Υψηλή Χοληστερόλη

Υψηλή Χοληστερόλη

Υψηλή Χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο αίμα σας. Το σώμα σας χρειάζεται χοληστερόλη για να χτίσει υγιή κύτταρα, αλλά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Με υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε να αναπτύξετε εναποθέσεις λίπους στα αιμοφόρα αγγεία σας. Τελικά, αυτές οι εναποθέσεις αυξάνονται, δυσκολεύοντας τη ροή αρκετού αίματος μέσω των αρτηριών σας. Μερικές φορές, αυτές οι εναποθέσεις μπορεί να σπάσουν ξαφνικά και να σχηματίσουν θρόμβο που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Υψηλή Χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να κληρονομηθεί, αλλά είναι συχνά το αποτέλεσμα ανθυγιεινών επιλογών τρόπου ζωής, που σημαίνει ότι μπορεί να προληφθεί και θεραπευθεί. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

Συμπτώματα

Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα. Μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί εάν την έχετε.

Πότε να δείτε γιατρό

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος (NHLBI), ο πρώτος έλεγχος χοληστερόλης ενός ατόμου πρέπει να γίνεται μεταξύ 9 και 11 ετών και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια μετά από αυτό.

Το NHLBI συνιστά να γίνονται έλεγχοι χοληστερόλης κάθε ένα έως δύο χρόνια για άνδρες ηλικίας 45 έως 65 ετών και για γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών. Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ χοληστερόλης ετησίως.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας δεν είναι εντός των επιθυμητών ορίων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προτείνει πιο συχνές εξετάσεις εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερόλης, καρδιακής νόσου ή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αιτίες

Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματός σας, συνδεδεμένη με πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός πρωτεϊνών και χοληστερόλης ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χοληστερόλης, ανάλογα με το τι μεταφέρει η λιποπρωτεΐνη. Αυτοί είναι:

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL, η «κακή» χοληστερόλη, μεταφέρει σωματίδια χοληστερόλης σε όλο το σώμα σας. Η χοληστερόλη LDL συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών σας, καθιστώντας τις σκληρές και στενές.

Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η HDL, η «καλή» χοληστερόλη, μαζεύει την περίσσεια χοληστερόλη και τη μεταφέρει πίσω στο συκώτι σας.

Ένα λιπιδικό προφίλ μετρά επίσης τυπικά τα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους στο αίμα. Το να έχετε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Παράγοντες που μπορείτε να ελέγξετε —όπως η αδράνεια, η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή— συμβάλλουν στα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Παράγοντες πέρα ​​από τον έλεγχό σας μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, η γενετική σας σύνθεση μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να αφαιρέσει τη χοληστερόλη LDL από το αίμα σας ή να τη διασπάσει στο ήπαρ.

Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

Χρόνια νεφρική νόσο

Διαβήτη

HIV/AIDS

Υποθυρεοειδισμό

Λύκο

Τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν επίσης να επιδεινωθούν από ορισμένους τύπους φαρμάκων που μπορεί να παίρνετε για άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

Ακμή

Καρκίνο

Υψηλή πίεση του αίματος

HIV/AIDS

Ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί

Μεταμοσχεύσεις οργάνων

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

Κακή διατροφή. Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών ή τρανς λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται στα λιπαρά κομμάτια κρέατος και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συχνά σε συσκευασμένα σνακ ή επιδόρπια.

Παχυσαρκία. Το να έχετε δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο, σας θέτει σε κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.

Έλλειψη άσκησης. Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της HDL του σώματός σας, της «καλής» χοληστερόλης.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει το επίπεδο της HDL, της «καλής» χοληστερόλης.

Αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης σας.

Ηλικία. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν ανθυγιεινή χοληστερόλη, αλλά είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών. Καθώς μεγαλώνετε, το συκώτι σας γίνεται λιγότερο ικανό να αφαιρεί την LDL χοληστερόλη.

Επιπλοκές

Ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη συσσώρευση χοληστερόλης και άλλων εναποθέσεων στα τοιχώματα των αρτηριών σας (αθηροσκλήρωση). Αυτές οι εναποθέσεις (πλάκες) μπορούν να μειώσουν τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:

Πόνος στο στήθος. Εάν επηρεαστούν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα (στεφανιαίες αρτηρίες), μπορεί να έχετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) και άλλα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

Έμφραγμα. Εάν οι πλάκες σχιστούν ή σπάσουν, μπορεί να σχηματιστεί θρόμβος αίματος στο σημείο της ρήξης της πλάκας — εμποδίζοντας τη ροή του αίματος ή τα θραύσματα να απελευθερωθούν και να φράξουν μια αρτηρία σε σημείο μετά τη βλάβη. Εάν η ροή του αίματος σε μέρος της καρδιάς σας σταματήσει, θα έχετε καρδιακή προσβολή.

Εγκεφαλικό. Παρόμοια με μια καρδιακή προσβολή, ένα εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου σας.

πλάκα χοληστερόλης σε αρτηρία

Η ανωτέρω εικόνα δείχνει πλάκα χοληστερόλης σε αρτηρία. Η πάνω αρτηρία είναι υγιής. Η μέση και η κάτω αρτηρίες δείχνουν σχηματισμό πλάκας, ρήξη και σχηματισμό θρόμβου με ακόλουθη απόφραξη

Πρόληψη

Οι ίδιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι υγιείς για την καρδιά που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την υψηλή χοληστερόλη εξαρχής. Για να αποτρέψετε την υψηλή χοληστερόλη, μπορείτε:

Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Περιορίστε την ποσότητα των ζωικών λιπών και χρησιμοποιήστε καλά λιπαρά με μέτρο

Χάστε τα περιττά κιλά και διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Κόψτε το κάπνισμα

Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον 30 λεπτά

Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου

Διαχειριστείτε το άγχος

 

Opening Hours