Είναι η δίαιτα «κέτο» για εσάς;

Η κετογονική δίαιτα έχει να κάνει με την κατανάλωση των σωστών τροφών στις σωστές αναλογίες. Όταν το κάνετε σωστά, θα προκαλέσει το σώμα σας να αρχίσει να καίει το αποθηκευμένο λίπος.

Η κετογονική δίαιτα γίνεται πρωτοσέλιδο επειδή διάσημοι όπως η Kim Kardashian West και ο LeBron James την έχουν υπερασπιστεί για την απώλεια βάρους. Τι είναι όμως ακριβώς και υποστηρίζει η επιστήμη τη διαφημιστική εκστρατεία;

Εικόνα που περιέχει φαγητό, λιπαρά,

Η κετογονική – ή κέτο – δίαιτα δίνει έμφαση στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και περιορίζει σοβαρά τους υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα, περίπου το 60% έως το 80% των θερμίδων πρέπει να προέρχεται από λίπος. Μια αληθινή δίαιτα κέτο περιλαμβάνει επίσης μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης και λιγότερο από 50 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η δίαιτα κέτο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Οι γιατροί άρχισαν να τη χρησιμοποιούν για πρώτη φορά, στη δεκαετία του 1920 για τη θεραπεία παιδιών με επιληψία, και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μερικές φορές για αυτό. Αλλά σήμερα, κερδίζει έλξη για την απώλεια βάρους ή για να τροφοδοτήσει ακραία αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο στον μαραθώνιο και το τρίαθλο.

Πώς λειτουργεί η κέτο δίαιτα;

Μια τυπική αμερικανική δίαιτα αποτελείται από 50% ή περισσότερους υδατάνθρακες, οι οποίοι μετατρέπονται σε γλυκόζη στο σώμα. Τα κύτταρα σας καίνε αυτή τη γλυκόζη ως καύσιμο. Αλλά όταν μεταβαίνετε σε μια δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες, το σώμα σας, αναγκαστικά, απομακρύνεται από τη γλυκόζη και αντ’ αυτού χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα και κετονοσώματα για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κέτωση – εξ ου και το όνομα της δίαιτας.

Τι τρόφιμα μπορείτε να φάτε;

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το πλήρες τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το απλό ελληνικό γιαούρτι, τα μη αμυλούχα και ινώδη λαχανικά, τα έλαια, μαζί με μικρότερες ποσότητες κρέατος, αυγών και ψαριών, γίνονται βασικοί πυλώνες της κετοδιατροφής.

Θα χρειαστεί να περιορίσετε δραστικά τους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων, των γλυκών, των ζυμαρικών, των δημητριακών πρωινού, των αμυλούχων λαχανικών όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, το καλαμπόκι και ο αρακάς, των φασολιών, των φρούτων και της μπύρας.

Αν διψάτε πιείτε ένα μπουκάλι νερό ή απολαύστε λίγο φυσικό ανθρακούχο νερό. Επιτρέπονται επίσης καφές και τσάι χωρίς ζάχαρη. Ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη αλκοόλ. αν πίνετε, επιλέξτε επιλογές με χαμηλούς υδατάνθρακες (βότκα, τεκίλα) και σόδα ως μίξερ.

Λειτουργεί πραγματικά για την απώλεια βάρους;

Ναι — αλλά αυτή η απάντηση συνοδεύεται από έναν προσδιορισμό. Χρειάζονται δύο έως τρεις εβδομάδες στη δίαιτα για να ξεκινήσει η καύση λίπους (κέτωση) στο σώμα. Επομένως, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τήρηση κετογονικών διαίτων με χαμηλή ή πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ μιας κετογονικής δίαιτας και μιας δίαιτας υψηλότερης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.

Σημαντική προειδοποίηση. Η κέτο δίαιτα είναι μια πολύ περιοριστική δίαιτα που είναι δύσκολο να ακολουθηθεί. Ο μέσος άνθρωπος δεν πρόκειται να συνεχίσει να το κάνει μακροπρόθεσμα. Επίσης, επειδή η περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά είναι υψηλή, σε συνδυασμό με περιορισμένες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και δημητριακά ολικής αλέσεως, δεν είναι βέλτιστη για την υγεία.

Γιατί κάποιοι αθλητές ακολουθούν κετοδίαιτα;

“Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει υδατάνθρακες, ένας εκπαιδευμένος αθλητής μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 2.500 θερμίδες γλυκόζης, την προτιμώμενη πηγή ενέργειας. Αλλά αυτός ο ίδιος αθλητής έχει περίπου 40.000 θερμίδες λίπους διαθέσιμες.

Η ιδέα είναι ότι με τη μετάβαση σε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά το σώμα θα προσαρμοστεί από τη χρήση υδατανθράκων για ενέργεια στη χρήση λίπους. Επειδή είναι διαθέσιμη μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα λίπους, αυτό, θεωρητικά, θα κρατούσε τους αθλητές αντοχής όπως οι δρομείς μαραθωνίου ή οι αθλητές του τριάθλου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι αθλητές χρειάζονται κάποιους υδατάνθρακες για να τους χρησιμοποιήσουν μαζί με λίπος για ενέργεια, η διαδικασία προσαρμογής του σώματός σας από την καύση γλυκόζης στην καύση λίπους μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες έως μήνες.