Σύνδρομο Προδιέγερσης-WPW
Σύνδρομο προδιέγερσης – Wolff-Parkinson-White (WPW).
Στο σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (WPW), μια επιπλέον ηλεκτρική οδός μεταξύ του άνω και του κάτω θαλάμου της καρδιάς σας προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό. Η πάθηση, η οποία είναι παρούσα κατά τη γέννηση, είναι αρκετά σπάνια.
Τα επεισόδια γρήγορου καρδιακού παλμού συνήθως δεν είναι απειλητικά για τη ζωή, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Η θεραπεία μπορεί να σταματήσει ή να αποτρέψει επεισόδια γρήγορου καρδιακού παλμού. Μια διαδικασία που βασίζεται σε καθετήρα (ablation) μπορεί να διορθώσει μόνιμα τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι με επιπλέον ηλεκτρική οδό δεν έχουν γρήγορο καρδιακό παλμό. Αυτή η κατάσταση, που ονομάζεται μοτίβο Wolff-Parkinson-White, ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής εξέτασης.
Συμπτώματα
Οποιοσδήποτε, ακόμη και τα μωρά, μπορεί να έχει τα συμπτώματα του συνδρόμου WPW, τα οποία προκύπτουν από αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.
Τα κοινά συμπτώματα του συνδρόμου WPW περιλαμβάνουν:
Ένας γρήγορος σαν φτερούγισμα ή σφυροκόπημα ρυθμός (αίσθημα παλμών)
Ζάλη
Δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Ανησυχία
Πόνος στο στήθος
Λιποθυμία
Ένα επεισόδιο γρήγορου καρδιακού παλμού μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά και να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα ή αρκετές ώρες. Τα επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης ή κατά την ανάπαυση. Η καφεΐνη ή άλλα διεγερτικά και το αλκοόλ προκαλούν συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους.
Συμπτώματα σε βρέφη
Τα σημεία και τα συμπτώματα σε βρέφη με σύνδρομο WPW μπορεί να περιλαμβάνουν:
Γκρίζο ή γαλαζωπό χρώμα δέρματος
Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
Ταχεία αναπνοή
Κακή διατροφή
Πότε να δείτε γιατρό
Ένας αριθμός καταστάσεων μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αρρυθμία). Είναι σημαντικό να λάβετε έγκαιρη διάγνωση και φροντίδα. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα του συνδρόμου WPW.
Καλέστε το ΕΚΑΒ ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερα από λίγα λεπτά:
Ταχύ ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό
Δυσκολία αναπνοής
Πόνος στο στήθος
Αιτίες
Η επιπλέον ηλεκτρική οδός που προκαλεί γρήγορο καρδιακό παλμό υπάρχει κατά τη γέννηση. Ένα μη φυσιολογικό γονίδιο είναι η αιτία σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων με WPW. Το σύνδρομο σχετίζεται επίσης με ορισμένες μορφές συγγενούς καρδιακής νόσου, όπως η ανωμαλία Ebstein. Διαφορετικά, λίγα είναι γνωστά για το γιατί αναπτύσσεται η επιπλέον οδός.
Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Ο ρυθμός της καρδιάς σας ελέγχεται κανονικά από μια μάζα ιστού στον δεξιό κόλπο (φλεβόκομβος). Ο φλεβοκομβικός κόμβος παράγει ηλεκτρικές ώσεις, ή σήματα, που προκαλούν κάθε καρδιακό παλμό.
Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα ταξιδεύουν στους κόλπους, προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις που αντλούν αίμα στις κοιλίες. Στη συνέχεια, τα σήματα φτάνουν σε ένα σύμπλεγμα κυττάρων που ονομάζεται κολποκοιλιακός (AtrioVentricular-AV) κόμβος – συνήθως η μόνη οδός για τα σήματα να ταξιδεύουν από τους κόλπους στις κοιλίες. Ο κολποκοιλιακός κόμβος επιβραδύνει το ηλεκτρικό σήμα πριν το στείλει στις κοιλίες.
Αυτή η μικρή καθυστέρηση επιτρέπει στις κοιλίες να γεμίσουν με αίμα. Όταν τα ηλεκτρικά σήματα φτάνουν στις κοιλίες, οι συσπάσεις των μυών αντλούν αίμα στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο σώμα.
Μη φυσιολογικό ηλεκτρικό σύστημα στο WPW
Στο σύνδρομο WPW, μια επιπλέον ηλεκτρική οδός συνδέει τους κόλπους και τις κοιλίες, επιτρέποντας στα ηλεκτρικά ερεθίσματα να παρακάμψουν τον κολποκοιλιακό κόμβο. Αυτή η παράκαμψη ενεργοποιεί τις κοιλίες πολύ νωρίς.
Η επιπλέον οδός μπορεί επίσης να μεταφέρει ηλεκτρικά ερεθίσματα από τις κοιλίες πίσω στους κόλπους, διαταράσσοντας τη συντονισμένη κίνηση των ηλεκτρικών σημάτων μέσω της καρδιάς, οδηγώντας σε αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.
Η πιο κοινή αρρυθμία που σχετίζεται με το σύνδρομο WPW ονομάζεται παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Μερικοί άνθρωποι με σύνδρομο WPW έχουν έναν τύπο ακανόνιστου καρδιακού παλμού που είναι γνωστός ως κολπική μαρμαρυγή.
Επιπλοκές
Για πολλούς ανθρώπους, το σύνδρομο WPW δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Όμως μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Δεν είναι πάντα δυνατό να γνωρίζετε τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών συμβάντων. Εάν το σύνδρομο WPW δεν αντιμετωπιστεί – ιδιαίτερα εάν έχετε άλλες καρδιακές παθήσεις – μπορεί να έχετε:
Επεισόδια ζάλης
Γρήγορους καρδιακούς παλμούς
Σπάνια, αιφνίδια καρδιακή ανακοπή
Διάγνωση
Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου WPW, όπως:
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Μικροί αισθητήρες που συνδέονται στο στήθος και τα χέρια σας καταγράφουν ηλεκτρικά σήματα καθώς ταξιδεύουν στην καρδιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να αναζητήσει μοτίβα μεταξύ αυτών των σημάτων που υποδεικνύουν μια επιπλέον ηλεκτρική οδό στην καρδιά σας.
Παρακολούθηση Holter. Η συσκευή Holter είναι μια φορητή συσκευή ΗΚΓ στο σπίτι που φοράτε όταν λείπετε από το ιατρείο. Η συσκευή καταγράφει τη δραστηριότητα της καρδιάς σας ενώ εκτελείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες για μία ή δύο ημέρες. Μια συσκευή εγγραφής συμβάντων παρακολουθεί τη δραστηριότητα της καρδιάς όταν η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα. Ορισμένες προσωπικές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια, προσφέρουν παρακολούθηση ΗΚΓ. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν αυτή είναι μια επιλογή για εσάς.
Ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος. Λεπτοί, εύκαμπτοι σωλήνες (καθετήρες) με ηλεκτρόδια περνούν μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας σε διάφορα σημεία στην καρδιά σας. Τα ηλεκτρόδια χαρτογραφούν την εξάπλωση των ηλεκτρικών παλμών κατά τη διάρκεια κάθε καρδιακού παλμού και εντοπίζουν μια επιπλέον ηλεκτρική οδό.
Θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας και της συχνότητας των συμπτωμάτων σας και του τύπου της αρρυθμίας που έχετε.
Εάν έχετε την οδό WPW αλλά δεν έχετε συμπτώματα, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε θεραπεία. Εάν το κάνετε, ο στόχος της θεραπείας είναι να επιβραδύνει έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό όταν εμφανίζεται και να αποτρέψει μελλοντικά επεισόδια.
Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
Πνευμονογαστρικού ελιγμοί (vagal maneuvers). Αυτές οι απλές σωματικές κινήσεις – που περιλαμβάνουν βήχα, κοιλιακή πίεση σαν να κάνεις κένωση και να βάζεις παγοκύστη στο πρόσωπό σου – επηρεάζουν ένα νεύρο που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού σου παλμού (πνευμονογαστρικό νεύρο). Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε ελιγμούς του πνευμονογαστρικού για να βοηθήσετε στην επιβράδυνση ενός γρήγορου καρδιακού παλμού όταν εμφανιστεί.
Φάρμακα. Εάν οι ελιγμοί του πνευμονογαστρικού δεν σταματούν τον γρήγορο καρδιακό παλμό, μπορεί να χρειαστείτε ένεση ενός αντιαρρυθμικού φαρμάκου. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει ένα φάρμακο που μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό.
Καρδιοανάταξη. Ειδικά ηλεκτρόδια που ακουμπούν στο στήθος σας μπορούν να χτυπήσουν ηλεκτρικά την καρδιά σας και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση ενός κανονικού ρυθμού. Η καρδιοανάταξη χρησιμοποιείται συνήθως όταν οι ελιγμοί και τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά.
Κατάλυση με καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων. Λεπτοί, εύκαμπτοι σωλήνες (καθετήρες) περνούν μέσω των αιμοφόρων αγγείων στην καρδιά σας. Τα ηλεκτρόδια στα άκρα του καθετήρα θερμαίνονται για να καταστρέψουν (καταλύσουν) την επιπλέον ηλεκτρική οδό που προκαλεί την κατάστασή σας. Η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες διορθώνει μόνιμα τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού στα περισσότερα άτομα με σύνδρομο WPW.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Όταν κλείσετε το ραντεβού με το γιατρό, φροντίστε να ρωτήσετε εάν χρειάζεται να κάνετε κάτι εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη διατροφή σας ή του παιδιού σας.
Σημειώστε τις παρακάτω πληροφορίες και πάρτε τις μαζί σας στο ραντεβού:
Τα συμπτώματα σας ή του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με την καρδιά σας και πότε ξεκίνησαν
Όλα τα φάρμακα, οι βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που παίρνετε εσείς ή το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων
Βασικές ιατρικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων άλλων διαγνωσμένων καταστάσεων
Βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πρόσφατων αλλαγών στη ζωή ή στρεσογόνων παραγόντων
Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας
Εάν επισκέπτεστε έναν νέο γιατρό, ζητήστε να σταλεί αντίγραφο των ιατρικών αρχείων στο νέο ιατρείο.
Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας
Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;
Τι εξετάσεις χρειάζομαι;
Ποιες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν;
Τι κινδύνους δημιουργεί αυτή η καρδιακή πάθηση;
Πόσο συχνά θα χρειαστώ ραντεβού παρακολούθησης;
Χρειάζεται να περιορίσω τις δραστηριότητες;
Πώς άλλες καταστάσεις που έχω ή φάρμακα που παίρνω θα επηρεάσουν το καρδιακό μου πρόβλημα;
Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει ερωτήσεις, όπως:
Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα;
Πόσο συχνά είχατε εσείς ή το παιδί σας γρήγορο καρδιακό παλμό;
Πόσο κράτησαν τα επεισόδια;
Μήπως κάτι (όπως η άσκηση, το στρες ή η καφεΐνη) φαίνεται να πυροδοτεί τα επεισόδια ή να επιδεινώνει τα συμπτώματα;
Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου;