Σπινθηρογράφημα Αιμάτωσης Μυοκαρδίου

Σπινθηρογράφημα Αιμάτωσης Μυοκαρδίου

Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου 

Μια σάρωση υπολογιστικής τομογραφίας εκπομπής ενός φωτονίου (SPECT) επιτρέπει στον γιατρό σας να αναλύσει τη λειτουργία ορισμένων από τα εσωτερικά σας όργανα. Η σάρωση SPECT είναι ένας τύπος εξέτασης πυρηνικής απεικόνισης, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί μια ραδιενεργή ουσία και μια ειδική κάμερα για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων.

υπολογιστικής τομογραφίας εκπομπής ενός φωτονίου

Ενώ οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι ακτίνες Χ μπορούν να δείξουν πώς μοιάζουν οι δομές μέσα στο σώμα σας, μια σάρωση SPECT παράγει εικόνες που δείχνουν πώς λειτουργούν τα όργανά σας. Για παράδειγμα, μια σάρωση SPECT μπορεί να δείξει πώς το αίμα ρέει στην καρδιά σας σε ηρεμία (Στατικό σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου) και μετά από κόπωση (Δυναμικό σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου).

Γιατί γίνεται

Μια κοινή χρήση του SPECT είναι να βοηθάει στη διάγνωση ή παρακολούθηση καρδιακών προβλημάτων.

Επειδή ο ραδιενεργός ιχνηθέτης τονίζει περιοχές της ροής του αίματος, το SPECT μπορεί να ελέγξει για:

Φραγμένες στεφανιαίες αρτηρίες. Εάν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ στενέψουν ή φράξουν, τα τμήματα του καρδιακού μυός που εξυπηρετούνται από αυτές τις αρτηρίες μπορεί να καταστραφούν ή ακόμα και να πεθάνουν.

Μειωμένη απόδοση άντλησης. Το SPECT μπορεί να δείξει πόσο αδειάζουν οι κοιλότητες της καρδιάς σας κατά τη διάρκεια των συσπάσεων (ραδιοϊσοτοπική κοιλιογραφία).

Κίνδυνοι

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι σαρώσεις SPECT είναι ασφαλείς. Εάν λάβετε ένεση ή έγχυση ραδιενεργού ιχνηθέτη, μπορεί να εμφανίσετε:

Αιμορραγία, πόνο ή πρήξιμο στο σημείο που εισήχθη η βελόνα στο χέρι σας

Σπάνια, αλλεργική αντίδραση στον ραδιενεργό ιχνηθέτη

Οι σαρώσεις SPECT δεν είναι ασφαλείς για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν, επειδή ο ραδιενεργός ιχνηθέτης μπορεί να περάσει στο αναπτυσσόμενο έμβρυο ή στο θηλάζον μωρό.

Κίνδυνοι ακτινοβολίας

Ο γιατρός χρησιμοποιεί μικρή ποσότητα ακτινοβολίας για να πραγματοποιήσει μια σάρωση SPECT και η εξέταση δεν σχετίζεται με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για την έκθεσή σας στην ακτινοβολία κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης SPECT.

Πώς προετοιμάζεστε

Ο τρόπος προετοιμασίας για μια σάρωση SPECT εξαρτάται από την ιδιαίτερη κατάστασή σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν χρειάζεται να κάνετε ειδικές προετοιμασίες πριν από τη σάρωση SPECT.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να:

Αφήσετε τα μεταλλικά κοσμήματα στο σπίτι.

Ενημερώσετε τον γιατρό εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Φέρετε μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής

Οι σαρώσεις SPECT περιλαμβάνουν δύο βήματα: λήψη μιας ένεσης ραδιενεργού ουσίας (που ονομάζεται ιχνηθέτης) και χρήση ενός μηχανήματος SPECT για σάρωση συγκεκριμένης περιοχής του σώματός σας.

Λήψη ραδιενεργού ουσίας

Θα λάβετε μια ραδιενεργή ουσία μέσω μιας ενδοφλέβιας (IV) έγχυσης σε μια φλέβα στο χέρι σας. Η δόση του ιχνηθέτη είναι πολύ μικρή. Μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση κρύου καθώς εισέρχεται στο σώμα σας. Μπορεί να σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ήσυχα σε ένα δωμάτιο για 20 λεπτά ή περισσότερο πριν από τη σάρωση, ενώ το σώμα σας απορροφά τον ραδιενεργό ιχνηθέτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε αρκετές ώρες ή, σπάνια, αρκετές ημέρες μεταξύ της ένεσης και της σάρωσης SPECT.

Οι περιοχές του μυοκαρδίου που έχουν καλή αιμάτωση θα απορροφήσουν περισσότερη ραδιενεργή ουσία.

Σάρωση SPECT

Το μηχάνημα SPECT είναι μια μεγάλη κυκλική συσκευή που περιέχει μια κάμερα που ανιχνεύει τον ραδιενεργό ιχνηθέτη που απορροφά το σώμα σας. Κατά τη σάρωση, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι ενώ το μηχάνημα SPECT περιστρέφεται γύρω σας. Το μηχάνημα SPECT τραβάει φωτογραφίες της καρδιάς σας. Οι εικόνες αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί τις πληροφορίες για να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες της καρδιάς σας.

Σάρωση SPECT

Ο χρόνος που διαρκεί η σάρωση εξαρτάται από τον λόγο της διαδικασίας.

Μετά την εξέταση

Το μεγαλύτερο μέρος του ραδιενεργού ιχνηθέτη φεύγει από το σώμα σας μέσω των ούρων σας μέσα σε λίγες ώρες μετά τη σάρωση SPECT. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες να πίνετε περισσότερα υγρά, όπως χυμό ή νερό, μετά τη σάρωση SPECT για να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τον ιχνηθέτη από το σώμα σας. Το σώμα σας διασπά τον εναπομείναν ιχνηθέτη τις επόμενες ημέρες.

Αποτελέσματα

Ένας γιατρός με προηγμένη εκπαίδευση στην πυρηνική ιατρική θα αναλύσει τα αποτελέσματα της σάρωσης SPECT και θα τα στείλει στον γιατρό σας. Οι εικόνες από τη σάρωση μπορεί να δείχνουν χρώματα που λένε στον γιατρό σας ποιες περιοχές του μυοκαρδίου σας απορρόφησαν περισσότερο από τον ραδιενεργό ιχνηθέτη και ποιες περιοχές απορρόφησαν λιγότερο. εικόνες από τη σάρωση SPECT

Ρωτήστε τον γιατρό πόσο καιρό να περιμένετε για τα αποτελέσματά σας.

 

Opening Hours