Δίαιτα για κολπική μαρμαρυγή

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στην κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει όταν η φυσιολογική ρυθμική άντληση των άνω κοιλοτήτων της καρδιάς, που ονομάζονται κόλποι, διασπάται.

Αντί για φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, οι κόλποι πάλλονται ή ινιδίζουν με γρήγορο ακανόνιστο ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας είναι λιγότερο αποτελεσματική και πρέπει να εργάζεται σκληρότερα. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια, τα οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Εκτός από θεραπείες όπως τα φάρμακα, τη χειρουργική επέμβαση και άλλες διαδικασίες, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή σας, που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της κολπικής μαρμαρυγής.

Τροφές προς αποφυγή

Τροφές προς αποφυγή

Ορισμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της καρδιάς σας και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών, όπως της κολπικής μαρμαρυγής καθώς και άλλων καρδιακών παθήσεων.

Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το γρήγορο φαγητό, και τα είδη με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως η σόδα και τα ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα, έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε άλλα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, όπως αύξηση βάρους, διαβήτη, γνωστική έκπτωση και ορισμένους καρκίνους.

Ποια τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγετε

Αλκοόλ

Εικόνα με Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει επεισόδια ταχείας κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα που έχουν ήδη κολπική μαρμαρυγή ειδικά εάν έχετε υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην υπέρταση, την παχυσαρκία και τη διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο — που είναι όλοι οι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Ενώ η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή. Πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που τηρούν τα συνιστώμενα όρια – δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκεςδεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, είναι καλύτερα να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Αλλά το να σταματήσετε το αλκοόλ είναι η πιο σωστή επιλογή για εσάς. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η διακοπή του αλκοόλ μείωσε σημαντικά τις υποτροπές αρρυθμίας σε τακτικούς πότες με παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή.

Καφεΐνη

Oι ειδικοί δεν έχουν συμφωνήσει με ποιο τρόπο η καφεΐνη επηρεάζει τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή.

Μερικά προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη περιλαμβάνουν:

καφές

τσάι

κόκα κόλα

σόδα

ενεργειακά ποτά

Για χρόνια, ήταν καθιερωμένο να συστήνεται στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή να αποφεύγουν την καφεΐνη.

Ωστόσο, πολλές κλινικές μελέτες απέτυχαν να δείξουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή. Αν και η κατανάλωση καφέ μπορεί αρχικά να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και την αντίσταση στην ινσουλίνη, μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Εικόνα με καφεΐνη

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι έπιναν 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα διέτρεχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

Η κατανάλωση έως και 300 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης — ή 3 φλιτζάνια καφέ — την ημέρα είναι γενικά ασφαλής.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι μια άλλη ιστορία.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τον καφέ και το τσάι. Είναι επίσης φορτωμένα με ζάχαρη και άλλες χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το καρδιακό σύστημα. Πολλαπλές μελέτες παρατήρησης και αναφορές έχουν συνδέσει την κατανάλωση ενεργειακών ποτών με σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, συμπεριλαμβανομένων των αρρυθμιών και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

ενεργειακά ποτά

Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τα ενεργειακά ποτά, αλλά ένα φλιτζάνι καφέ είναι πιθανώς μια χαρά.

Λίπος

Η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή.

Εικόνα με Λίπος

Οι καρδιολόγοι μπορεί να σας συστήσουν να μειώσετε ορισμένους τύπους λίπους εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τρόφιμα όπως το βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας έχουν υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται σε:

μαργαρίνη

τρόφιμα που παρασκευάζονται με μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια

ορισμένα κράκερ και μπισκότα

πατατάκια

ντόνατς

άλλα τηγανητά φαγητά

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλές σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο επίμονης ή χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής.

Τα μονοακόρεστα λίπη βρίσκονται σε φυτικές τροφές, όπως:

Ξηροί καρποί

αβοκάντο

ελαιόλαδο

Αλλά η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με κάτι άλλο μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση.

Μια μελέτη του 2017 βρήκε ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε άνδρες που αντικατέστησαν τα κορεσμένα λίπη με πολυακόρεστα.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν συνδέσει δίαιτες υψηλές σε ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Είναι πιθανό ότι λιγότερο υγιεινές πηγές πολυακόρεστων λιπών, όπως το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο, έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής από ό,τι οι υγιείς πηγές πολυακόρεστων λιπών όπως ο σολομός και οι σαρδέλες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να προσδιοριστεί πώς τα πολυακόρεστα λιπαρά επηρεάζουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Τα καλά νέα είναι ότι αν δεν είχατε την πιο υγιεινή διατροφή στο παρελθόν, υπάρχει ακόμα χρόνος για να αλλάξετε τα πράγματα. Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία που παρουσίασαν απώλεια βάρους 10% θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αναστρέψουν τη φυσική εξέλιξη της κολπικής μαρμαρυγής. Εξαιρετικοί τρόποι αντιμετώπισης του υπερβολικού βάρους και βελτίωσης της συνολικής υγείας της καρδιάς, περιλαμβάνουν:

μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών με τη μορφή λαχανικών, φρούτων και φασολιών.

κόβοντας την προσθήκη ζάχαρης

Αλάτι

Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη νατρίου μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κολπική μαρμαρυγή.

Εικόνα με αλάτι

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλάτι μπορεί να ανεβάσει την αρτηριακή σας πίεση. Η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κολπική μαρμαρυγή.

Η μείωση του νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει στη:

διατήρηση της υγείας της καρδιάς

μείωση της αρτηριακής σας πίεσης

μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής

Πολλά επεξεργασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα χρησιμοποιούν πολύ αλάτι ως συντηρητικό και αρωματικό παράγοντα. Φροντίστε να διαβάσετε τις ετικέτες και να προτιμάτε φρέσκα τρόφιμα και τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή χωρίς προσθήκη αλατιού. Τα φρέσκα βότανα και τα μπαχαρικά μπορούν να κρατήσουν το φαγητό αρωματικό χωρίς όλο το πρόσθετο νάτριο.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ζάχαρη

Εικόνα με Ζάχαρη

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με άτομα χωρίς διαβήτη.

Οι ειδικοί δεν είναι σαφείς σχετικά με το τι προκαλεί τη σχέση μεταξύ διαβήτη και κολπικής μαρμαρυγής. Αλλά τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που είναι σύμπτωμα του διαβήτη, μπορεί να είναι ένας παράγοντας. Μια μελέτη του 2019 στην Κίνα διαπίστωσε ότι οι κάτοικοι άνω των 35 ετών με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή σε σύγκριση με τους κατοίκους χωρίς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Η συνεχής κατανάλωση πολλών τροφών με ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την κολπική μαρμαρυγή.

Προσπαθήστε να περιορίσετε:

σόδα

ζαχαρούχα αρτοσκευάσματα

άλλα προϊόντα που περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που παίζει σημαντικό ρόλο στην:

πήξη του αίματος

υγεία των οστών

υγεία της καρδιάς

βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ υπάρχει σε προϊόντα που περιλαμβάνουν:

φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο

κουνουπίδι

μαϊντανός

πράσινο τσάι

συκώτι μοσχαριού

Δεδομένου ότι πολλά άτομα με κολπική μαρμαρυγή διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, τους συνταγογραφούνται αραιωτικά αίματος για να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων αίματος.

Τα κοινά αραιωτικά του αίματος βαρφαρίνη ή ασενοκουμαρόλη (Panwarfin, Sintrom) δρουν εμποδίζοντας την αναγέννηση της βιταμίνης Κ, σταματώντας τον καταρράκτη της πήξης του αίματος.

Στο παρελθόν, τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή είχαν προειδοποιηθεί να περιορίσουν τα επίπεδα βιταμίνης Κ επειδή θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα ενός αραιωτικού αίματος. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αλλαγή της κατανάλωσης βιταμίνης Κ. Αντίθετα, μπορεί να είναι πιο χρήσιμο να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα βιταμίνης Κ, αποφεύγοντας μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας. Είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν αυξήσετε ή μειώσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ. Εάν παίρνετε βαρφαρίνη, μιλήστε επίσης με το γιατρό σας σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγής σε ένα από του στόματος αντιπηκτικό χωρίς επίδραση από τη βιταμίνη Κ (NOAC), έτσι ώστε αυτές οι αλληλεπιδράσεις να μην προκαλούν ανησυχία.

Παραδείγματα NOAC περιλαμβάνουν:

Dabigatran (Pradaxa)

Rivaroxaban (Xarelto)

Apixaban (Eliquis)

Γλουτένη

Η γλουτένη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Ψωμιά και Γλουτένη

Βρίσκεται σε προϊόντα που περιλαμβάνουν:

ψωμιά

ζυμαρικά

καρυκεύματα

πολλά συσκευασμένα τρόφιμα

Εάν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη ή έχετε κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι, η κατανάλωση γλουτένης ή σιταριού μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα σας.

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το πνευμονογαστρικό νεύρο σας. Αυτό το νεύρο μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιά σας και να σας κάνει πιο ευαίσθητους στα συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Σε δύο διαφορετικές μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κοιλιοκάκη που δεν είχαν λάβει θεραπεία είχαν παρατεταμένη κολπική ηλεκτρομηχανική καθυστέρηση. Η ηλεκτρομηχανική καθυστέρηση αναφέρεται στην καθυστέρηση μεταξύ της έναρξης της ανιχνεύσιμης ηλεκτρικής δραστηριότητας στην καρδιά και την έναρξη της συστολής. H ηλεκτρομηχανική καθυστέρηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της κολπικής μαρμαρυγής. Εάν τα πεπτικά προβλήματα ή οι φλεγμονές που σχετίζονται με τη γλουτένη αυξάνουν την δραστηριότητα της κολπικής μαρμαρυγής, η μείωση της γλουτένης στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να θέσετε την κολπική μαρμαρυγή υπό έλεγχο. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε ευαισθησία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι.

Γκρέιπφρουτ

Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να μην είναι καλή ιδέα εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή και παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία της.

κατανάλωση γκρέιπφρουτ

Ο χυμός γκρέιπφρουτ περιέχει μια ισχυρή χημική ουσία που ονομάζεται ναρινγκενίνη. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η χημική ουσία μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα αντιαρρυθμικών φαρμάκων όπως η αμιωδαρόνη (Angoron).Ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο άλλα φάρμακα απορροφώνται στο αίμα από τo έντερο. Απαιτείται περισσότερη πρόσφατη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τα αντιαρρυθμικά φάρμακα. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ ενώ βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή.

Τρώτε σωστά για κολπική μαρμαρυγή

Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς.

Περιλαμβάνουν:

υγιεινά λιπαρά όπως τα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

φρούτα και λαχανικά που προσφέρουν συμπυκνωμένες πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως βρώμη, λινάρι, ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα και λαχανικά.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι μια μεσογειακή διατροφή (μια δίαιτα υψηλή σε ψάρια, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση μιας μεσογειακής διατροφής με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς μείωσε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με μια δίαιτα με μειωμένα λιπαρά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί επίσης να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο όσον αφορά τη διαχείριση και τη μείωση των κοινών παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή. Οι φυτικές δίαιτες μπορεί να μειώσουν πολλούς παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με κολπική μαρμαρυγή, όπως η υπέρταση, ο υπερθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Εκτός από την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και μέταλλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή

Περιλαμβάνουν:

Μαγνήσιο

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο σώμα σας μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον καρδιακό σας ρυθμό.

Είναι εύκολο να πάρετε επιπλέον μαγνήσιο στη διατροφή σας τρώγοντας μερικές από τις ακόλουθες τροφές:

ξηρούς καρπούς, ειδικά αμύγδαλα ή κάσιους

φιστίκια και φυστικοβούτυρο

σπανάκι

αβοκάντο

προϊόντα ολικής αλέσεως

γιαούρτι

Κάλιο

Από την άλλη πλευρά της περίσσειας νατρίου είναι ο κίνδυνος χαμηλού καλίου. Το κάλιο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς γιατί επιτρέπει στους μύες να λειτουργούν αποτελεσματικά. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα καλίου λόγω μιας μη ισορροπημένης διατροφής ή από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως τα διουρητικά. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρρυθμίας.

Μερικές καλές πηγές καλίου περιλαμβάνουν:

φρούτα, όπως αβοκάντο, μπανάνες, βερίκοκα και πορτοκάλια

βολβώδη λαχανικά, όπως γλυκοπατάτες και παντζάρια

νερό καρύδας

ντομάτες

δαμάσκηνα

σκουός

Επειδή το κάλιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν προσθέσετε περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας. Ορισμένες τροφές και διατροφικές επιλογές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κολπική μαρμαρυγή και να αποτρέψετε συμπτώματα και επιπλοκές. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες όταν αποφασίζετε τι να φάτε:

Αν έχετε κολπική μαρμαρυγή μπορείτε να φάτε:

Για πρωινό, επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λαχανικά. Ένα παράδειγμα υγιεινού πρωινού θα ήταν πλιγούρι βρώμης χωρίς ζάχαρη με μούρα, αμύγδαλα, σπόρους chia και ένα κεσέ ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και νατρίου. Επιδιώξτε να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα.

Αποφύγετε να τρώτε πολύ κρέας ή γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα οποία περιέχουν πολλά κορεσμένα ζωικά λίπη.

Στοχεύστε σε 50 τοις εκατό προϊόντα σε κάθε γεύμα που θα βοηθήσουν στη θρέψη του σώματος και θα παρέχουν φυτικές ίνες και κορεσμό.

Κρατήστε τις μερίδες σας μικρές και αποφύγετε να τρώτε εκτός του πιάτου σας.

Μοιράστε μεμονωμένες μερίδες από τα αγαπημένα σας σνακ.

Παραλείψτε φαγητά που είναι τηγανητά ή καλυμμένα με βούτυρο ή ζάχαρη.

Περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ.

Να προσέχετε την πρόσληψη βασικών μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το κάλιο.

Συμπέρασμα

Η αποφυγή ή ο περιορισμός ορισμένων τροφών και η φροντίδα της υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε μια δραστήρια ζωή με κολπική μαρμαρυγή. Για να μειώσετε τον κίνδυνο επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής, εξετάστε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε μια μεσογειακή ή φυτική διατροφή. Μπορεί επίσης να θέλετε να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και πρόσθετης ζάχαρης. Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σε υποκείμενες παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία. Αντιμετωπίζοντας αυτές τις συνθήκες υγείας, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε κολπική μαρμαρυγή. Φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων και τροφίμων.