Αξονική Στεφανιογραφία

Αξονική Στεφανιογραφία (CCTA)

Η αξονική στεφανιαία αγγειογραφία (CCTA) είναι μια απεικονιστική εξέταση που εξετάζει τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά σας. Μπορεί να γίνει για τη διάγνωση της αιτίας του πόνου στο στήθος ή άλλων συμπτωμάτων.

Η στεφανιογραφία CT χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μηχάνημα ακτίνων Χ για την παραγωγή εικόνων της καρδιάς σας και των αιμοφόρων αγγείων της. Η διαδικασία είναι μη επεμβατική και δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας. Η αξονική στεφανιαία αγγειογραφία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση μιας ποικιλίας καρδιακών παθήσεων.

στεφανιαία CT αγγειογραφία

Μια στεφανιαία CT αγγειογραφία διαφέρει από μια τυπική στεφανιογραφία. Στην παραδοσιακή διαδικασία (μη CT αγγειογραφία), ένας εύκαμπτος σωλήνας (καθετήρας) περνάει μέσω της βουβωνικής χώρας ή του βραχίονα στην καρδιά ή τις στεφανιαίες αρτηρίες. Εάν έχετε γνωστή στεφανιαία νόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την παραδοσιακή προσέγγιση επειδή μπορείτε επίσης να λάβετε θεραπεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Γιατί γίνεται

Η στεφανιαία αξονική αγγειογραφία χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο των στενωμένων ή φραγμένων αρτηριών στην καρδιά σας (στεφανιαία νόσος). Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να ελέγξει την καρδιά σας για διάφορες καταστάσεις.

Κίνδυνοι

Θα εκτεθείτε σε κάποια ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του μηχανήματος που χρησιμοποιείται. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου από αξονική αγγειογραφία δεν είναι γνωστός, αλλά είναι μικρός. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνετε αξονική αγγειογραφία εάν είστε έγκυος, λόγω πιθανής βλάβης στο αγέννητο παιδί σας.

Είναι πιθανό να έχετε αλλεργική αντίδραση στο σκιαγραφικό που χρησιμοποιείται στην εξέταση. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για αλλεργική αντίδραση.

Πώς προετοιμάζεστε

Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας δώσει οδηγίες σχετικά με το πώς να προετοιμαστείτε για την CT αγγειογραφία σας. Μπορείτε να οδηγήσετε μόνοι σας στο ραντεβού και θα μπορείτε να οδηγείτε μετά την εξέταση σας.

Τρόφιμα και φάρμακα

Συνήθως, θα σας ζητηθεί να μην φάτε τίποτα για περίπου τέσσερις ώρες πριν από τη εξέταση σας. Μπορείτε να πιείτε νερό. Αποφύγετε τα ποτά με καφεΐνη 12 ώρες πριν από την εξέταση σας, γιατί μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη καθαρών εικόνων της καρδιάς σας.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τα φάρμακα που παίρνετε. Μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε ή να διακόψετε προσωρινά ένα φάρμακο πριν από την εξέταση. Εάν έχετε αλλεργία στο σκιαγραφικό, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πάρετε στεροειδή φάρμακα 12 ώρες πριν από τηv εξέταση για να μειώσετε τον κίνδυνο αντίδρασης.

Ρούχα και προσωπικά είδη

Θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα ρούχα πάνω από τη μέση σας, καθώς και κοσμήματα και γυαλιά, και να φορέσετε νοσοκομειακή ρόμπα.

Τι μπορείτε να περιμένετε

Οι αγγειογραφίες αξονικής τομογραφίας συνήθως εκτελούνται στο ακτινολογικό τμήμα ενός νοσοκομείου ή μιας μονάδας απεικόνισης εξωτερικών ασθενών.

Πριν από την εξέταση

Μπορεί να λάβετε ένα φάρμακο που ονομάζεται β-αναστολέας για να επιβραδύνει τον καρδιακό σας ρυθμό. Με αυτόν τον τρόπο, παρέχονται πιο καθαρές εικόνες στην αξονική τομογραφία. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε παρενέργειες από βήτα αναστολείς στο παρελθόν.

Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί νιτρογλυκερίνη για τη διεύρυνση (διαστολή) των στεφανιαίων αρτηριών σας. Η αξονική τομογραφία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας σκιαγραφικό, μια βαφή που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να εμφανίζονται πιο καθαρά. Εάν είστε αλλεργικοί στο σκιαγραφικό υλικό, μπορεί να σας χορηγηθούν φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο αντίδρασης.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης

Θα λάβετε ίσως τοπικό αναισθητικό και στη συνέχεια ο τεχνικός θα εισάγει ένα ενδοφλέβιο καθετήρα στο χέρι σας. Το σκιαγραφικό ρέει μέσω αυτού του καθετήρα. Θα έχετε επίσης αυτοκόλλητα επιθέματα που ονομάζονται ηλεκτρόδια τοποθετημένα στο στήθος σας για να καταγράφουν τον καρδιακό σας ρυθμό.

CT scanner

Θα ξαπλώσετε σε ένα μακρύ τραπέζι που γλιστράει μέσα από ένα κοντό μηχάνημα που μοιάζει με τούνελ (CT scanner). Εάν αισθάνεστε άβολα σε κλειστούς χώρους, ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε φάρμακα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Κατά τη διάρκεια της σάρωσης πρέπει να παραμείνετε ακίνητοι και να κρατήσετε την αναπνοή σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Η κίνηση μπορεί να προκαλέσει θολές εικόνες.

Ένας τεχνικός χειρίζεται το μηχάνημα CT από μια αίθουσα που χωρίζεται από την αίθουσα εξετάσεων με ένα γυάλινο παράθυρο. Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας επιτρέπει σε εσάς και τον τεχνικό να μιλάτε μεταξύ σας.

Αν και το πραγματικό τμήμα σάρωσης της δοκιμής διαρκεί μόλις πέντε δευτερόλεπτα, μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία.

Μετά την εξέταση

Αφού ολοκληρωθεί η CCTA αγγειογραφία, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές καθημερινές σας δραστηριότητες. Θα πρέπει να μπορείτε να οδηγείτε μόνοι σας στο σπίτι ή στη δουλειά. Πίνετε άφθονο νερό για να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το σκιαγραφικό από το σώμα σας.

Αποτελέσματα

Οι εικόνες από την CCTA αγγειογραφία σας θα πρέπει να είναι έτοιμες αμέσως μετά την εξέταση σας. Ο γιατρός που σας ζήτησε να κάνετε την αξονική αγγειογραφία θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Εάν η εξέταση σας υποδηλώνει ότι έχετε ή διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής νόσου, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να συζητήσετε τις επιλογές θεραπείας.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της εξέτασης σας, είναι καλή ιδέα να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να προστατεύσετε την καρδιά σας. Αυτές περιλαμβάνουν:

Ασκηθείτε τακτικά. Η άσκηση σας βοηθά να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Βοηθά επίσης στον έλεγχο του διαβήτη, της υψηλής χοληστερόλης και της υψηλής αρτηριακής πίεσης— όλους τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Όταν ο γιατρός σας το επιτρέπει, κάντε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα ή έναν συνδυασμό μέτριας και έντονης δραστηριότητας. Εάν είναι απαραίτητο, χωρίστε τη δραστηριότητά σας σε αρκετές συνεδρίες 10 λεπτών την ημέρα.

Τρώτε υγιεινές τροφές. Μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως – και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο – μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη σας.

Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, ιδιαίτερα αθηροσκλήρωση. Εάν καπνίζετε, το κόψιμο του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και των επιπλοκών τους. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.

Διαχειριστείτε τις καταστάσεις υγείας σας. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη, πάρτε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Ρωτήστε το γιατρό σας πόσο συχνά χρειάζεστε επισκέψεις παρακολούθησης.

Καταπραΰνετε το άγχος. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη (σύσπαση) των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα προγράμματα διαχείρισης του άγχους στην περιοχή σας. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους επίσης

 

Opening Hours