Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων

Εικόνα που περιέχει κείμενο, εσωτερικό, κλείσιμο Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (σάρωση PET)

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) είναι μια εξέταση απεικόνισης που μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη της μεταβολικής ή βιοχημικής λειτουργίας των ιστών και των οργάνων σας. Η σάρωση PET χρησιμοποιεί ένα ραδιενεργό φάρμακο (ιχνηθέτη) για να δείξει τόσο φυσιολογική όσο και μη φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα. Μια σάρωση PET μπορεί συχνά να ανιχνεύσει τον μη φυσιολογικό μεταβολισμό του ιχνηθέτη σε ασθένειες πριν εμφανιστεί η ασθένεια σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI).

Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (σάρωση PET)

Ο ιχνηθέτης ενίεται συχνότερα σε μια φλέβα μέσα στο χέρι σας. Στη συνέχεια, ο ιχνηθέτης θα συγκεντρωθεί σε περιοχές του σώματός σας που έχουν υψηλότερα επίπεδα μεταβολικής ή βιοχημικής δραστηριότητας, η οποία συχνά εντοπίζει με ακρίβεια τη θέση της νόσου. Οι εικόνες PET συνήθως συνδυάζονται με CT ή MRI και ονομάζονται σαρώσεις PET-CT ή PET-MRI.

Τι είναι η σάρωση PET καρδιάς;

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) της καρδιάς είναι μια εξέταση απεικόνισης που χρησιμοποιεί εξειδικευμένη χρωστική ουσία για να επιτρέψει στον γιατρό σας να δει προβλήματα με την καρδιά σας.

Η βαφή περιέχει ραδιενεργούς ιχνηθέτες, οι οποίοι επικεντρώνονται σε περιοχές της καρδιάς που μπορεί να τραυματιστούν ή να νοσήσουν. Χρησιμοποιώντας έναν σαρωτή PET, ο γιατρός σας μπορεί να εντοπίσει αυτά τα σημεία ανησυχίας.

σάρωση PET καρδιάς

Η σάρωση PET καρδιάς είναι συνήθως μια διαδικασία εξωτερικών ασθενών, που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο όλη τη νύχτα. Αυτή είναι συνήθως μια διαδικασία της ίδιας ημέρας.

Γιατί γίνεται μια σάρωση PET καρδιάς

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει σάρωση PET καρδιάς εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων. Τα συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων περιλαμβάνουν:

ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία)

πόνο στο στήθος σας

σφίξιμο στο στήθος σας

πρόβλημα αναπνοής

αδυναμία

άφθονη εφίδρωση

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να ζητήσει σάρωση PET καρδιάς εάν άλλες καρδιακές εξετάσεις, όπως το ηχοκαρδιογράφημα ή η δοκιμασία κόπωσης, δεν παρέχουν στον γιατρό σας αρκετές πληροφορίες. Μια σάρωση PET καρδιάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών καρδιακών παθήσεων.

Οι κίνδυνοι από μια σάρωση PET καρδιάς

Ενώ η σάρωση χρησιμοποιεί ραδιενεργούς ιχνηθέτες, η έκθεσή σας είναι ελάχιστη. Σύμφωνα με το American College of Radiology Imaging Network, το επίπεδο έκθεσης είναι πολύ χαμηλό για να επηρεάσει τις φυσιολογικές διεργασίες του σώματός σας και δεν θεωρείται σημαντικός κίνδυνος. Η εξέταση είναι πρακτικά ανώδυνη. Εάν φοβάστε τους κλειστούς χώρους, μπορεί να αισθανθείτε κάποιο άγχος ενώ βρίσκεστε στο σαρωτή. Φροντίστε να ενημερώσετε τη νοσοκόμα ή τον τεχνολόγο για οποιοδήποτε άγχος σας προκαλεί δυσφορία. Αυτοί μπορεί να σας δώσουν ένα φάρμακο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Άλλοι κίνδυνοι από μια σάρωση PET καρδιάς περιλαμβάνουν:

ελαφρύς πόνος από το τρύπημα της βελόνας

μυϊκός πόνος από την τοποθέτηση στο σκληρό τραπέζι των εξετάσεων

Τα οφέλη αυτού της εξέτασης υπερτερούν κατά πολύ των ελάχιστων κινδύνων.

Ωστόσο, η ακτινοβολία μπορεί να είναι επιβλαβής για ένα έμβρυο ή νεογέννητο. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος ή θηλάζετε, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει άλλη μορφή εξέτασης.

Πώς να προετοιμαστείτε για μια σάρωση PET καρδιάς

Ο γιατρός σας θα σας παράσχει πλήρεις οδηγίες σχετικά με την προετοιμασία για τη σάρωση PET καρδιάς. Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενα, μη συνταγογραφούμενα ή ακόμα και συμπληρώματα διατροφής.

Μπορεί να σας ζητηθεί να μην τρώτε τίποτα για έως και οκτώ ώρες πριν από την εξέτασή σας. Θα μπορείτε, ωστόσο, να πιείτε νερό.

Εάν είστε έγκυος, πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος ή θηλάζετε, ενημερώστε το γιατρό σας. Αυτή η εξέταση μπορεί να μην είναι ασφαλής για το αγέννητο ή το θηλάζον παιδί σας.

Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν ιατρικές παθήσεις που έχετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε διαβήτη, μπορεί να χρειαστείτε ειδικές οδηγίες για την εξέταση, καθώς η νηστεία εκ των προτέρων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Αμέσως πριν από την εξέταση, μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε νοσοκομειακή ρόμπα και να αφαιρέσετε όλα τα κοσμήματά σας.

Πώς εκτελείται η σάρωση PET καρδιάς

Πρώτα, θα καθίσετε σε μια καρέκλα. Στη συνέχεια, ένας τεχνικός θα εισάγει έναν ενδοφλέβιο καθετήρα στο χέρι σας. Μέσω αυτού του καθετήρα, μια ειδική βαφή με ραδιενεργούς ιχνηθέτες θα εγχυθεί στις φλέβες σας. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να απορροφήσει τους ιχνηθέτες, επομένως θα περιμένετε περίπου μία ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας τεχνικός θα συνδέσει ηλεκτρόδια για ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) στο στήθος σας, ώστε να μπορεί επίσης να παρακολουθείται ο καρδιακός σας ρυθμός.

Στη συνέχεια, θα υποβληθείτε στη σάρωση. Θα χρειαστεί να ξαπλώσετε σε ένα στενό τραπέζι συνδεδεμένο με τη μηχανή PET. Το τραπέζι θα γλιστρήσει αργά και ομαλά μέσα στο μηχάνημα. Θα πρέπει να μείνετε όσο πιο ακίνητοι γίνεται κατά τη διάρκεια των σαρώσεων. Σε ορισμένες στιγμές, ο τεχνικός θα σας πει να παραμείνετε ακίνητοι. Αυτό επιτρέπει τη λήψη των πιο καθαρών φωτογραφιών. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να ολοκληρωθεί μια σάρωση PET-CT και 45 λεπτά για μια σάρωση PET-MRI. Το μηχάνημα κάνει ήχους βόμβου και ελαφρού κρότου (κλικ).

Πώς εκτελείται η σάρωση PET καρδιάς

Αφού αποθηκευτούν οι σωστές εικόνες στον υπολογιστή, το τραπέζι θα γλιστρήσει έξω από το μηχάνημα. Στη συνέχεια, ο τεχνικός θα αφαιρέσει τα ηλεκτρόδια και η δοκιμή έχει ολοκληρωθεί.

Μετά από σάρωση PET καρδιάς

Είναι καλή ιδέα να πίνετε πολλά υγρά μετά τη δοκιμή για να βοηθήσετε να ξεπλύνετε τους ιχνηθέτες από το σώμα σας. Γενικά, όλοι οι ιχνηθέτες ξεπλένονται φυσικά από το σώμα σας μετά από δύο ημέρες.

Ένας ειδικός εκπαιδευμένος στην ανάγνωση σαρώσεων PET θα ερμηνεύσει τις εικόνες σας και θα μοιραστεί τις πληροφορίες με το γιατρό σας. Στη συνέχεια, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα αποτελέσματα μαζί σας σε ένα επόμενο ραντεβού.

Τι μπορεί να βρει μια σάρωση PET καρδιάς

Μια σάρωση PET καρδιάς παρέχει στον γιατρό σας μια λεπτομερή εικόνα της καρδιάς σας. Αυτό του επιτρέπει να δει ποιες περιοχές της καρδιάς παρουσιάζουν μειωμένη ροή αίματος και ποιες περιοχές είναι κατεστραμμένες ή περιέχουν ουλώδη ιστό.

Τι μπορεί να βρει μια σάρωση PET καρδιάς

Στεφανιαία νόσος (CAD)

Χρησιμοποιώντας τις εικόνες, ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει στεφανιαία νόσο (CAD). Αυτό σημαίνει ότι οι αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στην καρδιά σας έχουν σκληρυνθεί, στενέψει ή φράξει. Μπορεί στη συνέχεια να συστηθεί μια αγγειοπλαστική και η εισαγωγή στεντ για την διάνοιξη της αρτηρίας και την ανακούφιση από τυχόν στένωση.

Μια αγγειοπλαστική περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός λεπτού καθετήρα (μαλακού σωλήνα) με ένα μπαλόνι στην άκρη του μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου μέχρι να φτάσει στη στενωμένη ή φραγμένη αρτηρία. Μόλις ο καθετήρας βρεθεί στην επιθυμητή θέση, ο γιατρός σας θα φουσκώσει το μπαλόνι. Αυτό το μπαλόνι θα πιέσει την πλάκα (την αιτία της απόφραξης) στο τοίχωμα της αρτηρίας. Το αίμα μπορεί στη συνέχεια να ρέει ομαλά μέσω της αρτηρίας.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου, θα συστηθεί χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη σύνδεση ενός μέρους μιας φλέβας από το πόδι σας ή μιας αρτηρίας από το στήθος ή τον καρπό σας στη στεφανιαία αρτηρία πάνω και κάτω από τη στενωμένη ή φραγμένη περιοχή. Αυτή η πρόσφατα προσαρτημένη φλέβα ή αρτηρία θα επιτρέψει στο αίμα να «παρακάμψει» την κατεστραμμένη αρτηρία.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια διαγιγνώσκεται όταν η καρδιά δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας. Μια σοβαρή περίπτωση στεφανιαίας νόσου είναι συχνά η αιτία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκληθεί από:

μυοκαρδιοπάθεια

συγγενή καρδιοπάθεια

έμφραγμα

νόσο καρδιακής βαλβίδας

μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες)

ασθένειες όπως το εμφύσημα, ο υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής ή η αναιμία

Σε περίπτωση καρδιακής ανεπάρκειας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα ή να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να σας συστηθεί αγγειοπλαστική, χειρουργική επέμβαση στεφανιαίας παράκαμψης ή εγχείρηση καρδιακής βαλβίδας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να θέλει να τοποθετήσει έναν βηματοδότη ή έναν απινιδωτή, που είναι συσκευές που διατηρούν κανονικό καρδιακό παλμό.

Ανάλογα με τα αποτελέσματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας μιλήσει για περαιτέρω εξετάσεις και θεραπεία.

Opening Hours