Καρδιοπάθεια στα παιδιά

Εικόνα που περιέχει κείμενο, νερό, σκύλος Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Καρδιοπάθεια στα παιδιά

Η καρδιακή νόσος είναι αρκετά δύσκολη όταν προσβάλλει τους ενήλικες, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραγική στα παιδιά.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι καρδιακών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά. Περιλαμβάνουν συγγενή καρδιακά ελαττώματα, ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν την καρδιά, ακόμη και καρδιακές παθήσεις που αποκτήθηκαν αργότερα στην παιδική ηλικία λόγω ασθενειών ή γενετικών συνδρόμων.

Τα καλά νέα είναι ότι με την πρόοδο της ιατρικής και της τεχνολογίας, πολλά παιδιά με καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να ζουν δραστήρια, γεμάτη ζωή.

Καρδιοπάθεια στα παιδιά

Συγγενής καρδιοπάθεια

Η συγγενής καρδιοπάθεια (CHD) είναι ένας τύπος καρδιακής νόσου με την οποία γεννιούνται τα παιδιά, που συνήθως προκαλείται από καρδιακά ελαττώματα που υπάρχουν κατά τη γέννηση. Στις Η.Π.Α., εκτιμάται ότι το 1 τοις εκατό των μωρών που γεννιούνται κάθε χρόνο έχουν συγγενή καρδιοπάθεια.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες που επηρεάζουν τα παιδιά περιλαμβάνουν:

Διαταραχές της καρδιακής βαλβίδας όπως η στένωση της αορτικής βαλβίδας, η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος

Σύνδρομο υποπλαστικής αριστερής καρδιάς, όπου η αριστερή πλευρά της καρδιάς είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένη

Διαταραχές που περιλαμβάνουν τρύπες στην καρδιά, συνήθως στα τοιχώματα μεταξύ των καρδιακών κοιλοτήτων και μεταξύ των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων που εξέρχονται από την καρδιά, όπως:

Ελλείματα του κοιλιακού διαφράγματος

Ελλείματα του κολπικού διαφράγματος

Βατός αρτηριακός πόρος

Τετραλογία του Fallot, η οποία είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων ελαττωμάτων, συμπεριλαμβανομένων:

1.Μεσοκοιλιακή επικοινωνία

2.Στένωση της πνευμονικής αρτηρίας

3.Εφίππευση της αορτής επι του μεσοκοιλιακού διαφράγματος

4.Υπερτροφία δεξιάς κοιλίας

Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού. Συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση, καρδιακούς καθετηριασμούς, φάρμακα και σε σοβαρές περιπτώσεις, μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

Μερικά παιδιά θα χρειαστούν δια βίου παρακολούθηση και θεραπεία.

Αθηροσκλήρωση

Η αθηροσκλήρωση είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συσσώρευση πλακών γεμάτων λίπους και χοληστερόλης μέσα στις αρτηρίες. Καθώς η συσσώρευση αυξάνεται, οι αρτηρίες σκληραίνουν και στενεύουν, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και καρδιακών προσβολών. Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί η αθηροσκλήρωση. Είναι ασυνήθιστο για παιδιά ή έφηβους να υποφέρουν από αυτό.

Ωστόσο, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση και άλλα προβλήματα υγείας θέτουν τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο. Οι γιατροί συνιστούν έλεγχο για υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση σε παιδιά που έχουν παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη και είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως αυξημένη άσκηση και διατροφικές τροποποιήσεις.

Αρρυθμίες

Η αρρυθμία είναι ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Αυτό μπορεί να κάνει την καρδιά να αντλεί λιγότερο αποτελεσματικά.

Πολλοί διαφορετικοί τύποι αρρυθμιών μπορεί να εμφανιστούν στα παιδιά, όπως:

Γρήγορος καρδιακός ρυθμός (ταχυκαρδία), ο πιο κοινός τύπος που εντοπίζεται στα παιδιά είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Αργός καρδιακός ρυθμός (βραδυκαρδία)

Σύνδρομο μακρού Q-T (LQTS)

Σύνδρομο Wolff-Parkinson-White (σύνδρομο WPW)

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

αδυναμία

κούραση

ζάλη

λιποθυμία

δυσκολία σίτισης

Οι θεραπείες εξαρτώνται από τον τύπο της αρρυθμίας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την υγεία του παιδιού.

Νόσος Kawasaki

Η νόσος Kawasaki είναι μια σπάνια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια, τα πόδια, το στόμα, τα χείλη και το λαιμό τους. Παράγει επίσης πυρετό και πρήξιμο στους λεμφαδένες. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σίγουροι τι το προκαλεί.

Σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), η ασθένεια είναι μια κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων σε 1 στα 4 παιδιά. Οι περισσότεροι είναι κάτω των 5 ετών.

Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση της νόσου, αλλά συχνά περιλαμβάνει έγκαιρη θεραπεία με ενδοφλέβια γάμα σφαιρίνη ή ασπιρίνη. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί μερικές φορές να μειώσουν τις μελλοντικές επιπλοκές. Τα παιδιά που πάσχουν από αυτή την ασθένεια συχνά χρειάζονται ραντεβού παρακολούθησης δια βίου για να παρακολουθούν την υγεία της καρδιάς.

Καρδιακά φυσήματα

Το καρδιακό φύσημα είναι ένας ήχος που μοιάζει με σφύριγμα ή συριγμό και παράγεται από το αίμα που κυκλοφορεί μέσω των καρδιακών κοιλοτήτων ή των βαλβίδων της καρδιάς ή μέσω των αιμοφόρων αγγείων κοντά στην καρδιά. Συχνά είναι ακίνδυνο. Άλλες φορές μπορεί να σηματοδοτεί ένα υποκείμενο καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Τα καρδιακά φυσήματα μπορεί να προκληθούν από συγγενή καρδιοπάθεια, πυρετό ή αναιμία. Εάν ένας γιατρός ακούσει ένα μη φυσιολογικό καρδιακό φύσημα σε ένα παιδί, θα κάνει πρόσθετες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι η καρδιά είναι υγιής. Τα «αθώα» καρδιακά φύσημα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, αλλά εάν το καρδιακό φύσημα προκαλείται από πρόβλημα με την καρδιά, μπορεί να απαιτήσει πρόσθετη θεραπεία.

Περικαρδίτιδα

Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν ο λεπτός σάκος ή η μεμβράνη που περιβάλλει την καρδιά (περικάρδιο) εμφανίσει φλεγμονή ή μολυνθεί. Η ποσότητα του υγρού μεταξύ των δύο στοιβάδων του αυξάνεται, μειώνοντας την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της συγγενούς καρδιοπάθειας ή μπορεί να προκληθεί από βακτηριακές λοιμώξεις, τραύματα στο στήθος ή διαταραχές του συνδετικού ιστού όπως ο λύκος. Οι θεραπείες εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της νόσου, την ηλικία του παιδιού και τη γενική του υγεία.

Ρευματική καρδιοπάθεια

Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα βακτήρια του στρεπτόκοκκου που προκαλούν την αμυγδαλίτιδα και την οστρακιά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρευματική καρδιακή νόσο.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να βλάψει σοβαρά και μόνιμα τις καρδιακές βαλβίδες και τον καρδιακό μυ (προκαλώντας φλεγμονή του καρδιακού μυός, γνωστή ως μυοκαρδίτιδα). Ο ρευματικός πυρετός εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, αλλά συνήθως τα συμπτώματα της ρευματικής καρδιακής νόσου δεν εμφανίζονται για 10 έως 20 χρόνια μετά την αρχική ασθένεια. Ο ρευματικός πυρετός και η επακόλουθη ρευματική καρδιοπάθεια είναι πλέον ασυνήθιστες στην Ευρώπη.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με την έγκαιρη θεραπεία της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης με αντιβιοτικά.

Ιογενείς λοιμώξεις

Οι ιοί, εκτός από το να προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού ή τη γρίπη, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα.

Οι ιογενείς λοιμώξεις της καρδιάς είναι σπάνιες και μπορεί να εμφανίσουν λίγα συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται, είναι παρόμοια με συμπτώματα γρίπης, όπως κόπωση, δύσπνοια και δυσφορία στο στήθος. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και θεραπείες για τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας.

 

Opening Hours