Ταχυκαρδία
Ταχυκαρδία
Ταχυκαρδία είναι ο ιατρικός όρος για καρδιακούς παλμούς πάνω από 100 παλμούς ανά λεπτό. Υπάρχουν πολλές διαταραχές του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες) που μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία.
Μερικές φορές, είναι φυσιολογικό να έχετε γρήγορο καρδιακό παλμό. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό ο καρδιακός σας ρυθμός να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή ως απάντηση στο στρες, το τραύμα ή την ασθένεια. Αλλά στην ταχυκαρδία, η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από το κανονικό λόγω καταστάσεων που δεν σχετίζονται με το φυσιολογικό στρες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταχυκαρδία μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα ή επιπλοκές. Αλλά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ταχυκαρδία μπορεί να διαταράξει την κανονική λειτουργία της καρδιάς και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως:
Καρδιακή ανεπάρκεια
Εγκεφαλικό
Ξαφνική καρδιακή ανακοπή ή θάνατος
Θεραπείες, όπως φάρμακα, ιατρικές διαδικασίες ή χειρουργική επέμβαση, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο ενός γρήγορου καρδιακού παλμού ή στη διαχείριση άλλων καταστάσεων που συμβάλλουν στην ταχυκαρδία.
Τύποι ταχυκαρδίας
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι ταχυκαρδίας. Ομαδοποιούνται ανάλογα με το τμήμα της καρδιάς που είναι υπεύθυνο για τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό και την αιτία του ασυνήθιστα γρήγορου καρδιακού παλμού. Οι συνήθεις τύποι ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:
Κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός που προκαλείται από χαοτικές, ακανόνιστες ηλεκτρικές ώσεις στους άνω θαλάμους της καρδιάς (κόλποι). Αυτά τα σήματα έχουν ως αποτέλεσμα γρήγορες, ασυντόνιστες, αδύναμες συσπάσεις των κόλπων.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι προσωρινή, αλλά ορισμένα επεισόδια δεν θα τελειώσουν αν δεν αντιμετωπιστεί. Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο πιο κοινός τύπος ταχυκαρδίας.
Κολπικός πτερυγισμός. Στον κολπικό πτερυγισμό, οι κόλποι της καρδιάς χτυπούν πολύ γρήγορα αλλά με κανονικό ρυθμό. Ο γρήγορος ρυθμός έχει ως αποτέλεσμα αδύναμες συσπάσεις των κόλπων. Ο κολπικός πτερυγισμός προκαλείται από ακανόνιστο κύκλωμα εντός των κόλπων.
Τα επεισόδια κολπικού πτερυγισμού μπορεί να υποχωρήσουν μόνα τους ή μπορεί να χρειαστούν θεραπεία. Τα άτομα που έχουν κολπικό πτερυγισμό έχουν επίσης συχνά κολπική μαρμαρυγή σε άλλες στιγμές.
Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT). Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας ασυνήθιστα γρήγορος καρδιακός παλμός που ξεκινά κάπου πάνω από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες). Προκαλείται από μη φυσιολογικά κυκλώματα στην καρδιά που είναι συνήθως παρόντα κατά τη γέννηση και δημιουργεί έναν βρόχο αλληλεπικαλυπτομένων σημάτων.
Κοιλιακή ταχυκαρδία. Η κοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας γρήγορος καρδιακός ρυθμός που ξεκινά με μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες). Ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός δεν επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν και να συστέλλονται αποτελεσματικά για να αντλήσουν αρκετό αίμα στο σώμα.
Τα επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας μπορεί να είναι σύντομα και να διαρκέσουν μόνο μερικά δευτερόλεπτα χωρίς να προκαλέσουν βλάβη. Ωστόσο, επεισόδια που διαρκούν περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να γίνουν μια απειλητική για τη ζωή επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Κοιλιακή μαρμαρυγή. Η κοιλιακή μαρμαρυγή συμβαίνει όταν οι γρήγορες, χαοτικές ηλεκτρικές ώσεις αναγκάζουν τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες) να τρέμουν αντί να αντλούν το απαραίτητο αίμα στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο εάν η καρδιά δεν αποκατασταθεί σε κανονικό ρυθμό μέσα σε λίγα λεπτά με ηλεκτροπληξία στην καρδιά (απινίδωση).
Η κοιλιακή μαρμαρυγή μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά από καρδιακή προσβολή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κοιλιακή μαρμαρυγή έχουν υποκείμενη καρδιακή νόσο ή έχουν υποστεί σοβαρό τραύμα, όπως κεραυνό.
Συμπτώματα
Όταν η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα, μπορεί να μην αντλεί αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας. Αυτό μπορεί να λιμοκτονήσει τα όργανα και τους ιστούς σας από οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με την ταχυκαρδία:
Δυσκολία στην αναπνοή
Ταχύς ρυθμός σφυγμού
Αίσθημα παλμών της καρδιάς — ταχυπαλμία, άβολος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή αίσθημα «πτύχωσης» στο στήθος
Πόνος στο στήθος
Λιποθυμία (συγκοπή)
Μερικοί άνθρωποι με ταχυκαρδία δεν έχουν συμπτώματα και η πάθηση ανακαλύπτεται μόνο κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης ή με μια δοκιμασία παρακολούθησης της καρδιάς που ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Πότε να δείτε γιατρό
Μια σειρά από καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν γρήγορο καρδιακό ρυθμό και συμπτώματα ταχυκαρδίας. Είναι σημαντικό να λάβετε μια έγκαιρη, ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη φροντίδα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα ταχυκαρδίας.
Εάν λιποθυμήσετε, έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, λάβετε επείγουσα περίθαλψη ή καλέστε το EKAB ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας. Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη για όποιον αντιμετωπίζει αυτά τα συμπτώματα.
Αιτίες
Η ταχυκαρδία προκαλείται από κάτι που διαταράσσει τα φυσιολογικά ηλεκτρικά ερεθίσματα που ελέγχουν τον ρυθμό της άντλησης της καρδιάς σας. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ή να συμβάλουν σε γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Αυτά περιλαμβάνουν:
Αναιμία
Πίνοντας πάρα πολλά ποτά με καφεΐνη
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Άσκηση
Πυρετός
Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
Ανισορροπία ηλεκτρολυτών, ουσιών που σχετίζονται με ορυκτά που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή ηλεκτρικών παλμών
Φαρμακευτικές παρενέργειες
Υπερλειτουργικός θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός)
Κάπνισμα
Ξαφνικό στρες, όπως τρόμος
Χρήση διεγερτικών φαρμάκων, όπως η κοκαΐνη ή η μεθαμφεταμίνη
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακριβής αιτία της ταχυκαρδίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς
Για να κατανοήσουμε τις αιτίες των προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού, όπως η ταχυκαρδία, βοηθάει να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.
Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Ο καρδιακός σας παλμός κανονικά ελέγχεται από έναν φυσικό βηματοδότη που ονομάζεται φλεβόκομβος (Sinus node), ο οποίος βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Ο φλεβόκομβος παράγει ηλεκτρικές ώσεις που κανονικά ξεκινούν κάθε καρδιακό παλμό.
Από τον φλεβόκομβο, οι ηλεκτρικές ώσεις ταξιδεύουν στους κόλπους, αναγκάζοντας τους κολπικούς μύες να συστέλλονται και να αντλούν αίμα στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (κοιλίες).
Στη συνέχεια, τα ηλεκτρικά ερεθίσματα φτάνουν σε ένα σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται κολποκοιλιακός κόμβος (AV node) – συνήθως η μόνη οδός για τα σήματα να ταξιδεύουν από τους κόλπους στις κοιλίες.
Ο κολποκοιλιακός κόμβος επιβραδύνει το ηλεκτρικό σήμα πριν το στείλει στις κοιλίες. Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν με αίμα. Όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα φτάνουν στους μύες των κοιλιών, συστέλλονται, με αποτέλεσμα να αντλούν αίμα είτε στους πνεύμονες είτε στο υπόλοιπο σώμα.
Όταν κάτι διαταράσσει αυτό το περίπλοκο σύστημα, μπορεί να προκαλέσει την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα (ταχυκαρδία), πολύ αργά (βραδυκαρδία) ή με ακανόνιστο ρυθμό.
Παράγοντες κινδύνου
Το να μεγαλώνετε ηλικιακά ή να έχετε οικογενειακό ιστορικό ταχυκαρδίας ή άλλης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σας κάνει πιο πιθανό να αναπτύξετε ταχυκαρδία.
Οποιαδήποτε κατάσταση που επιβαρύνει την καρδιά ή βλάπτει τον καρδιακό ιστό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ταχυκαρδίας. Τέτοιες προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:
Αναιμία
Διαβήτης
Καρδιακή ασθένεια
Μεγάλη χρήση αλκοόλ
Έντονη χρήση καφεΐνης
Υψηλή πίεση του αίματος
Υπερδραστήριος ή υπερλειτουργικός θυρεοειδής
Ψυχολογικό στρες ή άγχος
Άπνοια ύπνου
Κάπνισμα
Χρήση διεγερτικών φαρμάκων
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ή η ιατρική θεραπεία για σχετικές καταστάσεις υγείας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ταχυκαρδίας.
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές της ταχυκαρδίας εξαρτώνται από τον τύπο της ταχυκαρδίας, το πόσο γρήγορα χτυπά η καρδιά, πόσο διαρκεί ο γρήγορος καρδιακός ρυθμός και εάν έχετε άλλες καρδιακές παθήσεις.
Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
Θρόμβοι αίματος που μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή
Αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα (καρδιακή ανεπάρκεια)
Συχνές λιποθυμίες ή απώλεια αισθήσεων
Αιφνίδιος θάνατος, που συνήθως σχετίζεται μόνο με κοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή μαρμαρυγή
Πρόληψη
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της ταχυκαρδίας είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Εάν έχετε ήδη καρδιακή νόσο, παρακολουθήστε την και ακολουθήστε το θεραπευτικό σας σχέδιο για να αποτρέψετε την ταχυκαρδία.
Πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Αντιμετωπίστε ή εξαλείψτε τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο. Κάντε τα ακόλουθα βήματα:
Ασκηθείτε και τρώτε υγιεινή διατροφή. Ζήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την καρδιά, ασκούμενοι τακτικά και τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής και λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διόρθωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης) ή της υψηλής χοληστερόλης.
Σταματήστε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε και δεν μπορείτε να το κόψετε μόνοι σας, μιλήστε με το γιατρό σας για στρατηγικές ή προγράμματα που θα σας βοηθήσουν να κόψετε τη συνήθεια του καπνίσματος.
Πίνετε με μέτρο. Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Για ορισμένες καταστάσεις, συνιστάται να αποφεύγετε εντελώς το αλκοόλ. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας ειδικά για την κατάστασή σας.
Μην χρησιμοποιείτε ψυχαγωγικά ναρκωτικά. Μην χρησιμοποιείτε διεγερτικά, όπως η κοκαΐνη. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς εάν χρειάζεστε βοήθεια για τον τερματισμό της ψυχαγωγικής χρήσης ναρκωτικών.
Χρησιμοποιήστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή με προσοχή. Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα και τον βήχα περιέχουν διεγερτικά που μπορεί να πυροδοτήσουν έναν γρήγορο καρδιακό παλμό. Ρωτήστε το γιατρό σας ποια φάρμακα πρέπει να αποφεύγετε.
Περιορίστε την καφεΐνη. Εάν πίνετε ποτά με καφεΐνη, κάντε το με μέτρο (όχι περισσότερα από ένα έως δύο ποτά την ημέρα).
Ελέγξτε το άγχος. Αποφύγετε το περιττό άγχος και μάθετε τεχνικές αντιμετώπισης για να χειρίζεστε το φυσιολογικό στρες με υγιή τρόπο.
Πηγαίνετε σε προγραμματισμένους ελέγχους. Κάντε τακτικές φυσικές εξετάσεις και αναφέρετε τυχόν σημεία ή συμπτώματα στον γιατρό σας.
Παρακολούθηση και θεραπεία υπάρχουσας καρδιακής νόσου
Εάν έχετε ήδη καρδιακή νόσο, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την ταχυκαρδία ή άλλη αρρυθμία:
Ακολουθήστε το σχέδιο. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το σχέδιο θεραπείας σας και λαμβάνετε όλα τα φάρμακα όπως σας συνταγογραφούνται.
Αναφέρετε αμέσως αλλαγές. Εάν τα συμπτώματά σας αλλάξουν ή επιδεινωθούν ή εμφανίσετε νέα συμπτώματα, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.
Διάγνωση
Απαιτείται ενδελεχής φυσική εξέταση, ιατρικό ιστορικό και έλεγχος για τη διάγνωση της ταχυκαρδίας.
Για να διαγνώσει την κατάστασή σας και να καθορίσει τον συγκεκριμένο τύπο ταχυκαρδίας, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας, θα πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για τις συνήθειες υγείας και το ιατρικό ιστορικό σας.
Μπορεί επίσης να χρειαστούν αρκετές καρδιακές εξετάσεις για τη διάγνωση της ταχυκαρδίας.
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα, που ονομάζεται επίσης ΗΚΓ, είναι το πιο κοινό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της ταχυκαρδίας. Είναι μία ανώδυνη εξέταση που ανιχνεύει και καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας χρησιμοποιώντας μικρούς αισθητήρες (ηλεκτρόδια) που συνδέονται στο στήθος και τα χέρια σας.
Ένα ΗΚΓ καταγράφει το χρονισμό και την ισχύ των ηλεκτρικών σημάτων καθώς ταξιδεύουν στην καρδιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει μοτίβα σημάτων για να καθορίσει τι είδους ταχυκαρδία έχετε και πώς τα προβλήματα στην καρδιά μπορεί να προκαλούν γρήγορο καρδιακό ρυθμό.
Holter παρακολούθηση
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να χρησιμοποιήσετε μια φορητή συσκευή ΗΚΓ στο σπίτι για να παράσχετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καρδιακό σας ρυθμό. Οι φορητές ή απομακρυσμένες συσκευές ΗΚΓ περιλαμβάνουν:
Holter ρυθμού. Αυτή η φορητή συσκευή ΗΚΓ μεταφέρεται στην τσέπη σας ή φοριέται σε ζώνη ή ιμάντα ώμου. Καταγράφει τη δραστηριότητα της καρδιάς σας για ένα ολόκληρο 24ωρο, το οποίο παρέχει στον γιατρό σας μια παρατεταμένη ματιά στους καρδιακούς σας ρυθμούς.
Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ζητήσει να κρατήσετε ημερολόγιο τις ίδιες 24 ώρες. Θα περιγράψετε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και θα καταγράψετε τη στιγμή που εμφανίζονται.
Καταγραφέας συμβάντων. Αυτή η φορητή συσκευή ΗΚΓ προορίζεται για την παρακολούθηση της καρδιακής σας δραστηριότητας για μια εβδομάδα έως μερικούς μήνες. Το φοράς όλη μέρα, αλλά καταγράφει μόνο σε συγκεκριμένες ώρες για λίγα λεπτά τη φορά. Με πολλές οθόνες συμβάντων, τις ενεργοποιείτε πατώντας ένα κουμπί όταν έχετε συμπτώματα γρήγορου καρδιακού παλμού.
Άλλα καταγραφικά ανιχνεύουν αυτόματα μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και στη συνέχεια ξεκινούν την εγγραφή. Αυτές οι οθόνες επιτρέπουν στον γιατρό σας να εξετάσει τον καρδιακό σας ρυθμό τη στιγμή των συμπτωμάτων σας.
Άλλες φορητές συσκευές. Ορισμένες προσωπικές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, προσφέρουν παρακολούθηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσάς.
Ηλεκτροφυσιολογική εξέταση
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ηλεκτροφυσιολογική εξέταση για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση ή να εντοπίσει τη θέση των προβλημάτων στο κύκλωμα της καρδιάς σας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, ένας γιατρός εισάγει λεπτούς, εύκαμπτους σωλήνες (καθετήρες) με ηλεκτρόδια στη βουβωνική χώρα, το χέρι ή το λαιμό σας και τους καθοδηγεί μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας σε διάφορα σημεία στην καρδιά σας. Μόλις τοποθετηθούν, τα ηλεκτρόδια μπορούν να χαρτογραφήσουν με ακρίβεια την εξάπλωση των ηλεκτρικών παλμών κατά τη διάρκεια κάθε παλμού και να εντοπίσουν ανωμαλίες στο κύκλωμά σας.
Καρδιακή απεικόνιση
Η απεικόνιση της καρδιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν οι δομικές ανωμαλίες επηρεάζουν τη ροή του αίματος και συμβάλλουν στην ταχυκαρδία.
Οι καρδιακές απεικονιστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:
Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα δημιουργεί μια κινούμενη εικόνα της καρδιάς σας χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Μπορεί να εντοπίσει περιοχές με κακή ροή αίματος, μη φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες και καρδιακό μυ που δεν λειτουργεί κανονικά.
Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία μπορεί να παρέχει ακίνητες ή κινούμενες εικόνες του τρόπου με τον οποίο το αίμα ρέει μέσα από την καρδιά και να ανιχνεύσει ανωμαλίες.
Αξονική Τομογραφία (CT). Οι αξονικές τομογραφίες συνδυάζουν πολλές εικόνες ακτίνων Χ για να παρέχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα εγκάρσιας τομής της καρδιάς.
Στεφανιογραφία. Για να μελετήσει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σας, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει στεφανιαία αγγειογραφία για να αποκαλύψει πιθανά μπλοκαρίσματα ή ανωμαλίες. Χρησιμοποιεί μια βαφή και ειδικές ακτίνες Χ για να δείξει το εσωτερικό των στεφανιαίων αρτηριών σας.
Ακτινογραφία θώρακος. Αυτή η εξέταση χρησιμοποιείται για τη λήψη στατικών φωτογραφιών της καρδιάς και των πνευμόνων σας και μπορεί να ανιχνεύσει εάν η καρδιά σας είναι μεγεθυσμένη.
Τεστ κόπωσης
Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα τεστ κόπωσης για να δει πώς λειτουργεί η καρδιά σας ενώ εργάζεται σκληρά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν χορηγείται φαρμακευτική αγωγή για να χτυπήσει γρήγορα.
Σε ένα τεστ κόπωσης με άσκηση, τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο στήθος σας για να παρακολουθούν τη λειτουργία της καρδιάς ενώ ασκείστε, συνήθως περπατώντας σε διάδρομο. Άλλες εξετάσεις καρδιάς μπορούν να γίνουν μαζί με τεστ κόπωσης.
Δοκιμή ανακλινόμενου τραπεζιού
Αυτή η δοκιμασία χρησιμοποιείται μερικές φορές για να βοηθήσει τον γιατρό σας να κατανοήσει καλύτερα πώς η ταχυκαρδία σας συμβάλλει στη λιποθυμία. Κάτω από προσεκτική παρακολούθηση, θα λάβετε ένα φάρμακο που προκαλεί επεισόδιο ταχυκαρδίας. Ξαπλώνετε σε ένα ειδικό τραπέζι και μετά το τραπέζι γέρνει σαν να είστε όρθιοι. Ο γιατρός σας σημειώνει πώς η καρδιά και το νευρικό σας σύστημα ανταποκρίνονται σε αυτές τις αλλαγές θέσης.
Πρόσθετες εξετάσεις
Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις όπως απαιτείται για να διαγνώσει μια υποκείμενη πάθηση που συμβάλλει στην ταχυκαρδία και να κρίνει την κατάσταση της καρδιάς σας.