Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική Μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή (A-fib) είναι ένας ακανόνιστος και συχνά πολύ γρήγορος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος στην καρδιά. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.

καρδιακός ρυθμός - Κολπική Μαρμαρυγή

Εικόνα 1. Αριστερά: Σε έναν τυπικό καρδιακό ρυθμό, ένα μικροσκοπικό σύμπλεγμα κυττάρων στον φλεβοκομβικό κόμβο εκπέμπει ένα ηλεκτρικό σήμα (παλμός φλεβόκομβου). Το σήμα ακολουθεί μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσω των άνω θαλάμων (κόλποι) και στους κάτω θαλάμους (κοιλίες), με αποτέλεσμα να συμπιέζονται και να αντλούν αίμα.

Δεξιά: Στην κολπική μαρμαρυγή, τα ηλεκτρικά σήματα εκπέμπονται από πολλές περιοχές στους κόλπους, με αποτέλεσμα οι θάλαμοι να χτυπούν χαοτικά. Μερικά ή όλα αυτά τα χαοτικά σήματα εισέρχονται στις κοιλίες, προκαλώντας γρήγορο, ακανόνιστο καρδιακό παλμό

Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι άνω κοιλότητες της καρδιάς (οι κόλποι) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα — εκτός συγχρονισμού με τους κάτω θαλάμους (τις κοιλίες) της καρδιάς. Για πολλούς ανθρώπους, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Ωστόσο, κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει γρήγορους καρδιακούς παλμούς (αίσθημα παλμών), δύσπνοια ή αδυναμία.

Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται ή μπορεί να είναι επίμονα. Αν και η ίδια κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί κατάλληλη θεραπεία για την πρόληψη του εγκεφαλικού.

Η θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, θεραπεία για την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού και καθετηριασμούς για τον αποκλεισμό ελαττωματικών καρδιακών σημάτων.

Ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να έχει ένα σχετικό πρόβλημα καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κολπικός πτερυγισμός. Αν και ο κολπικός πτερυγισμός είναι μια διαφορετική αρρυθμία, η θεραπεία είναι αρκετά παρόμοια με την κολπική μαρμαρυγή.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα. Όσοι έχουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να έχουν σημεία και συμπτώματα όπως:

Αίσθηση γρήγορου ρυθμού, φτερουγίσματος ή δυνατού παλμού (αίσθημα παλμών)

Πόνος στο στήθος

Ζάλη

Κούραση

Λιποθυμία

Μειωμένη ικανότητα άσκησης

Δυσκολία στην αναπνοή

Αδυναμία

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:

Περιστασιακή (παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή). Τα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής έρχονται και παρέρχονται, συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως ώρες. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται για μια εβδομάδα και τα επεισόδια μπορεί να συμβούν επανειλημμένα. Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους. Μερικοί άνθρωποι με περιστασιακή κολπική μαρμαρυγή χρειάζονται θεραπεία.

Επίμονη. Με αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο καρδιακός ρυθμός δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό από μόνος του. Εάν ένα άτομο έχει συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί καρδιοανάταξη ή θεραπεία με φάρμακα για την αποκατάσταση και διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Επίμονη μακροχρόνια. Αυτός ο τύπος κολπικής μαρμαρυγής είναι συνεχής και διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.

Μόνιμη. Σε αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Απαιτούνται φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε σημάδια ή συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

Εάν έχετε πόνο στο στήθος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να σημαίνει ότι έχετε καρδιακή προσβολή.

Αιτίες

Για να κατανοήσετε τις αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πώς χτυπά συνήθως η καρδιά.

Η τυπική καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Μέσα στον άνω δεξιό θάλαμο της καρδιάς (δεξιός κόλπος) υπάρχει μια ομάδα κυττάρων που ονομάζεται φλεβόκομβος. Ο φλεβόκομβος είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Παράγει το σήμα που ξεκινά κάθε καρδιακό παλμό.

Σε κανονικό καρδιακό ρυθμό:

Το σήμα ταξιδεύει από τον φλεβόκομβο μέσω των δύο άνω καρδιακών θαλάμων (κόλποι).

Το σήμα περνά μέσα από μια οδό μεταξύ του άνω και του κάτω θαλάμου που ονομάζεται κολποκοιλιακός (AV) κόμβος.

Η κίνηση του σήματος κάνει την καρδιά σας να συμπιέζεται (συστέλλεται), στέλνοντας αίμα στην καρδιά και το σώμα σας.

Στην κολπική μαρμαρυγή, τα σήματα στους άνω θαλάμους της καρδιάς είναι χαοτικά. Ως αποτέλεσμα, οι άνω θάλαμοι τρέμουν (αναριγούν). Ο κολποκοιλιακός κόμβος (AV) στη συνέχεια βομβαρδίζεται με σήματα που προσπαθούν να περάσουν στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες). Αυτό προκαλεί γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Ο καρδιακός ρυθμός στην κολπική μαρμαρυγή μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 175 παλμούς το λεπτό. Το φυσιολογικό εύρος για έναν καρδιακό ρυθμό είναι 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Αιτίες κολπικής μαρμαρυγής

Τα προβλήματα με τη δομή της καρδιάς είναι η πιο κοινή αιτία κολπικής μαρμαρυγής. Οι πιθανές αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:

Στεφανιαία νόσο

Έμφραγμα

Καρδιακό ελάττωμα με το οποίο έχετε γεννηθεί (συγγενές καρδιακό ελάττωμα)

Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας

Υψηλή πίεση του αίματος

Πνευμονοπάθειες

Σωματικό στρες λόγω χειρουργικής επέμβασης, πνευμονίας ή άλλων ασθενειών

Προηγούμενη εγχείρηση καρδιάς

Πρόβλημα με τον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου)

Άπνοια ύπνου

Ασθένειες του θυρεοειδούς, όπως υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) και άλλες μεταβολικές ανισορροπίες

Χρήση διεγερτικών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων, καφεΐνης, καπνού και αλκοόλ

Ιογενείς λοιμώξεις

Μερικοί άνθρωποι που έχουν κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν γνωστά καρδιακά προβλήματα ή καρδιακή βλάβη.

Παράγοντες κινδύνου

Πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (A-fib) περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Καρδιακή ασθένεια. Οποιοσδήποτε με καρδιακή νόσο — όπως προβλήματα καρδιακής βαλβίδας, συγγενή καρδιακή νόσο, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγχείρησης καρδιάς — έχει αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά εάν δεν ελέγχεται καλά με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φάρμακα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Νόσο του θυρεοειδούς. Σε μερικούς ανθρώπους, τα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες), συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.

Άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας. Τα άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, η χρόνια νεφρική νόσος, η πνευμονοπάθεια ή η υπνική άπνοια έχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Πίνοντας αλκοόλ. Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

Παχυσαρκία. Τα άτομα που έχουν παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

Οικογενειακό ιστορικό. Σε ορισμένες οικογένειες εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής.

Επιπλοκές

Οι θρόμβοι αίματος είναι μια επικίνδυνη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο χαοτικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει τη συλλογή αίματος στους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλπους) και τον σχηματισμό θρόμβων. Εάν ένας θρόμβος αίματος στον αριστερό άνω θάλαμο (αριστερός κόλπος) ξεκολλήσει από την περιοχή της καρδιάς, μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου από κολπική μαρμαρυγή αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Άλλες παθήσεις υγείας μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού που οφείλεται σε κολπική μαρμαρυγή όπως:

Υψηλή πίεση του αίματος

Διαβήτης

Καρδιακή ανεπάρκεια

Κάποια βαλβιδική καρδιακή νόσο

Τα αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά) συνήθως συνταγογραφούνται για την πρόληψη θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

Πρόληψη

Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να αποτρέψουν την κολπική μαρμαρυγή. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για την υγεία της καρδιάς:

Κάντε μια θρεπτική διατροφή

Ασκηθείτε τακτικά και διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Μην καπνίζετε

Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Διαχειριστείτε το άγχος, καθώς το έντονο στρες και ο θυμός μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Διάγνωση

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν κολπική μαρμαρυγή (A-fib). Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να ανιχνευθεί όταν ένας γιατρός ακούει την καρδιά με ένα στηθοσκόπιο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης για άλλους λόγους.

Ένας γιατρός μπορεί να παραγγείλει πολλές εξετάσεις για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής ή να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή καθόλου. Το ΗΚΓ είναι η κύρια εξέταση για τη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Εξετάσεις αίματος. Αυτές βοηθούν έναν γιατρό να αποκλείσει προβλήματα θυρεοειδούς ή να ανιχνεύσει άλλες ουσίες στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική μαρμαρυγή.

Holter ρυθμού. Αυτή η μικρή, φορητή συσκευή ΗΚΓ μεταφέρεται σε μια τσέπη ή φοριέται σε ζώνη ή ιμάντα ώμου κατά τις τακτικές καθημερινές δραστηριότητες. Καταγράφει τη δραστηριότητα της καρδιάς συνεχώς για 24 ώρες ή περισσότερο.

Καταγραφέας συμβάντων. Αυτή η συσκευή είναι παρόμοια με μια συσκευή Holter ρυθμού, αλλά καταγράφει μόνο σε συγκεκριμένες ώρες για λίγα λεπτά τη φορά. Φοριέται περισσότερο από μια συσκευή Holter ρυθμού, συνήθως 30 ημέρες. Γενικά πατάτε ένα κουμπί όταν αισθάνεστε συμπτώματα. Ορισμένες συσκευές καταγράφουν αυτόματα όταν ανιχνεύεται ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός.

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του μεγέθους, της δομής και της κίνησης της καρδιάς.

Τεστ κόπωσης (stress test). Ονομάζεται επίσης δοκιμασία κόπωσης, το stress test περιλαμβάνει την εκτέλεση εξέτασης στην καρδιά κατά την άσκηση σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο.

Ακτινογραφία θώρακος. Οι εικόνες ακτίνων Χ βοηθούν έναν γιατρό να δει την κατάσταση των πνευμόνων και της καρδιάς.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή εξαρτάται από το πόσο καιρό έχετε κολπική μαρμαρυγή, τα συμπτώματά σας και την υποκείμενη αιτία του προβλήματος του καρδιακού ρυθμού. Οι στόχοι της θεραπείας είναι να:

Επαναφέρετε τον καρδιακό ρυθμό

Ελέγξετε τον καρδιακό ρυθμό

Αποτρέψετε τους θρόμβους αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να περιλαμβάνει:

Φάρμακα

Θεραπεία επαναφοράς του καρδιακού ρυθμού (καρδιοανάταξη)

Χειρουργικές επεμβάσεις ή καθετηριασμούς

Μαζί, εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε την καλύτερη επιλογή θεραπείας για εσάς. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε το σχέδιο θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής. Εάν η κολπική μαρμαρυγή δεν ελέγχεται καλά, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Φάρμακα

Μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα για να ελέγξετε πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά σας και να την επαναφέρετε σε φυσιολογικό ρυθμό. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται επίσης για την πρόληψη θρόμβων αίματος, μια επικίνδυνη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν:

Βήτα αποκλειστές. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, αλλά μπορεί να χρειαστεί να τα αποφεύγουν όσοι έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Διγοξίνη. Αυτό το φάρμακο μπορεί να ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό σε ηρεμία, αλλά όχι τόσο καλά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται πρόσθετα ή εναλλακτικά φάρμακα, όπως αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή β-αναστολείς.

Αντιαρρυθμικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, όχι μόνο για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Επειδή τείνουν να έχουν περισσότερες παρενέργειες από τα φάρμακα που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, τα αντιαρρυθμικά τείνουν να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη φειδώ.

Αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά). Για να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή βλάβης σε άλλα όργανα που προκαλούνται από θρόμβους αίματος, ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για την αραίωση του αίματος (αντιπηκτικό). Τα αραιωτικά του αίματος περιλαμβάνουν βαρφαρίνη (Panwarfin) ή ακενοκουμαρόλη (Sintrom), απιξαμπάνη (Eliquis), δαμπιγκατράνη (Pradaxa), εδοξαμπάνη (Lixiana) και ριβαροξαμπάνη (Xarelto). Εάν παίρνετε βαρφαρίνη ή ακενοκουμαρόλη , θα χρειαστεί να κάνετε τακτικές αιματολογικές εξετάσεις για να παρακολουθείτε τις επιδράσεις του φαρμάκου.

Θεραπεία καρδιοανάταξης

Εάν τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ενοχλητικά ή εάν αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ένας γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό (φλεβοκομβικό ρυθμό) χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται καρδιοανάταξη.

Η καρδιοανάταξη μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

Ηλεκτρική καρδιοανάταξη. Αυτή η μέθοδος επαναφοράς του καρδιακού ρυθμού γίνεται με την χορήγηση ηλεκτροσόκ στην καρδιά μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο στήθος.

Φαρμακευτική καρδιοανάταξη. Φάρμακα που χορηγούνται από τη φλέβα ή από το στόμα χρησιμοποιούνται για την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού.

Η καρδιοανάταξη συνήθως γίνεται σε νοσοκομείο ως προγραμματισμένη διαδικασία, αλλά μπορεί να γίνει και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Εάν είναι προγραμματισμένη, μπορεί να χορηγηθεί βαρφαρίνη ή άλλο αραιωτικό αίματος λίγες εβδομάδες πριν γίνει καρδιοανάταξη για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Μετά την ηλεκτρική καρδιοανάταξη, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιαρρυθμικά φάρμακα επ’ αόριστον για να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Ακόμα και με φάρμακα, υπάρχει πιθανότητα για άλλο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

Χειρουργικές επεμβάσεις ή καθετηριασμοί

Εάν η κολπική μαρμαρυγή δεν βελτιώνεται με φάρμακα ή άλλες θεραπείες, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται καρδιακή κατάλυση. Μερικές φορές η κατάλυση είναι η πρώτη θεραπεία για ορισμένους ασθενείς.

Η καρδιακή κατάλυση χρησιμοποιεί θερμότητα (ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων) ή ακραίο κρύο (κρυοεκτομή) για να δημιουργήσει ουλές στην καρδιά σας για να εμποδίσει τα μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα και να αποκαταστήσει έναν φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Ένας γιατρός εισάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου, συνήθως στη βουβωνική χώρα σας και τον προωθεί στην καρδιά σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από ένας καθετήρες. Οι αισθητήρες στο άκρο του καθετήρα εφαρμόζουν την ψυχρή ή θερμική ενέργεια.

Λιγότερο συχνά, η κατάλυση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας νυστέρι κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρδιακής κατάλυσης. Ο τύπος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής εξαρτάται από τα συγκεκριμένα συμπτώματά σας, τη γενική υγεία και το αν κάνετε άλλη επέμβαση καρδιάς.

Για παράδειγμα, μερικοί από τους τύπους καρδιακής κατάλυσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής είναι:

Κατάλυση κολποκοιλιακού (AV) κόμβου. Η θερμότητα ή η ψυχρή ενέργεια εφαρμόζεται στον καρδιακό ιστό στον κολποκοιλιακό κόμβο για να καταστρέψει τη σύνδεση ηλεκτρικής σηματοδότησης. Μετά την κατάλυση του κολποκοιλιακού κόμβου, απαιτείται βηματοδότης εφ’ όρου ζωής.

βηματοδότης εφ' όρου ζωής

Επέμβαση δημιουργίας λαβυρίνθου(Maze procedure). Ένας γιατρός χρησιμοποιεί θερμότητα ή ψυχρή ενέργεια ή ένα νυστέρι για να δημιουργήσει ένα σχέδιο ουλώδους ιστού (που μοιάζει με λαβύρινθο) στις άνω κοιλότητες της καρδιάς. Επειδή ο ουλώδης ιστός δεν στέλνει ηλεκτρικά σήματα, ο λαβύρινθος παρεμβαίνει στα αδέσποτα σήματα της καρδιάς που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή.

Εάν χρησιμοποιείται νυστέρι για τη δημιουργία του σχεδίου λαβύρινθου, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Αυτό ονομάζεται διαδικασία χειρουργικού λαβύρινθου. Είναι η προτιμώμενη μέθοδος θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής σε όσους χρειάζονται άλλη επέμβαση καρδιάς, όπως χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας ή επισκευή καρδιακής βαλβίδας.

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να επανέλθει μετά την καρδιακή κατάλυση. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να συστηθεί άλλη καρδιακή κατάλυση ή άλλη καρδιακή θεραπεία. Μετά την καρδιακή κατάλυση, μπορεί να χρειαστούν δια βίου αραιωτικά αίματος για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εάν ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή δεν μπορεί να λάβει φάρμακα για την αραίωση του αίματος, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει καθετηριασμό για να σφραγίσει έναν μικρό σάκο (ωτίο) στον αριστερό άνω θάλαμο της καρδιάς, όπου σχηματίζονται οι περισσότεροι θρόμβοι που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου. Μια συσκευή κλεισίματος οδηγείται απαλά μέσω ενός καθετήρα στον σάκο. Μόλις τοποθετηθεί η συσκευή, αφαιρείται ο καθετήρας. Η συσκευή παραμένει μόνιμα στη θέση της. Η χειρουργική επέμβαση για το κλείσιμο του ωτίου του αριστερού κόλπου είναι μια επιλογή για μερικούς ανθρώπους που έχουν ήδη χειρουργική επέμβαση καρδιάς.

Τρόπος ζωής και θεραπείες στο σπίτι

Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία καταστάσεων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συχνά περιλαμβάνουν:

Κατανάλωση τροφών υγιεινών για την καρδιά. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε αλάτι και στερεά λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Άσκηση τακτικά. Ασκηθείτε καθημερινά και αυξήστε τη φυσική δραστηριότητα.

Διακοπή του καπνίσματος. Εάν καπνίζετε και δεν μπορείτε να το κόψετε μόνοι σας, μιλήστε με το γιατρό σας για στρατηγικές ή προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να κόψετε τη συνήθεια του καπνίσματος.

Διατήρηση υγιούς βάρους. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Η υγιής απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής και μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της κατάλυσης με καθετήρα.

Διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης υπό έλεγχο. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής και λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διόρθωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) ή της υψηλής χοληστερόλης.

Περιορισμός αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πίνοντας πέντε ποτά σε δύο ώρες για τους άνδρες ή τέσσερα ποτά για τις γυναίκες) μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες κολπικής μαρμαρυγής. Σε μερικούς ανθρώπους, ακόμη και μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή.

Τακτική ιατρική παρακολούθηση. Πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί και έχετε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με το γιατρό σας. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν έχετε ακανόνιστο ή δυνατό καρδιακό παλμό, κλείστε ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν η κολπική μαρμαρυγή εντοπιστεί έγκαιρα, η θεραπεία μπορεί να είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική. Μπορεί να παραπεμφθείτε σε γιατρό εκπαιδευμένο σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο).

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και επειδή συχνά υπάρχουν πολλά να συζητηθούν, είναι καλή ιδέα να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Περιορισμοί πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη πρόσληψη τροφής. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό εάν ο γιατρός σας ζητήσει εξετάσεις αίματος.

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με την κολπική μαρμαρυγή.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε οικογενειακού ιστορικού καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη και τυχόν σημαντικών στρεσογόνων καταστάσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή σας.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε και να θυμηθείτε όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές, σε περίπτωση που εξαντληθεί ο χρόνος. Για την κολπική μαρμαρυγή, ορισμένες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;

Ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Ποιες τροφές πρέπει να τρώω ή να αποφεύγω;

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχομαι για καρδιακή νόσο ή άλλες επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;

Πρέπει να δω έναν ειδικό; Τι θα κοστίσει αυτό και θα καλύψει η ασφάλισή μου την επίσκεψη σε έναν ειδικό;

Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε να επισκεφτώ;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να κάνετε στον γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο για να εξετάσετε τυχόν σημεία στα οποία θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

Πότε αρχίσατε να εμφανίζετε για πρώτη φορά συμπτώματα;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

 

Opening Hours