Διαιτα διαλείπουσας νηστείας

Τι είναι η διαλείπουσα νηστεία;  Έχει οφέλη για την υγεία;

Διαλείπουσα νηστεία σημαίνει ότι δεν τρώτε για ένα χρονικό διάστημα κάθε μέρα ή εβδομάδα. Μερικές δημοφιλείς προσεγγίσεις για τη διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνουν:

Διαλείπουσα νηστεία

Εναλλακτική νηστεία. Ακολουθείτε μια κανονική διατροφή τη μια μέρα και είτε νηστεύετε εντελώς είτε έχετε ένα μικρό γεύμα (λιγότερες από 500 θερμίδες) την επόμενη μέρα.

5:2 νηστεία. Κάνετε κανονική διατροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα και νηστεύετε δύο ημέρες την εβδομάδα.

Καθημερινή χρονικά περιορισμένη νηστεία. Τρώτε κανονικά αλλά μόνο μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών κάθε μέρα. Για παράδειγμα, παραλείψτε το πρωινό αλλά τρώτε το μεσημεριανό γεύμα γύρω στο μεσημέρι και το βραδινό μέχρι τις 8 μ.μ.

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η εναλλασσόμενη νηστεία είναι εξίσου αποτελεσματική με μια τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων για απώλεια βάρους. Αυτό φαίνεται λογικό γιατί η μείωση του αριθμού των θερμίδων που τρώτε θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Μπορεί η διαλείπουσα νηστεία να βελτιώσει την υγεία σας; Η απώλεια βάρους και η σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, η υπνική άπνοια και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Για αυτές τις ασθένειες, η διαλείπουσα νηστεία φαίνεται να είναι περίπου τόσο ωφέλιμη όσο κάθε άλλο είδος δίαιτας που μειώνει τις συνολικές θερμίδες.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη από άλλες δίαιτες για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση των συνθηκών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως:

Η ασθένεια Αλτσχάϊμερ

Αρθρίτιδα

Άσθμα

Πολλαπλή σκλήρυνση

Εγκεφαλικό

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες, αλλά συνήθως υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πείνα

Κούραση

Αυπνία

Ναυτία

Πονοκέφαλοι

Η διαλείπουσα νηστεία είναι ασφαλής για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι για όλους. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το βάρος σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Εάν έχετε πέτρες στα νεφρά, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαβήτη ή άλλα ιατρικά προβλήματα, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη διαλείπουσα νηστεία.