Στεφανιαία αγγειοπλαστική και stents

Στεφανιαία αγγειοπλαστική και stents

Η στεφανιαία αγγειοπλαστική, που ονομάζεται επίσης διαδερμική στεφανιαία επέμβαση, είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα των φραγμένων καρδιακών αρτηριών. Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιεί έναν μικροσκοπικό καθετήρα με μπαλόνι που εισάγεται σε ένα φραγμένο αιμοφόρο αγγείο για να το διευρύνει και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Η αγγειοπλαστική συχνά συνδυάζεται με την τοποθέτηση ενός μικρού συρμάτινου σωλήνα που ονομάζεται stent. Το στεντ βοηθάει την αρτηρία να ανοίξει, μειώνοντας την πιθανότητα να στενέψει ξανά. Τα περισσότερα στεντ είναι επικαλυμμένα με φαρμακευτική αγωγή για να βοηθήσουν στη διατήρηση της αρτηρίας ανοιχτή (stents που εκλύουν φάρμακαDES). Σπάνια, χρησιμοποιούνται γυμνά μεταλλικά στεντ-BMS.

Η αγγειοπλαστική μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των φραγμένων αρτηριών, όπως πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται επίσης συχνά κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής για να ανοίξει γρήγορα μια φραγμένη αρτηρία και να μειώσει την ποσότητα της βλάβης στην καρδιά.

Γιατί γίνεται

Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της συσσώρευσης λιπαρών πλακών στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Αυτή η συσσώρευση είναι ένας τύπος καρδιακής νόσου που είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση.

καρδιακή νόσος - αθηροσκλήρωση

Η αγγειοπλαστική μπορεί να είναι μια θεραπευτική επιλογή για εσάς εάν:

Έχετε δοκιμάσει φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά αυτά δεν έχουν βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σας.

Έχετε πόνο στο στήθος (στηθάγχη) που επιδεινώνεται.

Έχετε καρδιακή προσβολή. Η αγγειοπλαστική μπορεί να ανοίξει γρήγορα μια φραγμένη αρτηρία, μειώνοντας τη βλάβη στην καρδιά σας.

Η αγγειοπλαστική δεν είναι για όλους. Ανάλογα με την έκταση της καρδιακής σας νόσου και τη γενική σας υγεία, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει ότι η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας είναι καλύτερη επιλογή από την αγγειοπλαστική για εσάς.

Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας εάν:

Η κύρια αρτηρία που φέρνει αίμα στην αριστερή πλευρά της καρδιάς σας είναι στενή

Ο καρδιακός σας μυς είναι αδύναμος

Έχετε διαβήτη και πολλαπλές σοβαρές αποφράξεις στις αρτηρίες σας

Στη χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, το φραγμένο μέρος της αρτηρίας σας παρακάμπτεται χρησιμοποιώντας ένα υγιές αιμοφόρο αγγείο από άλλο μέρος του σώματός σας.

Κίνδυνοι

Αν και η αγγειοπλαστική είναι ένας λιγότερο επεμβατικός τρόπος για το άνοιγμα των φραγμένων αρτηριών από ό,τι η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης, η διαδικασία εξακολουθεί να εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους.

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι αγγειοπλαστικής περιλαμβάνουν:

Εκ νέου στένωση της αρτηρίας σας. Όταν η αγγειοπλαστική συνδυάζεται με την τοποθέτηση stent με έκλυση φαρμάκου, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να φράξει ξανά η αρτηρία που έχει υποβληθεί σε θεραπεία. Ο κίνδυνος εκ νέου στένωσης της αρτηρίας είναι υψηλότερος όταν χρησιμοποιούνται γυμνά μεταλλικά στεντ.

Θρόμβοι αίματος. Μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι αίματος μέσα στα στεντ ακόμα και μετά τη διαδικασία. Αυτοί οι θρόμβοι μπορούν να κλείσουν την αρτηρία, προκαλώντας καρδιακή προσβολή. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ασπιρίνη σε συνδυασμό με κλοπιδογρέλη (Plavix), πρασουγρέλη (Effient) ή άλλο φάρμακο που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου θρόμβων αίματος ακριβώς όπως συνταγογραφείται για να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων στο στεντ σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το πόσο καιρό θα χρειαστεί να παίρνετε αυτά τα φάρμακα. Ποτέ μην σταματήσετε να παίρνετε αυτά τα φάρμακα χωρίς να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Αιμορραγία. Μπορεί να έχετε αιμορραγία στο πόδι ή το χέρι σας όπου εισήχθη καθετήρας. Συνήθως αυτό οδηγεί απλώς σε μώλωπα, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται σοβαρή αιμορραγία και μπορεί να απαιτήσει μετάγγιση αίματος ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Άλλοι σπάνιοι κίνδυνοι της αγγειοπλαστικής περιλαμβάνουν:

Έμφραγμα. Αν και σπάνια, μπορεί να πάθετε καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Βλάβη στεφανιαίας αρτηρίας. Η στεφανιαία αρτηρία μπορεί να υποστεί διαχωρισμό ή ρήξη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτές οι επιπλοκές μπορεί να απαιτούν επείγουσα χειρουργική επέμβαση παράκαμψης.

Προβλήματα στα νεφρά. Η βαφή που χρησιμοποιείται κατά την αγγειοπλαστική και την τοποθέτηση στεντ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη νεφρικά προβλήματα. Εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να προστατεύσει τα νεφρά σας, όπως να περιορίσει την ποσότητα του σκιαγραφικού και να βεβαιωθεί ότι είστε καλά ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εγκεφαλικό. Κατά τη διάρκεια της αγγειοπλαστικής, μπορεί να συμβεί εγκεφαλικό εάν οι πλάκες σπάσουν όταν οι καθετήρες περνούν μέσα από την αορτή. Οι θρόμβοι αίματος μπορούν επίσης να σχηματιστούν στους καθετήρες και να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο εάν αποσπαστούν από τη θέση τους. Το εγκεφαλικό είναι μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή της στεφανιαίας αγγειοπλαστικής. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας χρησιμοποιούνται αραιωτικά αίματος για τη μείωση του κινδύνου.

Μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η καρδιά μπορεί να χτυπά πολύ γρήγορα ή πολύ αργά. Αυτά τα προβλήματα του καρδιακού ρυθμού είναι συνήθως βραχύβια, αλλά μερικές φορές χρειάζονται φάρμακα ή προσωρινός βηματοδότης.

Πώς προετοιμάζεστε

Πριν από μια προγραμματισμένη αγγειοπλαστική, ο γιατρός σας θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα κάνει μια φυσική εξέταση. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος, πριν από τη διαδικασία. Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει επίσης μια απεικονιστική εξέταση που ονομάζεται στεφανιαία αγγειογραφία για να δει εάν οι αρτηρίες της καρδιάς σας είναι φραγμένες και εάν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αγγειοπλαστική.

Εάν ο γιατρός σας εντοπίσει απόφραξη κατά τη διάρκεια της στεφανιαίας αγγειογραφίας σας, μπορεί να αποφασίσει να κάνει αγγειοπλαστική και stenting αμέσως μετά το αγγειόγραμμα ενώ η καρδιά σας εξακολουθεί να καθετηριάζεται.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες να προσαρμόσετε ή να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα πριν από την αγγειοπλαστική, όπως η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) ή τα αραιωτικά του αίματος. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών συμπληρωμάτων.

Συνήθως, θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε έξι έως οκτώ ώρες πριν από την αγγειογραφία.

Πάρτε εγκεκριμένα φάρμακα με μικρές μόνο γουλιές νερό το πρωί της διαδικασίας σας.

Συγκεντρώστε όλα τα φάρμακά σας για να τα πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης της νιτρογλυκερίνης, εάν το πάρετε.

Κανονίστε τη μεταφορά στο σπίτι. Η αγγειοπλαστική απαιτεί συνήθως μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο και δεν θα μπορείτε να πάτε σπίτι την επόμενη μέρα.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Η αγγειοπλαστική γίνεται από ειδικό επεμβατικό καρδιολόγο και ομάδα εξειδικευμένων καρδιαγγειακών νοσηλευτών και τεχνικών σε ειδικό χειρουργείο που ονομάζεται εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού.

Η αγγειοπλαστική πραγματοποιείται μέσω μιας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα, το χέρι ή τον καρπό σας. Γενική αναισθησία δεν χρειάζεται. Θα λάβετε ένα ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αλλά μπορεί να είστε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάλογα με το πόσο βαθιά έχετε ναρκωθεί.

Θα λάβετε υγρά, φάρμακα για να σας χαλαρώσουν και φάρμακα για την αραίωση του αίματος (αντιπηκτικά) μέσω ενός ενδοφλέβιου καθετήρα στο χέρι σας.

Ο καρδιακός ρυθμός, ο σφυγμός, η αρτηριακή πίεση και το επίπεδο οξυγόνου θα παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ο γιατρός σας θα προετοιμάσει την περιοχή στο πόδι, το χέρι ή τον καρπό σας με ένα αντισηπτικό διάλυμα και θα τοποθετήσει ένα αποστειρωμένο φύλλο πάνω από το σώμα σας.

Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει την περιοχή όπου θα γίνει μια πολύ μικρή τομή. Στη συνέχεια εισάγεται ένα μικρό, λεπτό οδηγό σύρμα στο αιμοφόρο αγγείο.

Με τη βοήθεια κάμερας ακτίνων Χ, ο γιατρός σας θα περάσει έναν λεπτό σωλήνα (καθετήρα) μέσω της αρτηρίας σας.

Η χρωστική αντίθεσης εγχέεται μέσω του καθετήρα μόλις αυτός τοποθετηθεί. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να δει το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας και να εντοπίσει την απόφραξη στις εικόνες ακτίνων Χ που ονομάζονται αγγειογραφήματα.

Ένα μικρό μπαλόνι με ή χωρίς στεντ στην άκρη του καθετήρα φουσκώνεται στο σημείο της απόφραξης, διευρύνοντας την φραγμένη αρτηρία. Αφού τεντωθεί η αρτηρία, το μπαλόνι ξεφουσκώνεται και ο καθετήρας αφαιρείται.

Εάν έχετε πολλά μπλοκαρίσματα, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε κάθε απόφραξη.

Η αγγειοπλαστική μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες, ανάλογα με τη δυσκολία και τον αριθμό των αποφράξεων και αν προκύψουν επιπλοκές.

Μπορεί να αισθανθείτε πίεση στην περιοχή όπου εισάγεται ο καθετήρας. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε κάποια ήπια ενόχληση όταν το μπαλόνι είναι φουσκωμένο και η αρτηρία σας τεντώνεται, αλλά συνήθως δεν θα πρέπει να αισθάνεστε έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τοποθέτηση στεντ

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αγγειοπλαστική έχουν επίσης τοποθετημένο ένα στεντ στην φραγμένη αρτηρία τους κατά την ίδια διαδικασία. Ένα stent, το οποίο μοιάζει με ένα μικροσκοπικό πηνίο από συρμάτινο πλέγμα, υποστηρίζει τα τοιχώματα της αρτηρίας σας και βοηθά στην αποφυγή της εκ νέου στένωσης μετά την αγγειοπλαστική.

Δείτε τι συμβαίνει κατά την τοποθέτηση στεντ:

τι συμβαίνει κατά την τοποθέτηση στεντ

Το στεντ, το οποίο βρίσκεται συμπτυγμένο γύρω από ένα μπαλόνι στην άκρη του καθετήρα, οδηγείται μέσω της αρτηρίας στην απόφραξη.

Στην απόφραξη, το μπαλόνι φουσκώνει και το στεντ που μοιάζει με ελατήριο διαστέλλεται και ασφαλίζει στη θέση του μέσα στην αρτηρία.

Το στεντ παραμένει μόνιμα στην αρτηρία για να την κρατήσει ανοιχτή και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στην καρδιά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από ένα στεντ για να ανοίξει μια απόφραξη.

Μόλις τοποθετηθεί το στεντ, ο καθετήρας με μπαλόνι ξεφουσκώνει και αφαιρείται.

Περισσότερες εικόνες ακτίνων Χ (αγγειογραφήματα) λαμβάνονται για να δούμε πόσο καλά ρέει το αίμα μέσω της πρόσφατα διευρυμένης αρτηρίας σας.

Τα περισσότερα στεντ που εμφυτεύονται κατά τη διάρκεια μιας αγγειοπλαστικής είναι επικαλυμμένα με φάρμακο. Το φάρμακο στο στεντ απελευθερώνεται αργά για να αποτρέψει τη μελλοντική συσσώρευση πλάκας και την εκ νέου στένωση του αιμοφόρου αγγείου.

Μετά την τοποθέτηση του στεντ, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη (Plavix), τικαγρελόρη (Brilique) ή πρασουγρέλη (Effient), για να μειώσει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων αίματος στο στεντ.

Μετά τη διαδικασία

Εάν είχατε μια μη επείγουσα διαδικασία, πιθανότατα θα παραμείνετε στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα, ενώ η καρδιά σας παρακολουθείται και τα φάρμακά σας προσαρμόζονται. Γενικά θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία ή στην κανονική σας ζωή την εβδομάδα μετά την αγγειοπλαστική.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, πίνετε πολλά υγρά για να ξεπλύνετε το σώμα σας από τη βαφή αντίθεσης. Αποφύγετε την έντονη άσκηση και την ανύψωση βαρειών αντικειμένων για τουλάχιστον μία ημέρα μετά. Ρωτήστε το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας σχετικά με άλλους περιορισμούς στη δραστηριότητα.

Καλέστε αμέσως το γραφείο του γιατρού σας ή το προσωπικό του νοσοκομείου εάν:

Το σημείο όπου εισήχθη ο καθετήρας σας αρχίζει να αιμορραγεί ή να πρήζεται

Αναπτύσσετε πόνο ή ενόχληση στο σημείο όπου εισήχθη ο καθετήρας σας

Έχετε σημάδια μόλυνσης, όπως ερυθρότητα, οίδημα, παροχέτευση ή πυρετό

Υπάρχει μια αλλαγή στη θερμοκρασία ή στο χρώμα του ποδιού ή του βραχίονα που χρησιμοποιήθηκε για τη διαδικασία

Νιώθετε λιποθυμία ή αδυναμία

Αναπτύσσετε πόνο στο στήθος ή δύσπνοια

Αραιωτικά αίματος

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις συστάσεις του γιατρού σας σχετικά με τη θεραπεία σας με φάρμακα για την αραίωση του αίματος — ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη (Plavix), πρασουγρέλη (Effient) ή παρόμοια φάρμακα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική με ή χωρίς τοποθέτηση stent θα χρειαστεί να παίρνουν ασπιρίνη επ’ αόριστον. Σε όσους έχει τοποθετηθεί stent θα χρειαστεί ένα φάρμακο για την αραίωση του αίματος, όπως η κλοπιδογρέλη, για έξι μήνες έως ένα χρόνο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή εάν χρειάζεστε οποιοδήποτε άλλο είδος χειρουργικής επέμβασης, μιλήστε με τον καρδιολόγο σας πριν σταματήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα φάρμακα.

Αποτελέσματα

Η στεφανιαία αγγειοπλαστική αυξάνει σημαντικά τη ροή του αίματος μέσω της προηγουμένως στενεμένης ή φραγμένης στεφανιαίας αρτηρίας. Ο πόνος στο στήθος γενικά πρέπει να μειωθεί. Ίσως μπορείτε να ασκηθείτε καλύτερα.

Η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση στεντ δεν σημαίνει ότι η καρδιακή σας νόσος υποχωρεί. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε τις συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής και να παίρνετε φάρμακα όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Εάν έχετε συμπτώματα παρόμοια με αυτά που είχατε πριν από τη στεφανιαία αγγειοπλαστική, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Εάν έχετε πόνο στο στήθος κατά την ηρεμία ή πόνο που δεν ανταποκρίνεται στη νιτρογλυκερίνη, καλέστε το ΕΚΑΒ ή επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή μετά την αγγειοπλαστική, θα πρέπει να:

Κόψετε το κάπνισμα

Μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Ελέγξτε άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση

Ασκηθείτε τακτικά

Πάρτε φάρμακα όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας

Η επιτυχής αγγειοπλαστική σημαίνει επίσης ότι μπορεί να μην χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, μια πιο επεμβατική διαδικασία που απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο αποκατάστασης.

 

Opening Hours