Δεν υπάρχει μαγική δίαιτα που θα βοηθήσει. Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με τρόφιμα και ποτά που μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα ή τη διάρκεια της γρίπης και του κρυολογήματος, αλλά δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα για τον COVID-19 (κατανοητό, καθώς ο ιός είναι τόσο νέος). Ακολουθούν ορισμένες γενικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να ταΐσετε τον εαυτό σας ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που αρρωσταίνει, όπως τι να φάτε και να πιείτε, τι να περιορίσετε και πώς να προετοιμάσετε εκ των προτέρων.
Η διατροφή σας θα είναι προσωπική
Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για αυτόν τον ιό, δείχνουν ότι τα συμπτώματα διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Τα πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με το CDC, περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και δύσπνοια. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μυϊκό πόνο, κόπωση, πονοκεφάλους, πονόλαιμο και συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια (καλέστε το γιατρό σας εάν δεν αισθάνεστε καλά). Ακριβώς όπως με τη γρίπη, μπορεί να μην αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι. Μπορεί επίσης να χάσετε την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σας.
Εκτός από τις μεγάλες διακυμάνσεις στα συμπτώματα, υπάρχουν επίσης ορισμένα άλλα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως τι σας αρέσει να τρώτε όταν είστε άρρωστοι και αν έχετε κάποιον που μπορεί να μαγειρέψει για σας ή φροντίζετε μόνοι σας.
Ανάλογα με τα συμπτώματά σας και τη σοβαρότητά τους, καθώς και με το τι σας αρέσει να τρώτε και εάν υπάρχει κάποιος κοντά σας για να σας βοηθήσει να μαγειρέψετε, η διατροφή σας θα διαφέρει από τη διατροφή κάποιου άλλου που έχει COVID-19. Είναι σημαντικό να μείνετε σπίτι εάν δεν αισθάνεστε καλά, καλέστε το γιατρό σας και δείτε εάν θα σας παραδοθούν τρόφιμα ή είδη παντοπωλείου χωρίς επαφή (μέσω της οικογένειας και των φίλων ή μιας υπηρεσίας παράδοσης).
Η ενυδάτωση είναι εξαιρετικά σημαντική
Το να πίνετε νερό είναι σημαντικό εάν αρρωστήσετε, ειδικά εάν έχετε πυρετό, που μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε ή εάν έχετε διάρροια. Προσπαθήστε να πίνετε πολλά υγρά.
Aυτές είναι όλες καλές επιλογές:
- νερό
- τσάι με μέλι
- ζωμός
- χυμός
- ηλεκτρολυτικά ποτά
Το τσάι με μέλι είναι ανακουφιστικό και το μέλι μπορεί επίσης να βοηθήσει να ηρεμήσει τον βήχα.
Πιθανότατα δεν χρειάζεστε ειδικά ροφήματα ηλεκτρολυτών, αλλά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το φαγητό ή αντιμετωπίζετε διάρροια ή έμετο, μπορεί να είναι χρήσιμα. Το νερό καρύδας, το νερό σφενδάμου και τα αθλητικά ποτά ταιριάζουν σε αυτήν την κατηγορία. Ο χυμός μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να πάρετε ορισμένα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να διευκολύνει την ενυδάτωση, καθώς είναι νόστιμος.
Εάν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε.
Σημασία έχει η διατροφή, αλλά και οι θερμίδες
Το σώμα σας χρειάζεται θερμίδες για ενέργεια για να βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης.
Δεν υπάρχει πραγματικά κανένα τρόφιμο που φαίνεται να βοηθά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά – συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των βιταμινών A, C, D και E και του ψευδάργυρου – που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
Δεν συνιστάται να ξεκινήσετε μια νέα λήψη συμπληρωμάτων αυτή τη στιγμή, ειδικά χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο, κυρίως επειδή πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι εύκολο να ληφθούν στη διατροφή σας με μια ποικιλία τροφίμων και επίσης επειδή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές παρενέργειες.
Ένα smoothie φτιαγμένο με φρούτα και γιαούρτι ή βούτυρο ξηρών καρπών μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε θερμίδες αν δεν πεινάτε. Η κοτόσουπα είναι ανακουφιστική και μπορεί να είναι ευεργετική όταν έχετε λοίμωξη του αναπνευστικού. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει με οποιαδήποτε ναυτία (δοκιμάστε το σε ένα τσάι ή προσθέστε το σε σούπα καρότου).
Το να προσπαθείτε να λαμβάνετε θερμίδες όσο μπορείτε και να τρώτε τροφές που σας βοηθούν να νιώθετε καλά θα είναι πιθανώς πιο σημαντικό από το να ανησυχείτε για τη λήψη αρκετού ψευδαργύρου ή βιταμίνης Α.
Τρόφιμα προς περιορισμό (μάλλον δεν θα τα θέλετε ούτως ή άλλως)
Το αλκοόλ αφυδατώνει και μπορεί να αναστείλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, οπότε αν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι, παραλείψτε το ποτό και αντικαταστήστε το με κάτι ενυδατικό.
Εάν έχετε συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε τα δύσκολα στην πέψη τρόφιμα όπως τα σταυρανθή λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Παίρνουν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και μπορεί να διαταράξουν το στομάχι και το γαστρεντερικό σωλήνα. Αλλάξτε τα με τρόφιμα που είναι εύπεπτα.
Κράκερ (και άλλα τραγανά, σκληρά τρόφιμα), πικάντικα τρόφιμα και οτιδήποτε πολύ όξινο (λεμόνι, ξύδι) μπορεί να ερεθίσουν το λαιμό σας εάν έχετε πονόλαιμο. Ωστόσο, μπορεί να ανεχτείτε αυτές τις τροφές. πάλι, εξαρτάται από τα συμπτώματά σας.
Υπάρχει κάτι που μπορείτε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων;
Μπορεί να θέλετε να έχετε στη διάθεσή σας τρόφιμα και κάποια φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή για να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι. Η σούπα παγώνει πολύ καλά, όπως και οι κατσαρόλες. Αγοράστε μερικά τρόφιμα που μένουν στο ράφι ή στην κατάψυξη, όπως κράκερ, ψωμί και κατεψυγμένα φρούτα. Είναι δύσκολο να προβλέψετε τι θα θέλατε να έχετε, επειδή ο καθένας επηρεάζεται διαφορετικά από αυτόν τον ιό. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να συνεχίσετε να ακολουθείτε τις οδηγίες από το CDC και το τοπικό τμήμα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της στενής επαφής με άτομα εκτός του νοικοκυριού σας, φορώντας μάσκα εάν χρειάζεται να βγείτε έξω, πλένετε συχνά τα χέρια σας και καθαρίζετε και απολύμανση επιφανειών γύρω από το σπίτι σας.