Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς – Μυοκαρδιοπάθεια Tako-Tsubo

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς – Μυοκαρδιοπάθεια Tako-Tsubo

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι μια προσωρινή καρδιακή πάθηση που συχνά προκαλείται από στρεσογόνες καταστάσεις και ακραία συναισθήματα. Η κατάσταση μπορεί επίσης να προκληθεί από μια σοβαρή σωματική ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση.

Τα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να έχουν ξαφνικό πόνο στο στήθος ή να πιστεύουν ότι έχουν καρδιακή προσβολή. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς επηρεάζει μόνο ένα μέρος της καρδιάς, διαταράσσοντας προσωρινά τη συνήθη λειτουργία άντλησης της καρδιάς. Η υπόλοιπη καρδιά συνεχίζει να λειτουργεί σωστά ή μπορεί ακόμη και να συμπιέζεται (συστέλλεται) πιο δυνατά.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι θεραπεύσιμα. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνήθως αναστρέφεται σε ημέρες ή εβδομάδες.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί επίσης να ονομάζεται:

Μυοκαρδιοπάθεια από στρες

Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo (από το όνομα της παγίδας χταποδιών στα Ιαπωνικά)

Μυοκαρδιοπάθεια κορυφής σαν μπαλόνι

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς μπορεί να μιμούνται ένα έμφραγμα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πόνος στο στήθος

Δυσκολία στην αναπνοή

Οποιοσδήποτε μακροχρόνιος ή επίμονος πόνος στο στήθος θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, επομένως είναι σημαντικό να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να καλέσετε το ΕΚΑΒ ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν έχετε πόνο στο στήθος.

 

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε πόνο στο στήθος, πολύ γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή δύσπνοια μετά από ένα αγχωτικό συμβάν, καλέστε αμέσως το ΕΚΑΒ ή επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Αιτίες

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς είναι ασαφής. Θεωρείται ότι ένα κύμα ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, μπορεί να βλάψει προσωρινά τις καρδιές ορισμένων ανθρώπων. Το πώς αυτές οι ορμόνες μπορεί να βλάψουν την καρδιά ή εάν κάτι άλλο ευθύνεται δεν είναι απολύτως σαφές.

Μια προσωρινή συμπίεση (σύσπαση) των μεγάλων ή μικρών αρτηριών της καρδιάς μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί επίσης να έχουν μια αλλαγή στη δομή του καρδιακού μυός.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς εμφανίζεται συχνά μετά από ένα έντονο σωματικό ή συναισθηματικό συμβάν. Για παράδειγμα, μια οξεία ασθένεια (όπως μια κρίση άσθματος ή λοίμωξη από COVID-19), μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή ένα σπασμένο οστό μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Οτιδήποτε προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική απόκριση, όπως ένας θάνατος ή άλλη απώλεια, μπορεί να προκαλέσει αυτήν την κατάσταση.

Σπάνια, η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, όπως:

Φάρμακα έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ή σοβαρών κρίσεων άσθματος

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του άγχους

Ρινικά αποσυμφορητικά

Παράνομα διεγερτικά φάρμακα, όπως η μεθαμφεταμίνη και η κοκαΐνη

Πάντα να ενημερώνετε τον γιατρό για τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγοράζετε χωρίς ιατρική συνταγή. Όταν ξεκινάτε ένα νέο φάρμακο, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και τις παρενέργειες.

 

Σε τι διαφέρει το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς από το έμφραγμα;

Οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται γενικά από πλήρη ή σχεδόν πλήρη απόφραξη μιας καρδιακής αρτηρίας. Στο σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, οι καρδιακές αρτηρίες δεν είναι φραγμένες, αν και η ροή του αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς μπορεί να μειωθεί.

 

Παράγοντες κινδύνου

Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο σπασμένης καρδιάς περιλαμβάνουν:

Φύλο. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Ηλικία. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι άνω των 50 ετών.

Μια προηγούμενη ή τρέχουσα διαταραχή ψυχικής υγείας. Τα άτομα που έχουν άγχος ή κατάθλιψη μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.

Επιπλοκές

Σπάνια, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς αναρρώνουν γρήγορα και δεν έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Άλλες πιθανές επιπλοκές του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς περιλαμβάνουν:

Επιπλέον υγρό στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα)

Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)

Ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί (αρρυθμίες)

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Σχηματισμό  θρόμβων  αίματος μέσα στην καρδιά λόγω του εξασθενημένου καρδιακού μυός

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να εμφανιστεί ξανά μετά από ένα άλλο αγχωτικό γεγονός. Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές.

 

Πρόληψη

Για να αποφευχθεί ένα άλλο επεισόδιο συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, πολλοί γιατροί συνιστούν μακροχρόνια θεραπεία με β-αναστολείς ή παρόμοια φάρμακα που εμποδίζουν τις δυνητικά βλαβερές επιδράσεις των ορμονών του στρες στην καρδιά.

Μερικοί άνθρωποι που έχουν χρόνιο στρες μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Η λήψη μέτρων για τη διαχείριση του συναισθηματικού στρες μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.

Για τη διάγνωση του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, ο γιατρός συνήθως πραγματοποιεί φυσική εξέταση και κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. Μπορεί επίσης να σας ρωτήσει εάν είχατε κάποιο σημαντικό άγχος πρόσφατα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.

Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συνήθως δεν έχουν συμπτώματα καρδιακής νόσου πριν διαγνωστούν με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Εάν ο γιατρός πιστεύει ότι έχετε σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, μπορεί να γίνουν οι ακόλουθες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση:

Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή γρήγορη εξέταση  μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Κολλώδη επιθέματα (ηλεκτρόδια) τοποθετούνται στο στήθος και μερικές φορές στα χέρια και τα πόδια. Τα καλώδια συνδέουν τα ηλεκτρόδια σε έναν υπολογιστή, ο οποίος δείχνει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Ένα ΗΚΓ μπορεί να δείξει εάν η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή καθόλου. Τα αποτελέσματα του ΗΚΓ για το σύνδρομο σπασμένης καρδιάς φαίνονται διαφορετικά από εκείνα για καρδιακή προσβολή.

Στεφανιογραφία. Αυτή η εξέταση  χρησιμοποιεί απεικόνιση με ακτίνες Χ για να δει τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Κατά τη διάρκεια μιας στεφανιαίας αγγειογραφίας, η χρωστική ουσία εγχέεται στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς. Στη συνέχεια λαμβάνονται αρκετές ακτινογραφίες (αγγειογραφήματα). Η βαφή βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να εμφανίζονται πιο καθαρά στις ακτίνες Χ.

Η στεφανιογραφία γίνεται  για να αποκλειστεί το έμφραγμα. Τα άτομα με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς συχνά δεν έχουν αποφράξεις στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ τα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή συνήθως έχουν απόφραξη που μπορεί να φανεί σε αγγειογραφία. Μόλις καταστεί σαφές ότι δεν έχετε έμφραγμα, ο γιατρός θα ελέγξει εάν τα σημεία και τα συμπτώματά σας προκλήθηκαν από σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς.

Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση  χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες του μεγέθους, της δομής και της κίνησης της καρδιάς. Μπορεί να δείξει εάν η καρδιά είναι διευρυμένη ή έχει ασυνήθιστο σχήμα, το οποίο μπορεί να είναι σημάδι συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς.

Εξετάσεις Αίματος. Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς έχουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ουσιών που ονομάζονται καρδιακά ένζυμα στο αίμα.

Καρδιακή μαγνητική τομογραφία(MRI). Αυτή η εξέταση απεικόνισης χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα που δημιουργούνται από υπολογιστή για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες των δομών της καρδιάς.

 

Θεραπεία

Δεν υπάρχει τυπική θεραπεία για το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Η θεραπεία είναι παρόμοια με τη θεραπεία καρδιακής προσβολής μέχρι να γίνει ξεκάθαρη η διάγνωση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μένουν στο νοσοκομείο ενώ αναρρώνουν.

Πολλοί άνθρωποι με σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς αναρρώνουν πλήρως μέσα σε ένα μήνα περίπου. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνετε ένα άλλο ηχοκαρδιογράφημα περίπου 4 έως 6 εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων για να βεβαιωθείτε ότι η καρδιά σας έχει ανακάμψει.

 

Φάρμακα

Μόλις καταστεί σαφές ότι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς είναι η αιτία των συμπτωμάτων, μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη μείωση της πίεσης στην καρδιά και την πρόληψη περαιτέρω προσβολών. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ).

Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II (ARBs)

Βήτα αναστολείς

Διουρητικά

Αραιωτικά αίματος εάν υπάρχει θρόμβος αίματος

 

Χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβάσεις

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία μιας καρδιακής προσβολής – όπως η αγγειοπλαστική με μπαλόνι και η τοποθέτηση στεντ ή η χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς – δεν είναι χρήσιμες για τη θεραπεία του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς. Αυτές οι διαδικασίες αντιμετωπίζουν τις φραγμένες αρτηρίες, οι οποίες δεν είναι η αιτία του συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς.

 

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς διαγιγνώσκεται συνήθως σε επείγουσα κατάσταση ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον, καθώς τα περισσότερα άτομα με την πάθηση έχουν συμπτώματα πανομοιότυπα με αυτά της καρδιακής προσβολής.

Καλέστε το ΕΚΑΒ ή επείγουσα ιατρική βοήθεια ή ζητήστε από κάποιον να σας οδηγήσει σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών εάν έχετε νέο ή ανεξήγητο πόνο στο στήθος ή πίεση που διαρκεί για περισσότερο από μερικές στιγμές.

Ζητήστε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο να έρθει μαζί σας, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά την αξιολόγησή σας.

Μοιραστείτε βασικές πληροφορίες με το άτομο που σας μεταφέρει στο νοσοκομείο:

Τυχόν συμπτώματα που έχετε και πόσο καιρό τα είχατε.

Σημαντικές προσωπικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν σημαντικών πιέσεων, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή πρόσφατες αλλαγές στη ζωή, όπως η απώλεια εργασίας.

Το προσωπικό και οικογενειακό σας ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων άλλων παθήσεων υγείας που είχατε εσείς ή οι συγγενείς σας εξ αίματος, όπως διαβήτης, υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις. Είναι επίσης χρήσιμο για τους γιατρούς να γνωρίζουν για τυχόν συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που παίρνετε.

Οποιοσδήποτε πρόσφατος τραυματισμός στο στήθος σας που μπορεί να έχει προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό του σώματος (εσωτερικός τραυματισμός), όπως σπασμένο πλευρό ή τσιμπημένο νεύρο.

Μόλις βρεθείτε στο νοσοκομείο, είναι πιθανό να αξιολογηθείτε γρήγορα. Με βάση τα αποτελέσματα από ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) και τις αιματολογικές εξετάσεις, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει γρήγορα εάν υποφέρετε από καρδιακή προσβολή — ή να σας δώσει μια άλλη εξήγηση για τα συμπτώματά σας. Μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις αυτή τη στιγμή. Εάν δεν έχετε λάβει τις ακόλουθες πληροφορίες, μπορείτε να ρωτήσετε:

Τι πιστεύετε ότι προκαλεί τα συμπτώματά μου;

Πρόσφατα βίωσα τον ξαφνικό θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Μπορεί τα συμπτώματά μου να οφείλονται σε αυτό το συμβάν;

Τι είδους εξετάσεις χρειάζομαι;

Θα χρειαστεί να μείνω στο νοσοκομείο;

Τι θεραπείες χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις θεραπείες;

Θα ξανασυμβεί αυτό;

Χρειάζεται να ακολουθήσω κάποιους περιορισμούς στη διατροφή μου ή στη ρουτίνα άσκησης μετά την επιστροφή μου στο σπίτι;

Μη διστάσετε να κάνετε επιπλέον ερωτήσεις.

 

Τι να περιμένετε από τον γιατρό

Ένας γιατρός που σας βλέπει για πόνο στο στήθος μπορεί να σας ρωτήσει:

Τι συμπτώματα έχετε;

Πότε ξεκίνησαν αυτά τα συμπτώματα;

Ο πόνος σας εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματός σας;

Ο πόνος σας αυξάνεται προσωρινά με κάθε καρδιακό παλμό;

Ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε τον πόνο σας;

Η άσκηση ή η σωματική δραστηριότητα χειροτερεύουν τα συμπτώματά σας;

Έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων στην οικογένειά σας;

Λαμβάνετε θεραπεία ή έχετε λάβει πρόσφατα θεραπεία για άλλες καταστάσεις υγείας;

Opening Hours