρμάκων στηθάγχης
Μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακή προσβολή
Υπάρχει ένας άλλος τύπος στηθάγχης, που ονομάζεται στηθάγχη παραλλαγής ή στηθάγχη του Prinzmetal. Αυτός ο τύπος στηθάγχης είναι πιο σπάνιος. Προκαλείται από έναν σπασμό στις αρτηρίες της καρδιάς σας που μειώνει προσωρινά τη ροή του αίματος.
Χαρακτηριστικά της παραλλαγής στηθάγχης (στηθάγχη του Prinzmetal)
Συνήθως συμβαίνει όταν ξεκουράζεστε
Συχνά είναι σοβαρό
Μπορεί να ανακουφιστεί με φάρμακα στηθάγχης
Στηθάγχη στις γυναίκες
Τα συμπτώματα της στηθάγχης στις γυναίκες μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα στηθάγχης που εμφανίζονται στους άνδρες. Αυτές οι διαφορές μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση θεραπείας. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε γυναίκες με στηθάγχη, αλλά μπορεί να μην είναι το μόνο σύμπτωμα ή το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα για τις γυναίκες. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα όπως:
Ναυτία
Δυσκολία στην αναπνοή
Κοιλιακό άλγος
Ενόχληση στο λαιμό, στο σαγόνι ή στην πλάτη
Πόνος μαχαιρώματος αντί για πίεση στο στήθος
Πότε να δείτε γιατρό
Εάν ο πόνος στο στήθος σας διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά και δεν υποχωρεί όταν ξεκουράζεστε ή παίρνετε τα φάρμακα στηθάγχης σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχετε έμφραγμα. Καλέστε το ΕΚΑΒ ή επείγουσα ιατρική βοήθεια. Κανονίστε τη μεταφορά. Οδηγήστε μόνοι σας στο νοσοκομείο μόνο ως έσχατη λύση.
Εάν η δυσφορία στο στήθος είναι ένα νέο σύμπτωμα για εσάς, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας για να μάθετε τι προκαλεί τον πόνο στο στήθος σας και να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία. Εάν έχετε διαγνωστεί με σταθερή στηθάγχη και επιδεινώνεται ή αλλάζει, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Αιτίες
Η στηθάγχη προκαλείται από τη μειωμένη ροή αίματος στον καρδιακό σας μυ. Το αίμα σας μεταφέρει οξυγόνο, το οποίο χρειάζεται ο καρδιακός σας μυς για να επιβιώσει. Όταν ο καρδιακός σας μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο, προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται ισχαιμία.
Η πιο κοινή αιτία μειωμένης ροής αίματος στον καρδιακό σας μυ είναι η στεφανιαία νόσος (CAD). Οι καρδιακές (στεφανιαίες) αρτηρίες σας μπορεί να στενέψουν από λιπώδεις εναποθέσεις που ονομάζονται πλάκες. Αυτό ονομάζεται αθηροσκλήρωση.
Σε περιόδους χαμηλής ζήτησης οξυγόνου – όταν ξεκουράζεστε, για παράδειγμα – ο καρδιακός σας μυς μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί με τη μειωμένη ροή αίματος χωρίς να προκαλεί συμπτώματα στηθάγχης. Αλλά όταν αυξάνετε τη ζήτηση για οξυγόνο, όπως όταν ασκείστε, μπορεί να προκύψει στηθάγχη.
Σταθερή στηθάγχη. Η σταθερή στηθάγχη προκαλείται συνήθως από τη σωματική δραστηριότητα. Όταν ανεβαίνετε σκάλες, ασκείστε ή περπατάτε, η καρδιά σας απαιτεί περισσότερο αίμα, αλλά οι στενωμένες αρτηρίες επιβραδύνουν τη ροή του αίματος. Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα, άλλοι παράγοντες όπως το συναισθηματικό στρες, οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα βαριά γεύματα και το κάπνισμα μπορούν επίσης να περιορίσουν τις αρτηρίες και να προκαλέσουν στηθάγχη.
Ασταθής στηθάγχη. Εάν οι λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) σε ένα αιμοφόρο αγγείο σπάσουν ή σχηματιστεί θρόμβος αίματος, μπορεί γρήγορα να μπλοκάρει ή να μειώσει τη ροή μέσω μιας στενεμένης αρτηρίας. Αυτό μπορεί να μειώσει ξαφνικά και σοβαρά τη ροή του αίματος στον καρδιακό σας μυ. Η ασταθής στηθάγχη μπορεί επίσης να προκληθεί από θρόμβους αίματος που μπλοκάρουν πλήρως ή μερικώς τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας.
Η ασταθής στηθάγχη επιδεινώνεται και δεν ανακουφίζεται από την ανάπαυση ή τα συνηθισμένα σας φάρμακα. Εάν η ροή του αίματος δεν βελτιωθεί, η καρδιά σας λιμοκτονεί για οξυγόνο και εμφανίζεται καρδιακή προσβολή. Η ασταθής στηθάγχη είναι επικίνδυνη και απαιτεί επείγουσα θεραπεία.
Στηθάγχη του Prinzmetal. Αυτός ο τύπος στηθάγχης προκαλείται από έναν ξαφνικό σπασμό σε μια στεφανιαία αρτηρία, ο οποίος στενεύει προσωρινά την αρτηρία. Αυτή η στένωση μειώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, προκαλώντας έντονο πόνο στο στήθος. Η στηθάγχη του Prinzmetal εμφανίζεται συχνότερα σε κατάσταση ηρεμίας, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα επεισόδια τείνουν να συμβαίνουν κατά ομάδες. Το συναισθηματικό στρες, το κάπνισμα, τα φάρμακα που συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία (όπως ορισμένα φάρμακα κατά της ημικρανίας) και η χρήση του παράνομου ναρκωτικού κοκαΐνης μπορεί να πυροδοτήσουν τη στηθάγχη του Prinzmetal.
Παράγοντες κινδύνου
Οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και στηθάγχης:
Χρήση καπνού. Το μάσημα καπνού, το κάπνισμα και η μακροχρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα βλάπτουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών – συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς σας – επιτρέποντας στις εναποθέσεις χοληστερόλης να συλλέγονται και να εμποδίζουν τη ροή του αίματος.
Διαβήτης. Ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, η οποία οδηγεί σε στηθάγχη και καρδιακά επεισόδια επιταχύνοντας την αθηροσκλήρωση και αυξάνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
Υψηλή πίεση του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση καταστρέφει τις αρτηρίες επιταχύνοντας τη σκλήρυνση των αρτηριών.
Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η χοληστερόλη είναι ένα σημαντικό μέρος των εναποθέσεων που μπορούν να περιορίσουν τις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τροφοδοτούν την καρδιά σας. Ένα υψηλό επίπεδο χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, αυξάνει τον κίνδυνο στηθάγχης και καρδιακών προσβολών. Ένα υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων, ένα είδος λίπους στο αίμα που σχετίζεται με τη διατροφή σας, είναι επίσης ανθυγιεινό.
Οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας. Εάν ένα μέλος της οικογένειας έχει στεφανιαία νόσο ή έχει υποστεί καρδιακή προσβολή, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε στηθάγχη.
Μεγαλύτερη ηλικία. Οι άνδρες άνω των 45 ετών και οι γυναίκες άνω των 55 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους νεότερους ενήλικες.
Έλλειψη άσκησης. Ένας ανενεργός τρόπος ζωής συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
Παχυσαρκία. Η παχυσαρκία συνδέεται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο στηθάγχης και καρδιακών παθήσεων. Εάν είστε υπέρβαροι, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παρέχει αίμα στο σώμα.
Στρες. Το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στηθάγχης και καρδιακής προσβολής. Το υπερβολικό άγχος, καθώς και ο θυμός, μπορούν επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση. Οι αυξήσεις των ορμονών που παράγονται κατά τη διάρκεια του στρες μπορεί να περιορίσουν τις αρτηρίες σας και να επιδεινώσουν τη στηθάγχη.
Επιπλοκές
Ο πόνος στο στήθος που εμφανίζεται με τη στηθάγχη μπορεί να σας δυσκολεύει να κάνετε κάποιες κανονικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Ωστόσο, η πιο επικίνδυνη επιπλοκή είναι η καρδιακή προσβολή.
Τα κοινά σημεία και συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν:
Πίεση, πληρότητα ή συμπιεστικός πόνος στο κέντρο του στήθους σας που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά
Πόνος που εκτείνεται πέρα από το στήθος στον ώμο, το χέρι, την πλάτη ή ακόμα και στα δόντια και τη γνάθο
Αυξανόμενα επεισόδια πόνου στο στήθος
Ναυτία και έμετος
Παρατεταμένος πόνος στην άνω κοιλιακή χώρα
Δυσκολία στην αναπνοή
Ιδρώνοντας
Λιποθυμία
Επικείμενη αίσθηση καταστροφής
Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Πρόληψη
Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της στηθάγχης κάνοντας τις ίδιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας εάν έχετε ήδη στηθάγχη. Αυτά περιλαμβάνουν:
Διακοπή του καπνίσματος.
Παρακολούθηση και έλεγχος άλλων καταστάσεων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
Η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας αφού λάβετε έγκριση από τον γιατρό σας. Επιδιώξτε 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, συνιστάται να κάνετε 10 λεπτά προπόνησης ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα και να κάνετε διατάσεις τρεις φορές την εβδομάδα για πέντε έως 10 λεπτά κάθε φορά.
Μειώνοντας το επίπεδο του άγχους σας.
Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε δύο ή λιγότερα ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα ή λιγότερο για τις γυναίκες.
Λήψη ενός ετήσιου εμβολίου γρίπης για την αποφυγή καρδιακών επιπλοκών από τον ιό.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της στηθάγχης, ο γιατρός σας θα ξεκινήσει κάνοντας μια φυσική εξέταση και ρωτώντας για τα συμπτώματά σας. Θα ερωτηθείτε επίσης για τυχόν παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας για να επιβεβαιώσει εάν έχετε στηθάγχη:
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Κάθε χτύπος της καρδιάς σας ενεργοποιείται από μια ηλεκτρική ώθηση που παράγεται από ειδικά κύτταρα στην καρδιά σας. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει αυτά τα ηλεκτρικά σήματα καθώς ταξιδεύουν στην καρδιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει μοτίβα μεταξύ αυτών των καρδιακών παλμών για να δει εάν η ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας έχει επιβραδυνθεί ή διακοπεί ή εάν υποφέρετε από καρδιακή προσβολή.
Δοκιμασία κόπωσης. Μερικές φορές η στηθάγχη είναι πιο εύκολο να διαγνωστεί όταν η καρδιά σας εργάζεται σκληρότερα. Κατά τη διάρκεια ενός stress test, ασκείστε περπατώντας σε διάδρομο ή κάνοντας πετάλι σε στατικό ποδήλατο. Η αρτηριακή σας πίεση και οι μετρήσεις του ΗΚΓ παρακολουθούνται καθώς ασκείστε. Άλλα τεστ μπορούν επίσης να γίνουν ταυτόχρονα με ένα stress test. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα που κάνουν την καρδιά σας να δουλεύει πιο σκληρά για να προσομοιώσει την άσκηση ακολουθούμενη από μια εξέταση απεικόνισης.
Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις εικόνες για να εντοπίσει προβλήματα που σχετίζονται με τη στηθάγχη, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του καρδιακού μυός λόγω κακής ροής αίματος. Ένα ηχοκαρδιογράφημα (stress echo) μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ κόπωσης και αυτό μπορεί να δείξει εάν υπάρχουν περιοχές της καρδιάς σας που δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα.
Σπινθηρογράφημα καρδιάς. Ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς (SPECT) βοηθά στη μέτρηση της ροής του αίματος στον καρδιακό σας μυ σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια του στρες. Είναι παρόμοιο με ένα συνηθισμένο stress test, αλλά κατά τη διάρκεια ενός πυρηνικού stress test, μια ραδιενεργή ουσία εγχέεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Αυτή η ουσία αναμιγνύεται με το αίμα σας και ταξιδεύει στην καρδιά σας. Ένας ειδικός σαρωτής — ο οποίος ανιχνεύει το ραδιενεργό υλικό στην καρδιά σας — δείχνει πώς η ουσία κινείται με το αίμα στον καρδιακό σας μυ. Η κακή ροή αίματος σε οποιοδήποτε μέρος της καρδιάς σας μπορεί να φανεί στις εικόνες επειδή δεν φτάνει τόσο πολύ η ραδιενεργή ουσία.
Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η εξέταση λαμβάνει εικόνες της καρδιάς και των πνευμόνων σας. Αυτό γίνεται για να αναζητήσετε άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα συμπτώματά σας και για να δείτε εάν έχετε μια μεγεθυσμένη καρδιά.
Εξετάσεις Αίματος. Ορισμένα καρδιακά ένζυμα διαρρέουν αργά στο αίμα σας εάν η καρδιά σας έχει υποστεί βλάβη από καρδιακή προσβολή. Δείγματα του αίματός σας μπορούν να ελεγχθούν για την παρουσία αυτών των ενζύμων.
Στεφανιογραφία. Η Στεφανιογραφία χρησιμοποιεί τις ακτίνες Χ όπως και η ακτινογραφία για να εξετάσει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς σας. Είναι μέρος μιας γενικής ομάδας διαδικασιών γνωστών ως καρδιακός καθετηριασμός.
Κατά τη διάρκεια της στεφανιαίας αγγειογραφίας, ένας τύπος σκιαγραφικού που είναι ορατός από το μηχάνημα ακτίνων Χ εγχέεται στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς σας. Το μηχάνημα ακτίνων Χ λαμβάνει γρήγορα μια σειρά εικόνων (αγγειογραφήματα), προσφέροντας μια λεπτομερή ματιά στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας.
Αξονική τομογραφία καρδιάς (CT). Σε μια αξονική τομογραφία καρδιάς, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε μια μηχανή σε σχήμα ντόνατ. Ένας σωλήνας ακτίνων Χ μέσα στο μηχάνημα περιστρέφεται γύρω από το σώμα σας και συλλέγει εικόνες της καρδιάς και του στήθους σας, οι οποίες μπορούν να δείξουν εάν κάποια από τις αρτηρίες της καρδιάς σας έχει στενέψει ή εάν η καρδιά σας έχει διευρυνθεί.
MRI καρδιάς. Σε μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε ένα μακρύ, σωληνοειδές μηχάνημα που παράγει λεπτομερείς εικόνες της δομής της καρδιάς σας και των αιμοφόρων αγγείων της.
Θεραπεία
Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της στηθάγχης, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής, των φαρμάκων, της αγγειοπλαστικής και του στεντ ή της χειρουργικής επέμβασης στεφανιαίας παράκαμψης. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να μειώσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και θανάτου.
Ωστόσο, εάν έχετε ασταθή στηθάγχη ή πόνο στηθάγχης που είναι διαφορετικός από αυτό που έχετε συνήθως, όπως συμβαίνει όταν είστε σε ηρεμία, χρειάζεστε άμεση θεραπεία σε νοσοκομείο.
Φάρμακα
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής από μόνες τους δεν βοηθούν τη στηθάγχη σας, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
Νιτρικά. Τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της στηθάγχης. Τα νιτρικά άλατα χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να ρέει στον καρδιακό σας μυ. Μπορεί να πάρετε ένα νιτρικό άλας όταν έχετε δυσφορία στο στήθος που σχετίζεται με τη στηθάγχη, πριν κάνετε κάτι που συνήθως προκαλεί στηθάγχη (όπως η σωματική άσκηση) ή σε μακροπρόθεσμη προληπτική βάση. Η πιο κοινή μορφή νιτρικών που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στηθάγχης είναι τα δισκία νιτρογλυκερίνης, τα οποία βάζετε κάτω από τη γλώσσα σας.
Ασπιρίνη. Η ασπιρίνη μειώνει την ικανότητα του αίματός σας να πήζει, καθιστώντας ευκολότερη τη ροή του αίματος μέσω των στενωμένων καρδιακών αρτηριών. Η πρόληψη των θρόμβων αίματος μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αλλά μην αρχίσετε να παίρνετε μια καθημερινή ασπιρίνη χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.
Φάρμακα πρόληψης θρόμβων. Ορισμένα φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix), η πρασουγρέλη (Effient) και η τικαγρελόρη (Brilique) μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων αίματος, καθιστώντας τα αιμοπετάλια λιγότερο πιθανό να κολλήσουν μεταξύ τους. Ένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να συνιστώνται εάν δεν μπορείτε να πάρετε ασπιρίνη.
Βήτα αποκλειστές. Οι βήτα αποκλειστές δρουν αναστέλλοντας τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνης, γνωστής και ως αδρεναλίνης. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά χτυπά πιο αργά και με λιγότερη δύναμη, μειώνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση. Οι βήτα αποκλειστές βοηθούν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να ανοίξουν για να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, μειώνοντας ή αποτρέποντας έτσι τη στηθάγχη.
Στατίνες. Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Λειτουργούν μπλοκάροντας μια ουσία που χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει χοληστερόλη. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να επαναρροφήσει τη χοληστερόλη που έχει συσσωρευτεί σε πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών σας, βοηθώντας στην πρόληψη περαιτέρω απόφραξης στα αιμοφόρα αγγεία σας. Οι στατίνες έχουν επίσης πολλά άλλα ευεργετικά αποτελέσματα στις αρτηρίες της καρδιάς σας.
Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, που ονομάζονται επίσης ανταγωνιστές ασβεστίου, χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζοντας τα μυϊκά κύτταρα στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, μειώνοντας ή προλαμβάνοντας τη στηθάγχη.
Φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, σημεία καρδιακής ανεπάρκειας ή χρόνια νεφρική νόσο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες φαρμάκων για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης: οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) ή οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (ARBs).
Ρανολαζίνη (Ranexa). Το Ranexa μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή με άλλα φάρμακα στηθάγχης, όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου, β-αναστολείς ή νιτρογλυκερίνη.
Ιατρικές επεμβάσεις και χειρουργική επέμβαση
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία της σταθερής στηθάγχης. Αλλά ιατρικές διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική, η τοποθέτηση στεντ και η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της στηθάγχης.
Αγγειοπλαστική και στεντ. Κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής – που ονομάζεται επίσης διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI) – ένα μικροσκοπικό μπαλόνι εισάγεται στη στενωμένη αρτηρία σας. Το μπαλόνι φουσκώνεται για να διευρύνει την αρτηρία και στη συνέχεια εισάγεται συνήθως ένα μικρό συρμάτινο πηνίο (stent) για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.
Αυτή η διαδικασία βελτιώνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, μειώνοντας ή εξαλείφοντας τη στηθάγχη. Η αγγειοπλαστική και το stenting είναι μια καλή θεραπευτική επιλογή εάν έχετε ασταθή στηθάγχη ή εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και τα φάρμακα δεν θεραπεύουν αποτελεσματικά τη χρόνια, σταθερή στηθάγχη σας.
Χειρουργική παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας. Κατά τη διάρκεια χειρουργικής παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, μια φλέβα ή μια αρτηρία από κάπου αλλού στο σώμα σας χρησιμοποιείται για να παρακάμψει μια φραγμένη ή στενωμένη καρδιακή αρτηρία. Η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης αυξάνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας και μειώνει ή εξαλείφει τη στηθάγχη. Είναι μια θεραπευτική επιλογή τόσο για ασταθή στηθάγχη όσο και για σταθερή στηθάγχη που δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.
Εξωτερικός αντιπαλμισμός (External counterpulsation –ECP). Με το ECP, μανσέτες τύπου αρτηριακής πίεσης τοποθετούνται γύρω από τις γάμπες, τους μηρούς και τη λεκάνη για να αυξηθεί η ροή του αίματος στην καρδιά. Η ECP απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες θεραπείας. Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και άλλοι καρδιολογικοί οργανισμοί λένε ότι το ECP μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σε άτομα με ανθεκτική στηθάγχη.