Καρδιακή Κατάλυση

Καρδιακή Κατάλυση

Η καρδιακή κατάλυση χρησιμοποιεί θερμότητα ή ψυχρή ενέργεια για να δημιουργήσει μικροσκοπικές ουλές στην καρδιά σας για να εμποδίσει τα μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα και να αποκαταστήσει έναν φυσιολογικό καρδιακό παλμό. Η διαδικασία χρησιμοποιείται για τη διόρθωση προβλημάτων καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).

Η καρδιακή κατάλυση γίνεται συχνότερα με τη χρήση λεπτών, εύκαμπτων σωλήνων που ονομάζονται καθετήρες που εισάγονται μέσω των φλεβών ή των αρτηριών. Λιγότερο συχνά, η κατάλυση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικής επέμβασης.

Τύποι

Κατάλυση κολπικού πτερυγισμού

Κατάλυση κολποκοιλιακού κόμβου

Απομόνωση πνευμονικής φλέβας

Κατάλυση υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

Κατάλυση κοιλιακής ταχυκαρδίας

Γιατί γίνεται

Η καρδιακή κατάλυση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διόρθωση προβλημάτων του καρδιακού ρυθμού.

Όταν η καρδιά σας χτυπά, τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν την καρδιά σας να συμπιέζεται (συστέλλεται) πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσω της καρδιάς σας. Οποιαδήποτε διαταραχή στην οδό σηματοδότησης μπορεί να προκαλέσει ανώμαλο καρδιακό παλμό (αρρυθμία).

Ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος του καρδιακού ρυθμού σας, η καρδιακή κατάλυση μπορεί να είναι μία από τις πρώτες σας θεραπείες. Άλλες φορές, γίνεται όταν άλλα φάρμακα ή θεραπείες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει καρδιακή κατάλυση εάν:

Έχετε δοκιμάσει φάρμακα για τη θεραπεία μιας αρρυθμίας χωρίς επιτυχία

Είχατε σοβαρές παρενέργειες από φάρμακα για τη θεραπεία αρρυθμιών

Έχετε ορισμένους τύπους αρρυθμιών που ανταποκρίνονται καλά στην κατάλυση, όπως το σύνδρομο Wolff-Parkinson-White και η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Έχετε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από αρρυθμίες, όπως ξαφνική καρδιακή ανακοπή

Κίνδυνοι

Οι πιθανοί κίνδυνοι καρδιακής κατάλυσης περιλαμβάνουν:

Αιμορραγία ή μόλυνση στο σημείο που εισήχθη ο καθετήρας

Βλάβη αιμοφόρων αγγείων

Βλάβη της καρδιακής βαλβίδας

Νέα ή επιδεινούμενη αρρυθμία

Αργός καρδιακός ρυθμός που θα μπορούσε να απαιτήσει την τοποθέτηση βηματοδότη

Θρόμβοι αίματος στα πόδια ή τους πνεύμονές σας (φλεβική θρομβοεμβολή)

Εγκεφαλικό ή έμφραγμα

Στένωση των φλεβών που μεταφέρουν αίμα μεταξύ των πνευμόνων και της καρδιάς σας (στένωση πνευμονικής φλέβας)

Βλάβη στα νεφρά σας από βαφή που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Θάνατος σε σπάνιες περιπτώσεις

Συζητήστε τους κινδύνους και τα οφέλη της καρδιακής κατάλυσης με το γιατρό σας για να καταλάβετε εάν αυτή η διαδικασία είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς προετοιμάζεστε

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πολλές εξετάσεις για να πάρει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της καρδιάς σας πριν από την καρδιακή σας κατάλυση.

Θα πρέπει να σταματήσετε να τρώτε και να πίνετε το βράδυ πριν από τη διαδικασία. Ο γιατρός ή η νοσοκόμα σας θα σας πει πώς ή εάν πρέπει να συνεχίσετε οποιαδήποτε φάρμακα πριν από μια καρδιακή κατάλυση.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Πριν

Η καρδιακή κατάλυση γίνεται στο νοσοκομείο. Ένας ειδικός θα εισάγει ένα ενδοφλέβιο καθετήρα στο αντιβράχιο ή το χέρι σας και θα σας δώσει ένα φάρμακο που ονομάζεται ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Η ποσότητα καταστολής που απαιτείται για τη διαδικασία εξαρτάται από τη συγκεκριμένη αρρυθμία σας και άλλες καταστάσεις υγείας. Μπορεί να είστε πλήρως ξύπνιοι ή ελαφρά ναρκωμένοι ή μπορεί να σας χορηγηθεί γενική αναισθησία (σε πλήρη ύπνο).

Στη διάρκεια

Ο γιατρός εισάγει τον καθετήρα μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στην καρδιά σας. Συχνά χρησιμοποιούνται περισσότεροι από ένας καθετήρες. Οι καθετήρες μπορεί να εισαχθούν μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στη βουβωνική χώρα (πιο συχνά), στον ώμο ή στον αυχένα (λιγότερο συχνά) όπως στην ακόλουθη εικόνα.

καθετήρας μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στην καρδια

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση βαφής μέσω του καθετήρα, η οποία βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να εμφανίζονται πιο καθαρά στις εικόνες ακτίνων Χ.

Οι αισθητήρες στο άκρο του καθετήρα στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα και καταγράφουν τον ηλεκτρισμό της καρδιάς σας. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσει την περιοχή που προκαλεί την αρρυθμία σας και να αποφασίσει πού θα εφαρμόσει την κατάλυση. Αυτό το μέρος της διαδικασίας ονομάζεται ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (EP).

Μία από τις ακόλουθες τεχνικές κατάλυσης χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μικρών ουλών στην καρδιά σας και τον αποκλεισμό των μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών:

Θερμότητα (ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων)

Ακραίο κρύο (κρυοκατάλυση)

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση όταν ο καθετήρας μετακινείται στην καρδιά σας και όταν παρέχεται ενέργεια. Εάν έχετε έντονο πόνο ή δύσπνοια, ενημερώστε το γιατρό σας.

Μετά

Η καρδιακή κατάλυση συνήθως διαρκεί τρεις έως έξι ώρες για να ολοκληρωθεί (αλλά μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με τον τύπο της αρρυθμίας που έχετε).

Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε σε μια περιοχή ανάρρωσης για λίγες ώρες, όπου οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα σας παρακολουθούν στενά. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να πάτε σπίτι την ίδια μέρα ή να περάσετε τη νύχτα στο νοσοκομείο. Σχεδιάστε να έχετε κάποιον άλλον να σας οδηγήσει σπίτι μετά τη διαδικασία σας.

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λίγο πόνο μετά τη διαδικασία. Ο πόνος δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις κανονικές δραστηριότητες μέσα σε λίγες μέρες μετά την καρδιακή κατάλυση, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε άρση βαρών για περίπου μία εβδομάδα.

Αποτελέσματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους μετά από καρδιακή κατάλυση. Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να επιστρέψει ο μη φυσιολογικός καρδιακός σας παλμός. Εάν συμβεί αυτό, η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ή εσείς και ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσετε άλλες θεραπείες. Ανάλογα με τον τύπο της αρρυθμίας σας, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε φάρμακα για την καρδιά μετά από μια καρδιακή κατάλυση.

Opening Hours