Πνευμονική εμβολή

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι μια απόφραξη σε μία από τις πνευμονικές αρτηρίες στους πνεύμονές σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πνευμονική εμβολή προκαλείται από θρόμβους αίματος που ταξιδεύουν στους πνεύμονες από βαθιές φλέβες στα πόδια ή, σπάνια, από φλέβες σε άλλα μέρη του σώματος (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση).

πνευμονική εμβολή

Επειδή οι θρόμβοι εμποδίζουν τη ροή του αίματος στους πνεύμονες, η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, η έγκαιρη θεραπεία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου. Η λήψη μέτρων για την πρόληψη θρόμβων αίματος στα πόδια σας θα σας βοηθήσει να προστατευθείτε από την πνευμονική εμβολή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής μπορεί να διαφέρουν πολύ, ανάλογα με το πόσο εμπλέκεται ο πνεύμονάς σας, το μέγεθος των θρόμβων και αν έχετε υποκείμενη πνευμονική ή καρδιακή νόσο.

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά και πάντα χειροτερεύει με την προσπάθεια.

Πόνος στο στήθος. Μπορεί να αισθάνεστε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή. Ο πόνος είναι συχνά οξύς και αισθητός όταν εισπνέετε βαθιά, συχνά εμποδίζοντάς σας να πάρετε μια βαθιά αναπνοή. Μπορεί επίσης να γίνει αισθητό όταν βήχετε ή σκύβετε.

Βήχας. Ο βήχας μπορεί να δημιουργήσει αιματηρά πτύελα ή με ραβδώσεις αίματος.

Άλλα σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με την πνευμονική εμβολή περιλαμβάνουν:

Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Λιποθυμία ή ζάλη

Υπερβολικός ιδρώτας

Πυρετός

Πόνος ή πρήξιμο στα πόδια ή και τα δύο, συνήθως στη γάμπα που προκαλείται από μια βαθιά φλεβική θρόμβωση

Εφίδρωση ή αποχρωματισμένο δέρμα (κυάνωση)

Πότε να δείτε γιατρό

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν αισθανθείτε ανεξήγητη δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή βήχα που προκαλεί αιματηρά πτύελα.

Αιτίες

Η πνευμονική εμβολή εμφανίζεται όταν μια μάζα υλικού, πιο συχνά ένας θρόμβος αίματος, σφηνώνεται σε μια αρτηρία στους πνεύμονές σας. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος προέρχονται συνήθως από τις βαθιές φλέβες των ποδιών σας, μια κατάσταση γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT).

θρόμβος αίματος

Σε πολλές περιπτώσεις, πολλαπλοί θρόμβοι εμπλέκονται στην πνευμονική εμβολή. Τα τμήματα του πνεύμονα που εξυπηρετούνται από κάθε φραγμένη αρτηρία αφαιρούνται από αίμα και μπορεί να πεθάνουν. Αυτό είναι γνωστό ως πνευμονικό έμφραγμα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους πνεύμονές σας να παρέχουν οξυγόνο στο υπόλοιπο σώμα σας.

Περιστασιακά, οι αποφράξεις στα αιμοφόρα αγγεία προκαλούνται από άλλες ουσίες εκτός από θρόμβους αίματος, όπως:

Λίπος από το μυελό ενός σπασμένου μακριού οστού

Μέρος όγκου

Φυσαλίδες αέρα

Παράγοντες κινδύνου

Αν και ο καθένας μπορεί να αναπτύξει θρόμβους αίματος και επακόλουθη πνευμονική εμβολή, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες

Είστε σε υψηλότερο κίνδυνο εάν εσείς ή κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας είχατε φλεβικούς θρόμβους αίματος ή πνευμονική εμβολή στο παρελθόν.

Επιπλέον, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και θεραπείες σας θέτουν σε κίνδυνο, όπως:

Καρδιακή ασθένεια. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά η καρδιακή ανεπάρκεια, καθιστούν πιο πιθανό τον σχηματισμό θρόμβων.

Καρκίνος. Ορισμένοι καρκίνοι – ειδικά ο καρκίνος του εγκεφάλου, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα και των νεφρών και καρκίνοι που έχουν εξαπλωθεί – μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και η χημειοθεραπεία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο. Οι γυναίκες με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη ή ραλοξιφαίνη διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια από τις κύριες αιτίες προβληματικών θρόμβων αίματος. Για το λόγο αυτό, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη θρόμβων πριν και μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση της άρθρωσης.

Διαταραχές που επηρεάζουν την πήξη. Ορισμένες κληρονομικές διαταραχές επηρεάζουν το αίμα, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε θρόμβους. Άλλες ιατρικές διαταραχές όπως η νεφρική νόσος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Νόσος του κορωνοϊού 2019 (COVID-19). Τα άτομα που έχουν σοβαρά συμπτώματα του COVID-19 έχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.

Παρατεταμένη ακινησία

Οι θρόμβοι αίματος είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν σε περιόδους αδράνειας, όπως:

Ξεκούραση στο κρεβάτι. Το να παραμένετε στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από χειρουργική επέμβαση, καρδιακή προσβολή, κάταγμα ποδιού, τραύμα ή οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια σας κάνει πιο ευάλωτους στους θρόμβους αίματος. Όταν τα κάτω άκρα είναι οριζόντια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η ροή του φλεβικού αίματος επιβραδύνεται και το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στα πόδια, με αποτέλεσμα μερικές φορές να δημιουργούνται θρόμβοι αίματος.

Μακρινά ταξίδια. Το να κάθεστε σε στενή θέση κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο επιβραδύνει τη ροή του αίματος στα πόδια, γεγονός που συμβάλλει στον σχηματισμό θρόμβων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Κάπνισμα. Για λόγους που δεν είναι καλά κατανοητοί, η χρήση καπνού προδιαθέτει ορισμένους ανθρώπους σε σχηματισμό θρόμβων αίματος, ειδικά όταν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Να είναι κάποιος υπέρβαρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος — ιδιαίτερα σε άτομα με άλλους παράγοντες κινδύνου.

Συμπληρώματα οιστρογόνου. Τα οιστρογόνα στα αντισυλληπτικά χάπια και στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να αυξήσουν τους παράγοντες πήξης στο αίμα σας, ειδικά εάν καπνίζετε ή είστε υπέρβαροι.

Εγκυμοσύνη. Το βάρος του εμβρύου πιέζοντας τις φλέβες στη λεκάνη μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος από τα πόδια. Οι θρόμβοι είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν όταν το αίμα επιβραδύνεται ή λιμνάζει.

Επιπλοκές

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με αδιάγνωστη και μη θεραπευμένη πνευμονική εμβολή δεν επιβιώνει. Ωστόσο, όταν η πάθηση διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ο αριθμός αυτός μειώνεται δραματικά.

Η πνευμονική εμβολή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πνευμονική υπέρταση, μια κατάσταση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση στους πνεύμονές σας και στη δεξιά πλευρά της καρδιάς είναι πολύ υψηλή. Όταν έχετε εμπόδια στις αρτηρίες μέσα στους πνεύμονές σας, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να σπρώξει το αίμα μέσα από αυτά τα αγγεία, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τελικά αποδυναμώνει την καρδιά σας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μικρές εμβολές εμφανίζονται συχνά και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα τη χρόνια πνευμονική υπέρταση, γνωστή και ως χρόνια θρομβοεμβολική πνευμονική υπέρταση.

Πρόληψη

Η πρόληψη θρόμβων στις βαθιές φλέβες στα πόδια σας (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) θα βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής. Για αυτόν τον λόγο, τα περισσότερα νοσοκομεία είναι επιθετικά όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την πρόληψη θρόμβων αίματος, όπως:

Αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά). Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται συχνά σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο θρόμβων πριν και μετά από μια επέμβαση – καθώς και σε άτομα που εισάγονται στο νοσοκομείο με ιατρικές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή επιπλοκές καρκίνου.

Κάλτσες συμπίεσης. Οι κάλτσες συμπίεσης σφίγγουν σταθερά τα πόδια σας, βοηθώντας τις φλέβες και τους μύες των ποδιών σας να μετακινούν το αίμα πιο αποτελεσματικά. Προσφέρουν έναν ασφαλή, απλό και φθηνό τρόπο για να μην λιμνάζει το αίμα κατά τη διάρκεια και μετά τη γενική χειρουργική επέμβαση.

Ανύψωση ποδιών. Το να σηκώνετε τα πόδια σας όταν είναι δυνατόν και κατά τη διάρκεια της νύχτας επίσης μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό. Σηκώστε το κάτω μέρος του κρεβατιού σας 10 έως 15 cm με σφήνα ή βιβλία.

Σωματική δραστηριότητα. Η μετακίνηση το συντομότερο δυνατό μετά την επέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονικής εμβολής και στην επιτάχυνση της ανάρρωσης συνολικά. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η νοσοκόμα σας μπορεί να σας ωθήσει να σηκωθείτε, ακόμη και την ημέρα της επέμβασης, και να περπατήσετε παρά τον πόνο στο σημείο της χειρουργικής τομής σας.

Πνευματική συμπίεση. Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί μανσέτες μέχρι τους μηρούς ή τις γάμπες που φουσκώνουν αυτόματα με αέρα και ξεφουσκώνουν κάθε λίγα λεπτά για να κάνετε μασάζ και να συμπιέσετε τις φλέβες στα πόδια σας και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος.

Πρόληψη κατά το ταξίδι

Ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβων αίματος κατά το ταξίδι είναι χαμηλός, αλλά αυξάνεται όσο αυξάνονται τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για θρόμβους αίματος και ανησυχείτε για το ταξίδι, μιλήστε με το γιατρό σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει τα ακόλουθα για να αποτρέψετε τους θρόμβους αίματος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

Πίνετε πολλά υγρά. Το νερό είναι το καλύτερο υγρό για την πρόληψη της αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος. Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο συμβάλλει στην απώλεια υγρών.

Κάντε ένα διάλειμμα από το να κάθεστε. Μετακινηθείτε στην καμπίνα του αεροπλάνου μία φορά την ώρα περίπου. Εάν οδηγείτε, σταματήστε κάθε τόσο και περπατήστε γύρω από το αυτοκίνητο μερικές φορές. Κάντε μερικές βαθιές κάμψεις στο γόνατο.

Κουνηθείτε στη θέση σας. Λυγίστε τους αστραγάλους σας κάθε 15 με 30 λεπτά.

Φορέστε κάλτσες στήριξης. Ο γιατρός σας μπορεί να τις συστήσει για να βοηθήσουν στην προώθηση της κυκλοφορίας και της κίνησης του υγρού στα πόδια σας. Οι κάλτσες συμπίεσης είναι διαθέσιμες σε μια σειρά από κομψά χρώματα και υφές. Υπάρχουν ακόμη και συσκευές, που ονομάζονται stocking butlers, για να σας βοηθήσουν να φορέσετε τις κάλτσες.

Διάγνωση

Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, ειδικά σε άτομα που έχουν υποκείμενη καρδιακή νόσο ή πνευμονοπάθεια. Για αυτόν τον λόγο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συζητήσει το ιατρικό σας ιστορικό, θα κάνει μια φυσική εξέταση και θα παραγγείλει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις.

Εξετάσεις αίματος

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μια εξέταση αίματος για το διμερές της ουσίας D που διαλύει τους θρόμβους (D-dimer). Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν αυξημένη πιθανότητα θρόμβων αίματος, αν και πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα D-dimer.

Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να μετρήσουν την ποσότητα οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας. Ένας θρόμβος σε ένα αιμοφόρο αγγείο στους πνεύμονές σας μπορεί να μειώσει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας.

Επιπλέον, μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί εάν έχετε κληρονομική διαταραχή πήξης.

Ακτινογραφία θώρακος

Αυτό η μη επεμβατική εξέταση δείχνει εικόνες της καρδιάς και των πνευμόνων σας σε φιλμ. Αν και οι ακτινογραφίες δεν μπορούν να διαγνώσουν την πνευμονική εμβολή και μπορεί ακόμη και να φαίνονται φυσιολογικές όταν υπάρχει πνευμονική εμβολή, μπορούν να αποκλείσουν καταστάσεις που μιμούνται τη νόσο.

Υπέρηχος

Μια μη επεμβατική εξέταση γνωστή ως υπερηχογράφημα duplex (μερικές φορές ονομάζεται διπλή σάρωση ή υπερηχογράφημα συμπίεσης) χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να ανιχνεύσει τις φλέβες στο μηρό, το γόνατο και τη γάμπα σας και μερικές φορές στα χέρια σας, για να ελέγξει για θρόμβους αίματος βαθιάς φλέβας.

Μια συσκευή σε σχήμα ράβδου που ονομάζεται μορφοτροπέας μετακινείται πάνω από το δέρμα, κατευθύνοντας τα ηχητικά κύματα στις φλέβες που εξετάζονται. Αυτά τα κύματα στη συνέχεια αντανακλώνται πίσω στον μορφοτροπέα για να δημιουργήσουν μια κινούμενη εικόνα σε έναν υπολογιστή. Η απουσία θρόμβων μειώνει την πιθανότητα εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Εάν υπάρχουν θρόμβοι, η θεραπεία πιθανότατα θα ξεκινήσει αμέσως.

CT πνευμονική αγγειογραφία

Η αξονική τομογραφία δημιουργεί ακτίνες Χ για την παραγωγή εικόνων διατομής του σώματός σας. Η πνευμονική αγγειογραφία CT – που ονομάζεται επίσης μελέτη πνευμονικής εμβολής CT – δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες που μπορούν να ανιχνεύσουν ανωμαλίες όπως η πνευμονική εμβολή εντός των αρτηριών στους πνεύμονές σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σκιαγραφικό υλικό χορηγείται ενδοφλεβίως κατά την αξονική τομογραφία για να απεικονίσει ευκρινώς τις πνευμονικές αρτηρίες.

Σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης (V/Q)

Όταν υπάρχει ανάγκη να αποφευχθεί η έκθεση σε ακτινοβολία ή σε σκιαγραφικό από μια αξονική τομογραφία λόγω ιατρικής κατάστασης, μπορεί να πραγματοποιηθεί σπινθηρογράφημα αερισμού-αιμάτωσης (V/Q). Σε αυτή την εξέταση, ένας ιχνηθέτης εγχέεται σε μια φλέβα στο χέρι σας. Ο ιχνηθέτης χαρτογραφεί τη ροή του αίματος (αιμάτωση) και τη συγκρίνει με τη ροή του αέρα στους πνεύμονές σας (αερισμός) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσδιορίσει εάν οι θρόμβοι αίματος προκαλούν συμπτώματα πνευμονικής υπέρτασης.

Πνευμονική αγγειογραφία

Αυτή η εξέταση παρέχει μια σαφή εικόνα της ροής του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων σας. Είναι ο πιο ακριβής τρόπος για τη διάγνωση της πνευμονικής εμβολής, αλλά επειδή απαιτεί υψηλό βαθμό δεξιότητας για τη χορήγηση και ενέχει δυνητικούς σοβαρούς κινδύνους, συνήθως εκτελείται όταν άλλες εξετάσεις αποτυγχάνουν να δώσουν οριστική διάγνωση.

Σε ένα πνευμονικό αγγειόγραμμα, ένας εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) εισάγεται σε μια μεγάλη φλέβα – συνήθως στη βουβωνική χώρα σας – και περνά μέσα από την καρδιά σας και στις πνευμονικές αρτηρίες. Στη συνέχεια, μια ειδική χρωστική ουσία εγχέεται στον καθετήρα και λαμβάνονται ακτινογραφίες καθώς η βαφή ταξιδεύει κατά μήκος των αρτηριών στους πνεύμονές σας.

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό. Επιπλέον, η χρωστική μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης σε άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία.

MRI

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια τεχνική ιατρικής απεικόνισης που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα που δημιουργούνται από υπολογιστή για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των οργάνων και των ιστών στο σώμα σας. Η μαγνητική τομογραφία συνήθως προορίζεται για έγκυες γυναίκες (για να αποφευχθεί η ακτινοβολία στο έμβρυο) και άτομα των οποίων τα νεφρά μπορεί να επηρεαστούν από σκιαγραφικά που χρησιμοποιούνται σε άλλες εξετάσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πνευμονικής εμβολής στοχεύει στο να μην μεγαλώσει ο θρόμβος αίματος και να αποτρέψει το σχηματισμό νέων θρόμβων. Η έγκαιρη θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών ή θανάτου.

Φάρμακα

Τα φάρμακα περιλαμβάνουν διαφορετικούς τύπους αραιωτικών αίματος και θρόμβων.

Αραιωτικά αίματος (αντιπηκτικά). Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τη διεύρυνση των υπαρχόντων θρόμβων και το σχηματισμό νέων θρόμβων, ενώ το σώμα σας εργάζεται για να διαλύσει τους θρόμβους. Η ηπαρίνη είναι ένα συχνά χρησιμοποιούμενο αντιπηκτικό που μπορεί να χορηγηθεί μέσω της φλέβας ή να χορηγηθεί με ένεση κάτω από το δέρμα. Δρα γρήγορα και συχνά επικαλύπτεται για αρκετές ημέρες με ένα από του στόματος αντιπηκτικό, όπως η βαρφαρίνη, μέχρι να γίνει αποτελεσματικό, κάτι που μπορεί να πάρει μέρες.

Τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά δρουν πιο γρήγορα και έχουν λιγότερες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Μερικά έχουν το πλεονέκτημα ότι χορηγούνται από το στόμα, χωρίς να απαιτείται επικάλυψη με ηπαρίνη. Ωστόσο, όλα τα αντιπηκτικά έχουν παρενέργειες και η αιμορραγία είναι η πιο συχνή.

Διαλύτες θρόμβων (θρομβολυτικά). Ενώ οι θρόμβοι συνήθως διαλύονται μόνοι τους, μερικές φορές τα θρομβολυτικά που χορηγούνται μέσω της φλέβας μπορούν να διαλύσουν τους θρόμβους γρήγορα. Επειδή αυτά τα φάρμακα που καταστρέφουν θρόμβους μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική και σοβαρή αιμορραγία, συνήθως προορίζονται για απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις

Αφαίρεση θρόμβου. Εάν έχετε έναν πολύ μεγάλο, απειλητικό για τη ζωή θρόμβο στον πνεύμονά σας, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την αφαίρεσή του μέσω ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα (καθετήρα) που περνά μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Φίλτρο φλεβών. Ένας καθετήρας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση ενός φίλτρου στην κύρια φλέβα του σώματος (κάτω κοίλη φλέβα) που οδηγεί από τα πόδια σας στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας. Αυτό το φίλτρο μπορεί να σας βοηθήσει να μην πάνε θρόμβοι στους πνεύμονές σας. Αυτή η διαδικασία προορίζεται συνήθως για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά φάρμακα ή όταν είχαν επαναλαμβανόμενους θρόμβους παρά τη χρήση αντιπηκτικών. Μερικά φίλτρα μπορούν να αφαιρεθούν όταν δεν χρειάζονται πλέον.

Συνεχής φροντίδα

Επειδή μπορεί να κινδυνεύετε από άλλη εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη θεραπεία, όπως να παραμένετε σε αραιωτικά αίματος, και να παρακολουθείστε όσο συχνά σας προτείνει ο γιατρός σας. Επίσης, κρατήστε τακτικές επισκέψεις σε γιατρό για την πρόληψη ή τη θεραπεία επιπλοκών.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Η πνευμονική εμβολή συχνά αξιολογείται αρχικά σε νοσοκομεία, στο τμήμα επειγόντων ή κέντρα επείγουσας φροντίδας. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε πνευμονική εμβολή, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορεί να θέλετε να ετοιμάσετε μια λίστα που περιλαμβάνει:

Λεπτομερείς περιγραφές των συμπτωμάτων σας

Πληροφορίες για τα προηγούμενα ιατρικά σας προβλήματα, ειδικά για τυχόν πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή ασθένειες που σας κράτησαν κλινήρη για αρκετές ημέρες

Λεπτομέρειες για τυχόν πρόσφατα ταξίδια που αφορούσαν μεγάλες βόλτες με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο

Όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, φυτικών προϊόντων και οποιωνδήποτε άλλων συμπληρωμάτων, καθώς και οι δόσεις αυτών

Πληροφορίες για τα ιατρικά προβλήματα γονέων ή αδερφών

Ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στον γιατρό

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός σας πιθανότατα θα επιθεωρήσει τα πόδια σας για ενδείξεις θρόμβου βαθιάς φλέβας – μια περιοχή που είναι πρησμένη, τρυφερή, κόκκινη και ζεστή. Θα ακούσει επίσης την καρδιά και τους πνεύμονές σας και θα ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και πιθανότατα θα παραγγείλει μία ή περισσότερες εξετάσεις.

 

Opening Hours