Βραδυκαρδία

Βραδυκαρδία

Η βραδυκαρδία είναι πιο αργός από τον κανονικό καρδιακό ρυθμό. Οι καρδιές των ενηλίκων σε κατάσταση ηρεμίας χτυπούν συνήθως μεταξύ 60 και 100 φορές το λεπτό. Εάν έχετε βραδυκαρδία, η καρδιά σας χτυπά λιγότερο από 60 φορές το λεπτό.

Η βραδυκαρδία μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα εάν ο καρδιακός ρυθμός είναι πολύ αργός και η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο στο σώμα. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να αισθανθείτε ζάλη, πολύ κούραση ή αδυναμία και δύσπνοια. Μερικές φορές η βραδυκαρδία δεν προκαλεί συμπτώματα ή επιπλοκές.

βραδυκαρδία καρδιογράφημμα

Ο αργός καρδιακός παλμός δεν είναι πάντα ανησυχητικός. Για παράδειγμα, ένας καρδιακός ρυθμός ηρεμίας μεταξύ 40 και 60 παλμών το λεπτό είναι αρκετά συνηθισμένος κατά τη διάρκεια του ύπνου και σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε υγιείς νεαρούς ενήλικες και σε εκπαιδευμένους αθλητές.

Εάν η βραδυκαρδία είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί εμφυτευμένος βηματοδότης για να βοηθήσει την καρδιά να διατηρήσει τον κατάλληλο ρυθμό.

Συμπτώματα

Ένας πιο αργός από τον κανονικό καρδιακό παλμό (βραδυκαρδία) μπορεί να εμποδίσει τον εγκέφαλο και άλλα όργανα να λάβουν αρκετό οξυγόνο, προκαλώντας πιθανώς αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

Πόνος στο στήθος

Σύγχυση ή προβλήματα μνήμης

Ζάλη

Εύκολη κόπωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας

Κούραση

Λιποθυμία (συγκοπή) ή σχεδόν λιποθυμία

Δυσκολία στην αναπνοή

Πότε να δείτε γιατρό

Πολλά πράγματα μπορεί να προκαλέσουν σημεία και συμπτώματα βραδυκαρδίας. Είναι σημαντικό να λάβετε μια έγκαιρη, ακριβή διάγνωση και την κατάλληλη φροντίδα. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε συμπτώματα βραδυκαρδίας.

Εάν λιποθυμήσετε, έχετε δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε πόνο στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, καλέστε το ΕΚΑΒ ή τις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Αναζητήστε επείγουσα περίθαλψη για οποιονδήποτε έχει αυτά τα συμπτώματα.

Αιτίες

Η βραδυκαρδία μπορεί να προκληθεί από:

Βλάβη του καρδιακού ιστού που σχετίζεται με τη γήρανση

Βλάβη στους καρδιακούς ιστούς από καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή

Μια καρδιακή διαταραχή που υπάρχει κατά τη γέννηση (συγγενές καρδιακό ελάττωμα)

Φλεγμονή του καρδιακού ιστού (μυοκαρδίτιδα)

Μια επιπλοκή της καρδιοχειρουργικής

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας (υποθυρεοειδισμός)

Ανισορροπία χημικών ουσιών στο αίμα, όπως κάλιο ή ασβέστιο

Επανειλημμένες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (αποφρακτική υπνική άπνοια)

Φλεγμονώδης νόσος, όπως ο ρευματικός πυρετός ή ο λύκος

Φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ηρεμιστικών, οπιοειδών και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες της βραδυκαρδίας, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς χτυπά συνήθως η καρδιά.

Η τυπική καρδιά έχει τέσσερις θαλάμους – δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Μέσα στον άνω δεξιό θάλαμο της καρδιάς (δεξιός κόλπος) υπάρχει μια ομάδα κυττάρων που ονομάζεται φλεβόκομβος. Ο φλεβόκομβος είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Παράγει το σήμα που ξεκινά κάθε καρδιακό παλμό.

Η βραδυκαρδία εμφανίζεται όταν αυτά τα σήματα επιβραδύνουν ή μπλοκάρονται.

Προβλήματα φλεβοκομβικού κόμβου

Η βραδυκαρδία ξεκινά συχνά στην περιοχή της καρδιάς που ονομάζεται φλεβόκομβος. Σε μερικούς ανθρώπους, τα προβλήματα του φλεβόκομβου προκαλούν εναλλασσόμενους αργούς και γρήγορους καρδιακούς παλμούς (σύνδρομο βραδυκαρδίας-ταχυκαρδίας).

Καρδιακός αποκλεισμός (κολποκοιλιακός αποκλεισμός)

Η βραδυκαρδία μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς δεν κινούνται σωστά από τους άνω θαλάμους (κόλποι) στους κάτω θαλάμους (κοιλίες). Εάν συμβεί αυτό, η κατάσταση ονομάζεται καρδιακός αποκλεισμός ή κολποκοιλιακός αποκλεισμός.

Οι καρδιακοί αποκλεισμοί χωρίζονται σε τρεις κύριες ομάδες.

Καρδιακός αποκλεισμός πρώτου βαθμού. Στην πιο ήπια μορφή, όλα τα ηλεκτρικά σήματα από τους κόλπους φτάνουν στις κοιλίες, αλλά το σήμα επιβραδύνεται. Ο καρδιακός αποκλεισμός πρώτου βαθμού σπάνια προκαλεί συμπτώματα και συνήθως δεν χρειάζεται θεραπεία εάν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα στην ηλεκτρική σηματοδότηση.

Καρδιακός αποκλεισμός δεύτερου βαθμού. Δεν φτάνουν όλα τα ηλεκτρικά σήματα στις κοιλίες. Μερικοί παλμοί χάνονται, με αποτέλεσμα πιο αργό και μερικές φορές ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Καρδιακός αποκλεισμός τρίτου βαθμού (πλήρης). Κανένα από τα ηλεκτρικά σήματα από τους κόλπους δεν φτάνει στις κοιλίες. Όταν συμβεί αυτό, οι κοιλίες συνήθως χτυπούν μόνες τους αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

Παράγοντες κινδύνου

Η βραδυκαρδία συχνά συνδέεται με βλάβη στον καρδιακό ιστό από κάποιο είδος καρδιακής νόσου. Οτιδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βραδυκαρδίας. Οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις περιλαμβάνουν:

Μεγαλύτερη ηλικία

Υψηλή πίεση του αίματος

Κάπνισμα

Μεγάλη χρήση αλκοόλ

Παράνομη χρήση ναρκωτικών

Στρες και άγχος

Οι αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής ή η ιατρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές της βραδυκαρδίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

Συχνές λιποθυμίες

Αδυναμία της καρδιάς να αντλήσει αρκετό αίμα (καρδιακή ανεπάρκεια)

Ξαφνική καρδιακή ανακοπή ή αιφνίδιος θάνατος

Πρόληψη

Η βραδυκαρδία μπορεί να προκληθεί από ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα εάν λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνετε όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν και τυπικά η βραδυκαρδία δεν μπορεί να προληφθεί, οι γιατροί συνιστούν στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου. Κάντε τα παρακάτω βήματα για την υγεία της καρδιάς:

Ασκηθείτε τακτικά. Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει συστάσεις σχετικά με το πόσο και ποιο είδος άσκησης είναι καλύτερο για εσάς.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε μια υγιεινή, χαμηλή σε λιπαρά, χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη δίαιτα που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Διατηρήστε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής και λάβετε φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της υψηλής χοληστερόλης.

Μην καπνίζετε. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να το κόψετε, μιλήστε με γιατρό σχετικά με στρατηγικές ή προγράμματα που θα σας βοηθήσουν.

Εάν πίνετε, κάντε το με μέτρο. Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε τη χρήση αλκοόλ, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με ένα πρόγραμμα για να σταματήσετε το ποτό και να διαχειριστείτε άλλες συμπεριφορές που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ.

Διαχειριστείτε το άγχος. Τα έντονα συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό. Μερικοί τρόποι για να ανακουφιστείτε από το άγχος είναι η τακτική άσκηση, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης και η δοκιμή τεχνικών χαλάρωσης, όπως η γιόγκα.

Πηγαίνετε σε προγραμματισμένους ελέγχους. Κάνετε τακτικές σωματικές εξετάσεις και αναφέρετε σημεία ή συμπτώματα στον γιατρό σας.

Παρακολούθηση και θεραπεία υπάρχουσας καρδιακής νόσου

Εάν έχετε ήδη καρδιακή νόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης βραδυκαρδίας ή άλλης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού:

Ακολουθήστε το σχέδιο. Βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε το σχέδιο θεραπείας σας. Πάρτε όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες.

Αναφέρετε αμέσως αλλαγές. Εάν τα συμπτώματά σας αλλάξουν ή επιδεινωθούν ή εμφανίσετε νέα συμπτώματα, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της βραδυκαρδίας, ένας γιατρός θα πραγματοποιήσει συνήθως μια φυσική εξέταση και θα ακούσει την καρδιά σας με ένα στηθοσκόπιο. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να ελέγξει τον καρδιακό σας ρυθμό και να διαπιστώσει εάν έχετε καρδιακό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει βραδυκαρδία. Μπορεί να γίνουν εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο άλλων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν αργούς καρδιακούς παλμούς, όπως λοίμωξη, υπολειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) ή ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Εξετάσεις

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι η κύρια εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της βραδυκαρδίας. Ένα ΗΚΓ μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτοκόλλητα επιθέματα (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εμφανίζει τα αποτελέσματα. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ αργά, πολύ γρήγορα ή καθόλου.

Επειδή το ΗΚΓ δεν μπορεί να ανιχνεύσει βραδυκαρδία εκτός και αν εμφανιστεί αργός καρδιακός παλμός κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μια φορητή συσκευή ΗΚΓ. Οι φορητές συσκευές ΗΚΓ περιλαμβάνουν:

Holter ρυθμού. Αυτή η συσκευή μεταφέρεται σε μια τσέπη ή φοριέται σε ζώνη ή ιμάντα ώμου, καταγράφει τη δραστηριότητα της καρδιάς συνεχώς για 24 ώρες ή περισσότερο.

Καταγραφέα συμβάντων. Αυτή η συσκευή είναι παρόμοια με μια συσκευή Holter, αλλά καταγράφει μόνο σε συγκεκριμένες ώρες για λίγα λεπτά τη φορά. Φοριέται περισσότερο από μια συσκευή Holter, συνήθως 30 ημέρες. Γενικά πατάτε ένα κουμπί όταν αισθάνεστε συμπτώματα. Ορισμένες συσκευές καταγράφουν αυτόματα όταν ανιχνεύεται ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός.

Ένα ΗΚΓ μπορεί να γίνει με άλλες εξετάσεις για να καταλάβετε πώς σας επηρεάζει η βραδυκαρδία. Αυτές οι δοκιμές περιλαμβάνουν:

Δοκιμή ανακλινόμενου τραπεζιού. Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να κατανοήσει καλύτερα πώς η βραδυκαρδία σας προκαλεί λιποθυμικά επεισόδια. Καθώς ξαπλώνετε σε ένα ειδικό τραπέζι, το τραπέζι γέρνει σαν να είστε όρθιοι. Γίνεται μια δοκιμή κλίσης για να διαπιστωθεί εάν μια αλλαγή στη θέση προκαλεί λιποθυμία.

Δοκιμασία κόπωσης. Ένα ΗΚΓ μπορεί να γίνει για την παρακολούθηση της δραστηριότητας της καρδιάς σας ενώ οδηγείτε σε στατικό ποδήλατο ή περπατάτε σε διάδρομο. Εάν έχετε δυσκολία στην άσκηση, μπορεί να χορηγηθεί ένα φάρμακο για την τόνωση της καρδιάς με τρόπο παρόμοιο με την άσκηση.

Μια μελέτη ύπνου μπορεί να συνιστάται εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι οι επαναλαμβανόμενες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου (αποφρακτική άπνοια ύπνου) προκαλούν βραδυκαρδία

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη βραδυκαρδία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την αιτία του αργού καρδιακού ρυθμού. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, η θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητη.

Η θεραπεία της βραδυκαρδίας μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή ή μια εμφυτευμένη συσκευή που ονομάζεται βηματοδότης. Εάν ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως η νόσος του θυρεοειδούς ή η υπνική άπνοια, προκαλεί τον πιο αργό από τον κανονικό καρδιακό παλμό, η θεραπεία αυτής της πάθησης μπορεί να διορθώσει τη βραδυκαρδία.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων καρδιακών παθήσεων, μπορεί να προκαλέσουν βραδυκαρδία. Πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράζετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Εάν ένα φάρμακο που παίρνετε προκαλεί βραδυκαρδία, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χαμηλότερη δόση ή διαφορετικό φάρμακο.

Χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις

Όταν άλλες θεραπείες δεν είναι δυνατές και τα συμπτώματα βραδυκαρδίας είναι σοβαρά, μια συσκευή που ονομάζεται βηματοδότης είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού. Οι βηματοδότες λειτουργούν μόνο όταν χρειάζεται. Όταν η καρδιά χτυπά πολύ αργά, ο βηματοδότης στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά για να επιταχύνει τον παλμό.

Η εμφύτευση βηματοδότη απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Ένα ή περισσότερα σύρματα εισάγονται σε μια κύρια φλέβα κάτω ή κοντά στην κλείδα και οδηγούνται στην καρδιά χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ ως οδηγό. Το ένα άκρο κάθε σύρματος στερεώνεται στην κατάλληλη περιοχή στην καρδιά, ενώ το άλλο άκρο συνδέεται με μια συσκευή (γεννήτρια παλμών) που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα κάτω από την κλείδα.

εμφύτευση βηματοδότη

Ένας βηματοδότης χωρίς μόλυβδο είναι μικρότερος και συνήθως απαιτεί μια λιγότερο επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση της συσκευής.

 

Opening Hours