Μαγνητική Τομογραφία–MRI καρδιάς

Εικόνα που περιέχει εσωτερικό, τουαλέτα Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Μαγνητική Τομογραφία–MRI καρδιάς

Μαγνητική Τομογραφία (MRI) – Καρδιάς

Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία (MRI) χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, ραδιοκύματα και έναν υπολογιστή για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των δομών μέσα και γύρω από την καρδιά. Οι γιατροί χρησιμοποιούν μαγνητική τομογραφία καρδιάς για την ανίχνευση ή την παρακολούθηση καρδιακών παθήσεων. Τη χρησιμοποιούν επίσης για να αξιολογήσουν την ανατομία και τη λειτουργία της καρδιάς σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις που υπάρχουν κατά τη γέννηση και καρδιακές παθήσεις που αναπτύσσονται μετά τη γέννηση. Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία και μπορεί να παρέχει τις καλύτερες εικόνες της καρδιάς για ορισμένες καταστάσεις.

καρδιακή μαγνητική τομογραφία

καρδιακή μαγνητική τομογραφία

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν προβλήματα υγείας, πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ή αλλεργίες και εάν είστε έγκυος. Το μαγνητικό πεδίο δεν είναι επιβλαβές, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ορισμένων ιατρικών συσκευών. Τα περισσότερα ορθοπεδικά εμφυτεύματα δεν ενέχουν κανένα κίνδυνο, αλλά θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε τον τεχνολόγο μαγνητικής τομογραφίας εάν έχετε συσκευές ή μέταλλο στο σώμα σας. Οι οδηγίες σχετικά με το φαγητό και το ποτό πριν από την εξέταση διαφέρουν μεταξύ των εργαστηρίων. Εκτός εάν σας λένε διαφορετικά, πάρτε τα τακτικά σας φάρμακα ως συνήθως. Αφήστε όλα τα κοσμήματα στο σπίτι και φορέστε φαρδιά, άνετα ρούχα. Μπορεί να χρειαστεί να ντυθείτε με ρόμπα για τη διαδικασία. Εάν έχετε κλειστοφοβία ή άγχος, ζητήστε από το γιατρό σας ένα ήπιο ηρεμιστικό πριν από την εξέταση.

Τι είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς;

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μια μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση ιατρικών καταστάσεων.

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, παλμούς ραδιοσυχνοτήτων και έναν υπολογιστή για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών δομών του σώματος. Η μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία (ακτίνες Χ).

Οι λεπτομερείς εικόνες MRI επιτρέπουν στους γιατρούς να εξετάσουν το σώμα και να ανιχνεύσουν ασθένεια.

Ποιες είναι μερικές κοινές χρήσεις της διαδικασίας;

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς βοηθά τον γιατρό σας να εντοπίσει ή να παρακολουθήσει την καρδιακή νόσο με:

αξιολόγηση της ανατομίας και της λειτουργίας των καρδιακών θαλάμων, των καρδιακών βαλβίδων, του μεγέθους και της ροής του αίματος μέσω των μεγάλων αγγείων και των γύρω δομών όπως το περικάρδιο (ο σάκος που περιβάλλει την καρδιά).

διάγνωση μιας ποικιλίας καρδιαγγειακών διαταραχών (καρδιά και/ή αιμοφόρα αγγεία) όπως όγκοι, λοιμώξεις και φλεγμονώδεις καταστάσεις.

αξιολόγηση των επιπτώσεων της στεφανιαίας νόσου όπως περιορισμένη ροή αίματος στον καρδιακό μυ και ουλές εντός του καρδιακού μυός μετά από καρδιακή προσβολή.

σχεδιασμό θεραπείας ασθενούς για καρδιαγγειακές διαταραχές.

παρακολούθηση της εξέλιξης ορισμένων διαταραχών με την πάροδο του χρόνου.

αξιολόγηση των επιπτώσεων των χειρουργικών αλλαγών, ιδιαίτερα σε ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια.

αξιολόγηση της ανατομίας και της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων σε παιδιά και ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια (καρδιοπάθεια που υπάρχει κατά τη γέννηση).

 

Άλλοι λόγοι για καρδιακή μαγνητική τομογραφία περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

Στεφανιαία νόσο

Αξιολόγηση της έκτασης και της δυνατότητας ανάρρωσης ενός προηγούμενου εμφράγματος του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή)

Διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης ή της ανάρρωσης από άλλες αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας ή αρρυθμίας, συμπεριλαμβανομένων:

Αξιολόγηση αρρυθμίας ή ανεξήγητης καρδιογενούς συγκοπής ή σχεδόν αιφνίδιου θανάτου

Περικαρδιακές παθήσεις

Συμπεριλαμβανομένων μαζών, περικαρδιακής συμπίεσης και ορισμένων περικαρδιακών συλλογών.

Αξιολόγηση των καρδιακών βαλβίδων και των αγγείων που συνδέονται με την καρδιά.

Αξιολόγηση της παλινδρόμησης ή της στένωσης της βαλβίδας της καρδιάς.

Παρακολούθηση του μεγέθους των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων (αορτικά ανευρύσματα).

Παρακολούθηση πνευμονικής υπέρτασης.

Αξιολόγηση μαζών μέσα ή γύρω από την καρδιά.

Αξιολόγηση συγγενούς καρδιοπάθειας

Χρησιμοποιείται τόσο στον προεγχειρητικό σχεδιασμό όσο και στον μετεγχειρητικό έλεγχο.

Παρακολούθηση μιας συγγενούς ανωμαλίας που δεν απαιτεί ακόμη χειρουργική επέμβαση ή παρέμβαση.

Διάγνωση και σχεδιασμός διαχείρισης υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας (υπερανάπτυξη τμημάτων της καρδιάς).

Πώς πρέπει να προετοιμαστώ;

Θα χρειαστεί να φορέσετε νοσοκομειακή ρόμπα. Αυτό γίνεται για την αποφυγή εμφάνισης τεχνουργημάτων στις τελικές εικόνες και για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ασφαλείας που σχετίζονται με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

Οι οδηγίες σχετικά με το φαγητό και το ποτό πριν από τη μαγνητική τομογραφία ποικίλλουν μεταξύ συγκεκριμένων εξετάσεων και εργαστηρίων. Πάρτε φαγητό και φάρμακα ως συνήθως, εκτός εάν ο γιατρός σας σας πει διαφορετικά.

Ορισμένες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας χρησιμοποιούν ένεση σκιαγραφικού υλικού. Ο γιατρός μπορεί να σας ρωτήσει εάν έχετε άσθμα ή αλλεργίες σε σκιαγραφικά υλικά, φάρμακα, τρόφιμα ή το περιβάλλον. Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας συνήθως χρησιμοποιούν ένα υλικό αντίθεσης που ονομάζεται γαδολίνιο. Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιούν γαδολίνιο σε ασθενείς που είναι αλλεργικοί στο σκιαγραφικό ιώδιο. Ένας ασθενής είναι πολύ λιγότερο πιθανό να είναι αλλεργικός στο γαδολίνιο παρά στο σκιαγραφικό ιώδιο. Ωστόσο, ακόμη και αν ο ασθενής έχει γνωστή αλλεργία στο γαδολίνιο, μπορεί να είναι δυνατή η χρήση του μετά από κατάλληλη προκαταρκτική φαρμακευτική αγωγή.

Ενημερώστε τον τεχνολόγο ή τον ακτινολόγο εάν έχετε σοβαρά προβλήματα υγείας ή πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η σοβαρή νεφρική νόσος, μπορεί να σημαίνουν ότι δεν μπορείτε να λάβετε με ασφάλεια γαδολίνιο. Μπορεί να χρειαστείτε μια εξέταση αίματος για να επιβεβαιώσετε ότι τα νεφρά σας λειτουργούν κανονικά.

Οι γυναίκες πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον γιατρό και τον τεχνολόγο τους εάν είναι έγκυες.

Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1980, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για οποιεσδήποτε παρενέργειες σε έγκυες γυναίκες ή στα αγέννητα μωρά τους. Ωστόσο, το μωρό θα βρίσκεται σε ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία κατά το πρώτο τρίμηνο, εκτός εάν το όφελος της εξέτασης ξεπερνά σαφώς τυχόν πιθανούς κινδύνους. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να λαμβάνουν σκιαγραφικό γαδολινίου εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο.

Εάν έχετε κλειστοφοβία (φόβο για κλειστούς χώρους) ή άγχος, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συνταγογραφήσει ένα ήπιο ηρεμιστικό πριν από την ημερομηνία της εξέτασής σας.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά συχνά χρειάζονται καταστολή ή αναισθησία για να ολοκληρώσουν μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας χωρίς κίνηση. Αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τη διανοητική ανάπτυξη και το είδος της εξέτασης. Σε πολλά εργαστήρια μπορεί να παρασχεθεί καταστολή. Ένας ειδικός στην παιδιατρική καταστολή ή αναισθησία θα πρέπει να είναι διαθέσιμος κατά τη διάρκεια της εξέτασης για την ασφάλεια του παιδιού σας. Θα σας πουν πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας.

Ορισμένα εργαστήρια μπορεί να έχουν προσωπικό που εργάζεται με παιδιά για να βοηθήσει στην αποφυγή της ανάγκης για καταστολή ή αναισθησία. Μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά δείχνοντάς τους ένα μοντέλο μαγνητικού τομογράφου και παίζοντας τους θορύβους που μπορεί να ακούσουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Απαντούν επίσης σε τυχόν ερωτήσεις και εξηγούν τη διαδικασία για την ανακούφιση του άγχους. Ορισμένα εργαστήρια παρέχουν επίσης γυαλιά ή ακουστικά, ώστε το παιδί να μπορεί να παρακολουθήσει μια ταινία κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό βοηθά το παιδί να μείνει ακίνητο και επιτρέπει εικόνες καλής ποιότητας.

Αφήστε όλα τα κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ στο σπίτι ή αφαιρέστε τα πριν από τη μαγνητική τομογραφία. Δεν επιτρέπονται μεταλλικά και ηλεκτρονικά είδη στην αίθουσα εξετάσεων. Μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο της μονάδας MRI, να προκαλέσουν εγκαύματα ή να γίνουν επιβλαβή βλήματα. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν:

κοσμήματα, ρολόγια, πιστωτικές κάρτες και βοηθήματα ακοής, τα οποία μπορεί να καταστραφούν

καρφίτσες, φουρκέτες, μεταλλικά φερμουάρ και παρόμοια μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία μπορούν να παραμορφώσουν τις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας

αφαιρούμενη οδοντιατρική εργασία

στυλό, μαχαίρια τσέπης και γυαλιά

τρυπήματα σώματος

κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά ρολόγια και συσκευές παρακολούθησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας είναι ασφαλής για ασθενείς με μεταλλικά εμφυτεύματα, εκτός από ορισμένους τύπους. Τα άτομα με τα ακόλουθα εμφυτεύματα ενδέχεται να μην υποβληθούν σε σάρωση και δεν πρέπει να εισέλθουν στην περιοχή μαγνητικής τομογραφίας χωρίς προηγουμένως να αξιολογηθούν ως προς την ασφάλεια:

μερικά κοχλιακά εμφυτεύματα (αυτιού).

ορισμένοι τύποι κλιπ που χρησιμοποιούνται για ανευρύσματα εγκεφάλου

ορισμένοι τύποι μεταλλικών σπειρών που τοποθετούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία

μερικούς παλαιότερους καρδιακούς απινιδωτές και βηματοδότες

διεγέρτες του πνευμονογαστρικού νεύρου

Ενημερώστε τον τεχνολόγο εάν έχετε ιατρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές στο σώμα σας. Αυτές οι συσκευές ενδέχεται να επηρεάσουν την εξέταση ή να θέτουν σε κίνδυνο. Πολλές εμφυτευμένες συσκευές θα έχουν ένα φυλλάδιο που θα εξηγεί τους κινδύνους της μαγνητικής τομογραφίας για αυτήν τη συσκευή. Εάν έχετε το φυλλάδιο, φέρτε το υπόψη του προγραμματιστή πριν από την εξέταση. Η μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς επιβεβαίωση και τεκμηρίωση του τύπου του εμφυτεύματος και της συμβατότητας με μαγνητική τομογραφία. Θα πρέπει επίσης να φέρετε οποιοδήποτε φυλλάδιο στις εξετάσεις σας σε περίπτωση που ο ακτινολόγος ή ο τεχνολόγος έχει ερωτήσεις.

Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ερώτηση, μια ακτινογραφία μπορεί να ανιχνεύσει και να αναγνωρίσει τυχόν μεταλλικά αντικείμενα. Τα μεταλλικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην ορθοπεδική χειρουργική γενικά δεν αποτελούν κίνδυνο κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας. Ωστόσο, μια πρόσφατα τοποθετημένη τεχνητή άρθρωση μπορεί να απαιτεί τη χρήση διαφορετικής απεικονιστικής εξέτασης.

Ενημερώστε τον τεχνολόγο ή τον ακτινολόγο για τυχόν σκάγια, σφαίρες ή άλλο μέταλλο που μπορεί να υπάρχει στο σώμα σας. Τα ξένα σώματα κοντά και ειδικά στα μάτια είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να κινηθούν ή να θερμανθούν κατά τη διάρκεια της σάρωσης και να προκαλέσουν τύφλωση. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται στα τατουάζ μπορεί να περιέχουν σίδηρο και να θερμαίνονται κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Αυτό είναι σπάνιο. Το μαγνητικό πεδίο συνήθως δεν επηρεάζει τα σφραγίσματα των δοντιών, τα σιδεράκια, τις σκιές ματιών και άλλα καλλυντικά. Ωστόσο, αυτά τα αντικείμενα μπορεί να παραμορφώσουν τις εικόνες της περιοχής του προσώπου ή του εγκεφάλου. Πείτε τα στον ακτινολόγο.

Οποιοσδήποτε συνοδεύει έναν ασθενή στην αίθουσα εξετάσεων πρέπει επίσης να υποβληθεί σε έλεγχο για μεταλλικά αντικείμενα και εμφυτευμένες συσκευές.

Πώς είναι ο εξοπλισμός;

Η παραδοσιακή μονάδα μαγνητικής τομογραφίας είναι ένας μεγάλος κυλινδρικός σωλήνας που περιβάλλεται από έναν κυκλικό μαγνήτη. Θα ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι που γλιστράει σε ένα τούνελ προς το κέντρο του μαγνήτη.

Ορισμένες μονάδες μαγνητικής τομογραφίας, που ονομάζονται συστήματα μικρής οπής, έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε ο μαγνήτης να μην σας περιβάλλει πλήρως. Ορισμένα νεότερα μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας έχουν οπή μεγαλύτερης διαμέτρου, η οποία μπορεί να είναι πιο άνετη για τους μεγαλύτερους ασθενείς ή για εκείνους με κλειστοφοβία. Οι «ανοιχτές» μονάδες μαγνητικής τομογραφίας είναι ανοιχτές στα πλάγια. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την εξέταση μεγαλύτερων ασθενών ή εκείνων με κλειστοφοβία. Οι ανοιχτές μονάδες μαγνητικής τομογραφίας μπορούν να παρέχουν εικόνες υψηλής ποιότητας για πολλούς τύπους εξετάσεων. Η ανοιχτή μαγνητική τομογραφία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ορισμένες εξετάσεις.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία;

Σε αντίθεση με τις εξετάσεις ακτινογραφίας και αξονικής τομογραφίας (CT), η μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία. Αντίθετα, τα ραδιοκύματα ευθυγραμμίζουν εκ νέου τα άτομα υδρογόνου που υπάρχουν φυσικά μέσα στο σώμα. Αυτό δεν προκαλεί καμία χημική αλλαγή στους ιστούς. Καθώς τα άτομα υδρογόνου επιστρέφουν στη συνήθη ευθυγράμμισή τους, εκπέμπουν διαφορετικά ποσά ενέργειας ανάλογα με τον τύπο του ιστού στον οποίο βρίσκονται. Ο σαρωτής συλλαμβάνει αυτή την ενέργεια και δημιουργεί μια εικόνα χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες.

Στις περισσότερες μονάδες μαγνητικής τομογραφίας, το μαγνητικό πεδίο παράγεται με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από συρμάτινα πηνία. Άλλα πηνία βρίσκονται μέσα στο μηχάνημα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τοποθετούνται γύρω από το μέρος του σώματος που απεικονίζεται. Αυτά τα πηνία στέλνουν και λαμβάνουν ραδιοκύματα, παράγοντας σήματα που ανιχνεύονται από το μηχάνημα. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν έρχεται σε επαφή με τον ασθενή.

Ένας υπολογιστής επεξεργάζεται τα σήματα και δημιουργεί μια σειρά από εικόνες, καθεμία από τις οποίες δείχνει μια λεπτή φέτα του σώματος. Ο ακτινολόγος μπορεί να μελετήσει αυτές τις εικόνες από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Η μαγνητική τομογραφία είναι συχνά σε θέση να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ του πάσχοντος ιστού και του φυσιολογικού ιστού καλύτερα από την ακτινογραφία, την αξονική τομογραφία και τον υπέρηχο.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας μπορούν να γίνουν σε βάση εξωτερικών ασθενών.

Ο τεχνολόγος θα σας τοποθετήσει στο κινητό τραπέζι των εξετάσεων. Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ιμάντες και στηρίγματα για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ακίνητοι και να διατηρήσετε τη θέση σας.

Ο τεχνολόγος μπορεί να τοποθετήσει συσκευές που περιέχουν πηνία ικανά να στέλνουν και να λαμβάνουν ραδιοκύματα γύρω ή δίπλα στην περιοχή του σώματος που εξετάζεται.

Οι εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας γενικά περιλαμβάνουν πολλαπλές διαδρομές (ακολουθίες), μερικές από τις οποίες μπορεί να διαρκέσουν αρκετά λεπτά. Κάθε εκτέλεση θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό σύνολο θορύβων.

Η νοσοκόμα ή ο τεχνολόγος πιθανότατα θα τοποθετήσει καλώδια ηλεκτροκαρδιογραφήματος (μικρά κολλώδη έμπλαστρα) στο στήθος σας. Αυτό θα βοηθήσει το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας να συγχρονίσει τη λήψη εικόνας με τους χτύπους της καρδιάς σας. Οι άνδρες μπορεί να χρειαστούν να ξυριστεί μια μικρή περιοχή τριχών από το στήθος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μικρά έμπλαστρα ΗΚΓ θα κολλήσουν καλά. Η νοσοκόμα ή ο τεχνολόγος μπορεί να τοποθετήσει μια ζώνη αναπνευστικής πύλης γύρω από το άνω μέρος της κοιλιάς σας. Αυτή η συσκευή βοηθά τον υπολογιστή να γνωρίζει πώς αναπνέετε ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετήσουν μια μικρή οθόνη παλμών στο δάχτυλό σας.

Θα σας δοθούν οδηγίες αναπνοής. Ο τεχνολόγος μπορεί να σας ζητήσει να κρατήσετε την αναπνοή σας για μικρά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Εάν η εξέτασή σας χρησιμοποιεί σκιαγραφικό υλικό, ένας γιατρός, νοσοκόμα ή τεχνολόγος θα εισάγει έναν ενδοφλέβιο καθετήρα (γραμμή IV) σε μια φλέβα στο χέρι ή το χέρι σας. Θα χρησιμοποιήσουν αυτό τον καθετήρα για να εγχύσουν το σκιαγραφικό υλικό.

Θα τοποθετηθείτε στον μαγνήτη της μονάδας μαγνητικής τομογραφίας. Ο τεχνολόγος θα πραγματοποιήσει την εξέταση ενώ εργάζεται σε υπολογιστή έξω από το δωμάτιο. Θα μπορείτε να μιλήσετε με τον τεχνολόγο μέσω ενδοεπικοινωνίας.

Εάν η εξέτασή σας χρησιμοποιεί σκιαγραφικό υλικό, ο τεχνολόγος θα το εγχύσει στην ενδοφλέβια γραμμή (IV) μετά από μια αρχική σειρά σαρώσεων. Θα τραβήξουν περισσότερες εικόνες κατά τη διάρκεια ή μετά την ένεση.

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση, ο τεχνολόγος μπορεί να σας ζητήσει να περιμένετε όσο ο ακτινολόγος ελέγχει τις εικόνες σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες.

Ο τεχνολόγος θα αφαιρέσει τη γραμμή IV μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης και θα τοποθετήσει ένα μικρό επίδεσμο πάνω από το σημείο εισαγωγής.

Ολόκληρη η εξέταση διαρκεί συνήθως 90 λεπτά ή λιγότερο από τη στιγμή που ξεκινά η απεικόνιση. Η εξέταση μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με το τι δείχνουν οι εικόνες.

Εάν ένα παιδί λάβει καταστολή ή αναισθησία για μια εξέταση MRI, ο χρόνος ανάρρωσης κυμαίνεται από περίπου 30 λεπτά έως δύο ώρες μετά την εξέταση.

Τι θα βιώσω κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία;

Οι περισσότερες εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας είναι ανώδυνες. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν άβολο να παραμένουν ακίνητοι. Άλλοι μπορεί να αισθάνονται φόβο (κλειστοφοβικοί) ενώ βρίσκονται στο μαγνητικό τομογράφο. Ο σαρωτής μπορεί να είναι θορυβώδης.

Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς, ο τεχνολόγος θα παρακολουθεί τον καρδιακό σας παλμό. Θα σας ζητήσουν να κρατήσετε την αναπνοή σας για μικρά χρονικά διαστήματα ενώ καταγράφουν τις εικόνες.

Είναι φυσιολογικό η περιοχή του σώματός σας που απεικονίζεται να αισθάνεται ελαφρώς ζεστή. Εάν σας ενοχλεί, ενημερώστε τον ακτινολόγο ή τον τεχνολόγο. Είναι σημαντικό να παραμένετε απόλυτα ακίνητοι κατά τη λήψη των εικόνων. Αυτό είναι συνήθως μόνο μερικά δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά τη φορά. Θα ξέρετε πότε εγγράφονται οι εικόνες γιατί θα ακούτε και θα αισθάνεστε δυνατούς ήχους χτυπήματος. Τα πηνία που δημιουργούν τα ραδιοκύματα κάνουν αυτούς τους ήχους όταν ενεργοποιούνται. Θα σας παρέχονται ωτοασπίδες ή ακουστικά για να μειώσετε τον θόρυβο που προκαλείται από το σαρωτή. Ίσως μπορείτε να χαλαρώσετε μεταξύ των ακολουθιών απεικόνισης. Ωστόσο, θα χρειαστεί να διατηρήσετε την ίδια θέση όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να μετακινηθείτε.

Συνήθως θα είστε μόνοι στην αίθουσα των εξετάσεων. Ωστόσο, ο τεχνολόγος θα μπορεί να βλέπει, να ακούει και να μιλάει μαζί σας ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας μια αμφίδρομη ενδοεπικοινωνία. Θα σας δώσουν μια «μπαλίτσα» που ειδοποιεί τον τεχνολόγο ότι χρειάζεστε αμέσως προσοχή. Πολλές εγκαταστάσεις επιτρέπουν σε έναν φίλο ή γονέα να μείνει στο δωμάτιο εάν έχει επίσης ελεγχθεί για ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα δοθούν στα παιδιά ωτοασπίδες ή ακουστικά κατάλληλου μεγέθους. Η μουσική μπορεί να αναπαραχθεί μέσω των ακουστικών για να περάσει η ώρα. Οι σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας είναι κλιματιζόμενοι και καλά φωτισμένοι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει ενδοφλέβια ένεση υλικού αντίθεσης πριν ληφθούν οι εικόνες. Η βελόνα IV μπορεί να σας προκαλέσει κάποια ενόχληση και μπορεί να εμφανίσετε κάποιους μώλωπες. Υπάρχει επίσης πολύ μικρή πιθανότητα ερεθισμού του δέρματος στο σημείο εισαγωγής του σωλήνα IV. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν μια προσωρινή μεταλλική γεύση στο στόμα τους μετά την ένεση σκιαγραφικού.

Εάν δεν χρειάζεστε καταστολή, δεν απαιτείται περίοδος ανάρρωσης. Μπορείτε να συνεχίσετε τις συνήθεις δραστηριότητες και την κανονική διατροφή αμέσως μετά την εξέταση. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, λίγοι ασθενείς εμφανίζουν παρενέργειες από το σκιαγραφικό υλικό. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο και πόνο στο σημείο της ένεσης. Είναι πολύ σπάνιο οι ασθενείς να εμφανίσουν κνίδωση, φαγούρα στα μάτια ή άλλες αλλεργικές αντιδράσεις στο σκιαγραφικό υλικό. Εάν έχετε συμπτώματα αλλεργίας, ενημερώστε τον τεχνολόγο. Ένας ακτινολόγος ή άλλος γιατρός θα είναι διαθέσιμος για άμεση βοήθεια.

Ποιος ερμηνεύει τα αποτελέσματα και πώς τα λαμβάνω;

Ένας ακτινολόγος, ένας γιατρός εκπαιδευμένος να επιβλέπει και να ερμηνεύει τις ακτινολογικές εξετάσεις, θα αναλύσει τις εικόνες. Ο ακτινολόγος θα στείλει μια υπογεγραμμένη αναφορά στον παραπέμποντα ιατρό σας, ο οποίος θα μοιραστεί τα αποτελέσματα μαζί σας.

Μπορεί να χρειαστείτε μια περαιτέρω εξέταση. Εάν ναι, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει γιατί. Μερικές φορές μια εξέταση παρακολούθησης αξιολογεί περαιτέρω ένα πιθανό πρόβλημα με περισσότερες προβολές ή μια ειδική τεχνική απεικόνισης. Μπορεί επίσης να δει αν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή σε ένα ζήτημα με την πάροδο του χρόνου. Οι εξετάσεις παρακολούθησης είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να δείτε εάν η θεραπεία λειτουργεί ή εάν ένα πρόβλημα χρειάζεται προσοχή.

Ποια είναι τα οφέλη έναντι των κινδύνων;

Οφέλη

Η μαγνητική τομογραφία είναι μια μη επεμβατική τεχνική απεικόνισης που δεν περιλαμβάνει έκθεση σε ακτινοβολία.

Οι εικόνες MRI της καρδιάς είναι καλύτερες από άλλες μεθόδους απεικόνισης για ορισμένες καταστάσεις. Αυτό το πλεονέκτημα καθιστά τη μαγνητική τομογραφία ένα ανεκτίμητο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση και αξιολόγηση ορισμένων καρδιακών ανωμαλιών, ειδικά εκείνων που αφορούν τον καρδιακό μυ.

Η μαγνητική τομογραφία έχει αποδειχθεί πολύτιμη για τη διάγνωση ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών ανατομικών ανωμαλιών (π.χ. συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες), λειτουργικές ανωμαλίες (π.χ. ανεπάρκεια βαλβίδας), όγκους και καταστάσεις που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο και μυοκαρδιοπάθεια (ασθένεια που επηρεάζει τον καρδιακό μυ ).

Η απεικόνιση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια ορισμένων επεμβατικών διαδικασιών, όπως οι διαδικασίες κατάλυσης με καθετήρα για τη θεραπεία ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής. Η χρήση μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να συντομεύσει σημαντικά τον χρόνο της διαδικασίας και να οδηγήσει σε βελτιωμένη ακρίβεια. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να ανιχνεύσει ανωμαλίες που μπορεί να κρύβονται από τα οστά με άλλες μεθόδους απεικόνισης.

Το σκιαγραφικό υλικό μαγνητικής τομογραφίας γαδολίνιο είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση από τα υλικά σκιαγραφικής ουσίας με βάση το ιώδιο που χρησιμοποιούνται για ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία.Η καρδιακή μαγνητική τομογραφία επιτρέπει στον γιατρό σας να αξιολογήσει τις δομές και τη λειτουργία της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων χωρίς τον κίνδυνο έκθεσης σε ακτινοβολία που σχετίζεται με άλλες διαδικασίες ή εξετάσεις.

Κίνδυνοι

Η εξέταση μαγνητικής τομογραφίας δεν ενέχει σχεδόν κανένα κίνδυνο για τον μέσο ασθενή όταν ακολουθούνται οι κατάλληλες οδηγίες ασφάλειας.

Εάν χρησιμοποιείται καταστολή, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής χρήσης. Ωστόσο, τα ζωτικά σας σημεία θα παρακολουθούνται για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Το ισχυρό μαγνητικό πεδίο δεν είναι επιβλαβές για εσάς. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία των εμφυτευμένων ιατρικών συσκευών ή παραμόρφωση των εικόνων.

Η νεφρογενής συστηματική ίνωση είναι μια αναγνωρισμένη επιπλοκή που σχετίζεται με την έγχυση σκιαγραφικού γαδολινίου. Είναι εξαιρετικά σπάνια με τη χρήση νεότερων σκιαγραφικών μέσων γαδολινίου. Εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει προσεκτικά τη νεφρική σας λειτουργία προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ένεσης σκιαγραφικού.

Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης εάν η εξέταση σας χρησιμοποιεί σκιαγραφικό υλικό. Τέτοιες αντιδράσεις είναι συνήθως ήπιες και ελέγχονται με φαρμακευτική αγωγή. Εάν έχετε αλλεργική αντίδραση, ένας γιατρός θα είναι διαθέσιμος για άμεση βοήθεια.

Αν και δεν υπάρχουν γνωστές επιπτώσεις στην υγεία, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι πολύ μικρές ποσότητες γαδολίνιου μπορούν να παραμείνουν στο σώμα, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, μετά από πολλαπλές εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε ασθενείς που λαμβάνουν πολλαπλές εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους για παρακολούθηση χρόνιων καταστάσεων υγείας ή υψηλού κινδύνου. Η σκιαγραφική ουσία αποβάλλεται κυρίως από το σώμα μέσω των νεφρών. Εάν είστε ασθενής αυτής της κατηγορίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την πιθανότητα κατακράτησης γαδολίνιου, καθώς αυτή η επίδραση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Οι κατασκευαστές ενδοφλέβιων σκιαγραφικών υποδεικνύουν ότι οι μητέρες δεν πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους για 24-48 ώρες μετά τη χορήγηση του σκιαγραφικού. Ωστόσο, το πιο πρόσφατο Εγχειρίδιο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας (ACR) για τα σκιαγραφικά μέσα (contrast media) αναφέρει ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα του σκιαγραφικού που απορροφάται από το βρέφος κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της μαγνητικής τομογραφίας καρδιάς;

Οι εικόνες υψηλής ποιότητας εξαρτώνται από την ικανότητά σας να παραμένετε απόλυτα ακίνητοι και να ακολουθείτε τις οδηγίες συγκράτησης της αναπνοής κατά την εγγραφή των εικόνων. Εάν είστε ανήσυχοι, μπερδεμένοι ή με έντονο πόνο, μπορεί να δυσκολευτείτε να ξαπλώσετε ακίνητοι κατά τη διάρκεια της απεικόνισης.

Ένα άτομο που είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος μπορεί να μην ταιριάζει σε ορισμένους τύπους μηχανών μαγνητικής τομογραφίας. Υπάρχουν όρια βάρους στους σαρωτές.

Τα εμφυτεύματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να δυσκολέψουν τη λήψη καθαρών εικόνων. Η κίνηση του ασθενούς μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ένας πολύ ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των εικόνων. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες τεχνικές χρονίζουν την απεικόνιση με βάση την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.

Η συνεχής κίνηση της καρδιάς δημιουργεί προκλήσεις στην απόκτηση καθαρών εικόνων. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να ξεπεραστούν με διάφορες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου του συγχρονισμού της απεικόνισης με την ανίχνευση ΗΚΓ, του συγχρονισμού της απεικόνισης με την αναπνοή ή της εκτέλεσης επαναλαμβανόμενων βραχυπρόθεσμων αναπνοών κατά τη διάρκεια της απεικόνισης.

Ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή κολπική μαρμαρυγή (που κάνει την καρδιακή κίνηση και τον καρδιακό ρυθμό απρόβλεπτα) μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη λήψη εικόνων καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας.

Η μαγνητική τομογραφία γενικά δεν συνιστάται για σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς. Ωστόσο, αυτή η απόφαση βασίζεται στην κλινική κρίση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συσκευές έλξης και ο εξοπλισμός υποστήριξης ζωής ενδέχεται να παραμορφώσουν τις εικόνες MRI. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να κρατούνται μακριά από την περιοχή που πρόκειται να απεικονιστεί. Ορισμένοι ασθενείς με τραύματα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν μαγνητική τομογραφία.

Τα σημερινά δεδομένα δεν δείχνουν πειστικά στοιχεία ότι η μαγνητική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό βλάπτει το έμβρυο μιας εγκύου. Ωστόσο, εάν η ανάγκη για την εξέταση δεν είναι ευαίσθητη στο χρόνο, ο γιατρός σας μπορεί να καθυστερήσει την εξέταση μέχρι μετά τον τοκετό. Οι σκιαγραφικοί παράγοντες της μαγνητικής τομογραφίας με γαδολίνιο γενικά αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τα οφέλη και τους κινδύνους οποιασδήποτε διαδικασίας μαγνητικής τομογραφίας. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν μαγνητική τομογραφία μετά το πρώτο τρίμηνο για να αξιολογήσουν το έμβρυο για ευρήματα που δεν αξιολογούνται πλήρως με υπερηχογράφημα.

Η λήψη λεπτομερών εικόνων των στεφανιαίων αρτηριών και των κλάδων τους είναι πιο δύσκολη με τη μαγνητική τομογραφία παρά με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Ως εκ τούτου, η απεικόνιση της στεφανιαίας αρτηρίας γίνεται πιο συχνά με καρδιακή αξονική τομογραφία ή μια πιο επεμβατική διαδικασία χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα που τοποθετείται στα αιμοφόρα αγγεία μέσω της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα.

Μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας συνήθως κοστίζει περισσότερο και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από άλλες εξετάσεις απεικόνισης. Μιλήστε με τον ασφαλιστικό σας πάροχο εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με το κόστος της μαγνητικής τομογραφίας.

Opening Hours