Παθήσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας είναι ένα πρόβλημα με τη βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ των αριστερών καρδιακών θαλάμων (αριστερός κόλπος και αριστερή κοιλία).
Η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας περιλαμβάνει:
Παλινδρόμηση (ανεπάρκεια) μιτροειδούς βαλβίδας. Τα πτερύγια της μιτροειδούς βαλβίδας (φυλλάδια) μπορεί να μην κλείνουν ερμητικά, προκαλώντας διαρροή αίματος προς τα πίσω.
Στένωση μιτροειδούς βαλβίδας. Τα πτερύγια της μιτροειδούς βαλβίδας γίνονται παχιά ή άκαμπτα και μπορούν να συντηχθούν μεταξύ τους. Αυτό περιορίζει το άνοιγμα της βαλβίδας, το οποίο μειώνει τη ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο προς την αριστερή κοιλία.
Η θεραπεία για τη νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και από το εάν επιδεινώνεται. Μερικές φορές, συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την επισκευή ή την αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας.
Συμπτώματα
Μερικοί άνθρωποι με νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να μην έχουν συμπτώματα για πολλά χρόνια, ή και να μην εμφανίσουν ποτέ.
Τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Κούραση
Ακανόνιστος καρδιακός ήχος (καρδιακό φύσημα)
Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Δυσκολία στην αναπνοή
Πότε να δείτε γιατρό
Εάν έχετε καρδιακό φύσημα ή αναπτύξετε άλλα σημεία ή συμπτώματα νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να επισκεφτείτε έναν γιατρό που ειδικεύεται στις καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγο).
Αιτίες
Για να κατανοήσουμε τις αιτίες της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η καρδιά.
Η μιτροειδής βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς που κρατούν το αίμα να ρέει προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάθε βαλβίδα έχει πτερύγια (φυλλάδια) που ανοίγουν και κλείνουν μία φορά κατά τη διάρκεια κάθε καρδιακού παλμού. Εάν μια βαλβίδα δεν ανοίγει ή κλείνει σωστά, η ροή του αίματος μέσω της καρδιάς προς το σώμα μπορεί να μειωθεί.
Στην ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, τα πτερύγια δεν κλείνουν ερμητικά. Το αίμα ρέει προς τα πίσω όταν η βαλβίδα είναι κλειστή, δυσκολεύοντας τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.
Στη στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, το άνοιγμα της βαλβίδας στενεύει. Η καρδιά πρέπει τώρα να δουλέψει σκληρότερα για να πιέσει αίμα μέσα από το μικρότερο άνοιγμα της βαλβίδας. Εάν το άνοιγμα στη βαλβίδα γίνει αρκετά μικρό, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο προς την αριστερή κοιλία.
Η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας έχει πολλές αιτίες. Ορισμένες μορφές νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να υπάρχουν κατά τη γέννηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα).
Η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αργότερα στη ζωή (επίκτητη). Για παράδειγμα, η στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλείται συχνά από ρευματικό πυρετό. Αυτός ο πυρετός είναι μια επιπλοκή μιας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο που μπορεί να επηρεάσει την καρδιά. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται ρευματική νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας.
Άλλες αιτίες επίκτητης νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας περιλαμβάνουν:
Άλλες καρδιακές παθήσεις
Μόλυνση
Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία
Αυτοάνοση νόσο, όπως ο λύκος
Παράγοντες κινδύνου
Πολλά πράγματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας, όπως:
Μεγαλύτερη ηλικία
Ορισμένες λοιμώξεις που επηρεάζουν την καρδιά
Καρδιακή προσβολή και ορισμένοι τύποι καρδιακών παθήσεων
Χρήση ορισμένων φαρμάκων
Καρδιακή πάθηση που υπάρχει κατά τη γέννηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα)
Ακτινοβολία στο στήθος
Επιπλοκές
Η νόσος της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές. Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, για παράδειγμα, αναγκάζει την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση της αριστερής κοιλίας και αποδυνάμωση του καρδιακού μυός.
Άλλες επιπλοκές της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός (κολπική μαρμαρυγή)
Υψηλή αρτηριακή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση)
Θρόμβοι αίματος
Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια
Εγκεφαλικό
Διάγνωση
Για τη διάγνωση της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας, συμπεριλαμβανομένης της στένωσης της μιτροειδούς βαλβίδας και της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας, ο γιατρός συνήθως πραγματοποιεί φυσική εξέταση και κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας.
Ο γιατρός θα ακούσει για ένα καρδιακό φύσημα, ένα σημάδι πάθησης της μιτροειδούς βαλβίδας.
Οι εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ηχοκαρδιογράφημα. Τα ηχητικά κύματα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εικόνων βίντεο της καρδιάς σε κίνηση. Το ηχοκαρδιογράφημα παρέχει μια πιο προσεκτική ματιά στη μιτροειδή βαλβίδα και πόσο καλά λειτουργεί. Το ηχοκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της συγγενούς νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας, της ρευματικής νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας και άλλων παθήσεων της καρδιακής βαλβίδας.
Μερικές φορές, ένα διοισοφαγικό υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να γίνει για μια πιο προσεκτική ματιά στη μιτροειδή βαλβίδα. Σε αυτό το είδος ηχοκαρδιογραφήματος, ένας μικρός μετατροπέας που συνδέεται στο άκρο ενός σωλήνα εισάγεται στο σωλήνα που οδηγεί από το στόμα στο στομάχι (οισοφάγο).
Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Τα καλώδια (ηλεκτρόδια) που είναι προσαρτημένα σε επιθέματα στο δέρμα μετρούν τα ηλεκτρικά σήματα από την καρδιά. Το ΗΚΓ μπορεί να ανιχνεύσει διευρυμένους θαλάμους της καρδιάς, καρδιακές παθήσεις και ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς.
Ακτινογραφία θώρακος. Μια ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείξει την κατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορεί να αποκαλύψει εάν η καρδιά είναι αυξημένη σε μέγεθος, κάτι που μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων παθήσεων καρδιακής βαλβίδας.
MRI καρδιάς. Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς. Μια καρδιακή μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει για να προσδιοριστεί η σοβαρότητα της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας.
Δοκιμασία άσκησης ή δοκιμασία φόρτισης. Αυτές οι εξετάσεις συχνά περιλαμβάνουν περπάτημα σε διάδρομο ή οδήγηση σταθερού ποδηλάτου ενώ παρακολουθείται η καρδιά. Οι δοκιμές άσκησης βοηθούν να αποκαλυφθεί πώς ανταποκρίνεται η καρδιά στη σωματική δραστηριότητα και εάν τα συμπτώματα της νόσου της βαλβίδας εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν δεν μπορείτε να ασκηθείτε, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα που μιμούνται την επίδραση της άσκησης στην καρδιά σας.
Καρδιακός καθετηριασμός. Σε αυτή την εξέταση ο γιατρός περνάει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στο χέρι ή στη βουβωνική χώρα σε μια αρτηρία στην καρδιά και εγχέει βαφή μέσω του καθετήρα. Αυτό κάνει τις καρδιακές αρτηρίες να εμφανίζονται πιο καθαρά σε μια ακτινογραφία.
Ο καρδιακός καθετηριασμός δεν χρησιμοποιείται συχνά για τη διάγνωση της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν άλλες εξετάσεις δεν έχουν διαγνώσει την πάθηση ή για να ελεγχθεί εάν υπάρχει στεφανιαία νόσος.
Αφού η εξέταση επιβεβαιώσει τη διάγνωση της νόσου μιτροειδούς ή άλλης καρδιακής βαλβίδας, ο γιατρός μπορεί να σας πει το στάδιο της νόσου. Η σταδιοποίηση βοηθά στον καθορισμό της καταλληλότερης θεραπείας.
Το στάδιο της νόσου της καρδιακής βαλβίδας εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, της σοβαρότητας της νόσου, της δομής της βαλβίδας ή των βαλβίδων και της ροής του αίματος μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων.
Η πάθηση καρδιακής βαλβίδας διακρίνεται σε τέσσερις βασικές ομάδες:
Στάδιο Α: Σε κίνδυνο. Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή βαλβιδική νόσο.
Στάδιο Β: Προοδευτικό. Η νόσος των βαλβίδων είναι ήπια ή μέτρια. Δεν υπάρχουν συμπτώματα πάθησης της καρδιακής βαλβίδας.
Στάδιο Γ: Ασυμπτωματικό σοβαρό. Δεν υπάρχουν συμπτώματα πάθησης της καρδιακής βαλβίδας, αλλά η νόσος της βαλβίδας είναι σοβαρή.
Στάδιο Δ: Συμπτωματικό σοβαρό. Η πάθηση της καρδιακής βαλβίδας είναι σοβαρή και προκαλεί συμπτώματα.
Θεραπεία
Η θεραπεία της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας εξαρτάται από τα συμπτώματα, τη σοβαρότητα της κατάστασης και το εάν η κατάσταση επιδεινώνεται.
Ένας γιατρός εκπαιδευμένος σε καρδιακές παθήσεις (καρδιολόγος) συνήθως παρέχει φροντίδα σε άτομα με νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας. Η θεραπεία της νόσου της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης. Εάν έχετε νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας, μπορεί να σας ζητηθεί να:
Κάνετε αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής
Πάρετε φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων
Πάρετε αραιωτικά αίματος για να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος εάν έχετε έναν συγκεκριμένο ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή
Χειρουργική ή άλλες επεμβάσεις
Μια νοσηρή ή κατεστραμμένη μιτροειδής βαλβίδα μπορεί τελικά να χρειαστεί να επισκευαστεί ή να αντικατασταθεί, ακόμα κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η χειρουργική επέμβαση για τη νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας περιλαμβάνει επισκευή μιτροειδούς βαλβίδας και αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας.
Εάν χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση για άλλη καρδιακή πάθηση, ένας χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει επισκευή ή αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας ταυτόχρονα.
Χειρουργοί σε ορισμένα ιατρικά κέντρα πραγματοποιούν χειρουργική επέμβαση καρδιάς με τη βοήθεια ρομπότ, έναν τύπο ελάχιστα επεμβατικής επέμβασης καρδιάς στην οποία χρησιμοποιούνται ρομποτικοί βραχίονες για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αποκατάστασης της μιτροειδούς βαλβίδας, ο χειρουργός μπορεί να:
Μπαλώσει τις τρύπες σε μια καρδιακή βαλβίδα
Επανασυνδέσει τα πτερύγια της βαλβίδας
Αφαιρέσει τον υπερβολικό ιστό από τη βαλβίδα, ώστε τα πτερύγια να μπορούν να κλείσουν ερμητικά
Επιδιορθώσει τη δομή της μιτροειδούς βαλβίδας αντικαθιστώντας τα κορδόνια που την υποστηρίζουν
Ξεχωρίσει τα φυλλάδια βαλβίδας που έχουν συντηχθεί
Άλλες διαδικασίες επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας περιλαμβάνουν:
Δακτυλιοπλαστική. Ένας χειρουργός σφίγγει ή ενισχύει τον δακτύλιο γύρω από τη βαλβίδα. Η δακτυλιοπλαστική μπορεί να συνδυασθεί με άλλες τεχνικές για την επιδιόρθωση μιας καρδιακής βαλβίδας.
Βαλβιδοπλαστική. Αυτή η διαδικασία με καθετήρα χρησιμοποιείται για την επιδιόρθωση μιας μιτροειδούς βαλβίδας με ένα στενό άνοιγμα. Η βαλβιδοπλαστική μπορεί να γίνει ακόμα κι αν δεν έχετε συμπτώματα. Ο χειρουργός εισάγει έναν καθετήρα με ένα μπαλόνι στην άκρη σε μια αρτηρία στο χέρι ή στη βουβωνική χώρα και οδηγεί τον καθετήρα στη μιτροειδή βαλβίδα. Το μπαλόνι φουσκώνει, διευρύνοντας το άνοιγμα της μιτροειδούς βαλβίδας. Το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και ο καθετήρας και το μπαλόνι αφαιρούνται.
Κλιπ μιτροειδούς βαλβίδας. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας χειρουργός καθοδηγεί έναν καθετήρα με ένα κλιπ στο άκρο του στη μιτροειδή βαλβίδα μέσω μιας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα. Το κλιπ χρησιμοποιείται για τη στερέωση ενός φυλλαδίου της μιτροειδούς βαλβίδας που έχει σχιστεί ή διαρρέει. Αυτή η διαδικασία είναι μια επιλογή για άτομα που έχουν σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας ή που δεν είναι καλοί υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση μιτροειδούς βαλβίδας.
Αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας
Κατά την αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας, ο καρδιοχειρουργός αφαιρεί τη μιτροειδή βαλβίδα και την αντικαθιστά με μια μηχανική βαλβίδα ή μια βαλβίδα κατασκευασμένη από ιστό καρδιάς αγελάδας, χοίρου ή ανθρώπου (βιολογική βαλβίδα ιστού).
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει καρδιακός καθετηριασμός για την εισαγωγή μιας βαλβίδας αντικατάστασης σε μια βαλβίδα βιολογικού ιστού που δεν λειτουργεί πλέον σωστά. Αυτό ονομάζεται διαδικασία βαλβίδας σε βαλβίδα.
Εάν είχατε αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας με μια μηχανική βαλβίδα, θα χρειαστεί να παίρνετε αραιωτικά αίματος για το υπόλοιπο της ζωής σας για να αποτρέψετε τους θρόμβους αίματος. Οι βαλβίδες βιολογικού ιστού καταστρέφονται (εκφυλίζονται) με την πάροδο του χρόνου και συνήθως χρειάζονται αντικατάσταση.
Τρόπος ζωής και θεραπείες στο σπίτι
Θα έχετε τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με τον γιατρό σας για να παρακολουθείτε την κατάστασή σας.
Είναι επίσης σημαντικό να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι υγιείς για την καρδιά, όπως:
Τρώγοντας μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά. Τρώτε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αποφύγετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και το υπερβολικό αλάτι και ζάχαρη.
Διατήρηση υγιούς βάρους. Εάν είστε υπέρβαροι ή έχετε παχυσαρκία, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χάσετε βάρος.
Τακτική σωματική δραστηριότητα. Επιδιώξτε να συμπεριλάβετε περίπου 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως γρήγορους περιπάτους, στην καθημερινή σας ρουτίνα γυμναστικής.
Διαχείριση του άγχους. Βρείτε τρόπους να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους σας, όπως μέσω δραστηριοτήτων χαλάρωσης, διαλογισμού, σωματικής δραστηριότητας και αφιερώματος χρόνου με την οικογένεια και τους φίλους σας.
Αποφυγή καπνού. Εάν καπνίζετε, κόψτε το. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε το κάπνισμα. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμη.
Εάν έχετε νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας και θέλετε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό. Ένας γιατρός μπορεί να συζητήσει ποια φάρμακα είναι ασφαλή να ληφθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εάν απαιτείται μια διαδικασία για τη θεραπεία μιας πάθησης της καρδιακής βαλβίδας πριν από την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες με καρδιακή βαλβίδα συνήθως απαιτούν στενή παρακολούθηση από έναν καρδιολόγο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αντιμετώπιση και υποστήριξη
Εάν έχετε νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας, ακολουθούν μερικά βήματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάστασή σας:
Λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Λάβετε υποστήριξη. Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους σας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την κατάστασή σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης που μπορεί να είναι χρήσιμες.
Μείνετε ενεργοί. Είναι καλή ιδέα να παραμείνετε σωματικά δραστήριοι. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει συστάσεις σχετικά με το πόσο και ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο για εσάς.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Εάν νομίζετε ότι έχετε νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας, κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε τον γιατρό. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Λάβετε υπόψη τους περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Όταν κλείσετε το ραντεβού, ρωτήστε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.
Καταγράψτε τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένων όσων φαίνονται άσχετα με τη νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας.
Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού καρδιακών παθήσεων και τυχόν σημαντικών αγχωδών καταστάσεων ή πρόσφατων αλλαγών στη ζωή.
Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που λαμβάνετε.
Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε:
Tις διατροφικές σας συνήθειες και την άσκηση. Εάν δεν τρώτε ήδη καλά και δεν ασκείστε, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν ξεκινήσετε.
Καταγράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε τον γιατρό.
Για τη νόσο της μιτροειδούς βαλβίδας, ορισμένες βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό περιλαμβάνουν:
Τι είναι πιθανό να προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
Ποιες είναι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
Τι εξετάσεις θα χρειαστώ;
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
Ποιες είναι οι εναλλακτικές στην κύρια προσέγγιση που προτείνετε;
Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να τις διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
Υπάρχουν περιορισμοί που πρέπει να ακολουθήσω;
Πρέπει να δω έναν ειδικό;
Εάν χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση, ποιον χειρουργό προτείνετε για επέμβαση καρδιακής βαλβίδας;
Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο που συνταγογραφείτε;
Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Ποιους ιστότοπους προτείνετε;
Μη διστάσετε να κάνετε άλλες ερωτήσεις που έχετε.
Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει πολλές ερωτήσεις, όπως:
Πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματά σας;
Τα συμπτώματά σας ήταν συνεχή ή περιστασιακά;
Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
Τι, αν κάτι, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;
Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;