Αρτηριακή Υπέρταση

Εικόνα που περιέχει κείμενο, ρολόι Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Αρτηριακή Υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια κοινή πάθηση κατά την οποία η μακροχρόνια δύναμη του αίματος στα τοιχώματα της αρτηρίας σας είναι αρκετά υψηλή ώστε μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις.

Η αρτηριακή πίεση καθορίζεται τόσο από την ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σας όσο και από την αντίσταση στη ροή του αίματος στις αρτηρίες σας. Όσο περισσότερο αίμα αντλεί η καρδιά σας και όσο πιο στενές οι αρτηρίες σας, τόσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή σας πίεση. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης δίνεται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg). Έχει δύο αριθμούς.

Κορυφαίος αριθμός (συστολική πίεση). Ο πρώτος ή ο ανώτερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας όταν χτυπά η καρδιά σας.

Κάτω αριθμός (διαστολική πίεση). Ο δεύτερος ή χαμηλότερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας μεταξύ των παλμών. Επειδή η αιμάτωση της καρδιάς δια των στεφανιαίων αγγείων γίνεται κατά τη διαστολή ίσως την περιγράψουν και ως «πίεση της καρδιάς».

Μπορείτε να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς κανένα σύμπτωμα. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού. Ευτυχώς, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα. Και μόλις μάθετε ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορείτε να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να την ελέγξετε.

υψηλή αρτηριακή πίεση καρδιά

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ακόμα κι αν οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης φτάνουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Μερικά άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες, αλλά αυτά τα σημεία και συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα και συνήθως δεν εμφανίζονται έως ότου η υψηλή αρτηριακή πίεση φτάσει σε σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή στάδιο.

Πότε να δείτε γιατρό

Πιθανότατα θα μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση ως μέρος ενός ραντεβού ρουτίνας με γιατρό.

Ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια ξεκινώντας από την ηλικία των 18 ετών. Εάν είστε 40 ετών και άνω, ή είστε 18 έως 39 ετών με υψηλό κίνδυνο υπέρτασης, ζητήστε από το γιατρό σας να σας κάνει μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κάθε χρόνο.

Η αρτηριακή πίεση γενικά θα πρέπει να ελέγχεται και στα δύο χέρια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια περιχειρίδα βραχίονα κατάλληλου μεγέθους.

Ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει πιο συχνές μετρήσεις εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Τα παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω συνήθως μετρούν την αρτηριακή πίεση ως μέρος των ετήσιων εξετάσεων.

Εάν δεν επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, μπορεί να μπορείτε να κάνετε δωρεάν έλεγχο αρτηριακής πίεσης σε άλλες μονάδες υγείας ή σε άλλες τοποθεσίες στην κοινότητά σας. Μπορείτε επίσης να βρείτε πιεσόμετρα σε ορισμένα καταστήματα που θα μετρούν την αρτηριακή σας πίεση δωρεάν.

Τα κοινόχρηστα πιεσόμετρα, όπως αυτά που βρίσκονται στα φαρμακεία, μπορεί να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την αρτηριακή σας πίεση, αλλά μπορεί να έχουν κάποιους περιορισμούς. Η ακρίβεια αυτών των πιεσόμετρων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το σωστό μέγεθος περιχειρίδας και η σωστή χρήση των μηχανών. Ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας σχετικά με τη χρήση δημοσίων μηχανημάτων αρτηριακής πίεσης.

Αιτίες

Υπάρχουν δύο τύποι υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Πρωτοπαθής υπέρταση

Για τους περισσότερους ενήλικες, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία υπέρτασης. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται πρωτοπαθής υπέρταση, τείνει να αναπτύσσεται σταδιακά για πολλά χρόνια.

Δευτεροπαθής υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται δευτεροπαθής υπέρταση, τείνει να εμφανίζεται ξαφνικά και να προκαλεί υψηλότερη αρτηριακή πίεση από την πρωτοπαθή υπέρταση. Διάφορες καταστάσεις και φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθή υπέρταση, όπως:

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Νεφρική Νόσος

Όγκοι επινεφριδίων

Προβλήματα θυρεοειδούς

Ορισμένα ελαττώματα με τα οποία γεννιέστε (συγγενή) στα αιμοφόρα αγγεία

Ορισμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια, χάπια κρυολογήματος, αποσυμφορητικά, παυσίπονα με και χωρίς ιατρική συνταγή.

Παράνομα ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες

Παράγοντες κινδύνου

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

Ηλικία. Ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Μέχρι την ηλικία περίπου των 64 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την ηλικία των 65 ετών.

Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ατόμων αφρικανικής καταγωγής, η οποία συχνά αναπτύσσεται σε μικρότερη ηλικία από ότι στους λευκούς. Σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και νεφρική ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.

Το να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεστε για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς σας. Καθώς αυξάνεται η ποσότητα της ροής του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνεται και η πίεση στην αρτηρία σας.

To να μην είστε σωματικά δραστήριοι. Τα άτομα που είναι ανενεργά τείνουν να έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς. Όσο υψηλότερος είναι ο καρδιακός σας ρυθμός, τόσο πιο σκληρά πρέπει να λειτουργεί η καρδιά σας με κάθε συστολή και τόσο ισχυρότερη είναι η δύναμη στις αρτηρίες σας. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να γίνετε υπέρβαροι.

Χρήση καπνού. Όχι μόνο το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού αυξάνει αμέσως την αρτηριακή σας πίεση προσωρινά, αλλά οι χημικές ουσίες του καπνού μπορούν να βλάψουν την επένδυση των τοιχωμάτων των αρτηριών σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πάρα πολύ αλάτι (νάτριο) στη διατροφή σας. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει το σώμα σας να κατακρατήσει υγρά, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Πολύ λίγο κάλιο στη διατροφή σας. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας νατρίου στα κύτταρα σας. Η σωστή ισορροπία του καλίου είναι κρίσιμη για την καλή υγεία της καρδιάς. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας ή χάνετε πάρα πολύ κάλιο λόγω αφυδάτωσης ή άλλων παθήσεων υγείας, το νάτριο μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Με τον καιρό, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά σας. Το να πίνετε περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση.

Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Για υγιείς ενήλικες, αυτό σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Ένα ποτό ισούται με 330 ml μπύρα, 150 ml κρασί ή 45 ml ουίσκι, βότκα κλπ.

Στρες. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Συνήθειες που σχετίζονται με το άγχος, όπως το να τρώτε περισσότερο, να χρησιμοποιείτε καπνό ή να πίνετε αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων της νεφρικής νόσου, του διαβήτη και της υπνικής άπνοιας.

Μερικές φορές η εγκυμοσύνη συμβάλλει επίσης στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο. Για ορισμένα παιδιά, η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλείται από προβλήματα με τα νεφρά ή την καρδιά. Αλλά για έναν αυξανόμενο αριθμό παιδιών, οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής – όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη άσκησης – συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επιπλοκές

Η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών σας που προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία σας καθώς και τα όργανά σας. Όσο υψηλότερη είναι η αρτηριακή σας πίεση και όσο περισσότερο παραμένει ανεξέλεγκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά.

Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή άλλες επιπλοκές.

Ανεύρυσμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση και διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων σας, σχηματίζοντας ανεύρυσμα. Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει, μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Καρδιακή ανεπάρκεια. Για να αντλήσει αίμα ενάντια στην υψηλότερη πίεση στα αγγεία σας, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Αυτό προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων του θαλάμου άντλησης της καρδιάς (υπερτροφία της αριστερής κοιλίας). Τελικά, ο υπερτροφικός μυς μπορεί να δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Εξασθενημένα και στενωμένα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά σας. Αυτό μπορεί να εμποδίσει αυτά τα όργανα να λειτουργήσουν κανονικά.

Πεπαχυσμένα, στενωμένα ή σχισμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Μεταβολικό σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο είναι μια ομάδα διαταραχών του μεταβολισμού του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου μεγέθους μέσης, των υψηλών τριγλυκεριδίων, της μειωμένης χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL ή «καλής» χοληστερόλης), της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης. Αυτές οι καταστάσεις σας κάνουν πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Πρόβλημα με τη μνήμη ή την κατανόηση. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε, να θυμάστε και να μαθαίνετε. Το πρόβλημα με τη μνήμη ή την κατανόηση των εννοιών είναι πιο συχνό σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άνοια. Οι στενωμένες ή φραγμένες αρτηρίες μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε έναν ορισμένο τύπο άνοιας (αγγειακή άνοια). Ένα εγκεφαλικό που διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσει αγγειακή άνοια.

Διάγνωση

Μέτρηση αρτηριακής πίεσης

Ο γιατρός σας θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Ο γιατρός, η νοσοκόμα ή άλλος ιατρικός βοηθός θα τοποθετήσει μια φουσκωτή περιχειρίδα γύρω από το χέρι σας και θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση χρησιμοποιώντας ένα πιεσόμετρο.

Η αρτηριακή σας πίεση γενικά θα πρέπει να μετρηθεί και στα δύο χέρια για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διαφορά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια περιχειρίδα κατάλληλου μεγέθους.

Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες:

Φυσιολογική αρτηριακή πίεση. Η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική εάν είναι κάτω από 120/80 mm Hg.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι μια συστολική πίεση που κυμαίνεται από 120 έως 129 mm Hg και μια διαστολική πίεση κάτω (όχι πάνω) από 80 mm Hg. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση τείνει να χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να ονομάζεται προυπέρταση.

Στάδιο 1 υπέρτασης. Η υπέρταση σταδίου 1 είναι μια συστολική πίεση που κυμαίνεται από 130 έως 139 mm Hg ή μια διαστολική πίεση που κυμαίνεται από 80 έως 89 mm Hg.

Στάδιο 2 υπέρτασης. Η πιο σοβαρή υπέρταση, η υπέρταση σταδίου 2 είναι μια συστολική πίεση 140 mm Hg ή μεγαλύτερη ή μια διαστολική πίεση 90 mm Hg ή μεγαλύτερη.

Υπερτασική κρίση. Μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης υψηλότερη από 180/120 mm Hg είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν έχετε αυτό το αποτέλεσμα όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι, περιμένετε πέντε λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Εάν η αρτηριακή σας πίεση εξακολουθεί να είναι τόσο υψηλή, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Εάν έχετε επίσης πόνο στο στήθος, προβλήματα όρασης, μούδιασμα ή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή οποιαδήποτε άλλα σημεία και συμπτώματα εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, καλέστε το ΕΚΑΒ ή τον τοπικό ιατρικό αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Και οι δύο αριθμοί σε μια μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικοί. Αλλά μετά την ηλικία των 50 ετών, η συστολική πίεση είναι ακόμη πιο σημαντική. Η μεμονωμένη συστολική υπέρταση είναι μια κατάσταση κατά την οποία η διαστολική πίεση είναι φυσιολογική (λιγότερη από 80 mm Hg) αλλά η συστολική πίεση είναι υψηλή (μεγαλύτερη ή ίση με 130 mm Hg). Αυτός είναι ένας κοινός τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης σε άτομα άνω των 65 ετών.

Επειδή η αρτηριακή πίεση συνήθως ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε γιατρό (υπέρταση λευκής μπλούζας), ο γιατρός σας πιθανότατα θα λάβει αρκετές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε τρία ή περισσότερα ξεχωριστά ραντεβού πριν σας διαγνώσει υπέρταση.

Λήψη της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να καταγράψετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι για να παράσχετε πρόσθετες πληροφορίες και να επιβεβαιώσει εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η παρακολούθηση στο σπίτι είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβεβαιώσετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, για να ελέγξετε εάν η θεραπεία της αρτηριακής σας πίεσης λειτουργεί ή για να διαγνώσετε την επιδείνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα οικιακά πιεσόμετρα είναι ευρέως διαθέσιμα και φθηνά και δεν χρειάζεστε ιατρική συνταγή για να αγοράσετε ένα. Η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι δεν υποκαθιστά τις επισκέψεις στον γιατρό σας και τα οικιακά πιεσόμετρα μπορεί να έχουν ορισμένους περιορισμούς.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μια επικυρωμένη συσκευή και ελέγξτε ότι η περιχειρίδα ταιριάζει. Φέρτε το πιεσόμετρο μαζί σας στο ιατρείο για να ελέγχετε την ακρίβειά της μία φορά το χρόνο. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να ξεκινήσετε να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι.

Οι συσκευές που μετρούν την αρτηριακή σας πίεση στον καρπό ή το δάχτυλό σας δεν συνιστώνται από την American Heart Association επειδή μπορούν να παρέχουν λιγότερο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Εξετάσεις για τη διάγνωση και παρακολούθηση της υπέρτασης

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να ελέγξει για υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση.

Περιπατητική παρακολούθηση (Holter Πίεσης). Αυτή η 24ωρη εξέταση παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Η συσκευή που χρησιμοποιείται για αυτήν τη δοκιμή μετρά την αρτηριακή σας πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα σε μια περίοδο 24 ωρών και παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα των μεταβολών της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια ενός μέσου όρου ημέρας και νύχτας.

Εργαστηριακές εξετάσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξέταση ούρων (ανάλυση ούρων) και εξετάσεις αίματος, συμπεριλαμβανομένου μιας εξέτασης χοληστερόλης.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η γρήγορη και ανώδυνη εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας.

Ηχοκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς-Αορτικού τόξου). Ανάλογα με τα σημεία και τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ηχοκαρδιογράφημα για να ελέγξει για περισσότερα σημάδια καρδιακής νόσου. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς.

Θεραπεία

Η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο και τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

Τρώγοντας μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή με λιγότερο αλάτι

Τακτική σωματική δραστηριότητα

Διατήρηση υγιούς βάρους ή απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

Περιορισμός της ποσότητας αλκοόλ που πίνετε

Αλλά μερικές φορές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές. Εάν η δίαιτα και η άσκηση δεν βοηθούν, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Φάρμακα

Ο τύπος του φαρμάκου που συνταγογραφεί ο γιατρός σας για την υψηλή αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τις μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης και τη συνολική υγεία σας. Δύο ή περισσότερα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση συχνά λειτουργούν καλύτερα από ένα. Μερικές φορές η εύρεση του πιο αποτελεσματικού φαρμάκου ή συνδυασμού φαρμάκων είναι θέμα δοκιμής και λάθους.

Θα πρέπει να στοχεύσετε σε στόχο θεραπείας της αρτηριακής πίεσης μικρότερο από 130/80 mm Hg εάν:

Είστε ένας υγιής ενήλικας ηλικίας 65 ετών και άνω

Είστε ένας υγιής ενήλικας κάτω των 65 ετών με 10% ή μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε καρδιαγγειακή νόσο τα επόμενα 10 χρόνια

Έχετε χρόνια νεφρική νόσο, διαβήτη ή στεφανιαία νόσο

Ρωτήστε το γιατρό σας ποιος πρέπει να είναι ο στόχος σας για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ο ιδανικός στόχος θεραπείας της αρτηριακής πίεσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες υγείας, ιδιαίτερα αν είστε άνω των 65 ετών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν:

Διουρητικά. Τα διουρητικά, που μερικές φορές ονομάζονται χάπια νερού, είναι φάρμακα που βοηθούν τα νεφρά σας να αποβάλλουν το νάτριο και το νερό από το σώμα. Αυτά τα φάρμακα είναι συχνά τα πρώτα φάρμακα που δοκιμάζονται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες διουρητικών, συμπεριλαμβανομένων των θειαζιδικών, των διουρητικών της αγκύλης και των καλιοσυντηρητικών. Ποιο από αυτά συνιστά ο γιατρός σας εξαρτάται από τις μετρήσεις της αρτηριακής σας πίεσης και άλλες καταστάσεις υγείας, όπως νεφρική νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια. Τα διουρητικά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν χλωροθαλιδόνη (Hygroton), υδροχλωροθειαζίδη (Diuren) και άλλα.

Μια κοινή παρενέργεια των διουρητικών είναι η αυξημένη ούρηση, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα καλίου. Εάν έχετε χαμηλό επίπεδο καλίου, ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει ένα καλιοσυντηρητικό διουρητικό — όπως τριαμτερένιο (Dyazide, Maxide) ή σπιρονολακτόνη (Aldactone) — στη θεραπεία σας.

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΑΜΕΑ). Αυτά τα φάρμακα – όπως η λισινοπρίλη (Prinivil, Zestril), η βεναζεπρίλη (Lotensin), η καπτοπτίλη (Normolose) και άλλα – βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων εμποδίζοντας το σχηματισμό μιας φυσικής χημικής ουσίας που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία.

Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (ARBs). Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία εμποδίζοντας τη δράση, όχι το σχηματισμό, μιας φυσικής χημικής ουσίας που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Τα ARB περιλαμβάνουν candesartan (Atacand), losartan (Cozaar) και άλλα.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Αυτά τα φάρμακα – συμπεριλαμβανομένης της αμλοδιπίνης (Norvasc), της διλτιαζέμης (Tildiem), και άλλων – βοηθούν στη χαλάρωση των μυών των αιμοφόρων αγγείων σας. Κάποια επιβραδύνουν τον καρδιακό σας ρυθμό. Οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα αφρικανικής καταγωγής από ό,τι μόνο οι αναστολείς ΑΜΕΑ.

Μην τρώτε ή πίνετε προϊόντα γκρέιπφρουτ όταν παίρνετε αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Το γκρέιπφρουτ αυξάνει τα επίπεδα ορισμένων αναστολέων διαύλων ασβεστίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν ανησυχείτε για τις αλληλεπιδράσεις.

Πρόσθετα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εάν δυσκολεύεστε να επιτύχετε τον στόχο της αρτηριακής σας πίεσης με συνδυασμούς των παραπάνω φαρμάκων, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει:

Άλφα αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα νευρικά σήματα στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τις επιδράσεις των φυσικών χημικών ουσιών που στενεύουν τα αιμοφόρα αγγεία (αγγειοσύσπαση). Οι άλφα αναστολείς περιλαμβάνουν δοξαζοσίνη (Cardura), πραζοσίνη (Minipress) και άλλους.

Άλφα-βήτα αναστολείς. Οι αναστολείς άλφα-βήτα μπλοκάρουν τα νευρικά σήματα στα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνουν τον καρδιακό παλμό για να μειώσουν την ποσότητα του αίματος που πρέπει να διοχετεύεται μέσω των αγγείων. Οι αλφα-βήτα αναστολείς περιλαμβάνουν την καρβεδιλόλη (Dilatrend)) και τη λαβεταλόλη (Trandate).

Βήτα αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν τον φόρτο εργασίας στην καρδιά σας και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, προκαλώντας την καρδιά σας να χτυπά πιο αργά και με λιγότερη δύναμη. Οι βήτα αναστολείς περιλαμβάνουν την μετοπρολόλη (Lopressor), την ατενολόλη (Tenormin) και άλλους.

Οι βήτα αναστολείς δεν συνιστώνται συνήθως ως το μόνο φάρμακο που σας συνταγογραφείται, αλλά μπορεί να είναι αποτελεσματικοί όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση.

Ανταγωνιστές αλδοστερόνης. Αυτά τα φάρμακα θεωρούνται επίσης διουρητικά. Παραδείγματα είναι η σπιρονολακτόνη (Aldactone ) και η επλερενόνη (Inspra). Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν την επίδραση μιας φυσικής χημικής ουσίας που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αλατιού και υγρών, η οποία μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης.

Αναστολείς ρενίνης. Η αλισκιρένη (Rasilez) επιβραδύνει την παραγωγή ρενίνης, ενός ενζύμου που παράγεται από τα νεφρά σας και ξεκινά μια αλυσίδα χημικών βημάτων που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Λόγω του κινδύνου σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού, δεν πρέπει να λαμβάνετε αλισκιρένη με αναστολείς ΜΕΑ ή ARB.

Αγγειοδιασταλτικά. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τις υδραλαζίνη και μινοξιδίλη. Λειτουργούν απευθείας στους μύες στα τοιχώματα των αρτηριών σας, αποτρέποντας τη σύσφιξη των μυών και τη στένωση των αρτηριών σας (αγγειοσύσπαση).

Φάρμακα που δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτά τα φάρμακα εμποδίζουν τον εγκέφαλό σας να πει στο νευρικό σας σύστημα να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και να προκαλέσει σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία σας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν κλονιδίνη (Catapresan), γουανφασίνη (Intuniv) και μεθυλντόπα (Aldomet).

Αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης

Εάν η αρτηριακή σας πίεση παραμένει επίμονα υψηλή παρά τη λήψη τουλάχιστον τριών διαφορετικών τύπων φαρμάκων για υπέρταση, ένα από τα οποία συνήθως πρέπει να είναι διουρητικό, μπορεί να έχετε ανθεκτική υπέρταση.

Θεωρείται επίσης ότι έχετε ανθεκτική υπέρταση εάν έχετε ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά λαμβάνετε ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικούς τύπους φαρμάκων για να επιτύχετε αυτόν τον έλεγχο. Εάν το κάνετε, ο γιατρός σας θα πρέπει να διερευνήσει την πιθανότητα μιας δευτερεύουσας αιτίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το να έχετε ανθεκτική υπέρταση δεν σημαίνει ότι η αρτηριακή σας πίεση δεν θα μειωθεί ποτέ. Εάν εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να προσδιορίσετε την αιτία, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για να σας βοηθήσει να επιτύχετε την αρτηριακή πίεση του στόχου σας.

Η θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνει πολλά βήματα, όπως:

Αλλαγή των φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση για να προσδιορίσετε ποιοι συνδυασμοί και δόσεις λειτουργούν καλύτερα

Επανεξέταση όλων των φαρμάκων που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παίρνετε για άλλες παθήσεις ή αγοράζετε χωρίς ιατρική συνταγή

Παρακολούθηση της αρτηριακής σας πίεσης στο σπίτι για να δείτε εάν η επίσκεψη στον γιατρό προκαλεί αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης (υπέρταση λευκής μπλούζας)

Κάνοντας αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή με λιγότερο αλάτι, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και ο περιορισμός του αλκοόλ

Θα πρέπει πάντα να παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τις οδηγίες. Ποτέ μην παραλείπετε μια δόση ή μην σταματήσετε απότομα να παίρνετε το φάρμακο για την αρτηριακή πίεση. Η ξαφνική διακοπή ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση, όπως οι β-αναστολείς, μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση ανάκαμψης).

Εάν παραλείπετε δόσεις επειδή δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τα φάρμακα, επειδή έχετε παρενέργειες ή επειδή απλά ξεχάσατε να πάρετε τα φάρμακά σας, μιλήστε με το γιατρό σας για λύσεις. Μην αλλάξετε τη θεραπεία σας χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού σας.

Πιθανές μελλοντικές θεραπείες

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενο καθετηριασμό και την κατάλυση των συμπαθητικών νεύρων του νεφρού (νεφρική απονεύρωση) ως θεραπεία για την ανθεκτική υπέρταση. Οι πρώτες μελέτες έδειξαν κάποιο όφελος, αλλά πιο ισχυρές μελέτες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία δεν μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ανθεκτική υπέρταση. Περισσότερες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί ποιος, εάν υπάρχει, ρόλος μπορεί να έχει αυτή η θεραπεία στη θεραπεία της υπέρτασης.

 

Opening Hours