Διαιτα Μεσογειακής διατροφής για την υγεία της καρδιάς

Μεσογειακή διατροφή για την υγεία της καρδιάς

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Είναι φυτική διατροφή και ενσωματώνει τις παραδοσιακές γεύσεις και μεθόδους μαγειρέματος της περιοχής.

Ψάχνετε για ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για την καρδιά; Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι η κατάλληλη.

μεσογειακή διατροφή

Γιατί η μεσογειακή διατροφή;

Το ενδιαφέρον για τη δίαιτα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 όταν σημειώθηκε ότι οι καρδιακές παθήσεις δεν ήταν τόσο συχνές στις μεσογειακές χώρες όσο στις ΗΠΑ. Από τότε, πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η μεσογειακή διατροφή βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

Τι είναι η μεσογειακή διατροφή;

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας τρόπος διατροφής που βασίζεται στις παραδοσιακές κουζίνες της Ελλάδας, της Ιταλίας και άλλων χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα βότανα και τα μπαχαρικά, αποτελούν τη βάση της διατροφής. Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή πρόσθετου λίπους.

Τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα πουλερικά περιλαμβάνονται με μέτρο. Το κόκκινο κρέας και τα γλυκά τρώγονται μόνο περιστασιακά.

Υγιή λιπαρά αντί για ανθυγιεινά λίπη

Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή πρόσθετου λίπους στη μεσογειακή διατροφή. Το ελαιόλαδο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μειώνουν την ολική χοληστερόλη και τα επίπεδα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (ή «κακής») χοληστερόλης. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι περιέχουν επίσης μονοακόρεστα λιπαρά.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα πολυακόρεστα λιπαρά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν επίσης στη μείωση των τριγλυκεριδίων, στη μείωση της πήξης του αίματος και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τι γίνεται με το κρασί;

Το κρασί συνδέεται συχνά με τη μεσογειακή διατροφή. Μπορεί να συμπεριληφθεί αλλά μόνο με μέτρο. Ενώ το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, έχει και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Ο Μεσογειακός τρόπος

Ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε τη μεσογειακή διατροφή; Ξεκινήστε με αυτές τις συμβουλές:

Δημιουργήστε γεύματα με λαχανικά, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στην προετοιμασία του φαγητού.

Σερβίρετε φρέσκα φρούτα για επιδόρπιο.

ψάρι και ελαιόλαδο

Το να ζεις με τον τρόπο της Μεσογείου σημαίνει επίσης να είσαι σωματικά δραστήριος και να μοιράζεσαι γεύματα με αγαπημένα πρόσωπα. Απολαύστε τα οφέλη!