Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι οίδημα και ερεθισμός του λεπτού, σάκου ιστού που περιβάλλει την καρδιά σας (περικάρδιο). Η περικαρδίτιδα συχνά προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος και μερικές φορές άλλα συμπτώματα. Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται όταν τα ερεθισμένα στρώματα του περικαρδίου τρίβονται μεταξύ τους.

Μια καρδιά με περικαρδίτιδα (δεξιά) και μια φυσιολογική καρδιά (αριστερά)

Μια καρδιά με περικαρδίτιδα (δεξιά) και μια φυσιολογική καρδιά (αριστερά)

Η περικαρδίτιδα είναι συνήθως ήπια και υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία για πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα και, σπάνια, χειρουργική επέμβαση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπλοκών από την περικαρδίτιδα.

Συμπτώματα

Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της περικαρδίτιδας. Συνήθως είναι οξύς σαν μαχαιριά. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν ήπιο πόνο ή πόνο στο στήθος που μοιάζει με πίεση.

Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως πίσω από το στήθος ή στην αριστερή πλευρά του στήθους σας.

Μπορεί να εξαπλωθεί στον αριστερό ώμο και το λαιμό σας.

Συχνά επιδεινώνεται όταν βήχετε, ξαπλώνετε ή παίρνετε μια βαθιά αναπνοή.

Το να κάθεσαι και να σκύβεις μπροστά σε κάνει να νιώθεις καλύτερα.

Άλλα σημεία και συμπτώματα της περικαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο στην κοιλιά ή στα πόδια

Βήχας

Κόπωση ή γενικό αίσθημα αδυναμίας ή αδιαθεσίας

Χαμηλός πυρετός

Δυνατούς παλμούς ή ταχυπαλμία (αίσθημα παλμών)

Δύσπνοια όταν ξαπλώνετε

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα που έχετε εξαρτώνται από τον τύπο της περικαρδίτιδας που έχετε. Η περικαρδίτιδα ομαδοποιείται σε διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με το μοτίβο των συμπτωμάτων και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Η οξεία περικαρδίτιδα ξεκινά ξαφνικά αλλά δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Μελλοντικά επεισόδια μπορεί να συμβούν. Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ οξείας περικαρδίτιδας και πόνου λόγω καρδιακής προσβολής.

Η υποτροπιάζουσα περικαρδίτιδα εμφανίζεται περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά από ένα επεισόδιο οξείας περικαρδίτιδας χωρίς συμπτώματα ενδιάμεσα.

Η αδιάκοπη περικαρδίτιδα διαρκεί περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες αλλά λιγότερο από τρεις μήνες. Τα συμπτώματα είναι συνεχή.

Η χρόνια συμπιεστική περικαρδίτιδα αναπτύσσεται συνήθως αργά και διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες.

Πότε να δείτε γιατρό

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε νέα συμπτώματα πόνου στο στήθος.

Πολλά από τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας είναι παρόμοια με εκείνα άλλων καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων. Όσο πιο γρήγορα αξιολογηθείτε, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Για παράδειγμα, αν και η αιτία του οξέος πόνου στο στήθος μπορεί να είναι η περικαρδίτιδα, η αρχική αιτία θα μπορούσε να ήταν μια καρδιακή προσβολή ή ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή).

Αιτίες

Η αιτία της περικαρδίτιδας είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστεί. Μερικές φορές, οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν την αιτία (ιδιοπαθής περικαρδίτιδα).

Οι αιτίες της περικαρδίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Καρδιακή προσβολή ή εγχείρηση καρδιάς, η οποία μπορεί να προκαλέσει περικαρδίτιδα ή καθυστερημένη περικαρδίτιδα (σύνδρομο Dressler, που ονομάζεται επίσης σύνδρομο μετά από έμφραγμα ή σύνδρομο μετά από καρδιακή βλάβη)

Μόλυνση

Συστηματικές φλεγμονώδεις διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του λύκου και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Τραύμα, όπως τραυματισμός στην καρδιά ή στο στήθος σας ως αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος

Άλλες παθήσεις όπως η νεφρική ανεπάρκεια, το AIDS, η φυματίωση και ο καρκίνος

Επιπλοκές

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περικαρδίτιδας συνήθως μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών. Οι επιπλοκές της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

Περικαρδιακή συλλογή. Η περικαρδίτιδα συνήθως συνδέεται με υγρό γύρω από την καρδιά, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές.

Χρόνια συμπιεστική περικαρδίτιδα. Μερικοί άνθρωποι με χρόνια περικαρδίτιδα αναπτύσσουν μόνιμη πάχυνση και ουλές στο περικάρδιο, γεγονός που εμποδίζει την καρδιά να γεμίσει και να αδειάσει σωστά. Αυτή η ασυνήθιστη επιπλοκή οδηγεί συχνά σε έντονο πρήξιμο των ποδιών και της κοιλιάς και δύσπνοια.

Καρδιακός επιπωματισμός. Αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί όταν συγκεντρωθεί πάρα πολύ υγρό στο περικάρδιο. Η περίσσεια υγρού ασκεί πίεση στην καρδιά και δεν της επιτρέπει να γεμίσει σωστά. Λιγότερο αίμα φεύγει από την καρδιά, προκαλώντας δραματική πτώση της αρτηριακής πίεσης. Ο καρδιακός επιπωματισμός απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα σας εξετάσει και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός θα τοποθετήσει ένα στηθοσκόπιο στο στήθος σας για να ακούσει τους ήχους της καρδιάς σας. Η περικαρδίτιδα προκαλεί έναν συγκεκριμένο ήχο, που ονομάζεται περικαρδιακή τριβή. Ο ήχος αυτός εμφανίζεται όταν τα δύο στρώματα του σάκου που περιβάλλει την καρδιά σας (περικάρδιο) τρίβονται μεταξύ τους.

Οι εξετάσεις αίματος γίνονται συνήθως για να ελεγχθούν για σημάδια καρδιακής προσβολής, φλεγμονής και μόλυνσης. Άλλες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια γρήγορη και ανώδυνη εξέταση που καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας. Αυτοκόλλητα επιθέματα (ηλεκτρόδια) με συνδεδεμένα καλώδια συνδέονται σε μια οθόνη. Καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά. Ένας υπολογιστής καταγράφει τις πληροφορίες και τις εμφανίζει ως κύματα σε οθόνη ή σε χαρτί.

Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει αλλαγές στο μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς σας. Οι εικόνες μπορεί να δείχνουν μια μεγεθυσμένη καρδιά εάν έχει συγκεντρωθεί περίσσεια υγρού στο περικάρδιο.

Ηχοκαρδιογράφημα. Τα ηχητικά κύματα (υπέρηχοι) δημιουργούν εικόνες της κινούμενης καρδιάς. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό την εξέταση για να δει πόσο καλά η καρδιά σας αντλεί αίμα και εάν υπάρχει συσσώρευση υγρού στο περικάρδιο.

Αξονική τομογραφία καρδιάς (CT). Οι αξονικές τομογραφίες καρδιάς χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για να δημιουργήσουν εικόνες της καρδιάς και του θώρακα σας. Η εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση πάχυνσης που μπορεί να είναι σημάδι συμπιεστικής περικαρδίτιδας. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτή την εξέταση για να αποκλείσει άλλες αιτίες ξαφνικού πόνου στο στήθος, όπως θρόμβο αίματος σε πνεύμονα (πνευμονική εμβολή) ή ρήξη στην αορτή σας (αορτικός διαχωρισμός).

Μαγνητική τομογραφία καρδιάς (MRI). Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει εικόνες διατομής της καρδιάς σας που μπορούν να αποκαλύψουν πάχυνση, φλεγμονή ή άλλες αλλαγές στο περικάρδιο.

Θεραπεία

Η θεραπεία για την περικαρδίτιδα εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας. Η ήπια περικαρδίτιδα μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία.

Φάρμακα

Συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα για τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Παυσίπονα. Ο πόνος της περικαρδίτιδας μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη (Brufen και άλλα). Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ισχυρότερα συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Κολχικίνη (Colchicine). Αυτό το φάρμακο μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας περικαρδίτιδας ή εάν τα συμπτώματά σας τείνουν να επανεμφανιστούν. Δεν πρέπει να πάρετε αυτό το φάρμακο εάν έχετε ηπατική ή νεφρική νόσο. Η κολχικίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα φάρμακα. Ο γιατρός σας θα ελέγξει προσεκτικά το ιστορικό της υγείας σας πριν συνταγογραφήσει κολχικίνη.

Κορτικοστεροειδή. Τα κορτικοστεροειδή είναι ισχυρά φάρμακα που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κορτικοστεροειδές, όπως πρεδνιζόνη, εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν με άλλα φάρμακα ή εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιστρέφουν.

Εάν η περικαρδίτιδα σας προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, θα λάβετε θεραπεία με αντιβιοτικά και παροχέτευση, εάν είναι απαραίτητο.

Χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβάσεις

Εάν η περικαρδίτιδα προκαλεί συσσώρευση υγρών γύρω από την καρδιά, μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση ή χειρουργική επέμβαση. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

Περικαρδιοπαρακέντηση. Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια αποστειρωμένη βελόνα ή ένα μικρό σωλήνα (καθετήρα) για να αφαιρέσει και να αποστραγγίσει την περίσσεια υγρού από την περικαρδιακή κοιλότητα. Θα λάβετε ένα τοπικό αναισθητικό φάρμακο πριν από τη διαδικασία. Ο γιατρός χρησιμοποιεί υπερηχοκαρδιογράφημα για να καθοδηγήσει τη βελόνα και τον σωλήνα στη σωστή θέση στο σώμα. Αυτή η παροχέτευση παραμένει στη θέση της για αρκετές ημέρες όσο βρίσκεστε στο νοσοκομείο.

Περικαρδιεκτομή. Αυτή η επέμβαση αφαιρεί ολόκληρο το περικάρδιο. Μπορεί να γίνει εάν ο σάκος που περιβάλλει την καρδιά σας έχει γίνει μόνιμα άκαμπτος λόγω συμπιεστικής περικαρδίτιδας.

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Για την ήπια περικαρδίτιδα, η ανάπαυση και τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή — που λαμβάνονται υπό τις οδηγίες του γιατρού σας — μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται.

Όσο αναρρώνετε, αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα και τα ανταγωνιστικά αθλήματα. Μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα περικαρδίτιδας. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο καιρό χρειάζεται να ξεκουραστείτε.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσετε με τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν γιατρό έκτακτης ανάγκης. Εάν τηλεφωνήσετε για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, μπορεί να παραπεμφθείτε σε γιατρό εκπαιδευμένο σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο).

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνειτε

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και για πόσο καιρό. Σημειώστε επίσης εάν είχατε παρόμοια συμπτώματα που εμφανίστηκαν και έφυγαν στο παρελθόν.

Κάντε μια λίστα με τις βασικές ιατρικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων άλλων πρόσφατων προβλημάτων υγείας που είχατε και τα ονόματα τυχόν συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που παίρνετε.

Βρείτε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο που μπορεί να έρθει μαζί σας στο ραντεβού, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τι λέει ο γιατρός.

Καταγράψτε τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε οπωσδήποτε στο γιατρό σας.

Για την περικαρδίτιδα, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι; Θα χρειαστεί να μείνω στο νοσοκομείο για εξετάσεις;

Ποια θεραπευτική προσέγγιση προτείνετε;

Πόσο σύντομα μετά την έναρξη της θεραπείας μπορώ να περιμένω βελτίωση στα συμπτώματά μου;

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες των θεραπειών που συνταγογραφείτε;

Διατρέχω κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών από αυτήν την πάθηση;

Πόσο συχνά θα χρειαστώ ραντεβού παρακολούθησης για αυτήν την πάθηση;

Πρέπει να ακολουθήσω κάποιους περιορισμούς δραστηριότητας ή διατροφής;

Υπάρχουν ειδικές οδηγίες για τη διαχείριση αυτής της πάθησης μαζί με άλλες παθήσεις υγείας μου;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμαστεί να κάνετε στον γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε επιπλέον ερωτήσεις που σας προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο για να εξετάσετε τυχόν σημεία για τα οποία θέλετε να μιλήσετε σε βάθος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

Μπορείτε να περιγράψετε τα συμπτώματά σας; Πού είναι ο πόνος; Πόσο έντονος είναι ο πόνος;

Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;

Τα συμπτώματά σας εμφανίστηκαν αργά ή ξαφνικά;

Είχατε παρόμοια συμπτώματα στο παρελθόν;

Δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε;

Η αλλαγή της θέσης σας επηρεάζει τον πόνο σας;

Είχατε πρόσφατα κρυολόγημα ή γρίπη; Τι γίνεται με τον πυρετό;

Έχετε χάσει πρόσφατα βάρος χωρίς να προσπαθήσετε;

Έχετε συγγενή πρώτου βαθμού —γονέα, αδερφό ή παιδί— με ιστορικό καρδιακής νόσου;

Καπνίζεις ή κάπνιζες; Αν ναι πόσο?

 

Opening Hours