Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής είναι μια εξασθενημένη περιοχή στο κύριο αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί το σώμα με αίμα (αορτή). Όταν η αορτή είναι αδύναμη, το αίμα που πιέζει στο τοίχωμα του αγγείου μπορεί να το κάνει να διογκωθεί σαν μπαλόνι (ανεύρυσμα).

Ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής ονομάζεται επίσης θωρακικό ανεύρυσμα και ο αορτικός διαχωρισμός μπορεί να συμβεί λόγω ανευρύσματος. Ο διαχωρισμός είναι μια ρήξη στο τοίχωμα της αορτής που μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία ή αιφνίδιο θάνατο. Τα μεγάλα, ταχέως αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορεί επίσης να υποστούν ρήξη, αλλά τα μικρά και αργά αναπτυσσόμενα ανευρύσματα μπορεί να μην υποστούν ποτέ ρήξη.

Ανάλογα με την αιτία, το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής, η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει από προσεκτική αναμονή έως επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Στην ιδανική περίπτωση, μπορεί να προγραμματιστεί χειρουργική επέμβαση εάν είναι απαραίτητο.

 

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής συχνά αναπτύσσονται αργά και συνήθως χωρίς συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους. Μερικά ανευρύσματα δεν θα σπάσουν ποτέ. Πολλά ξεκινούν από μικρά και παραμένουν μικρά, αν και μερικά επεκτείνονται με την πάροδο του χρόνου. Το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί ένα αορτικό ανεύρυσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Καθώς το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής μεγαλώνει, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν:

Ευαισθησία ή πόνος στο στήθος

Πόνος στην πλάτη

Βραχνάδα

Βήχας

Δυσκολία στην αναπνοή

Τα αορτικά ανευρύσματα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε κατά μήκος της αορτής, η οποία περνά από την καρδιά σας μέσω του θώρακα και της κοιλιάς σας. Όταν εμφανίζονται στο στήθος, ονομάζονται ανευρύσματα θωρακικής αορτής. Τα ανευρύσματα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στη θωρακική αορτή, συμπεριλαμβανομένης κοντά στην καρδιά, στο αορτικό τόξο και στο κάτω μέρος της θωρακικής αορτής.

Τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής είναι λιγότερο συχνά από τα ανευρύσματα που σχηματίζονται στο κάτω μέρος της αορτής σας (ανευρύσματα κοιλιακής αορτής). Ένα ανεύρυσμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μεταξύ του άνω και του κάτω μέρους της αορτής σας. Αυτός ο τύπος ανευρύσματος ονομάζεται θωρακοκοιλιακό ανεύρυσμα.

 

Πότε να δείτε γιατρό

Τα περισσότερα άτομα με ανευρύσματα αορτής δεν έχουν συμπτώματα εκτός και αν συμβεί ρήξη ή διαχωρισμός. Ο διαχωρισμός  ή η ρήξη είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Καλέστε το ΕΚΑΒ ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας για άμεση βοήθεια.

Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει ή ένα ή περισσότερα στρώματα του τοιχώματος της αρτηρίας σχιστούν, μπορεί να αισθανθείτε:

Αιχμηρός, ξαφνικός πόνος στο άνω μέρος της πλάτης που ακτινοβολεί προς τα κάτω

Πόνος στο στήθος, το σαγόνι, το λαιμό ή τα χέρια

Δυσκολία αναπνοής

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος αορτής, συνδρόμου Marfan ή άλλης νόσου του συνδετικού ιστού ή διγλώχινας αορτικής βαλβίδας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τακτικό υπερηχογράφημα ή ακτινολογικό έλεγχο, όπως εξετάσεις αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας για έλεγχο για ανεύρυσμα αορτής.

 

Αιτίες

Παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ανευρύσματος περιλαμβάνουν:

Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση). Καθώς η πλάκα συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών σας, γίνονται λιγότερο εύκαμπτα και η πρόσθετη πίεση μπορεί να τα κάνει να εξασθενήσουν και να διογκωθούν. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη είναι παράγοντες κινδύνου για τη σκλήρυνση των αρτηριών. Αυτό είναι πιο συχνό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Γενετικές συνθήκες. Τα αορτικά ανευρύσματα σε νεότερους ανθρώπους έχουν συχνά μια γενετική αιτία. Τα άτομα που γεννιούνται με σύνδρομο Marfan, μια γενετική πάθηση που επηρεάζει τον συνδετικό ιστό του σώματος, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για ανεύρυσμα θωρακικής αορτής επειδή μπορεί να έχουν αδυναμία στο αορτικό τοίχωμα.

Το σύνδρομο Marfan γενικά προκαλεί ξεχωριστά σωματικά χαρακτηριστικά, όπως το ψηλό ανάστημα, τα πολύ μακριά χέρια, το παραμορφωμένο στέρνο και τα προβλήματα στα μάτια.

Άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την οικογένεια μπορεί να προκαλέσουν ανεύρυσμα αορτής, συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών συνδρόμων Ehlers-Danlos, Loeys-Dietz και Turner. Το αγγειακό σύνδρομο Ehlers-Danlos κάνει το δέρμα, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό σας να είναι εύθραυστα και κάνει το δέρμα σας να τεντώνει εύκολα.

Άλλες ιατρικές καταστάσεις. Φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και η αρτηρίτιδα Takayasu, σχετίζονται με ανευρύσματα θωρακικής αορτής.

Προβλήματα με την αορτική βαλβίδα της καρδιάς σας. Μερικές φορές τα άτομα που έχουν προβλήματα με τη βαλβίδα από την οποία ρέει το αίμα καθώς φεύγει από την καρδιά (αορτική βαλβίδα) έχουν αυξημένο κίνδυνο ανευρύσματος θωρακικής αορτής. Αυτό ισχύει κυρίως για άτομα που γεννήθηκαν με αορτική βαλβίδα που έχει μόνο δύο πτερύγια αντί για τρία (διγλώχινα αορτική βαλβίδα).

Λοίμωξη χωρίς θεραπεία. Αν και σπάνια, είναι πιθανό να αναπτύξετε ανεύρυσμα θωρακικής αορτής εάν είχατε λοίμωξη χωρίς θεραπεία, όπως σύφιλη ή σαλμονέλα.

Τραυματική βλάβη. Σπάνια, μερικοί άνθρωποι που τραυματίζονται σε πτώσεις ή τροχαία ατυχήματα αναπτύσσουν ανευρύσματα θωρακικής αορτής.

Επείγοντα περιστατικά αορτής

Στον  αορτικό διαχωρισμό, εμφανίζεται ρήξη στο τοίχωμα της αορτής. Αυτό προκαλεί αιμορραγία μέσα και κατά μήκος του τοιχώματος της αορτής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς έξω από την αορτή (ρήξη).

Ο αορτικός διαχωρισμός είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επείγουσα κατάσταση, ανάλογα με το πού εμφανίζεται στην αορτή. Είναι σημαντικό να θεραπεύσετε ένα ανεύρυσμα αορτής για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε το διαχωρισμό. Εάν συμβεί διαχωρισμός, οι άνθρωποι μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά θα έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών.

 

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής περιλαμβάνουν:

Ηλικία. Τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Χρήση καπνού. Η χρήση καπνού είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη ανευρύσματος αορτής.

Υψηλή πίεση του αίματος. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ανεύρυσμα.

Συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες σας. Η συσσώρευση λίπους και άλλων ουσιών που μπορούν να βλάψουν την επένδυση ενός αιμοφόρου αγγείου αυξάνει τον κίνδυνο ανευρύσματος. Αυτός ο  κίνδυνος είναι πιο κοινός σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οικογενειακό ιστορικό. Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό αορτικού ανευρύσματος διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα ανεύρυσμα. Ένα οικογενειακό ιστορικό σημαίνει ότι μπορεί να αναπτύξετε ανευρύσματα σε μικρότερη ηλικία και διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο ρήξης. Αυτός είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου στα νεότερα άτομα.

Σύνδρομο Marfan και σχετικές καταστάσεις. Εάν έχετε σύνδρομο Marfan ή μια σχετική πάθηση, όπως το σύνδρομο Loeys-Dietz ή το αγγειακό σύνδρομο Ehlers-Danlos, έχετε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για ανεύρυσμα θωρακικής αορτής και διαχωρισμό ή ρήξη αορτής ή άλλου αιμοφόρου αγγείου.

Διγλώχινα αορτική βαλβίδα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έχουν αορτική βαλβίδα με δύο γλωχίνες αντί για τρεις μπορεί να αναπτύξουν αορτικό ανεύρυσμα.

 

Επιπλοκές

Οι ρήξεις στο τοίχωμα της αορτής (διαχωρισμός) και η ρήξη της αορτής είναι οι κύριες επιπλοκές του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής. Μια ρήξη ανευρύσματος αορτής μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ρήξης.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα ότι το θωρακικό ανεύρυσμα της αορτής έχει σκάσει περιλαμβάνουν:

Ξαφνικός, έντονος και επίμονος πόνος στο στήθος ή στην πλάτη

Πόνος που ακτινοβολεί στην πλάτη σας

Χαμηλή πίεση αίματος

Απώλεια συνείδησης

Δυσκολία στην αναπνοή

Δυσκολία στην κατάποση

Αδυναμία ή παράλυση μιας πλευράς του σώματος, δυσκολία στην ομιλία ή άλλα σημάδια εγκεφαλικού

Κίνδυνος θρόμβου αίματος

Μια άλλη επιπλοκή των ανευρυσμάτων της αορτής είναι ο κίνδυνος θρόμβων αίματος. Μικροί θρόμβοι αίματος μπορεί να αναπτυχθούν στην περιοχή του αορτικού ανευρύσματος. Εάν ένας θρόμβος αίματος μετακινηθεί από το εσωτερικό τοίχωμα ενός ανευρύσματος, μπορεί να φράξει ένα αιμοφόρο αγγείο σε άλλο σημείο του σώματός σας, προκαλώντας πιθανώς σοβαρές επιπλοκές.

 

Διάγνωση

Τα ανευρύσματα θωρακικής αορτής εντοπίζονται συχνά κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων ρουτίνας, όπως ακτινογραφία θώρακα, αξονική τομογραφία ή υπερηχογράφημα καρδιάς, οι οποίες μερικές φορές γίνονται για διαφορετικό λόγο.

Ο γιατρός σας θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματά σας, καθώς και το ιστορικό ανευρύσματος ή αιφνίδιου θανάτου της οικογένειάς σας.

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι έχετε ανεύρυσμα αορτής, οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Οι εξετάσεις για ανεύρυσμα θωρακικής αορτής περιλαμβάνουν:

Ηχοκαρδιογράφημα. Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να συλλάβει εικόνες σε πραγματικό χρόνο της καρδιάς σας και της ανιούσας αορτής. Αυτή η δοκιμή δείχνει πόσο καλά λειτουργούν οι καρδιακοί θάλαμοι και οι βαλβίδες σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ανευρυσμάτων θωρακικής αορτής και τον έλεγχο των μελών της οικογένειας εκείνων με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει διοισοφαγικό ηχοκαρδιογράφημα για καλύτερη προβολή της αορτής. Για αυτή τη δοκιμή, τα ηχητικά κύματα παράγονται από μια συσκευή που κατευθύνεται απαλά στον οισοφάγο σας.

Αξονική τομογραφία (CT). Η αξονική τομογραφία χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για να δημιουργήσει εικόνες διατομής του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αορτής. Μπορεί να ανιχνεύσει το μέγεθος και το σχήμα ενός ανευρύσματος. Κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι μέσα σε μια μηχανή ακτίνων Χ σε σχήμα ντόνατ. Μια βαφή, που ονομάζεται υλικό αντίθεσης, μπορεί να εγχυθεί σε μια φλέβα για να βοηθήσει τις αρτηρίες σας να είναι πιο ορατές στις εικόνες. Ένα μειονέκτημα της χρήσης αξονικής τομογραφίας στην ανίχνευση και παρακολούθηση ανευρυσμάτων αορτής είναι η έκθεση σε ακτινοβολία, ιδιαίτερα για άτομα που χρειάζονται συχνή παρακολούθηση, όπως αυτά με σύνδρομο Marfan. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν νεότερες τεχνικές αξονικής σάρωσης για τη μείωση της έκθεσής σας στην ακτινοβολία.

Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI). Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να κάνει εικόνες του σώματος. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ενός ανευρύσματος και τον προσδιορισμό του μεγέθους και της θέσης του. Σε αυτή την εξέταση, ξαπλώνετε σε ένα τραπέζι που γλιστράει μέσα στο τούνελ (μαγνήτης). Οι γιατροί μπορεί να εγχύσουν μια χρωστική ουσία στη φλέβα σας για να βοηθήσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας να είναι πιο ορατά στις εικόνες (αγγειογραφία μαγνητικού συντονισμού). Αυτή η εξέταση μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση στις αξονικές τομογραφίες για άτομα που χρειάζονται συχνή παρακολούθηση των ανευρυσμάτων, για να μειωθεί η έκθεσή τους στην ακτινοβολία.

 

Έλεγχος για ανευρύσματα θωρακικής αορτής

Οι καταστάσεις που προκαλούν ανεύρυσμα θωρακικής αορτής μπορεί να εμφανίζονται σε οικογένειες. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξέταση εάν ένας συγγενής πρώτου βαθμού – όπως γονέας, αδερφός, γιος ή κόρη – έχει σύνδρομο Marfan ή άλλη πάθηση που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεύρυσμα θωρακικής αορτής.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ανευρυσμάτων θωρακικής αορτής μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ηχοκαρδιογράφημα. Εάν ένα υπερηχοκαρδιογράφημα δείξει μια μεγεθυσμένη αορτή ή ένα ανεύρυσμα, πιθανότατα θα χρειαστείτε άλλη εξέταση απεικόνισης μέσα σε έξι ή 12 μήνες για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μεγαλώσει.

Γενετικός έλεγχος. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος ή άλλη υποψία γενετικής πάθησης που αυξάνει τον κίνδυνο ανευρύσματος θωρακικής αορτής, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο γενετικής εξέτασης. Μπορεί επίσης να θέλετε να λάβετε συμβουλές  γενετικής πριν ξεκινήσετε οικογένεια.

Θεραπεία

Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποτρέψετε την ανάπτυξη του ανευρύσματός σας και να το αντιμετωπίσετε πριν διαχωριστεί ή σπάσει. Ανάλογα με το μέγεθος και τον ρυθμό ανάπτυξης του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής, η θεραπεία μπορεί να ποικίλλει από προσεκτική αναμονή (παρακολούθηση) έως χειρουργική επέμβαση.

 

Παρακολούθηση

Εάν το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής σας είναι μικρό, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει απεικονιστικές εξετάσεις για την παρακολούθηση του ανευρύσματος, μαζί με φαρμακευτική αγωγή και διαχείριση άλλων ιατρικών καταστάσεων.

Συνήθως, θα υποβληθείτε σε υπερηχοκαρδιογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική αγγειογραφία (MRA) τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη διάγνωση του ανευρύσματός σας και σε τακτικές εξετάσεις παρακολούθησης. Το πόσο συχνά κάνετε αυτές τις εξετάσεις εξαρτάται από την αιτία και το μέγεθος του ανευρύσματος και από το πόσο γρήγορα μεγαλώνει.

 

Φάρμακα

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή αποφράξεις στις αρτηρίες σας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σας.

Αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

Βήτα αναστολείς. Οι βήτα αναστολείς μειώνουν την αρτηριακή σας πίεση επιβραδύνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό. Για τα άτομα με σύνδρομο Marfan, οι β-αναστολείς μπορεί να μειώσουν το πόσο γρήγορα διευρύνεται η αορτή. Παραδείγματα βήτα αναστολέων περιλαμβάνουν τη μετοπρολόλη (Lopressor), την ατενολόλη (Tenormin) και τη βισοπρολόλη (Concor).

Αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αυτά τα φάρμακα εάν οι β-αναστολείς δεν επαρκούν για τον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης ή εάν δεν μπορείτε να πάρετε β-αναστολείς. Αυτά τα φάρμακα συχνά συνιστώνται σε άτομα που έχουν σύνδρομο Marfan ακόμη και αν δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Παραδείγματα αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης II περιλαμβάνουν τη  λοσαρτάνη (Cozaar), τη βαλσαρτάνη (Diovan) και την ολμεσαρτάνη (Olartan).

Στατίνες. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αποφράξεων στις αρτηρίες σας και στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών του ανευρύσματος. Παραδείγματα στατινών περιλαμβάνουν  την ατορβαστατίνη (Lipitor), τη ροσουβαστατίνη (Crestor), τη σιμβαστατίνη (Zocor) και άλλες.

Εάν καπνίζετε ή μασάτε καπνό, είναι σημαντικό να το κόψετε. Η χρήση καπνού μπορεί να επιδεινώσει το ανεύρυσμα σας.

 

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται γενικά για ανευρύσματα θωρακικής αορτής περίπου 5 έως 6 εκατοστά και μεγαλύτερα. Εάν έχετε σύνδρομο Marfan, άλλη ασθένεια του συνδετικού ιστού, δίπτυχη αορτική βαλβίδα ή οικογενειακό ιστορικό αορτικού διαχωρισμού, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για μικρότερα ανευρύσματα λόγω του υψηλότερου κινδύνου αορτικού διαχωρισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτού θώρακα, αλλά σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει ότι είστε υποψήφιος για μια λιγότερο επεμβατική αποκατάσταση που ονομάζεται ενδοαγγειακή χειρουργική.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα κάνετε εξαρτάται από την κατάστασή σας και τη θέση του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής.

Χειρουργική ανοιχτού θώρακα. Η χειρουργική επέμβαση ανοιχτού θώρακα για την αποκατάσταση ενός ανευρύσματος θωρακικής αορτής περιλαμβάνει γενικά την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος της αορτής και την αντικατάστασή του με ένα συνθετικό σωλήνα (μόσχευμα), το οποίο είναι ραμμένο στη θέση του. Γενικά χρειάζεται ένας μήνας ή περισσότερο για να αναρρώσετε πλήρως από αυτή τη διαδικασία.

Εάν έχετε σύνδρομο Marfan ή άλλες σχετικές παθήσεις, μπορεί να κάνετε αντικατάσταση αορτικής ρίζας. Ο χειρουργός σας αφαιρεί ένα τμήμα της αορτής σας και μερικές φορές την αορτική βαλβίδα και αντικαθιστά το τμήμα της αορτής με μόσχευμα. Η αορτική βαλβίδα μπορεί να αντικατασταθεί με μηχανική ή βιολογική βαλβίδα. Εάν η βαλβίδα δεν αφαιρεθεί, η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επισκευή της αορτικής ρίζας που διατηρεί τη βαλβίδα.

Ενδοαγγειακή χειρουργική. Οι γιατροί προσαρτούν ένα συνθετικό μόσχευμα στο άκρο ενός λεπτού σωλήνα που εισάγεται μέσω μιας αρτηρίας στο πόδι σας και περνά μέσα στην αορτή σας. Το μόσχευμα – ένας υφαντός σωλήνας που καλύπτεται από ένα μεταλλικό πλέγμα – τοποθετείται στη θέση του ανευρύσματος. Μικρά άγκιστρα ή καρφίτσες κρατούν το μόσχευμα στη θέση του. Το μόσχευμα ενισχύει το εξασθενημένο τμήμα της αορτής για να αποτρέψει τη ρήξη του ανευρύσματος. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι γενικά ταχύτερος με αυτή τη διαδικασία παρά με χειρουργική επέμβαση ανοιχτού θώρακα, αλλά η ενδοαγγειακή χειρουργική δεν μπορεί να γίνει σε όλους. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι κατάλληλο για εσάς. Μετά την ενδοαγγειακή χειρουργική επέμβαση, θα χρειαστεί να κάνετε τακτικές απεικονιστικές εξετάσεις παρακολούθησης για να διασφαλίσετε ότι το μόσχευμα δεν έχει διαρροή.

Επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Αν και είναι δυνατή η αποκατάσταση μιας  ρήξης ανευρύσματος αορτής με επείγουσα χειρουργική επέμβαση, ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί προτιμούν να εντοπίζουν και να θεραπεύουν τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής πριν από τη ρήξη τους και να συνεχίσουν με δια βίου παρακολούθηση και κατάλληλη προληπτική χειρουργική επέμβαση.

 

Τρόπος ζωής και οδηγίες για το σπίτι

Εάν έχετε διαγνωστεί με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε την άρση βαρών και ορισμένες έντονες σωματικές δραστηριότητες, καθώς αυτές μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο ανεύρυσμα σας.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, ρωτήστε το γιατρό σας εάν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιήσετε ένα τεστ κόπωσης για να δείτε πόσο η άσκηση αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα είναι γενικά υγιής για εσάς.

Το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις συγκρούσεις και τις αγχωτικές καταστάσεις. Εάν διανύετε μια ιδιαίτερα συναισθηματική περίοδο στη ζωή σας, ενημερώστε το γιατρό σας επειδή τα φάρμακά σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστούν για να μην ανέβουν πολύ υψηλά τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

Δεν υπάρχουν φάρμακα που μπορείτε να πάρετε για να αποτρέψετε ένα ανεύρυσμα αορτής, αν και η λήψη φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να έχετε επιπλοκές από ανεύρυσμα θωρακικής αορτής.

Προς το παρόν, η καταλληλότερη προσέγγιση για την πρόληψη ενός ανευρύσματος αορτής ή για να μην επιδεινωθεί το ανεύρυσμα είναι να διατηρήσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας όσο το δυνατόν πιο υγιή. Αυτό σημαίνει τη λήψη ορισμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών:

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα καπνού.

Κρατήστε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο.

Ασκηθείτε τακτικά.

Μειώστε τη χοληστερόλη και το λίπος στη διατροφή σας.

Εάν έχετε κάποιους παράγοντες κινδύνου για αορτικό ανεύρυσμα, μιλήστε με το γιατρό σας. Εάν διατρέχετε κίνδυνο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και την ανακούφιση από την πίεση στις εξασθενημένες αρτηρίες. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ηχοκαρδιογραφημάτων προσυμπτωματικού ελέγχου κάθε λίγα χρόνια.

 

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η ζωή με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής μπορεί να είναι αγχωτική. Προσπαθήστε να αποφύγετε αγχωτικές καταστάσεις και έντονα συναισθήματα όπως ο θυμός, καθώς αυτά μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση.

Μερικοί άνθρωποι με ανεύρυσμα ή σχετικές παθήσεις μπορεί να αισθάνονται φόβο, άγχος ή κατάθλιψη. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να σας παραπέμψει σε ψυχολόγο.

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης με άτομα που έχουν παρόμοιες καταστάσεις. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας.

 

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανεύρυσμα θωρακικής αορτής ή ανησυχείτε για τον κίνδυνο ανευρύσματος λόγω ισχυρού οικογενειακού ιστορικού, κλείστε ραντεβού με τον οικογενειακό σας γιατρό. Εάν ένα ανεύρυσμα εντοπιστεί έγκαιρα, η θεραπεία σας μπορεί να είναι ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.

Εάν υποβάλλεστε σε έλεγχο για ανεύρυσμα αορτής, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας ρωτήσει εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ποτέ αορτικό ανεύρυσμα, οπότε έχετε έτοιμες αυτές τις πληροφορίες.

Επειδή τα ραντεβού μπορεί να είναι σύντομα και συχνά υπάρχουν πολλά για συζήτηση, καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και τι να περιμένετε από τον γιατρό σας.

 

Τι μπορείς να κάνεις

Λάβετε υπόψη τυχόν περιορισμούς πριν από το ραντεβού. Τη στιγμή που θα κλείσετε το ραντεβού, φροντίστε να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως να περιορίσετε τη διατροφή σας. Για ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να νηστέψετε για ένα χρονικό διάστημα εκ των προτέρων.

Καταγράψτε τυχόν συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, συμπεριλαμβανομένων όσων μπορεί να φαίνονται άσχετα με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής.

Καταγράψτε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου οικογενειακού ιστορικού καρδιακής νόσου, ανευρυσμάτων ή νόσου του συνδετικού ιστού.

Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, τις βιταμίνες ή τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ανακαλέσετε όλες τις πληροφορίες που σας δόθηκαν κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε ή ξεχάσατε.

Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τη διατροφή σας, τις συνήθειες άσκησης και τη χρήση καπνού. Εάν δεν ακολουθείτε ήδη μια ρουτίνα δίαιτας ή άσκησης, να είστε έτοιμοι να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την έναρξη. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν είστε νυν ή πρώην καπνιστής.

Στείλτε εξετάσεις απεικόνισης και φέρτε αρχεία. Είναι χρήσιμο εάν μπορείτε να στείλετε εκ των προτέρων εξετάσεις απεικόνισης στον γιατρό σας και να φέρετε τα ιατρικά σας αρχεία.

 

Γράψτε ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, επομένως η προετοιμασία μιας λίστας ερωτήσεων θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας μαζί. Καταχωρίστε τις ερωτήσεις σας από τις πιο σημαντικές έως τις λιγότερο σημαντικές σε περίπτωση που εξαντληθεί ο χρόνος. Για ένα ανεύρυσμα αορτής, μερικές βασικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:

Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία των συμπτωμάτων μου;

Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ για να επιβεβαιώσω ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής;

Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες και ποιες μου προτείνετε;

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Πρέπει να αλλάξω τη διατροφή μου;

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχομαι για ανεύρυσμα;

Πρέπει να πω σε άλλα μέλη της οικογένειας να υποβληθούν σε έλεγχο για ανεύρυσμα;

Έχω άλλες καταστάσεις υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτές τις συνθήκες μαζί;

Υπάρχει κάποια γενική εναλλακτική λύση για το φάρμακο που μου συνταγογραφείτε;

Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο πρόσθετο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου σπίτι; Ποιους ιστότοπους προτείνετε να επισκεφτώ για περισσότερες πληροφορίες;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμάσει να κάνετε στον γιατρό σας, μη διστάσετε να κάνετε επιπλέον ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

 

Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει μια σειρά από ερωτήσεις. Το να είστε έτοιμοι να απαντήσετε μπορεί να σας κρατήσει χρόνο για να εξετάσετε τυχόν σημεία στα οποία θέλετε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ρωτήσει:

Πότε αρχίσατε να εμφανίζετε για πρώτη φορά συμπτώματα;

Τα συμπτώματά σας έρχονται και φεύγουν ή τα έχετε όλη την ώρα;

Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;

Έχετε οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων ή άλλων κληρονομικών ασθενειών, όπως το σύνδρομο Marfan;

Έχετε καπνίσει ποτέ;

Σας έχουν πει ποτέ ότι έχετε υπέρταση;

Φαίνεται κάτι να βελτιώνει τα συμπτώματά σας;

Τι, αν κάτι, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματά σας;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να κάνετε αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η περισσότερη άσκηση. Η λήψη αυτών των βημάτων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ανευρύσματος της θωρακικής αορτής και των επιπλοκών του.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ανεύρυσμα θωρακικής αορτής, θα πρέπει να ρωτήσετε για το μέγεθος του ανευρύσματός σας, εάν ο γιατρός σας έχει παρατηρήσει αλλαγές και πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας για ραντεβού παρακολούθησης.

Opening Hours