Θεραπεία στηθάγχης: Stent, φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής — Τι είναι καλύτερο;

Θεραπεία στηθάγχης: Stent, φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής — Τι είναι καλύτερο;

Θεραπεία στηθάγχης: Stent, φάρμακα, αλλαγές στον τρόπο ζωής — Τι είναι καλύτερο;

Οι επιλογές για τη θεραπεία της στηθάγχης μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα ή αγγειοπλαστική και stenting. Ανακαλύψτε τα οφέλη και τους κινδύνους κάθε θεραπείας.

Οι φραγμένες καρδιακές αρτηρίες προκαλούν πόνο στο στήθος (στηθάγχη), εμποδίζοντας μια περιοχή της καρδιάς σας να πάρει αρκετό οξυγόνο. Ο γιατρός σας λέει ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε τις αποφράξεις για να αποφύγετε καρδιακή προσβολή και άλλες επιπλοκές.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία της στηθάγχης, οι οποίες μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο της στηθάγχης που έχετε. Πώς επιλέγετε; Ακολουθούν πληροφορίες για να σας βοηθήσουν.

Τύποι στηθάγχης

Η στηθάγχη είναι πόνος, δυσφορία ή πίεση στο στήθος. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι η χρόνια σταθερή στηθάγχη και η ασταθής στηθάγχη.

Χρόνια σταθερή στηθάγχη. Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται όταν η καρδιά σας εργάζεται αρκετά σκληρά ώστε να χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει όταν ξεκουράζεστε. Το πρότυπο του πόνου – πόσο διαρκεί, πόσο συχνά εμφανίζεται, τι τον πυροδοτεί και πώς ανταποκρίνεται στην ανάπαυση ή τη θεραπεία – παραμένει σταθερό για τουλάχιστον δύο μήνες.

Ασταθής στηθάγχη. Αυτός είναι είτε νέος πόνος στο στήθος είτε μια αλλαγή στο συνηθισμένο μοτίβο του πόνου στο στήθος, είτε επιδεινώνεται, είτε διαρκεί περισσότερο είτε δεν ανακουφίζεται με ανάπαυση ή φαρμακευτική αγωγή.

Η ασταθής στηθάγχη είναι επικίνδυνη και προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής. Εάν η στηθάγχη σας είναι ασταθής, αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Άλλοι τύποι στηθάγχης περιλαμβάνουν τη στηθάγχη Prinzmetal – ένας σπάνιος τύπος που προκαλείται από σπασμό στις στεφανιαίες αρτηρίες – και μικροαγγειακή στηθάγχη, η οποία μπορεί να είναι σύμπτωμα ασθένειας στα αιμοφόρα αγγεία των μικρών στεφανιαίων αρτηριών.

Η καλύτερη θεραπεία για τη στηθάγχη σας εξαρτάται από τον τύπο της στηθάγχης που έχετε και άλλους παράγοντες. Εάν η στηθάγχη σας είναι σταθερή, ίσως μπορείτε να την ελέγξετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα. Η ασταθής στηθάγχη απαιτεί άμεση θεραπεία σε νοσοκομείο, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Φάρμακα

Διάφορα φάρμακα μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα στηθάγχης, όπως:

Ασπιρίνη. Η ασπιρίνη και άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μειώνουν την ικανότητα του αίματός σας να πήζει, διευκολύνοντας τη ροή του αίματος μέσω των στενωμένων καρδιακών αρτηριών.

Νιτρικά. Συχνά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της στηθάγχης, τα νιτρικά άλατα χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να ρέει στον καρδιακό σας μυ. Τα νιτρικά άλατα σε χάπια ή σπρέι δρουν γρήγορα για να ανακουφίσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια ενός στηθαγχικού επεισοδίου. Υπάρχουν επίσης χάπια νιτρικών μακράς δράσης και δερματικά επιθέματα.

Βήτα αποκλειστές. Αυτά μπλοκάρουν τις επιδράσεις της ορμόνης επινεφρίνης, γνωστή και ως αδρεναλίνη. Βοηθούν την καρδιά σας να χτυπά πιο αργά και με λιγότερη δύναμη, μειώνοντας την προσπάθεια που καταβάλλει η καρδιά σας και απαλύνοντας τον πόνο της στηθάγχης.

Στατίνες. Οι στατίνες μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα εμποδίζοντας μια ουσία που χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει χοληστερόλη. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να επαναπορροφήσει τη χοληστερόλη που έχει συσσωρευτεί στις αθηρωματικές πλάκες που έχουν σχηματιστεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας, βοηθώντας στην πρόληψη περαιτέρω απόφραξης στα αιμοφόρα αγγεία σας.

Αναστολείς διαύλων ασβεστίου. Ονομάζονται επίσης ανταγωνιστές ασβεστίου, αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν και διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία επηρεάζοντας τα μυϊκά κύτταρα στα αρτηριακά τοιχώματα. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας, μειώνοντας ή προλαμβάνοντας τη στηθάγχη.

Ρανολαζίνη (Ranexa). Αυτό το φάρμακο κατά της στηθάγχης μπορεί να συνταγογραφηθεί με άλλα φάρμακα στηθάγχης, όπως οι β-αναστολείς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο εάν τα συμπτώματά σας δεν βελτιωθούν με τα άλλα φάρμακα.

Επεμβατική θεραπεία

Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent

Η αγγειοπλαστική, γνωστή και ως διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, αυξάνει τη ροή του αίματος μέσω μιας φραγμένης αρτηρίας και μειώνει τη στηθάγχη.

Κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής, ο γιατρός σας περνάει ένα μικροσκοπικό, ξεφουσκωμένο μπαλόνι προσαρτημένο σε ειδικό σωλήνα μέσω μιας αρτηρίας, γενικά στη βουβωνική χώρα σας, στη στενωμένη στεφανιαία αρτηρία σας. Ο γιατρός σας φουσκώνει το μπαλόνι για να διευρύνει την αρτηρία. Στη συνέχεια μπορεί να εισάγει ένα μικρό μεταλλικό σωλήνα (stent) για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.

(stent) για να κρατήσει την αρτηρία ανοιχτή.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως αρκετές ώρες και πιθανότατα θα παραμείνετε στο νοσοκομείο τουλάχιστον μια νύχτα. Μπορείτε γενικά να επιστρέψετε στην εργασία ή στην κανονική σας ζωή αμέσως μετά τη διαδικασία αγγειοπλαστικής και στεντ.

Η αγγειοπλαστική και το stenting ενέχουν ορισμένους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου επαναστένωσης της αρτηρίας. Ένα στεντ επικαλυμμένο με φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού.

Ενισχυμένη εξωτερική αντιπαλμική θεραπεία (Enhanced External counterpulsation- EECP).

Η θεραπεία EECP μπορεί να συνιστάται για ορισμένα άτομα των οποίων η στηθάγχη δεν βελτιώνεται με άλλες θεραπείες. Για αυτή τη θεραπεία, μεγάλες μανσέτες τυλίγονται γύρω από τα πόδια σας. Η πίεση του αέρα κάνει τις μανσέτες να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν έγκαιρα στον καρδιακό σας παλμό. Αυτό τυπικά απαιτεί πέντε θεραπείες μιας ώρας την εβδομάδα για επτά εβδομάδες.

Ενισχυμένη εξωτερική αντιπαλμική θεραπεία

Αλλαγές τρόπου ζωής

Ανεξάρτητα από τη θεραπεία στηθάγχης που θα επιλέξετε, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι υγιεινές για την καρδιά.

Μπορείτε να μειώσετε ή να αποτρέψετε τη στηθάγχη μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως:

Κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Αν χρειάζεστε βοήθεια να σταματήσετε, μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με τις θεραπείες διακοπής του καπνίσματος.

Κακή διατροφή. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή με περιορισμένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.

Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την έναρξη ενός ασφαλούς προγράμματος άσκησης. Εάν η στηθάγχη σας προκαλείται από προσπάθεια, προσαρμοστείτε ανάλογα και κάντε διαλείμματα ανάπαυσης.

Υπερβολικό βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι, βρείτε έναν τρόπο να επιτύχετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος εξισορροπώντας τι και πόσο τρώτε με πόση σωματική δραστηριότητα έχετε. Ρωτήστε το γιατρό σας τι είναι ένα υγιές βάρος για εσάς.

Ιατρικές καταστάσεις. Λάβετε θεραπεία για καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο στηθάγχης, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη στο αίμα.

Στρες. Η αποφυγή του άγχους είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, αλλά προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε. Μιλήστε με το γιατρό σας για τεχνικές μείωσης του στρες.

Πώς να επιλέξετε

Εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε θεραπείας για να καθορίσετε τι μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα πρώτα βήματα περιλαμβάνουν φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Εάν αυτά δεν λειτουργούν για εσάς, η αγγειοπλαστική και το στεντ μπορεί να είναι μια άλλη επιλογή.

Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι η θεραπεία σας δεν ελέγχει αρκετά καλά τη στηθάγχη σας.

Opening Hours