Χειρουργείο στεφανιαίας παράκαμψης

Χειρουργείο στεφανιαίας παράκαμψης

Η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης ανακατευθύνει το αίμα γύρω από ένα τμήμα μιας φραγμένης ή μερικώς φραγμένης αρτηρίας στην καρδιά σας. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ενός υγιούς αιμοφόρου αγγείου από το πόδι, το χέρι ή το στήθος και τη σύνδεσή του κάτω και πάνω από τις φραγμένες αρτηρίες στην καρδιά σας. Με τη νέα παράκαμψη, η ροή του αίματος στον καρδιακό μυ βελτιώνεται.

φραγμένες αρτηρίες στην καρδιά

Η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης δεν θεραπεύει την καρδιακή νόσο που προκάλεσε τα μπλοκαρίσματα, όπως η αθηροσκλήρωση ή η στεφανιαία νόσος. Ωστόσο, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Για μερικούς ανθρώπους, αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Γιατί γίνεται

Η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης είναι μια θεραπευτική επιλογή εάν έχετε φραγμένη αρτηρία στην καρδιά σας.

Εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να το εξετάσετε εάν:

Έχετε έντονο πόνο στο στήθος που προκαλείται από στένωση αρκετών αρτηριών που τροφοδοτούν τον καρδιακό σας μυ, αφήνοντας τον μυ σε έλλειψη αίματος κατά τη διάρκεια ακόμη και της ελαφριάς άσκησης ή σε ηρεμία.

Έχετε περισσότερες από μία άρρωστες στεφανιαίες αρτηρίες και ο κύριος θάλαμος άντλησης της καρδιάς – η αριστερή κοιλία – δεν λειτουργεί καλά.

Η αριστερή κύρια στεφανιαία αρτηρία σας έχει στενέψει ή φράξει σοβαρά. Αυτή η αρτηρία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του αίματος στην αριστερή κοιλία.

Έχετε μια απόφραξη αρτηρίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια διαδικασία που περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και φούσκωμα ενός μικροσκοπικού μπαλονιού για τη διεύρυνση της αρτηρίας (αγγειοπλαστική).

Είχατε προηγούμενη αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση μικρού συρμάτινου σωλήνα (stent) για να κρατήσετε την αρτηρία ανοιχτή που δεν ήταν επιτυχής. Ή έχετε τοποθετήσει στεντ, αλλά η αρτηρία έχει στενέψει ξανά.

Η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως καρδιακή προσβολή, εάν δεν ανταποκρίνεστε σε άλλες θεραπείες.

Ακόμη και με χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης, θα χρειαστεί να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής μετά την επέμβαση. Τα φάρμακα συνταγογραφούνται τακτικά μετά από χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης για να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα σας, να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβου αίματος και να βοηθήσουν την καρδιά σας να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Κίνδυνοι

Επειδή η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης είναι μια χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, μπορεί να έχετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά τη διαδικασία. Οι πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία

Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Λοιμώξεις του τραύματος στο στήθος

Απώλεια μνήμης ή δυσκολία στην καθαρή σκέψη, η οποία συχνά βελτιώνεται μέσα σε έξι έως 12 μήνες

Προβλήματα στα νεφρά

Εγκεφαλικό

Καρδιακή προσβολή, εάν ένας θρόμβος σπάσει αμέσως μετά την επέμβαση

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά χαμηλός, αλλά εξαρτάται από την υγεία σας πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι υψηλότερος εάν η χειρουργική επέμβαση γίνει ως επείγουσα διαδικασία ή εάν έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως εμφύσημα, νεφρική νόσο, διαβήτη ή φραγμένες αρτηρίες στα πόδια σας.

Πώς προετοιμάζεστε

Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τους περιορισμούς δραστηριότητας και τις αλλαγές στη διατροφή σας ή τα φάρμακα που πρέπει να κάνετε πριν από την επέμβαση.

Κάντε ρυθμίσεις για βοήθεια μετά την επέμβαση. Θα χρειαστούν περίπου τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να ανακάμψετε σε σημείο που να μπορείτε να συνεχίσετε να οδηγείτε, να επιστρέψετε στη δουλειά και να εκτελέσετε καθημερινές δουλειές.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Πριν από τη διαδικασία

Εάν η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης δεν εκτελείται ως επείγουσα χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα θα εισαχθείτε στο νοσοκομείο το πρωί της επέμβασης.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Η χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης διαρκεί γενικά από τρεις έως έξι ώρες και απαιτεί γενική αναισθησία. Ο αριθμός των παρακαμπτήριων που χρειάζεστε εξαρτάται από το σημείο στην καρδιά σας και από το πόσο σοβαρά είναι οι αποφράξεις σας.

Για γενική αναισθησία, ένας αναπνευστικός σωλήνας εισάγεται από το στόμα σας. Αυτός ο σωλήνας συνδέεται με έναν αναπνευστήρα, ο οποίος αναπνέει για εσάς κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το χειρουργείο.

Οι περισσότερες επεμβάσεις στεφανιαίας παράκαμψης γίνονται μέσω μιας μακράς τομής στο στήθος, ενώ ένα μηχάνημα καρδιάς-πνεύμονα διατηρεί το αίμα και το οξυγόνο να ρέουν μέσω του σώματός σας. Αυτό ονομάζεται χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης με αντλία.

Ο χειρουργός κόβει το κέντρο του θώρακα κατά μήκος του στήθους και ανοίγει το θώρακα για να αποκαλύψει την καρδιά. Μετά το άνοιγμα του θώρακα, η καρδιά σταματά προσωρινά και ένα μηχάνημα καρδιάς-πνεύμονα αναλαμβάνει να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα.

Ο χειρουργός παίρνει ένα τμήμα υγιούς αιμοφόρου αγγείου, συχνά από το εσωτερικό του θωρακικού τοιχώματος ή από το κάτω πόδι, και προσαρτά τα άκρα πάνω και κάτω από την φραγμένη αρτηρία, έτσι ώστε η ροή του αίματος να ανακατευθύνεται γύρω από το στενωμένο τμήμα της πάσχουσας αρτηρίας.

Άλλες χειρουργικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο χειρουργός σας περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση χωρίς αντλία ή επέμβαση με παλλόμενη καρδιά. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση στην καρδιά που χτυπά χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό για τη σταθεροποίηση της περιοχής της καρδιάς στην οποία εργάζεται ο χειρουργός. Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης είναι δύσκολος επειδή η καρδιά εξακολουθεί να κινείται. Δεν είναι επιλογή για όλους.

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Ένας χειρουργός εκτελεί στεφανιαία παράκαμψη μέσω μικρών τομών στο στήθος, συχνά με χρήση ρομποτικής και βιντεοαπεικόνισης που βοηθούν τον χειρουργό να χειρουργήσει σε μια μικρή περιοχή. Οι παραλλαγές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μπορεί να ονομάζονται χειρουργεία κλειδαρότρυπας.

Μετά την ολοκλήρωση του μοσχεύματος, ο χειρουργός θα αποκαταστήσει τον καρδιακό σας παλμό, θα σας αποσυνδέσει από το μηχάνημα καρδιάς-πνεύμονα και θα χρησιμοποιήσει σύρμα για να κλείσει το οστό του στήθους σας. Το σύρμα θα παραμείνει στο σώμα σας μετά την επούλωση του οστού.

Μετά τη διαδικασία

Αναμένετε να περάσετε μια ή δύο μέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο αναπνευστικός σωλήνας θα παραμείνει στο λαιμό σας μέχρι να ξυπνήσετε και να μπορέσετε να αναπνεύσετε μόνοι σας.

Η καρδιακή αποκατάσταση ξεκινά συχνά όσο είστε ακόμα στο νοσοκομείο. Θα σας δοθεί ένα πρόγραμμα άσκησης και εκπαίδευσης που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να ανακάμψετε. Θα συνεχίσετε με τα παρακολουθούμενα προγράμματα σε εξωτερικό ιατρείο μέχρι να μπορέσετε να ακολουθήσετε με ασφάλεια ένα πρόγραμμα συντήρησης στο σπίτι.

Εκτός αν έχετε επιπλοκές, πιθανότατα θα λάβετε εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορεί ακόμα να δυσκολεύεστε να κάνετε καθημερινές εργασίες ή να περπατήσετε σε μικρή απόσταση. Εάν, μετά την επιστροφή στο σπίτι, έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία ή συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας:

Πυρετός

Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Νέος ή επιδεινωμένος πόνος γύρω από το τραύμα στο στήθος σας

Ερυθρότητα γύρω από το τραύμα στο στήθος ή αιμορραγία ή άλλη έκκριση από το τραύμα στο στήθος σας

Αναμένετε μια περίοδο αποκατάστασης περίπου έξι έως 12 εβδομάδων. Με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά, να ξεκινήσετε την άσκηση και να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Αποτελέσματα

Μετά την επέμβαση, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα και μπορεί να παραμείνουν χωρίς συμπτώματα για 10 έως 15 χρόνια. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, είναι πιθανό άλλες αρτηρίες ή ακόμα και το νέο μόσχευμα που χρησιμοποιείται στην παράκαμψη να φράξουν, απαιτώντας άλλη μια παράκαμψη ή αγγειοπλαστική.

Τα αποτελέσματά σας και η μακροπρόθεσμη έκβασή σας θα εξαρτηθούν εν μέρει από τη λήψη των φαρμάκων σας για την πρόληψη θρόμβων αίματος, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του διαβήτη. Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις για υγιεινό τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων αυτών:

Σταματήστε το κάπνισμα.

Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής

Επίτευξη και διατήρηση υγιούς βάρους.

Ασκηθείτε τακτικά.

Διαχειριστείτε το άγχος.

 

Opening Hours