Πνευμονική Υπέρταση

Πνευμονική Υπέρταση

Η πνευμονική υπέρταση είναι ένας τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης που επηρεάζει τις αρτηρίες στους πνεύμονες και τη δεξιά πλευρά της καρδιάς.

Σε μια μορφή πνευμονικής υπέρτασης, που ονομάζεται πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ), τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες στενεύουν, αποφράσσονται ή καταστρέφονται. Η βλάβη επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω των πνευμόνων και η αρτηριακή πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες αυξάνεται. Η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα μέσω των πνευμόνων. Η επιπλέον προσπάθεια προκαλεί τελικά τον καρδιακό μυ να γίνει αδύναμος και να αποτύχει.

πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Σε μερικούς ανθρώπους, η πνευμονική υπέρταση επιδεινώνεται αργά και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για ορισμένους τύπους πνευμονικής υπέρτασης, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης αναπτύσσονται αργά. Μπορεί να μην τα παρατηρήσετε για μήνες ή και χρόνια. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν καθώς η νόσος εξελίσσεται.

Τα σημεία και συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

Δύσπνοια, αρχικά κατά την άσκηση και τελικά κατά την ανάπαυση

Κούραση

Ζάλη ή λιποθυμικά επεισόδια (συγκοπή)

Πίεση ή πόνος στο στήθος

Πρήξιμο (οίδημα) στους αστραγάλους, στα πόδια και τελικά στην κοιλιά (ασκίτης)

Μπλε χρώμα στα χείλη και το δέρμα (κυάνωση)

Γρήγορος παλμός (αίσθημα παλμών)

Αιτίες

Η τυπική καρδιά έχει δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Κάθε φορά που το αίμα διέρχεται από την καρδιά, ο κάτω δεξιός θάλαμος (δεξιά κοιλία) αντλεί αίμα στους πνεύμονες μέσω ενός μεγάλου αιμοφόρου αγγείου (πνευμονική αρτηρία).

τυπική καρδιά

Στους πνεύμονες, το αίμα απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και λαμβάνει οξυγόνο. Το αίμα συνήθως ρέει εύκολα μέσω των αιμοφόρων αγγείων στους πνεύμονες (πνευμονικές αρτηρίες, τριχοειδή αγγεία και φλέβες) στην αριστερή πλευρά της καρδιάς.

Ωστόσο, αλλαγές στα κύτταρα που επενδύουν τις πνευμονικές αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν τα τοιχώματα των αρτηριών να γίνουν άκαμπτα, πρησμένα και παχιά. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επιβραδύνουν ή να εμποδίσουν τη ροή του αίματος μέσω των πνευμόνων, προκαλώντας πνευμονική υπέρταση.

Η πνευμονική υπέρταση ταξινομείται σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την αιτία.

Ομάδα 1: Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ)

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

Άγνωστη αιτία (ιδιοπαθής πνευμονική αρτηριακή υπέρταση)

Αλλαγές σε ένα γονίδιο που μεταβιβάζεται μέσω των οικογενειών (κληρονομική πνευμονική αρτηριακή υπέρταση)

Χρήση κάποιων συνταγογραφούμενων διαιτητικών φαρμάκων ή παράνομων φαρμάκων, όπως η μεθαμφεταμίνη

Καρδιακά προβλήματα που υπάρχουν κατά τη γέννηση (συγγενή καρδιοπάθεια)

Άλλες καταστάσεις όπως λοίμωξη από τον ιό HIV, χρόνια ηπατική νόσο (κίρρωση) και διαταραχές του συνδετικού ιστού (σκληρόδερμα, λύκος, και άλλα)

Ομάδα 2: Πνευμονική υπέρταση που προκαλείται από αριστερή καρδιοπάθεια

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

Ασθένεια της αριστερής βαλβίδας της καρδιάς όπως η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας ή της αορτικής βαλβίδας

Ανεπάρκεια του κάτω αριστερού καρδιακού θαλάμου (αριστερή κοιλία)

Ομάδα 3: Πνευμονική υπέρταση που προκαλείται από πνευμονική νόσο

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Ουλή του ιστού μεταξύ των αερόσακων του πνεύμονα (πνευμονική ίνωση)

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Μακροχρόνια έκθεση σε μεγάλα υψόμετρα σε άτομα που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πνευμονικής υπέρτασης

Ομάδα 4: Πνευμονική υπέρταση που προκαλείται από χρόνιους θρόμβους αίματος

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

Χρόνιοι θρόμβοι αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή)

Άλλες διαταραχές πήξης

Ομάδα 5: Πνευμονική υπέρταση που προκαλείται από άλλες καταστάσεις υγείας

Τα αίτια περιλαμβάνουν:

Διαταραχές του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της αληθούς πολυκυτταραιμίας και της ιδιοπαθούς θρομβοκυτταραιμίας

Φλεγμονώδεις διαταραχές όπως η σαρκοείδωση και η αγγειίτιδα

Μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου αποθήκευσης γλυκογόνου

Νεφρική Νόσος

Όγκοι που πιέζουν τις πνευμονικές αρτηρίες

Σύνδρομο Eisenmenger και πνευμονική υπέρταση

Το σύνδρομο Eisenmenger είναι ένας τύπος συγγενούς καρδιοπάθειας που προκαλεί πνευμονική υπέρταση. Συνήθως προκαλείται από μια μεγάλη τρύπα στην καρδιά μεταξύ των δύο κατώτερων καρδιακών θαλάμων (κοιλίες), που ονομάζεται κοιλιακό διαφραγματικό ελάττωμα.

Αυτή η τρύπα στην καρδιά κάνει το αίμα να ρέει λανθασμένα στην καρδιά. Το αίμα που μεταφέρει οξυγόνο (κόκκινο αίμα) αναμιγνύεται με αίμα φτωχό σε οξυγόνο (μπλε αίμα). Το αίμα στη συνέχεια επιστρέφει στους πνεύμονες – αντί να πάει στο υπόλοιπο σώμα – αυξάνοντας την πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες και προκαλώντας πνευμονική υπέρταση.

Παράγοντες κινδύνου

Η πνευμονική υπέρταση διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30 έως 60 ετών. Η αύξηση της ηλικίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ). Ωστόσο, η ιδιοπαθής ΠΑΥ είναι πιο συχνή σε νεότερους ενήλικες.

Άλλα πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο πνευμονικής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

Οικογενειακό ιστορικό της πάθησης

Να είναι κάποιος υπέρβαρος

Διαταραχές πήξης του αίματος ή οικογενειακό ιστορικό θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Έκθεση στον αμίαντο

Συγγενής καρδιοπάθεια

Ζώντας σε μεγάλο υψόμετρο

Ορισμένα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Χρήση παράνομων ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη

Χρήση εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της πνευμονικής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

Διάταση της δεξιάς καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια (cor pulmonale). Στο cor pulmonale, η δεξιά κοιλία της καρδιάς διευρύνεται και πρέπει να αντλεί σκληρότερα από το συνηθισμένο για να μετακινήσει το αίμα μέσα από στενωμένες ή φραγμένες πνευμονικές αρτηρίες.

Ως αποτέλεσμα, τα τοιχώματα της καρδιάς παχαίνουν και η δεξιά κοιλία διαστέλλεται για να αυξήσει την ποσότητα αίματος που μπορεί να συγκρατήσει. Αλλά αυτές οι αλλαγές δημιουργούν μεγαλύτερη πίεση στην καρδιά και τελικά η δεξιά κοιλία ανεπαρκεί.

Θρόμβοι αίματος. Η πνευμονική υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος στις μικρές αρτηρίες στους πνεύμονες.

Αρρυθμία. Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς (αρρυθμίες), οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε ταχυπαλμία (αίσθημα παλμών), ζάλη ή λιποθυμία. Ορισμένες αρρυθμίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Αιμορραγία στους πνεύμονες. Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αιμορραγία στους πνεύμονες και βήχα με αίμα (αιμόπτυση).

Επιπλοκές εγκυμοσύνης. Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του αναπτυσσόμενου μωρού.

Διάγνωση

Η πνευμονική υπέρταση είναι δύσκολο να διαγνωστεί έγκαιρα επειδή δεν ανιχνεύεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας συνήθους φυσικής εξέτασης. Ακόμη και όταν η πάθηση είναι πιο προχωρημένη, τα σημεία και τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων.

Για τη διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης, ένας γιατρός θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα εξετάσει τυχόν σημεία και συμπτώματα. Πιθανότατα θα σας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό και οικογενειακό σας ιστορικό.

Οι εξετάσεις αίματος και απεικόνισης που γίνονται για να βοηθήσουν στη διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Εξετάσεις αίματος. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας της πνευμονικής υπέρτασης ή στην ανίχνευση σημείων επιπλοκών.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος δημιουργεί εικόνες της καρδιάς, των πνευμόνων και του θώρακα. Μπορεί να δείξει διάταση της δεξιάς κοιλίας ή των πνευμονικών αρτηριών. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο άλλων πνευμονικών παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν πνευμονική υπέρταση.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η μη επεμβατική εξέταση δείχνει τα ηλεκτρικά μοτίβα της καρδιάς και μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς. Ένα ΗΚΓ μπορεί επίσης να αποκαλύψει σημάδια μεγέθυνσης ή καταπόνησης της δεξιάς κοιλίας.

Ηχοκαρδιογράφημα. Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κινούμενων εικόνων της καρδιάς που χτυπά. Ένα ηχοκαρδιογράφημα επιτρέπει στον γιατρό να δει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και οι βαλβίδες της. Μπορεί να δείξει το μέγεθος και το πάχος της δεξιάς κοιλίας και την πίεση στις πνευμονικές αρτηρίες.

Μερικές φορές, ένα υπερηχοκαρδιογράφημα γίνεται κατά την άσκηση σε στατικό ποδήλατο ή διάδρομο για να καταλάβουμε πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Εάν κάνετε αυτή τη εξέταση, μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μια μάσκα που ελέγχει πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες χρησιμοποιούν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα.

Ένα ηχοκαρδιογράφημα μπορεί επίσης να γίνει μετά τη διάγνωση για να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες.

Καθετηριασμός δεξιάς καρδιάς. Εάν ένα ηχοκαρδιογράφημα αποκαλύψει πνευμονική υπέρταση, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε δεξιό καθετηριασμό καρδιάς για να επιβεβαιώσετε τη διάγνωση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ένας καρδιολόγος τοποθετεί έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (καθετήρα) σε μια φλέβα, συνήθως στη βουβωνική χώρα. Ο καθετήρας οδηγείται απαλά στη δεξιά κοιλία και στην πνευμονική αρτηρία.

Ο δεξιός καθετηριασμός καρδιάς επιτρέπει στον γιατρό να μετρήσει απευθείας την πίεση στις κύριες πνευμονικές αρτηρίες και τη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Η εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προσδιοριστεί πόσο καλά λειτουργούν τα φάρμακα για την πνευμονική υπέρταση.

Εάν έχετε διαγνωστεί με πνευμονική υπέρταση, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για να ελέγξει την κατάσταση των πνευμόνων και των πνευμονικών αρτηριών σας και να καθορίσει περαιτέρω την αιτία της νόσου:

Αξονική Τομογραφία (CT). Αυτή η εξέταση απεικόνισης δημιουργεί εικόνες διατομής των οστών, των αιμοφόρων αγγείων και των μαλακών ιστών στο εσωτερικό του σώματος. Μια αξονική τομογραφία μπορεί να δείξει το μέγεθος της καρδιάς και τυχόν μπλοκαρίσματα στις πνευμονικές αρτηρίες. Αυτή η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξετάσει πιο προσεκτικά τις πνευμονικές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονική υπέρταση όπως η ΧΑΠ ή η πνευμονική ίνωση. Μια χρωστική ουσία (υλικό αντίθεσης) μπορεί να εγχυθεί σε ένα αιμοφόρο αγγείο πριν από την αξονική τομογραφία για να βοηθήσει τις αρτηρίες να εμφανίζονται πιο καθαρά στις εικόνες.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Μια μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο και παλμούς ενέργειας ραδιοκυμάτων για να κάνει εικόνες του σώματος. Ένας γιατρός μπορεί να ζητήσει αυτή τη εξέταση για να δει τη ροή του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες και να καθορίσει πόσο καλά λειτουργεί η δεξιά κοιλία.

Εξέταση πνευμονικής λειτουργίας (Σπιρομέτρηση). Αυτή η μη επεμβατική εξέταση μετρά πόσο αέρα μπορούν να κρατήσουν οι πνεύμονες και τη ροή αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Η εξέταση περιλαμβάνει εμφύσηση σε ένα όργανο που ονομάζεται σπιρόμετρο.

Μελέτη ύπνου (πολυκαταγραφική). Αυτή η εξέταση μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου και άλλους παράγοντες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση μιας διαταραχής ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πνευμονική υπέρταση.

Σπινθηρογράφημα αερισμού/αιμάτωσης (V/Q). Σε αυτή την εξέταση, ένας ιχνηθέτης εγχέεται σε μια φλέβα του βραχίονα. Ο ιχνηθέτης δείχνει τη ροή του αίματος και τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Μια σάρωση V/Q μπορεί να καθορίσει εάν οι θρόμβοι αίματος προκαλούν συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης.

Βιοψία ανοιχτού πνεύμονα. Σπάνια, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει μια ανοικτή βιοψία πνεύμονα για να ελέγξει για πιθανή αιτία πνευμονικής υπέρτασης. Η βιοψία ανοιχτού πνεύμονα είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης κατά την οποία ένα μικρό δείγμα ιστού αφαιρείται από τους πνεύμονες.

Γενετικός Έλεγχος

Εάν ένα μέλος της οικογένειας είχε πνευμονική υπέρταση, μπορεί να συνιστάται έλεγχος για γονίδια που συνδέονται με την ασθένεια. Εάν είστε θετικοί, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να υποβληθούν σε γενετικό έλεγχο και άλλα μέλη της οικογένειας.

Ταξινόμηση βαρύτητας της πνευμονικής υπέρτασης

Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης, ο γιατρός θα ταξινομήσει τη σοβαρότητα της νόσου σε ένα από τα ακόλουθα στάδια:

Στάδιο Ι. Η πνευμονική υπέρταση διαγιγνώσκεται, αλλά δεν υπάρχουν συμπτώματα κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Στάδιο II. Δεν υπάρχουν συμπτώματα σε ηρεμία, αλλά συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια ή πόνος στο στήθος εμφανίζονται με τη δραστηριότητα.

Στάδιο IIΙ. Είναι άνετα σε ηρεμία, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Στάδιο IV. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση, αλλά υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία για τη βελτίωση των σημείων και των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Συχνά χρειάζεται λίγος χρόνος για να βρεθεί η καταλληλότερη θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση. Οι θεραπείες είναι συχνά πολύπλοκες και απαιτούν εκτεταμένη παρακολούθηση.

Όταν η πνευμονική υπέρταση προκαλείται από άλλη πάθηση, χορηγείται θεραπεία για την υποκείμενη αιτία όποτε είναι δυνατόν.

Φάρμακα

Πολλοί διαφορετικοί τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι για να βοηθήσουν στη βελτίωση των σημείων και συμπτωμάτων της πνευμονικής υπέρτασης και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου, όπως:

Διαστολείς αιμοφόρων αγγείων (αγγειοδιασταλτικά). Τα αγγειοδιασταλτικά χαλαρώνουν και ανοίγουν τα στενωμένα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος. Ένα συνήθως συνταγογραφούμενο αγγειοδιασταλτικό για την πνευμονική υπέρταση είναι η εποπροστενόλη (Flolan).

Αυτό το φάρμακο ρέει συνεχώς μέσω ενός ενδοφλέβιου καθετήρα που συνδέεται με μια μικρή αντλία, η οποία φοριέται σε συσκευασία στη ζώνη ή στον ώμο. Οι πιθανές παρενέργειες της εποπροστενόλης περιλαμβάνουν πόνο στη γνάθο, ναυτία, διάρροια, κράμπες στα πόδια και πόνο και μόλυνση στο σημείο του ενδοφλέβιου καθετήρα

Άλλοι τύποι αγγειοδιασταλτικών, συμπεριλαμβανομένης της τρεπροστινίλης (Tyvaso, Remodulin, Orenitram), μπορούν να εισπνευστούν, να ενεθούν ή να ληφθούν από το στόμα. Το φάρμακο iloprost (Ventavis) χορηγείται κατά την εισπνοή μέσω ενός νεφελοποιητή, μιας μηχανής που εξατμίζει το φάρμακο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τρεπροστινίλη περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, συχνά με πονοκέφαλο και ναυτία και δύσπνοια. Οι πιθανές παρενέργειες του iloprost περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και διάρροια.

Διεγέρτες γουανυλικής κυκλάσης (GSC). Αυτό το είδος φαρμάκου αυξάνει το μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα, το οποίο χαλαρώνει τις πνευμονικές αρτηρίες και μειώνει την πίεση στους πνεύμονες. Οι διεγέρτες GSC περιλαμβάνουν το riociguat (Adempas). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, ζάλη και λιποθυμία. Δεν πρέπει να παίρνετε διεγερτικά GSC εάν είστε έγκυος.

Ανταγωνιστές υποδοχέων ενδοθηλίνης. Αυτά τα φάρμακα αναστρέφουν την επίδραση της ενδοθηλίνης, μιας ουσίας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που τα προκαλεί στένωση. Τέτοια φάρμακα περιλαμβάνουν το bosentan (Tracleer), το macitentan (Opsumit) και το ambrisentan (Letairis). Αυτά τα φάρμακα μπορεί να βελτιώσουν το επίπεδο ενέργειας και τα συμπτώματα. Ωστόσο, μπορούν να βλάψουν το συκώτι. Μπορεί να χρειαστείτε μηνιαίες εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τη λειτουργία του ήπατός σας. Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της ενδοθηλίνης δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σιλδεναφίλη και ταδαλαφίλη. Η σιλδεναφίλη (Revatio, Viagra) και η ταδαλαφίλη (Adcirca, Cialis, Alyq) χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αλλά ανοίγουν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες και επιτρέπουν στο αίμα να ρέει πιο εύκολα. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, πονοκέφαλο και προβλήματα όρασης.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου υψηλής δόσης. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη χαλάρωση των μυών στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων σας. Περιλαμβάνουν αμλοδιπίνη (Norvasc), διλτιαζέμη (Tildiem) και νιφεδιπίνη (Adalat). Αν και οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων με πνευμονική υπέρταση βελτιώνεται κατά τη λήψη τους.

Βαρφαρίνη (Panwarfin). Η βαρφαρίνη είναι αραιωτικό του αίματος (αντιπηκτικό). Μπορεί να συνταγογραφηθεί για να βοηθήσει στην πρόληψη θρόμβων αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες. Τα αραιωτικά αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, ειδικά σε όσους υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ή επεμβατική διαδικασία. Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο πριν από την επέμβαση και για πόσο χρονικό διάστημα.

Πολλά άλλα φάρμακα, φυτικά συμπληρώματα και τρόφιμα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τη βαρφαρίνη. Μιλήστε με το γιατρό σας για τη διατροφή σας και όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράζετε χωρίς ιατρική συνταγή. Τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη χρειάζονται περιστασιακές εξετάσεις αίματος για να ελέγξουν πόσο καλά λειτουργεί το φάρμακο.

Διγοξίνη. Αυτό το φάρμακο βοηθά την καρδιά να χτυπά πιο δυνατά και να αντλεί περισσότερο αίμα. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ακανόνιστων καρδιακών παλμών (αρρυθμίες).

Διουρητικά. Κοινώς γνωστά ως χάπια νερού, αυτά τα φάρμακα βοηθούν τα νεφρά να απομακρύνουν το υπερβολικό υγρό από το σώμα. Αυτό μειώνει τον όγκο της εργασίας που πρέπει να κάνει η καρδιά. Τα διουρητικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες, τα πόδια και την κοιλιά.

Οξυγονοθεραπεία. Η αναπνοή καθαρού οξυγόνου συνιστάται μερικές φορές ως θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση, ειδικά για όσους ζουν σε μεγάλο υψόμετρο ή έχουν υπνική άπνοια. Μπορεί να χρειαστεί συνεχής οξυγονοθεραπεία.

Χειρουργική και άλλες επεμβάσεις

Εάν τα φάρμακα δεν βοηθούν στον έλεγχο των σημείων και συμπτωμάτων της πνευμονικής υπέρτασης, μπορεί να συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης περιλαμβάνουν:

Κολπική διαφραγματοστομία. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να συνιστάται εάν τα φάρμακα δεν ελέγχουν τα σημεία και τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης. Σε μια κολπική διαφραγματοστομία, ένας χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα μεταξύ του άνω αριστερού και δεξιού θαλάμου της καρδιάς (κόλποι) για να ανακουφίσει την πίεση στη δεξιά πλευρά της καρδιάς. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).

Μεταμόσχευση πνεύμονα ή καρδιάς-πνεύμονα. Μερικές φορές, μπορεί να συνιστάται μεταμόσχευση πνεύμονα ή καρδιάς-πνεύμονα, ειδικά για νεότερα άτομα που έχουν ιδιοπαθή πνευμονική αρτηριακή υπέρταση.

Οι κύριοι κίνδυνοι οποιουδήποτε τύπου μεταμόσχευσης περιλαμβάνουν την απόρριψη του μεταμοσχευμένου οργάνου και τη σοβαρή μόλυνση. Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται εφ’ όρου ζωής για να βοηθήσουν στη μείωση της πιθανότητας απόρριψης.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Αν και η ιατρική θεραπεία δεν μπορεί να θεραπεύσει την πνευμονική υπέρταση, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασής σας. Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

Να ξεκουράζεστε αρκετά. Η ανάπαυση μπορεί να μειώσει την κόπωση που σχετίζεται με την πνευμονική υπέρταση.

Μείνετε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί. Ακόμη και οι πιο ήπιες μορφές δραστηριότητας μπορεί να είναι πολύ εξαντλητικές για μερικούς ανθρώπους που έχουν πνευμονική υπέρταση. Για άλλους, η μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να είναι ευεργετική — ειδικά όταν γίνεται κατά τη διάρκεια της οξυγονοθεραπείας. Αλλά πρώτα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους συγκεκριμένους περιορισμούς άσκησης.

Συνήθως, συνιστάται στα άτομα με πνευμονική υπέρταση να μην σηκώνουν μεγάλα βάρη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την καρδιά και τους πνεύμονές σας είναι να το σταματήσετε. Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα μόνοι σας, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει ένα σχέδιο θεραπείας που θα σας βοηθήσει να το κόψετε. Επίσης, αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα αν είναι δυνατόν.

Αποφύγετε την εγκυμοσύνη και τα αντισυλληπτικά χάπια. Η πνευμονική υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στη μαμά όσο και στο μωρό της. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με εναλλακτικές μορφές ελέγχου των γεννήσεων.

Μην ταξιδεύετε ή ζείτε σε μεγάλα υψόμετρα. Τα μεγάλα υψόμετρα μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης. Εάν ζείτε σε υψόμετρο 2.400 μέτρα ή μεγαλύτερο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να μετακινηθείτε σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να μειώσουν υπερβολικά την αρτηριακή πίεση. Αυτά περιλαμβάνουν το να κάθεστε σε υδρομασάζ ή σάουνα ή να κάνετε μεγάλα ζεστά μπάνια ή ντους. Τέτοιες δραστηριότητες μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία ή ακόμα και θάνατο. Αποφύγετε επίσης δραστηριότητες που προκαλούν παρατεταμένη καταπόνηση, όπως η άρση βαριών αντικειμένων ή βαρών.

Τρώτε υγιεινά και διαχειρίζεστε το βάρος σας. Τρώτε μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, τα τρανς λιπαρά και τη χοληστερόλη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τον περιορισμό της ποσότητας αλατιού στη διατροφή σας. Στοχεύστε στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ρωτήστε το γιατρό σας για τα φάρμακα. Πάρτε όλα τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα φάρμακα πριν τα πάρετε, καθώς μερικά μπορεί να επηρεάσουν τις θεραπείες για την πνευμονική υπέρταση ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.

Κάντε τακτικές εξετάσεις στο γιατρό. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τακτικά ραντεβού παρακολούθησης. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την κατάστασή σας ή τα φάρμακα που παίρνετε ή εάν έχετε συμπτώματα ή παρενέργειες από τα φάρμακά σας. Εάν η πνευμονική υπέρταση επηρεάζει την ποιότητα ζωής σας, ρωτήστε το γιατρό σας για επιλογές που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί με έναν άλλο ειδικό για να καθορίσει και να διαχειριστεί την καλύτερη φαρμακευτική θεραπεία για την πνευμονική υπέρταση.

Λάβετε συνιστώμενα εμβόλια. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη εμβολίων Covid-19, γρίπης και πνευμονίας, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα με πνευμονική υπέρταση.

Λάβετε υποστήριξη. Εάν αισθάνεστε άγχος ή ανησυχείτε λόγω της κατάστασής σας, λάβετε υποστήριξη από την οικογένεια ή τους φίλους σας. Ή σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης με άλλους που έχουν πνευμονική υπέρταση.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε πνευμονική υπέρταση ή ανησυχείτε για τον κίνδυνο πνευμονικής υπέρτασης, κλείστε ένα ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό.

Ενώ η δύσπνοια είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της πνευμονικής υπέρτασης, το σύμπτωμα είναι επίσης κοινό με πολλές άλλες καταστάσεις, όπως το άσθμα.

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και επειδή συχνά υπάρχουν πολλά να συζητηθούν, είναι καλή ιδέα να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από τον γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως να συμπληρώσετε φόρμες ή να περιορίσετε τη διατροφή σας. Για ορισμένες εξετάσεις απεικόνισης, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να νηστεύετε για ένα χρονικό διάστημα εκ των προτέρων.

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που έχετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με την πνευμονική υπέρταση. Προσπαθήστε να θυμηθείτε πότε ξεκίνησαν. Να είστε συγκεκριμένοι, όπως ημέρες, εβδομάδες και μήνες, και αποφύγετε τους ασαφείς ορισμούς όπως “πριν από λίγο καιρό”.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε οικογενειακού ιστορικού πνευμονικής υπέρτασης, πνευμονικής νόσου, καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη και τυχόν σημαντικών αγχωδών καταστάσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και τυχόν βιταμίνες ή συμπληρώματα που παίρνετε. Επίσης, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε πρόσφατα σταματήσει να παίρνετε φάρμακα.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που σας παρέχονται κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που έρχεται μαζί σας μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τις συνήθειες σας για τη διατροφή και την άσκηση. Εάν δεν ακολουθείτε ήδη μια δίαιτα ή τακτική άσκηση, μιλήστε με το γιατρό σας για τυχόν προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την έναρξη.

Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που εξαντληθεί ο χρόνος. Για την πνευμονική υπέρταση, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;

Ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχομαι για αλλαγές στην κατάστασή μου;

Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;

Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;

Πρέπει να δω έναν ειδικό;

Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να κάνετε στον γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε και άλλες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να σας κρατήσει χρόνο για να εξετάσετε τυχόν σημεία στα οποία θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

Πότε αρχίσατε για πρώτη φορά να έχετε συμπτώματα;

Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλατιού και η υγιεινή διατροφή. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της επιδείνωσης της πνευμονικής υπέρτασης.

 

Opening Hours