Καρδιακές παθήσεις και εγκυμοσύνη

Εικόνα που περιέχει τζάκι Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Καρδιακές παθήσεις και εγκυμοσύνη

Καρδιακές παθήσεις και εγκυμοσύνη: Γνωρίστε τους κινδύνους

Η εγκυμοσύνη πιέζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα, αλλά πολλές γυναίκες που έχουν καρδιακές παθήσεις γεννούν υγιή μωρά. Γνωρίστε τους κινδύνους – και πώς να βοηθήσετε στην πρόληψη των επιπλοκών.

Έγκυος γυναίκα

Εάν έχετε καρδιακή πάθηση, θα χρειαστείτε ιδιαίτερη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καρδιακές παθήσεις και την εγκυμοσύνη.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη την καρδιά;

Η εγκυμοσύνη πιέζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται κατά 30 έως 50 τοις εκατό για να θρέψει το αναπτυσσόμενο μωρό σας, η καρδιά σας αντλεί περισσότερο αίμα κάθε λεπτό και ο καρδιακός σας ρυθμός αυξάνεται.

Ο τοκετός και η γέννα προσθέτουν επίσης στον φόρτο εργασίας της καρδιάς σας. Κατά τη διάρκεια του τοκετού – ιδιαίτερα όταν πιέζετε – θα έχετε απότομες αλλαγές στη ροή του αίματος και την πίεση. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μετά τον τοκετό για να επανέλθουν οι πιέσεις στην καρδιά στα επίπεδα που ήταν πριν μείνετε έγκυος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κίνδυνοι εξαρτώνται από τη φύση και τη σοβαρότητα της καρδιακής σας πάθησης. Για παράδειγμα:

Προβλήματα καρδιακού ρυθμού. Μικρές ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Εάν χρειάζεστε θεραπεία για μια αρρυθμία, πιθανότατα θα σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή, όπως θα κάνατε αν δεν ήσασταν έγκυος.

Προβλήματα καρδιακής βαλβίδας. Η ύπαρξη τεχνητής καρδιακής βαλβίδας ή ουλές ή δυσπλασία της καρδιάς ή των βαλβίδων σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν οι βαλβίδες σας δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να έχετε πρόβλημα να ανεχτείτε την αυξημένη ροή αίματος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιπλέον, οι τεχνητές ή μη φυσιολογικές βαλβίδες ενέχουν αυξημένο κίνδυνο μιας δυνητικά απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης της επένδυσης της καρδιάς (ενδοκαρδίτιδα) και των καρδιακών βαλβίδων. Οι μηχανικές τεχνητές καρδιακές βαλβίδες θέτουν επίσης σοβαρούς κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της ανάγκης προσαρμογής της χρήσης των αραιωτικών του αίματος, της πιθανότητας για απειλητική για τη ζωή θρόμβωση των καρδιακών βαλβίδων. Η λήψη αραιωτικών αίματος μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να επιδεινωθεί.

Συγγενές καρδιακό ελάττωμα Εάν γεννηθήκατε με καρδιακό πρόβλημα, το μωρό σας διατρέχει επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιου τύπου καρδιακό ελάττωμα. Μπορεί επίσης να διατρέχετε κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρόωρου τοκετού.

Μερικές καρδιακές παθήσεις προκαλούν περισσότερες επιπλοκές από άλλες;

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις, ειδικά η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας ή της αορτικής βαλβίδας, μπορεί να θέτουν απειλητικούς κινδύνους για τη ζωή της μητέρας ή του μωρού. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ορισμένες καρδιακές παθήσεις απαιτούν σημαντικές θεραπείες – όπως εγχείρηση καρδιάς – πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.

Η εγκυμοσύνη δεν συνιστάται για γυναίκες που έχουν τη σπάνια συγγενή πάθηση σύνδρομο Eisenmenger ή υψηλή αρτηριακή πίεση που επηρεάζει τις αρτηρίες στους πνεύμονες και τη δεξιά πλευρά της καρδιάς (πνευμονική υπέρταση).

Τι γίνεται με τα φάρμακα;

Η φαρμακευτική αγωγή που παίρνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας. Συχνά, ωστόσο, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων. Εάν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της καρδιακής σας πάθησης, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο φάρμακο στην πιο κατάλληλη δόση.

Πάρτε το φάρμακο ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο και μην προσαρμόσετε τη δόση μόνοι σας.

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ για την εγκυμοσύνη;

Πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας και τον γιατρό που θα χειριστεί την εγκυμοσύνη σας. Πιθανότατα θα παραπεμφθείτε σε έναν μαιευτήρα που ειδικεύεται σε εγκυμοσύνες πολύ υψηλού κινδύνου (ειδικός εμβρυϊκής ιατρικής της μητέρας). Μπορεί επίσης να θέλετε να επικοινωνήσετε με άλλα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης σας, όπως τον οικογενειακό σας γιατρό.

Η ιατρική σας ομάδα θα αξιολογήσει πόσο καλά διαχειρίζεστε την καρδιακή σας πάθηση και θα εξετάσει τις αλλαγές στη θεραπεία που μπορεί να χρειαστείτε πριν μείνετε έγκυος.

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ανάλογα με τις περιστάσεις, ο γιατρός μπορεί να προσαρμόσει τη δόση ή να κάνει μια υποκατάσταση και να εξηγήσει τους κινδύνους που εμπεριέχονται.

Τι μπορώ να περιμένω κατά τις προγεννητικές επισκέψεις;

Θα βλέπετε συχνά τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το βάρος και η αρτηριακή σας πίεση πιθανότατα θα ελέγχονται σε κάθε επίσκεψη και μπορεί να χρειαστείτε συχνές εξετάσεις αίματος και ούρων.

Το πόσο συχνά επισκέπτεστε τον καρδιολόγο σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της καρδιακής σας πάθησης. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ορισμένες εξετάσεις για να αξιολογήσει τη λειτουργία της καρδιάς σας, όπως:

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτός είναι ένας τύπος υπερήχων που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες της καρδιάς σας και των δομών μέσα στην καρδιά σας.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αυτή η εξέταση καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το μωρό μου είναι καλά;

Ο γιατρός θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του μωρού σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι τακτικές εξετάσεις υπερήχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού σας και οι εξειδικευμένοι υπέρηχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ανωμαλιών της εμβρυϊκής καρδιάς. Το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται παρακολούθηση ή θεραπεία και μετά τον τοκετό.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τις επιπλοκές;

Η καλή φροντίδα του εαυτού σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το μωρό σας. Για παράδειγμα:

Κρατήστε τα προγεννητικά σας ραντεβού. Επισκεφθείτε τον γιατρό τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Πάρτε τα φάρμακά σας όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο φάρμακο στην πιο κατάλληλη δόση.

Να ξεκουράζεστε αρκετά. Πάρτε έναν καθημερινό υπνάκο, αν μπορείτε, και αποφύγετε τις έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Παρακολουθήστε την αύξηση του βάρους σας. Η απόκτηση του σωστού βάρους υποστηρίζει την ανάπτυξη του μωρού σας. Η απόκτηση υπερβολικού βάρους ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά σας.

Διαχειριστείτε το άγχος. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με την πρόοδό σας. Μάθετε τι να περιμένετε κατά τον τοκετό και τη γέννα. Το να γνωρίζετε τι συμβαίνει μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο άνετα.

Μάθετε τι είναι εκτός ορίων. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα παράνομα ναρκωτικά.

Ποια σημεία ή συμπτώματα πρέπει να αναφέρω στον γιατρό;

Επικοινωνήστε με γιατρό σας εάν έχετε σημάδια ή συμπτώματα που σας απασχολούν, ιδιαίτερα:

Δυσκολία αναπνοής

Δύσπνοια με προσπάθεια ή σε ηρεμία

Αίσθημα παλμών, γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή ακανόνιστος σφυγμός

Πόνος στο στήθος

Αιματηρός βήχας ή βήχας τη νύχτα

Τι γίνεται με τον τοκετό και την γέννα;

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να γεννήσετε το μωρό σας σε ιατρικό κέντρο που ειδικεύεται σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Εάν υπάρχουν ανησυχίες για την καρδιά ή το κυκλοφορικό σας σύστημα ή εάν πρέπει να έχετε συγκεκριμένους ειδικούς κατά τη διάρκεια του τοκετού, μπορεί να προκληθεί ο τοκετός σας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξειδικευμένος εξοπλισμός για την παρακολούθηση σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η καρδιακή συχνότητα και ο ρυθμός σας μπορεί να απαιτούν παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννας.

Οι συσπάσεις σας και ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας θα παρακολουθούνται συνεχώς. Αντί να ξαπλώνετε ανάσκελα, μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο πλάι και να τραβήξετε ένα από τα γόνατά σας προς το στήθος σας.

Για να μειώσετε το άγχος από τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να λάβετε φαρμακευτική αγωγή μέσω ενός καθετήρα στη σπονδυλική στήλη σας (επισκληρίδιος) ή μιας ένεσης στη σπονδυλική σας στήλη (μπλοκ σπονδυλικής στήλης) για να διαχειριστείτε τον πόνο σας. Εάν γεννάτε κολπικά, ο γιατρός μπορεί να περιορίσει την ώθησή σας χρησιμοποιώντας λαβίδα ή συσκευή εξαγωγής κενού για να βοηθήσει στον τοκετό του μωρού σας.

Εάν διατρέχετε κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, μπορεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή λίγο πριν και μετά τον τοκετό.

Είναι ασυνήθιστο να χρειάζεται καισαρική τομή λόγω καρδιακής πάθησης. Εάν αναπτύξετε ένα μαιευτικό πρόβλημα που οδηγεί σε καισαρική τομή, θα ληφθούν ειδικές προφυλάξεις για την παρακολούθηση της λειτουργίας της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να προγραμματίσετε μια ημερομηνία πρόκλησης τοκετού υπό ελεγχόμενες συνθήκες εάν έχετε ορισμένες μορφές σοβαρής καρδιακής νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θα μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;

Ο θηλασμός ενθαρρύνεται για τις περισσότερες γυναίκες που έχουν καρδιακές παθήσεις, ακόμη και εκείνες που λαμβάνουν φάρμακα. Συζητήστε πιθανές προσαρμογές θεραπείας με τον γιατρό σας εκ των προτέρων.

Εάν έχετε ένα συγγενές καρδιακό πρόβλημα που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συζητήσει τον κίνδυνο μαστίτιδας ενώ θηλάζετε. Αυτή η αρκετά κοινή λοίμωξη θα μπορούσε να αποτελέσει ειδικό κίνδυνο στην περίπτωσή σας. Η άντληση και η σίτιση του μητρικού γάλακτος μπορεί να συνιστάται σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Opening Hours