Βηματοδότης

Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή που τοποθετείται (εμφυτεύεται) στο στήθος για να βοηθήσει στον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την πολύ αργή λειτουργία της καρδιάς. Η εμφύτευση βηματοδότη στο στήθος απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ο βηματοδότης ονομάζεται επίσης συσκευή καρδιακής βηματοδότησης.

Τύποι

Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να έχετε έναν από τους παρακάτω τύπους βηματοδότη.

Βηματοδότης μονής κοιλότητας. Αυτός ο τύπος συνήθως μεταφέρει ηλεκτρικά ερεθίσματα στη δεξιά κοιλία της καρδιάς σας.

Βηματοδότης διπλής κοιλότητας. Αυτός ο τύπος μεταφέρει ηλεκτρικά ερεθίσματα στη δεξιά κοιλία και στον δεξιό κόλπο της καρδιάς σας για να βοηθήσει στον έλεγχο του χρόνου των συσπάσεων μεταξύ των δύο θαλάμων.

Αμφικοιλιακός βηματοδότης. Η αμφικοιλιακή βηματοδότηση, που ονομάζεται επίσης θεραπεία καρδιακού επανασυγχρονισμού, είναι για άτομα που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια και προβλήματα καρδιακού παλμού. Αυτός ο τύπος βηματοδότη διεγείρει και τις δύο κάτω κοιλότητες της καρδιάς (τη δεξιά και την αριστερή κοιλία) για να κάνει την καρδιά να χτυπά πιο αποτελεσματικά.

Πότε τοποθετείται

Ένας βηματοδότης εμφυτεύεται για να βοηθήσει στον έλεγχο του καρδιακού σας παλμού. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει έναν προσωρινό βηματοδότη όταν έχετε αργό καρδιακό παλμό (βραδυκαρδία) μετά από καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση ή υπερβολική δόση φαρμάκων, αλλά ο καρδιακός σας παλμός αναμένεται να ανακάμψει. Ένας βηματοδότης μπορεί να εμφυτευτεί μόνιμα για να διορθώσει έναν χρόνιο αργό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή για να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

Πώς χτυπάει η καρδιά σου

Η καρδιά είναι μια μυώδης αντλία μεγέθους γροθιάς με τέσσερις θαλάμους, δύο στην αριστερή πλευρά και δύο στη δεξιά. Οι άνω θάλαμοι (δεξιός και αριστερός κόλπος) και οι κάτω θάλαμοι (δεξιά και αριστερή κοιλία) συνεργάζονται με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας για να κρατούν την καρδιά σας σε κατάλληλο ρυθμό – συνήθως 60 έως 100 παλμούς το λεπτό για ενήλικες σε κατάσταση ηρεμίας.

Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας ελέγχει τον καρδιακό σας παλμό, ξεκινώντας από μια ομάδα κυττάρων στο πάνω μέρος της καρδιάς (φλεβόκομβος) και εξαπλώνεται στο κάτω μέρος, προκαλώντας τη συστολή και την άντληση αίματος. Η γήρανση, η βλάβη του καρδιακού μυός από καρδιακή προσβολή, ορισμένα φάρμακα και ορισμένες γενετικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

βλάβη του καρδιακού μυός από καρδιακή προσβολή

Αυτό που κάνει ένας βηματοδότης

Οι βηματοδότες λειτουργούν μόνο όταν χρειάζεται. Εάν ο καρδιακός σας παλμός είναι πολύ αργός (βραδυκαρδία), ο βηματοδότης στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας για να διορθώσει τον παλμό.

Ορισμένοι νεότεροι βηματοδότες διαθέτουν επίσης αισθητήρες που ανιχνεύουν την κίνηση του σώματος ή τον ρυθμό αναπνοής και σηματοδοτούν τις συσκευές να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως απαιτείται.

Ένας βηματοδότης έχει δύο μέρη:

Γεννήτρια παλμών. Αυτό το μικρό μεταλλικό δοχείο φιλοξενεί μια μπαταρία και το ηλεκτρικό κύκλωμα που ελέγχει τον ρυθμό των ηλεκτρικών παλμών που στέλνονται στην καρδιά.

Απαγωγές (ηλεκτρόδια). Ένα έως τρία εύκαμπτα, μονωμένα καλώδια τοποθετούνται το καθένα σε έναν ή περισσότερους θαλάμους της καρδιάς και παρέχουν τους ηλεκτρικούς παλμούς για να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, ορισμένοι νεότεροι βηματοδότες δεν απαιτούν απαγωγές. Αυτές οι συσκευές, που ονομάζονται βηματοδότες χωρίς μόλυβδο, εμφυτεύονται απευθείας στον καρδιακό μυ.

βηματοδότες χωρίς μόλυβδο

Κίνδυνοι

Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση βηματοδότη ή τη χρήση βηματοδότη είναι ασυνήθιστες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Λοίμωξη κοντά στο σημείο στην καρδιά όπου έχει εμφυτευτεί η συσκευή

Οίδημα, μώλωπες ή αιμορραγία στη θέση του βηματοδότη, ειδικά εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος

Θρόμβοι αίματος (θρομβοεμβολή) κοντά στη θέση του βηματοδότη

Βλάβη σε αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα κοντά στον βηματοδότη

Συμπτυγμένος πνεύμονας (πνευμοθώρακας)

Αίμα στο διάστημα μεταξύ του πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος (αιμοθώρακας)

Κίνηση (μετατόπιση) της συσκευής ή των απαγωγών, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή διάτρηση (σπάνια)

Πώς προετοιμάζεστε

Πριν αποφασίσει ο γιατρός σας εάν χρειάζεστε βηματοδότη, θα κάνετε πολλές εξετάσεις για να βρείτε την αιτία του ακανόνιστου καρδιακού σας παλμού. Οι εξετάσεις που γίνονται πριν πάρετε βηματοδότη θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτό η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτοκόλλητα επιθέματα (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή καθόλου.

Holter ρυθμού. Το Holter ρυθμού είναι μια μικρή, φορητή συσκευή που παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να φοράτε Holter ρυθμού για 1 έως 2 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συσκευή καταγράφει όλους τους παλμούς της καρδιάς σας. Η παρακολούθηση Holter είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση προβλημάτων καρδιακού παλμού που συμβαίνουν σε απρόβλεπτες στιγμές. Ορισμένες προσωπικές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, προσφέρουν παρακολούθηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσάς.

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες του μεγέθους, της δομής και της κίνησης της καρδιάς.

Τεστ κόπωσης. Ορισμένα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Για το stress test γίνεται ηλεκτροκαρδιογράφημα πριν κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά ενώ περπατάτε σε διάδρομο ή κάνετε ποδήλατο. Μερικές φορές, ένα τεστ κόπωσης γίνεται μαζί με ηχοκαρδιογραφία ή πυρηνική απεικόνιση.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Πριν από τη διαδικασία

Πιθανότατα θα είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την εμφύτευση του βηματοδότη, η οποία συνήθως διαρκεί μερικές ώρες. Ένας ειδικός θα εισάγει έναν ενδοφλέβιο καθετήρα στο αντιβράχιο ή το χέρι σας και θα σας δώσει ένα φάρμακο που ονομάζεται ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Το στήθος σας καθαρίζεται με ειδικό σαπούνι.

Οι περισσότερες εμφυτεύσεις βηματοδότη γίνονται με τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή των τομών. Ωστόσο, η ποσότητα καταστολής που απαιτείται για τη διαδικασία εξαρτάται από τις συγκεκριμένες συνθήκες υγείας σας. Μπορεί να είστε πλήρως ξύπνιοι ή ελαφρά ναρκωμένοι ή μπορεί να σας χορηγηθεί γενική αναισθησία (σε πλήρη ύπνο).

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Ένα ή περισσότερα καλώδια εισάγονται σε μια κύρια φλέβα κάτω ή κοντά στην κλείδα σας και οδηγούνται στην καρδιά σας χρησιμοποιώντας εικόνες ακτίνων Χ. Το ένα άκρο κάθε σύρματος είναι ασφαλισμένο στην κατάλληλη θέση στην καρδιά σας, ενώ το άλλο άκρο συνδέεται με τη γεννήτρια παλμών, η οποία συνήθως εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στην περιοχή κάτω από την κλείδα σας.

Ένας βηματοδότης χωρίς μόλυβδο είναι μικρότερος και συνήθως απαιτεί μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση της συσκευής. Η γεννήτρια παλμών και άλλα μέρη του βηματοδότη περιέχονται σε μία μόνο κάψουλα. Ο γιατρός εισάγει ένα εύκαμπτο περίβλημα (καθετήρα) σε μια φλέβα στη βουβωνική χώρα και στη συνέχεια καθοδηγεί τον βηματοδότη ενός συστατικού μέσω του καθετήρα στη σωστή θέση στην καρδιά.

Μετά τη διαδικασία

Πιθανότατα θα μείνετε στο νοσοκομείο για μια μέρα μετά την εμφύτευση βηματοδότη. Ο βηματοδότης σας θα προγραμματιστεί ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες του καρδιακού σας ρυθμού. Θα χρειαστεί να κανονίσετε να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει στο σπίτι από το νοσοκομείο.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να αποφύγετε την έντονη άσκηση ή την άρση βαρών για περίπου ένα μήνα. Αποφύγετε την άσκηση πίεσης στην περιοχή όπου εμφυτεύτηκε ο βηματοδότης. Εάν έχετε πόνο σε αυτήν την περιοχή, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ( Depon, Panadol και άλλα) ή ιβουπροφαίνη (Brufen, Nurofen και άλλα).

Ιδιαίτερες προφυλάξεις

Είναι απίθανο ο βηματοδότης σας να σταματήσει να λειτουργεί σωστά λόγω ηλεκτρικών παρεμβολών. Ωστόσο, θα χρειαστεί να λάβετε μερικές προφυλάξεις:

Κινητά τηλέφωνα. Είναι ασφαλές να μιλάτε σε κινητό τηλέφωνο, αλλά κρατήστε το κινητό σας τουλάχιστον 15 εκατοστά μακριά από τον βηματοδότη σας. Μην κρατάτε το τηλέφωνό σας σε τσέπη πουκάμισου. Όταν μιλάτε στο τηλέφωνό σας, κρατήστε το στο αυτί απέναντι από την πλευρά όπου εμφυτεύτηκε ο βηματοδότης σας.

Συστήματα ασφαλείας. Η διέλευση από έναν ανιχνευτή μετάλλων αεροδρομίου δεν θα επηρεάσει τον βηματοδότη σας, αν και το μέταλλο στον βηματοδότη μπορεί ενεργοποιήσει τον ήχο συναγερμού. Αποφύγετε όμως να παραμείνετε κοντά ή να ακουμπάτε πάνω σε ένα σύστημα ανίχνευσης μετάλλων.

Για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα, να έχετε μαζί σας μια ταυτότητα που να δηλώνει ότι έχετε βηματοδότη.

Ιατρικός εξοπλισμός. Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι σας γνωρίζουν ότι έχετε βηματοδότη. Ορισμένες ιατρικές διαδικασίες, όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία, θεραπεία με ακτινοβολία καρκίνου, ηλεκτροκαυτηριασμός για τον έλεγχο της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και λιθοτριψία κρουστικών κυμάτων για διάσπαση μεγάλων λίθων στα νεφρά ή χολόλιθους μπορεί να επηρεάσουν τον βηματοδότη σας.

Εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας. Σταθείτε τουλάχιστον 60 εκατοστά από εξοπλισμό συγκόλλησης, μετασχηματιστές υψηλής τάσης ή συστήματα ηλεκτροπαραγωγής. Εάν εργάζεστε γύρω από τέτοιο εξοπλισμό, ρωτήστε το γιατρό σας να κανονίσει μια εξέταση στο χώρο εργασίας σας για να προσδιορίσετε εάν ο εξοπλισμός επηρεάζει τον βηματοδότη σας.

Οι συσκευές που είναι απίθανο να επηρεάσουν τον βηματοδότη σας περιλαμβάνουν φούρνους μικροκυμάτων, τηλεοράσεις και τηλεχειριστήρια, ραδιόφωνα, τοστιέρες, ηλεκτρικές κουβέρτες, ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές και ηλεκτρικά τρυπάνια.

Αποτελέσματα

Η χρήση βηματοδότη θα πρέπει να βελτιώσει τα συμπτώματα που προκαλούνται από αργό καρδιακό παλμό, όπως κόπωση, ζαλάδα και λιποθυμία. Επειδή οι περισσότεροι από τους σημερινούς βηματοδότες προσαρμόζουν αυτόματα τον καρδιακό ρυθμό ώστε να ταιριάζει με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, μπορεί να σας επιτρέψουν να συνεχίσετε έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τον βηματοδότη σας κάθε 3 έως 6 μήνες. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παχύνετε, εάν τα πόδια ή οι αστράγαλοι σας πρηστούν ή εάν λιποθυμήσετε ή ζαλιστείτε.

Οι περισσότεροι βηματοδότες μπορούν να ελεγχθούν από τον γιατρό σας εξ αποστάσεως, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πάτε στο ιατρείο. Ο βηματοδότης σας στέλνει πληροφορίες στον γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παλμών και του ρυθμού σας, του τρόπου λειτουργίας του βηματοδότη σας και της διάρκειας ζωής της μπαταρίας που απομένει.

Η μπαταρία του βηματοδότη σας θα πρέπει να διαρκεί 5 έως 15 χρόνια. Όταν η μπαταρία σταματήσει να λειτουργεί, θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να την αντικαταστήσετε. Η διαδικασία αλλαγής της μπαταρίας του βηματοδότη σας είναι συχνά πιο γρήγορη και απαιτεί λιγότερο χρόνο αποκατάστασης από τη διαδικασία εμφύτευσης του βηματοδότη σας.

Βηματοδότες και ζητήματα στο τέλος της ζωής

Εάν έχετε βηματοδότη και αρρωστήσετε στο τελικό στάδιο με μια πάθηση που δεν σχετίζεται με την καρδιά σας, όπως ο καρκίνος, είναι πιθανό ο βηματοδότης σας να παρατείνει τη ζωή σας. Οι γιατροί και οι ερευνητές διίστανται στις απόψεις τους σχετικά με την απενεργοποίηση του βηματοδότη σε καταστάσεις στο τέλος της ζωής των ασθενών.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε βηματοδότη και ανησυχείτε μήπως τον απενεργοποιήσετε. Μπορεί επίσης να θέλετε να μιλήσετε με μέλη της οικογένειας ή με άλλο άτομο που έχει οριστεί να λαμβάνει ιατρικές αποφάσεις για εσάς σχετικά με το τι θα θέλατε να κάνετε σε καταστάσεις φροντίδας στο τέλος της ζωής σας.

 

Opening Hours