Υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκυμοσύνη
Υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκυμοσύνη: Γνωρίστε τα γεγονότα
Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητα ένας επικίνδυνος συνδυασμός. Η υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί στενή παρακολούθηση.
Tι πρέπει να γνωρίζετε για να φροντίζετε τον εαυτό σας — και το μωρό σας.
Ποιοι είναι οι τύποι της υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Μερικές φορές η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι παρούσα πριν από την εγκυμοσύνη. Σε άλλες περιπτώσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υπέρταση κύησης. Οι γυναίκες με υπέρταση κύησης έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που αναπτύσσεται μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα ή άλλα σημάδια βλάβης οργάνων. Ορισμένες γυναίκες με υπέρταση κύησης αναπτύσσουν τελικά προεκλαμψία.
Χρόνια υπέρταση. Η χρόνια υπέρταση είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση που υπήρχε πριν από την εγκυμοσύνη ή που εμφανίζεται πριν από τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Αλλά επειδή η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε ξεκίνησε.
Χρόνια υπέρταση με επάλληλη προεκλαμψία. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σε γυναίκες με χρόνια υπέρταση πριν από την εγκυμοσύνη, οι οποίες εμφανίζουν επιδείνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και πρωτεΐνης στα ούρα ή άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Προεκλαμψία. Η προεκλαμψία εμφανίζεται όταν η υπέρταση αναπτύσσεται μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης και σχετίζεται με σημάδια βλάβης σε άλλα συστήματα οργάνων, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, του ήπατος, του αίματος ή του εγκεφάλου. Η προεκλαμψία που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές – ακόμη και θανατηφόρες – επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης επιληπτικών κρίσεων (εκλαμψία).
Παλαιότερα, προεκλαμψία θεωρούνταν μόνο εάν μια έγκυος είχε υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα της. Οι ειδικοί γνωρίζουν τώρα ότι είναι δυνατό να έχετε προεκλαμψία χωρίς να έχετε πρωτεΐνη στα ούρα.
Γιατί η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενέχει διάφορους κινδύνους, όπως:
Μειωμένη ροή αίματος στον πλακούντα. Εάν ο πλακούντας δεν παίρνει αρκετό αίμα, το μωρό σας μπορεί να λάβει λιγότερο οξυγόνο και λιγότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αργή ανάπτυξη (ενδομήτριος περιορισμός ανάπτυξης), χαμηλό βάρος γέννησης ή πρόωρο τοκετό. Η προωρότητα μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και άλλες επιπλοκές για το μωρό.
Αποκόλληση του πλακούντα. Η προεκλαμψία αυξάνει τον κίνδυνο αυτής της κατάστασης κατά την οποία ο πλακούντας διαχωρίζεται από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας σας πριν από τον τοκετό. Η σοβαρή αποκόλληση μπορεί να προκαλέσει έντονη αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή σας και το μωρό σας.
Περιορισμός ενδομήτριας ανάπτυξης. Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε επιβράδυνση ή μειωμένη ανάπτυξη του μωρού σας (ενδομήτριος περιορισμός ανάπτυξης).
Τραυματισμός των άλλων οργάνων σας. Η ανεπαρκώς ελεγχόμενη υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του εγκεφάλου, της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του ήπατος και άλλων σημαντικών οργάνων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Πρόωρος τοκετός. Μερικές φορές απαιτείται πρόωρος τοκετός για να αποφευχθούν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όταν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο. Η προεκλαμψία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μελλοντική καρδιακή και αγγειακή (καρδιαγγειακή) νόσο. Ο κίνδυνος μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου είναι υψηλότερος εάν είχατε προεκλαμψία περισσότερες από μία φορές ή είχατε πρόωρο τοκετό λόγω υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πώς θα ξέρω αν έχω υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι ένα σημαντικό μέρος της προγεννητικής φροντίδας. Εάν έχετε χρόνια υπέρταση, ο γιατρός σας θα εξετάσει αυτές τις κατηγορίες για τις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης:
Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μια συστολική πίεση που κυμαίνεται από 120 έως 129 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) και μια διαστολική πίεση κάτω από 80 mm Hg. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Στάδιο 1 υπέρτασης. Η υπέρταση σταδίου 1 είναι μια συστολική πίεση που κυμαίνεται από 130 έως 139 mm Hg ή μια διαστολική πίεση που κυμαίνεται από 80 έως 89 mm Hg.
Στάδιο 2 υπέρτασης. Η πιο σοβαρή υπέρταση, η υπέρταση σταδίου 2 είναι μια συστολική πίεση 140 mm Hg ή μεγαλύτερη ή μια διαστολική πίεση 90 mm Hg ή μεγαλύτερη.
Μετά από 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, η αρτηριακή πίεση που υπερβαίνει τα 140/90 mm Hg — τεκμηριωμένη σε δύο ή περισσότερες περιπτώσεις, με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων ωρών, χωρίς καμία άλλη βλάβη οργάνων — θεωρείται υπέρταση κύησης.
Πώς θα ξέρω αν έχω προεκλαμψία;
Εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, άλλα σημεία και συμπτώματα της προεκλαμψίας περιλαμβάνουν:
Υπερβολική πρωτεΐνη στα ούρα σας (πρωτεϊνουρία) ή πρόσθετα σημάδια νεφρικών προβλημάτων
Σοβαροί πονοκέφαλοι
Αλλαγές στην όραση, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής απώλειας της όρασης, θολή όραση ή ευαισθησία στο φως
Πόνος πάνω στην κοιλιά, συνήθως κάτω από τα πλευρά σας στη δεξιά πλευρά
Ναυτία ή έμετος
Μειωμένη παραγωγή ούρων
Μειωμένα επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα σας (θρομβοπενία)
Διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας
Δύσπνοια, που προκαλείται από υγρό στους πνεύμονές σας
Ξαφνική αύξηση βάρους και πρήξιμο (οίδημα) — ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τα χέρια σας — συχνά συνοδεύει την προεκλαμψία. Αλλά εμφανίζονται επίσης σε πολλές φυσιολογικές εγκυμοσύνες, επομένως η αύξηση βάρους και το πρήξιμο δεν θεωρούνται αξιόπιστα σημάδια προεκλαμψίας.
Είναι ασφαλές να παίρνω φάρμακα για την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση θεωρούνται ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ), οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ και οι αναστολείς ρενίνης γενικά αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ωστόσο, η θεραπεία είναι σημαντική. Η υψηλή αρτηριακή πίεση σας θέτει σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων σημαντικών επιπλοκών. Και μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό σας.
Εάν χρειάζεστε φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο φάρμακο στην πιο κατάλληλη δόση. Πάρτε το φάρμακο ακριβώς όπως συνταγογραφήθηκε. Μην σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο και μην προσαρμόσετε τη δόση μόνοι σας.
Τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για εγκυμοσύνη;
Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, προγραμματίστε ένα ραντεβού πριν τη σύλληψη με τον γιατρό που θα χειριστεί την εγκυμοσύνη σας. Επίσης συναντηθείτε με άλλα μέλη της ομάδας υγειονομικής περίθαλψης, όπως τον οικογενειακό σας γιατρό ή τον καρδιολόγο σας. Θα αξιολογήσουν πόσο καλά διαχειρίζεστε την υψηλή αρτηριακή σας πίεση και θα εξετάσουν τις αλλαγές στη θεραπεία που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πριν από την εγκυμοσύνη.
Εάν είστε υπέρβαροι, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χάσετε τα περιττά κιλά πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε.
Τι μπορώ να περιμένω κατά τις προγεννητικές επισκέψεις;
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα βλέπετε συχνά τον γιατρό σας. Το βάρος και η αρτηριακή σας πίεση θα ελέγχονται σε κάθε επίσκεψη και μπορεί να χρειαστείτε συχνές εξετάσεις αίματος και ούρων.
Ο γιατρός θα παρακολουθεί επίσης στενά την υγεία του μωρού σας. Συχνοί υπέρηχοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του μωρού σας. Η παρακολούθηση του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της ευημερίας του μωρού σας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει την παρακολούθηση των καθημερινών κινήσεων του μωρού σας.
Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο επιπλοκών;
Η καλή φροντίδα του εαυτού σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το μωρό σας. Για παράδειγμα:
Κρατήστε τα προγεννητικά σας ραντεβού. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
Πάρτε το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση όπως σας έχει συνταγογραφηθεί. Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει το ασφαλέστερο φάρμακο στην πιο κατάλληλη δόση.
Μείνετε ενεργή. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας για σωματική δραστηριότητα.
Τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Ζητήστε να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο εάν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια.
Μάθετε τι δεν επιτρέπεται. Αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τρόπους πρόληψης της προεκλαμψίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει σαφείς στρατηγικές. Εάν είχατε υπερτασική διαταραχή σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ημερήσια χαμηλή δόση ασπιρίνης (80 χιλιοστόγραμμα) που ξεκινά αργά στο πρώτο τρίμηνο.
Τι γίνεται με τις ωδίνες τοκετού και τη γέννα;
Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει την πρόκληση τοκετού πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού για να αποφύγετε επιπλοκές. Ο χρόνος της πρόκλησης του τοκετού σας εξαρτάται από το πόσο καλά ελεγχόμενη είναι η αρτηριακή σας πίεση, αν έχετε βλάβη οργάνου τελικού σταδίου και εάν το μωρό σας έχει επιπλοκές, όπως περιορισμό της ενδομήτριας ανάπτυξης λόγω της υπέρτασής σας.
Εάν έχετε προεκλαμψία με σοβαρά χαρακτηριστικά, μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων.
Θα μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;
Ο θηλασμός ενθαρρύνεται για τις περισσότερες γυναίκες που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και εκείνες που λαμβάνουν φάρμακα. Συζητήστε τις προσαρμογές των φαρμάκων που θα χρειαστεί να κάνετε με τον γιατρό πριν γεννηθεί το μωρό σας. Μερικές φορές συνιστάται ένα εναλλακτικό φάρμακο για την αρτηριακή πίεση.