Σακχαρώδης Διαβήτης

Εικόνα που περιέχει πίνακας Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο στο αίμα (γλυκόζη). Η γλυκόζη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας επειδή είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που αποτελούν τους μύες και τους ιστούς σας. Είναι επίσης η κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου σας.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Η υποκείμενη αιτία του διαβήτη ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο. Όμως, ανεξάρτητα από το είδος του διαβήτη που έχετε, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα σας. Η υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι χρόνιες καταστάσεις διαβήτη περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Οι δυνητικά αναστρέψιμες καταστάσεις διαβήτη περιλαμβάνουν τον προδιαβήτη και τον διαβήτη κύησης. Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι υψηλότερα από το κανονικό, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να ταξινομηθούν ως διαβήτης. Και ο προδιαβήτης είναι συχνά ο πρόδρομος του διαβήτη, εκτός εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της εξέλιξης. Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά μπορεί να υποχωρήσει μετά τον τοκετό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του διαβήτη ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο αυξημένο είναι το σάκχαρό σας. Μερικοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, μπορεί μερικές φορές να μην εμφανίζουν συμπτώματα. Στον διαβήτη τύπου 1, τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται γρήγορα και να είναι πιο σοβαρά.

Τα συμπτώματα του διαβήτη

Μερικά από τα σημεία και συμπτώματα του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2 είναι:

Αυξημένη δίψα

Συχνουρία

Ακραία πείνα

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Παρουσία κετονών στα ούρα (οι κετόνες είναι υποπροϊόν της διάσπασης των μυών και του λίπους που συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ινσουλίνη)

Κούραση

Ευερεθιστότητα

Θολή όραση

Πληγές αργής επούλωσης

Συχνές λοιμώξεις, όπως μολύνσεις των ούλων ή του δέρματος και κολπικές λοιμώξεις

Ο διαβήτης τύπου 1 μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Ο διαβήτης τύπου 2, ο πιο κοινός τύπος, μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αν και είναι πιο κοινός σε άτομα άνω των 40 ετών.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε διαβήτη. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε πιθανά συμπτώματα διαβήτη, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί η πάθηση, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με διαβήτη. Αφού λάβετε τη διάγνωσή σας, θα χρειαστείτε στενή ιατρική παρακολούθηση μέχρι να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Αιτίες

Για να κατανοήσετε τον διαβήτη, πρέπει πρώτα να καταλάβετε πώς κανονικά επεξεργάζεται η γλυκόζη στο σώμα.

Πώς λειτουργεί η ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που προέρχεται από έναν αδένα που βρίσκεται πίσω και κάτω από το στομάχι (πάγκρεας).

Το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος.

Η ινσουλίνη κυκλοφορεί, επιτρέποντας στο σάκχαρο να εισέλθει στα κύτταρά σας.

Η ινσουλίνη μειώνει την ποσότητα του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Καθώς το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πέφτει, τόσο πέφτει η έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Ο ρόλος της γλυκόζης

Η γλυκόζη – ένα σάκχαρο – είναι μια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα που αποτελούν τους μύες και άλλους ιστούς.

Η γλυκόζη προέρχεται από δύο κύριες πηγές: την τροφή και το συκώτι σας.

Το σάκχαρο απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου εισέρχεται στα κύτταρα με τη βοήθεια της ινσουλίνης.

Το συκώτι σας αποθηκεύει και παράγει γλυκόζη.

Όταν τα επίπεδα γλυκόζης σας είναι χαμηλά, όπως όταν δεν έχετε φάει για αρκετό καιρό, το συκώτι διασπά το αποθηκευμένο γλυκογόνο σε γλυκόζη για να διατηρήσει το επίπεδο γλυκόζης σας σε ένα φυσιολογικό εύρος.

Αιτίες διαβήτη τύπου 1

Η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα – το οποίο συνήθως καταπολεμά τα επιβλαβή βακτήρια ή τους ιούς – επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό σας αφήνει με λίγη ή καθόλου ινσουλίνη. Αντί να μεταφερθεί στα κύτταρά σας, το σάκχαρο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Ο τύπος 1 πιστεύεται ότι προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής ευαισθησίας και περιβαλλοντικών παραγόντων, αν και ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι παράγοντες είναι ακόμα ασαφές. Το βάρος δεν πιστεύεται ότι είναι παράγοντας στον διαβήτη τύπου 1.

Αιτίες προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2

Στον προδιαβήτη – που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 – και στον διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρά σας γίνονται ανθεκτικά στη δράση της ινσουλίνης και το πάγκρεας σας αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Αντί να μετακινηθεί στα κύτταρά σας όπου χρειάζεται για ενέργεια, το σάκχαρο συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό είναι αβέβαιο, αν και πιστεύεται ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο και στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Το υπερβολικό βάρος συνδέεται στενά με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν είναι όλοι οι πάσχοντες τύπου 2 υπέρβαροι.

Αιτίες διαβήτη κύησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παράγει ορμόνες για να διατηρήσει την εγκυμοσύνη σας. Αυτές οι ορμόνες κάνουν τα κύτταρα σας πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη.

Κανονικά, το πάγκρεας σας ανταποκρίνεται παράγοντας αρκετή επιπλέον ινσουλίνη για να ξεπεραστεί αυτή η αντίσταση. Αλλά μερικές φορές το πάγκρεας σας δεν μπορεί να συμβαδίσει. Όταν συμβεί αυτό, πολύ λίγη γλυκόζη εισέρχεται στα κύτταρά σας και πάρα πολύ μένει στο αίμα σας προκαλώντας διαβήτη κύησης.

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη εξαρτώνται από τον τύπο του διαβήτη.

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 1

Αν και η ακριβής αιτία του διαβήτη τύπου 1 είναι άγνωστη, οι παράγοντες που μπορεί να σηματοδοτούν αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν ένας γονέας ή ένας αδερφός έχει διαβήτη τύπου 1.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Περιστάσεις όπως η έκθεση σε μια ιογενή ασθένεια πιθανότατα παίζουν κάποιο ρόλο στον διαβήτη τύπου 1.

Η παρουσία καταστροφικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (αυτοαντισώματα). Μερικές φορές τα μέλη της οικογένειας ατόμων με διαβήτη τύπου 1 ελέγχονται για την παρουσία αυτοαντισωμάτων του διαβήτη. Εάν έχετε αυτά τα αυτοαντισώματα, έχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 1. Αλλά δεν αναπτύσσουν διαβήτη όλοι όσοι έχουν αυτά τα αυτοαντισώματα.

Γεωγραφία. Ορισμένες χώρες, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 1.

Παράγοντες κινδύνου για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2

Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως γιατί κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2 και άλλοι όχι. Είναι σαφές ότι ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, ωστόσο, όπως:

Παράγοντες κινδύνου για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2

Βάρος. Όσο περισσότερο λιπώδη ιστό έχετε, τόσο πιο ανθεκτικά γίνονται τα κύτταρα σας στην ινσουλίνη.

Αδράνεια. Όσο λιγότερο δραστήριοι είστε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σας. Η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να ελέγχετε το βάρος σας, καταναλώνει τη γλυκόζη ως ενέργεια και κάνει τα κύτταρα σας πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη.

Οικογενειακό ιστορικό. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν ένας γονέας ή ένας αδερφός έχει διαβήτη τύπου 2.

Φυλή. Αν και δεν είναι σαφές γιατί, ορισμένα άτομα – συμπεριλαμβανομένων των Μαύρων, των Ισπανόφωνων, των Αμερικανών Ινδιάνων και των Αμερικανών Ασιατικής καταγωγής – διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Ηλικία. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τείνετε να ασκείστε λιγότερο, να χάνετε μυϊκή μάζα και να παίρνετε βάρος καθώς μεγαλώνετε. Αλλά ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται επίσης μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των νεότερων ενηλίκων.

Διαβήτης κύησης. Εάν εμφανίσατε διαβήτη κύησης όταν ήσασταν έγκυος, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξετε προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Εάν γεννήσατε ένα μωρό που ζυγίζει περισσότερο από 4 κιλά, κινδυνεύετε επίσης από διαβήτη τύπου 2.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Για τις γυναίκες, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες εμμηνορροϊκές περιόδους, υπερβολική τριχοφυΐα και παχυσαρκία – αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Υψηλή πίεση του αίματος. Η αρτηριακή πίεση πάνω από 140/90 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) ή «καλής» χοληστερόλης, ο κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλότερος. Τα τριγλυκερίδια είναι ένας άλλος τύπος λίπους που μεταφέρεται στο αίμα. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων έχουν αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ενημερώσει ποια είναι τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων σας.

Παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης

Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Μερικές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες. Οι παράγοντες κινδύνου για διαβήτη κύησης περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Οι γυναίκες άνω των 25 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό. Ο κίνδυνος σας αυξάνεται εάν έχετε προδιαβήτη – πρόδρομο του διαβήτη τύπου 2 – ή εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας, όπως ένας γονέας ή ένας αδερφός, έχει διαβήτη τύπου 2. Διατρέχετε επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εάν είχατε διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης, εάν γεννήσατε ένα πολύ μεγάλο μωρό ή εάν είχατε μια ανεξήγητη αποβολή.

Βάρος. Το υπερβολικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο.

Φυλή. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, οι γυναίκες που είναι μαύρες, ισπανόφωνες, Ινδιάνες ή Ασιάτισσες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη κύησης.

Επιπλοκές

Οι μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη αναπτύσσονται σταδιακά. Όσο περισσότερο έχετε διαβήτη – και όσο λιγότερο ελέγχετε το σάκχαρό σας – τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Τελικά, οι επιπλοκές του διαβήτη μπορεί να είναι αίτιο αναπηρίας ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Καρδιαγγειακή νόσο. Ο διαβήτης αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου με πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και στένωση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Εάν έχετε διαβήτη, έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Νευρική βλάβη (νευροπάθεια). Η περίσσεια σακχάρου μπορεί να τραυματίσει τα τοιχώματα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή) που τρέφουν τα νεύρα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα, μούδιασμα, κάψιμο ή πόνο που συνήθως ξεκινά από τις άκρες των δακτύλων των ποδιών ή των δακτύλων των χεριών και σταδιακά εξαπλώνεται προς τα πάνω.

Εάν αφεθείτε χωρίς θεραπεία, θα μπορούσατε να χάσετε κάθε ίχνος αίσθησης στα προσβεβλημένα άκρα. Η βλάβη στα νεύρα που σχετίζεται με την πέψη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με ναυτία, έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Για τους άνδρες, μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία.

Βλάβη των νεφρών (νεφροπάθεια). Τα νεφρά περιέχουν εκατομμύρια μικροσκοπικές συστάδες αιμοφόρων αγγείων (σπειραμάτων) που φιλτράρουν απόβλητα από το αίμα σας. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει αυτό το ευαίσθητο σύστημα φιλτραρίσματος. Σοβαρή βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια ή μη αναστρέψιμη νεφρική νόσο τελικού σταδίου, η οποία μπορεί να απαιτεί αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

Οφθαλμική βλάβη (αμφιβληστροειδοπάθεια). Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια), οδηγώντας δυνητικά σε τύφλωση. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για άλλες σοβαρές παθήσεις της όρασης, όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Ζημιά στα πόδια. Η βλάβη των νεύρων στα πόδια ή η κακή ροή αίματος στα πόδια αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων επιπλοκών στα πόδια. Αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα κοψίματα και οι φουσκάλες μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές λοιμώξεις, οι οποίες συχνά επουλώνονται ελάχιστα. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί τελικά να απαιτήσουν ακρωτηριασμό του δακτύλου ή του ποδιού.

Δερματικές καταστάσεις. Ο διαβήτης μπορεί να σας κάνει πιο ευαίσθητους σε δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων.

Πρόβλημα ακοής. Τα προβλήματα ακοής είναι πιο συχνά σε άτομα με διαβήτη.

Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Όσο πιο φτωχός είναι ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος. Αν και υπάρχουν θεωρίες για το πώς αυτές οι διαταραχές μπορεί να συνδέονται, καμία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

Κατάθλιψη. Τα συμπτώματα κατάθλιψης είναι κοινά σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη διαχείριση του διαβήτη.

Επιπλοκές του διαβήτη κύησης

Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν διαβήτη κύησης γεννούν υγιή μωρά. Ωστόσο, τα χωρίς θεραπεία ή μη ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε εσάς και το μωρό σας.

Επιπλοκές στο μωρό σας μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα του διαβήτη κύησης, όπως:

Υπερβολική ανάπτυξη. Η επιπλέον γλυκόζη μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα, ο οποίος ενεργοποιεί το πάγκρεας του μωρού σας να παράγει επιπλέον ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το μωρό σας να μεγαλώσει πολύ (μακροσωμία). Τα πολύ μεγάλα μωρά είναι πιο πιθανό να χρειαστούν τοκετό με καισαρική τομή.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Μερικές φορές τα μωρά των μητέρων με διαβήτη κύησης αναπτύσσουν χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) λίγο μετά τη γέννηση επειδή η δική τους παραγωγή ινσουλίνης είναι υψηλή. Η έγκαιρη σίτιση και μερικές φορές ένα ενδοφλέβιο διάλυμα γλυκόζης μπορεί να επαναφέρει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του μωρού στο φυσιολογικό.

Διαβήτης τύπου 2 αργότερα στη ζωή. Τα μωρά των μητέρων που έχουν διαβήτη κύησης έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους.

Θάνατος. Ο διαβήτης κύησης που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο του μωρού είτε πριν είτε λίγο μετά τη γέννηση.

Επιπλοκές στη μητέρα μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα του διαβήτη κύησης, όπως:

Προεκλαμψία. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα και πρήξιμο στα πόδια. Η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ή ακόμα και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.

Επακόλουθος διαβήτης κύησης. Από τη στιγμή που είχατε διαβήτη κύησης σε μια εγκυμοσύνη, είναι πιο πιθανό να τον έχετε ξανά με την επόμενη εγκυμοσύνη. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη – συνήθως διαβήτη τύπου 2 – καθώς μεγαλώνετε.

Επιπλοκές του προδιαβήτη

Ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Πρόληψη

Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί. Ωστόσο, οι ίδιες επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής που βοηθούν στη θεραπεία του προδιαβήτη, του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη τους:

Τρώτε υγιεινές τροφές. Επιλέξτε τροφές χαμηλότερες σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλότερες σε φυτικές ίνες. Εστιάστε στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε για ποικιλία για να αποτρέψετε την πλήξη.

Κάντε περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Επιδιώξτε περίπου 30 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ή τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα.

Χάστε τα περιττά κιλά. Εάν είστε υπέρβαροι, η απώλεια ακόμη και του 7% του σωματικού σας βάρους – για παράδειγμα 6,3 κιλά εάν ζυγίζετε 90 κιλά) – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη.

Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να χάσετε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με το γιατρό σας για το πόσο βάρος είναι υγιές για να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να διατηρήσετε το βάρος σας σε ένα υγιές εύρος, εστιάστε σε μόνιμες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και στις συνήθειες άσκησης. Δώστε κίνητρο στον εαυτό σας θυμούμενος τα οφέλη της απώλειας βάρους, όπως μια πιο υγιή καρδιά, περισσότερη ενέργεια και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.

Μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή είναι επίσης μια επιλογή. Τα από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη όπως η μετφορμίνη ( Glucophage, Glucofree και άλλα) μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 — αλλά οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής παραμένουν απαραίτητες. Να ελέγχετε το σάκχαρό σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να ελέγχετε ότι δεν έχετε αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

 

Opening Hours