Περιφερική Αρτηριακή Νόσος

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος (ΠΑΝ)

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (ονομάζεται επίσης νόσος περιφερικών αρτηριών) είναι ένα κοινό κυκλοφορικό πρόβλημα στο οποίο οι στενώσεις των αρτηριών μειώνουν τη ροή του αίματος στα άκρα σας.

Όταν αναπτύσσετε περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ), τα πόδια ή τα χέρια σας – συνήθως τα πόδια σας – δεν λαμβάνουν αρκετή ροή αίματος για να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως πόνο στα πόδια κατά το περπάτημα (χωλότητα).

συσσώρευση λιπών στις αρτηρίες

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι επίσης πιθανό να είναι σημάδι συσσώρευσης λιπών στις αρτηρίες σας (αθηροσκλήρωση). Αυτή η κατάσταση μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες σας και να μειώσει τη ροή του αίματος στα πόδια σας και, περιστασιακά, στα χέρια σας.

Συχνά μπορείτε να θεραπεύσετε με επιτυχία την περιφερική αρτηριακή νόσο με άσκηση, υγιεινή διατροφή και διακοπή του καπνού σε οποιαδήποτε μορφή.

Συμπτώματα

Ενώ πολλοί άνθρωποι με περιφερική αρτηριακή νόσο έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, μερικοί άνθρωποι έχουν πόνο στα πόδια όταν περπατούν (χωλότητα).

Τα συμπτώματα της χωλότητας περιλαμβάνουν μυϊκό πόνο ή κράμπες στα πόδια ή τα χέρια σας που προκαλείται από δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, αλλά εξαφανίζεται μετά από λίγα λεπτά ανάπαυσης. Η εντόπιση του πόνου εξαρτάται από τη θέση της φραγμένης ή στενωμένης αρτηρίας. Ο πόνος στη γάμπα είναι η πιο κοινή εντόπιση.

Η σοβαρότητα της χωλότητας ποικίλλει ευρέως, από ήπια ενόχληση έως εξουθενωτικό πόνο. Η σοβαρή χωλότητα μπορεί να σας δυσκολέψει να περπατήσετε ή να κάνετε άλλα είδη σωματικής δραστηριότητας.

Τα σημεία και συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου περιλαμβάνουν:

Επώδυνη κράμπα σε έναν ή και στους δύο από τους γοφούς, τους μηρούς ή τους μύες της γάμπας μετά από ορισμένες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών

Μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια

Ψυχρότητα στο πόδι ή το πέλμα σας, ειδικά όταν συγκρίνεται με την άλλη πλευρά

Πληγές στα δάχτυλα των ποδιών, στα πέλματα που δεν επουλώνονται

Αλλαγή στο χρώμα των ποδιών σας

Τριχόπτωση ή πιο αργή ανάπτυξη τριχών στα πόδια σας

Πιο αργή ανάπτυξη των νυχιών των ποδιών σας

Λαμπυρίζον δέρμα στα πόδια σας

Χωρίς σφυγμό ή αδύναμο παλμό στα πόδια ή τα πέλματα σας

Στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες

Πόνος όταν χρησιμοποιείτε τα χέρια σας, όπως πόνος και κράμπες όταν πλέκετε, γράφετε ή κάνετε άλλες χειρωνακτικές εργασίες

Εάν η περιφερική αρτηριακή νόσος εξελιχθεί, μπορεί να εμφανιστεί πόνος ακόμη και όταν είστε σε ηρεμία ή όταν είστε ξαπλωμένοι. Μπορεί να είναι αρκετά έντονος ώστε να διαταράξει τον ύπνο. Το να κρεμάσετε τα πόδια σας πάνω από την άκρη του κρεβατιού σας ή να περπατάτε στο δωμάτιό σας μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά τον πόνο.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε πόνο στα πόδια, μούδιασμα ή άλλα συμπτώματα, μην τα απορρίψετε ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Καλέστε το γιατρό σας και κλείστε ραντεβού.

Ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα περιφερικής αρτηριακής νόσου, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε έλεγχο εάν είστε:

Άνω των 65 ετών

Άνω των 50 ετών και έχετε ιστορικό διαβήτη ή καπνίσματος

Κάτω των 50 ετών και έχετε διαβήτη και άλλους παράγοντες κινδύνου περιφερικής αρτηριακής νόσου, όπως παχυσαρκία ή υψηλή αρτηριακή πίεση

Αιτίες

Ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης

Η περιφερική αρτηριακή νόσος προκαλείται συχνά από αθηροσκλήρωση. Στην αθηροσκλήρωση, συσσωρεύονται λιπώδεις εναποθέσεις στα τοιχώματα των αρτηριών σας και μειώνουν τη ροή του αίματος.

Ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης

Αν και οι συζητήσεις για την αθηροσκλήρωση συνήθως επικεντρώνονται στην καρδιά, η ασθένεια μπορεί και συνήθως επηρεάζει τις αρτηρίες σε όλο το σώμα σας. Όταν εμφανίζεται στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στα άκρα σας, προκαλεί περιφερική αρτηριακή νόσο.

Λιγότερο συχνά, η αιτία της περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να είναι φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, τραυματισμός των άκρων σας, ασυνήθιστη ανατομία των συνδέσμων ή των μυών σας ή η έκθεση σε ακτινοβολία.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης περιφερικής αρτηριακής νόσου περιλαμβάνουν:

Κάπνισμα

Διαβήτης

Παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος άνω του 30)

Υψηλή πίεση του αίματος

Υψηλή χοληστερόλη

Αύξηση ηλικίας, ειδικά μετά την ηλικία των 65 ετών ή μετά τα 50 εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση

Οικογενειακό ιστορικό περιφερικής αρτηριακής νόσου, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού

Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα σας να παράγει πρωτεΐνη και να χτίσει και να διατηρήσει τους ιστούς

Τα άτομα που καπνίζουν ή έχουν διαβήτη έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν περιφερική αρτηριακή νόσο λόγω μειωμένης ροής αίματος.

Επιπλοκές

Εάν η περιφερική αρτηριακή σας νόσος προκαλείται από συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία σας, κινδυνεύετε επίσης να αναπτύξετε:

Κρίσιμη ισχαιμία άκρων. Αυτή η κατάσταση ξεκινά ως ανοιχτές πληγές που δεν επουλώνονται, τραυματισμός ή μόλυνση των ποδιών ή των πελμάτων σας. Η κρίσιμη ισχαιμία του άκρου εμφανίζεται όταν οι τραυματισμοί ή οι λοιμώξεις προχωρούν και προκαλούν θάνατο ιστού, απαιτώντας μερικές φορές ακρωτηριασμό του προσβεβλημένου άκρου.

Εγκεφαλικό και έμφραγμα. Η αθηροσκλήρωση που προκαλεί τα σημεία και τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου δεν περιορίζεται στα πόδια σας. Οι εναποθέσεις λίπους συσσωρεύονται επίσης στις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά και τον εγκέφαλό σας.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της χωλότητας είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό σημαίνει:

Κόψτε το κάπνισμα εάν είστε καπνιστής.

Εάν έχετε διαβήτη, διατηρήστε το σάκχαρό σας σε καλό έλεγχο.

Ασκηθείτε τακτικά. Επιδιώξτε 30 έως 45 λεπτά άσκησης αρκετές φορές την εβδομάδα αφού έχετε ενημερώσει το γιατρό σας.

Μειώστε τα επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, εάν χρειάζεται.

Καταναλώστε τροφές που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Διάγνωση

Μερικές από τις εξετάσεις στις οποίες μπορεί να βασιστεί ο γιατρός σας για τη διάγνωση της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι:

Φυσική εξέταση. Ο γιατρός σας μπορεί να βρει σημάδια ΠΑΝ κατά τη διάρκεια μιας φυσικής εξέτασης, όπως αδύναμο παλμό ή απουσία σφυγμού κάτω από μια στενωμένη περιοχή της αρτηρίας σας, ήχους που ακούγονται πάνω από τις αρτηρίες σας που μπορούν να ακουστούν με ένα στηθοσκόπιο, ένδειξη κακής επούλωσης πληγών στην περιοχή όπου η ροή του αίματος είναι περιορισμένη και μειωμένη αρτηριακή πίεση στο προσβεβλημένο άκρο σας.

Αστραγαλοβραχιόνιος δείκτης (ABΔ). Αυτή είναι μια κοινή εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της ΠΑΝ. Συγκρίνει την αρτηριακή πίεση στον αστράγαλο σας με την αρτηριακή πίεση στο χέρι σας.

Για να μετρήσετε την αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια κανονική περιχειρίδα αρτηριακής πίεσης και μια ειδική συσκευή υπερήχων για να αξιολογήσει την αρτηριακή πίεση και τη ροή του αίματος.

Μπορείτε να περπατήσετε σε διάδρομο και να κάνετε μετρήσεις πριν και αμέσως μετά την άσκηση για να καταγράψετε τη σοβαρότητα των στενωμένων αρτηριών κατά το περπάτημα.

Υπέρηχος. Ειδικές τεχνικές απεικόνισης υπερήχων, όπως το υπερηχογράφημα Doppler, μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να αξιολογήσει τη ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας και να εντοπίσει φραγμένες ή στενωμένες αρτηρίες.

Αγγειογραφία. Χρησιμοποιώντας μια χρωστική ουσία που εγχέεται στα αιμοφόρα αγγεία σας, αυτή η εξέταση επιτρέπει στον γιατρό σας να δει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας όπως συμβαίνει. Ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει τη ροή της βαφής χρησιμοποιώντας απεικονιστικές τεχνικές, όπως ακτίνες Χ, μαγνητική αγγειογραφία (MRA) ή αξονική αγγειογραφία

Η αγγειογραφία με καθετήρα είναι μια επεμβατική διαδικασία που περιλαμβάνει την καθοδήγηση ενός μικρού κοίλου σωλήνα (καθετήρα) μέσω μιας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα στην πληγείσα περιοχή και την έγχυση της βαφής. Αυτός ο τύπος αγγειογραφίας επιτρέπει στον γιατρό σας να θεραπεύσει ένα φραγμένο αιμοφόρο αγγείο κατά τη στιγμή της διάγνωσης. Αφού εντοπίσει τη στενωμένη περιοχή ενός αιμοφόρου αγγείου, ο γιατρός σας μπορεί στη συνέχεια να τη διευρύνει βάζοντας και επεκτείνοντας ένα μικροσκοπικό μπαλόνι ή χορηγώντας φάρμακα που βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Εξετάσεις αίματος. Ένα δείγμα του αίματός σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σας και για τον έλεγχο του διαβήτη.

Θεραπεία

Η θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου έχει δύο βασικούς στόχους:

Διαχειριστείτε τα συμπτώματα, όπως τον πόνο στα πόδια, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τις σωματικές δραστηριότητες

Σταματήστε την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης σε όλο το σώμα σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Μπορεί να είστε σε θέση να επιτύχετε αυτούς τους στόχους με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ειδικά νωρίς στην πορεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Εάν καπνίζετε, η διακοπή καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών. Το περπάτημα ή η άσκηση άλλης μορφής σε τακτική βάση ακολουθώντας ένα πρόγραμμα, που αναφέρεται ως προπόνηση με επίβλεψη, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας δραματικά.

Εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα περιφερικής αρτηριακής νόσου, πιθανότατα θα χρειαστείτε πρόσθετη ιατρική θεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και τον έλεγχο του πόνου και άλλων συμπτωμάτων.

Φάρμακα

Φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Μπορείτε να πάρετε ένα φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης που ονομάζεται στατίνη για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Ο στόχος για τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο είναι να μειώσουν τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), την «κακή» χοληστερόλη, σε λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL). Ο στόχος είναι ακόμη χαμηλότερος εάν έχετε πρόσθετους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ειδικά διαβήτη ή συνέχιση του καπνίσματος.

Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να τη μειώσει.

Ο στόχος σας για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να είναι λιγότερο από 130/80 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Αυτή είναι η οδηγία για οποιονδήποτε με στεφανιαία νόσο, διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο. Η επίτευξη 130/80 mm Hg είναι επίσης ο στόχος για υγιείς ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω και υγιείς ενήλικες κάτω των 65 ετών με 10% ή υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου τα επόμενα 10 χρόνια.

Φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη, ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας γίνεται ακόμη πιο σημαντικός. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους στόχους σακχάρου στο αίμα σας και τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να επιτύχετε αυτούς τους στόχους.

Φάρμακα για την πρόληψη θρόμβων αίματος. Επειδή η περιφερική αρτηριακή νόσος σχετίζεται με μειωμένη ροή αίματος στα άκρα σας, είναι σημαντικό να βελτιωθεί αυτή η ροή.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο, όπως η κλοπιδογρέλη (Plavix).

Φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Το φάρμακο σιλοσταζόλη αυξάνει τη ροή του αίματος στα άκρα τόσο διατηρώντας το αίμα λεπτό όσο και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Βοηθά συγκεκριμένα στη θεραπεία του πόνου στα πόδια σε άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο. Οι συχνές παρενέργειες αυτού του φαρμάκου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο και διάρροια. Μια εναλλακτική λύση στη σιλοσταζόλη είναι η πεντοξιφυλλίνη (Tarontal). Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες με αυτό το φάρμακο, αλλά γενικά δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο η σιλοσταζόλη.

Αγγειοπλαστική και Χειρουργείο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αγγειοπλαστική ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου που προκαλεί χωλότητα:

Αγγειοπλαστική. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας καθετήρας περνά μέσα από ένα αιμοφόρο αγγείο στην προσβεβλημένη αρτηρία. Εκεί, ένα μικρό μπαλόνι στην άκρη του καθετήρα φουσκώνεται για να ισοπεδώσει την πλάκα στο τοίχωμα της αρτηρίας και να ανοίξει ξανά την αρτηρία ενώ τεντώνει την αρτηρία ανοιχτή για να αυξήσει τη ροή του αίματος.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εισάγει ένα διχτυωτό σωλήνα (stent) στην αρτηρία για να τη διατηρήσει ανοιχτή. Αυτή είναι η ίδια διαδικασία που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να ανοίξουν τις καρδιακές αρτηρίες.

Χειρουργική παράκαμψης. Ο γιατρός σας μπορεί να δημιουργήσει μια διαδρομή γύρω από την φραγμένη αρτηρία χρησιμοποιώντας είτε ένα αιμοφόρο αγγείο από άλλο μέρος του σώματός σας είτε ένα συνθετικό αγγείο. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στο αίμα να παρακάμψει την φραγμένη ή στενωμένη αρτηρία.

παράκαμψη της φραγμένης ή στενωμένης αρτηρίας

Θρομβολυτική θεραπεία. Εάν έχετε θρόμβο αίματος που εμποδίζει μια αρτηρία, ο γιατρός σας μπορεί να εγχύσει ένα φάρμακο που διαλύει θρόμβους στην αρτηρία σας στο σημείο του θρόμβου για να τη διασπάσει.

Εποπτευόμενο πρόγραμμα άσκησης

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει ένα πρόγραμμα άσκησης υπό επίβλεψη για να αυξήσει την απόσταση που μπορείτε να περπατήσετε χωρίς πόνο. Η τακτική άσκηση βελτιώνει τα συμπτώματα της ΠΑΝ με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του να βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί το οξυγόνο πιο αποτελεσματικά.

 

Opening Hours